Fazlamesai'ye Soralım: Ağ üzerinden dosya paylaşımı için hangi dosya sistemi?

5
tongucyumruk

Zakkum'un gönderdiği UDOO X86: Raspberry Pi tarzı (daha güçlü) bilgisayar! linkindeki "küçücük fıçıcık içi dolu bilgisayarcık" cihazını görünce ister istemez bir kere daha evimde kullanmak üzere bir NAS cihazı kurma iştahım kabardı. Vaktiyle bir Raspberry Pi ile kurduğum dosya sunucusu ihtiyacımı görse de ne yazık ki "fazlamesaici" isteklerimi karşılamakta yetersiz kalıyordu (100mbit ethernet, donanım seviyesinde şifrelemeyi destekelememesi vs...). Bu nedenle Pi bir gün içinde işletim sisteminin olduğu SD kartın dosya sistemini bozmaya karar verince "bırak yansın" diyerek yeniden kurmaya kalkışmadım.

Şimdi UDOO X86 ile bu heyecanım yeniden canlanmışken (hem de şifreleyebileceğim diskler ve gigabit ethernet eşliğinde) Fazlamesai'ye sormak istedim: Evimde, sadece GNU/Linux cihazlara (hatta spesifik olarak, sadece Debian GNU/Linux) servis verecek bir NAS için hangi ağ üzerinden çalışan dosya sistemini kullanmak gerekir?

Akla gelen alternatifler:

  • NFS: Daha önce kullandığım çözüm. Her ne kadar kullanıcı ID'lerini birbirine uydurmak gibi sıkıntılar yaratsa da gayet basit ve her GNU/Linux sisteminde güzel çalışan bir sistem. Kötü yanı, dosyaları Internet üzerinden belirli kişiler ile paylaşmak istediğimde yetersiz kalması.
  • SMB: Örtamda Windows bir makinenin olmadığı durumlarda ne kadar mantıklı olur şüpheliyim fakat mobil cihazlarda da genelde desteklenmesi bir avantaj olabilir.
  • AFS: Şaka herhalde

Evet, fazlamesai bu konuda ne düşünüyor? Ağ üzerinden dosyalarımızı güvenle ve pratik bir biçimde, tercihen istediğimiz kişilerin Internet üzerinden de erişmesine izin verecek biçimde nasıl paylaşırız? Daha büyük ölçeklerde bu işlerle uğraşanlar bu problemleri nasıl çözüyor? Hangi araçları tercih ediyor?

Görüşler

1
haritsu

Sparkleshare veya NextCloud diyorum.

Daha ileri gidebilirseniz Minio(minio.io) ile DIY local S3 yapabilirsiniz. :)

1
tongucyumruk

Tavsiyeler icin tesekkurler. Anladigim kadariyla bu araclardan hicbiri "mount" komutu ile sistemime baglayabilecegim bir dosya sistemi secenegi sunmuyor. Minio bu konuda S3 uyumlu olmasi ile öne cikiyor tabi ki. Sonucta FUSE araciligi ile S3'u bir dosya sistemi gibi baglamanin mumkun oldugunu biliyorum.

Tabi ki bu cozumlerin hepsinin Web tabanli bir erisim imkani sunmasi guzel, lakin benim aklimdaki sistem daha low-level birseylerdi. Yine de Minio ile bir deneme yapmakta fayda var gibi görunuyor.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai'ye soralım: Yeniden yazmak ya da yazmamak

tongucyumruk

Geçtiğimiz günlerde Joel Spolsky'nin Asla Yapmamanız Gereken Şeyler, Bölüm 1 başlıklı yazısına denk geldim. Oldukça eski tarihli bu yazı, Netscape 6 örneğinden başlayarak halihazırda varolan bir yazılımı sıfırdan yeniden yazmanın ne kadar yanlış bir hareket olduğundan bahsediyordu.

Profesyonel yazılım geliştirme ortamlarında her daim bir tartışma konusu olan bu soruyu, herkesin "abi...

fazlamesai'ye soralım: Ev yapımı alarm sistemleri

butch

Çoğumuzun (özellikle İstanbul'da yaşayanların) gerek aylık servis, gerek tek ödemeyle edindiği alarm sistemlerini kullandığını tahmin ediyorum. Tam da doların başını alıp gittiği bu dönemde dövize endeksli sistemler için yaptığımız harcamanın bir AR-GE yatırımı olarak kullanılabileceği düşüncesiyle fazlamesai'ye sormaya karar verdim. Elimizde RaspberryPi, binbir çesit algılayıcı,...

Fazlamesai'ye soralım: "Hızlı Paylaş"ı nasıl sıralamalı?

butch

"Hızlı Paylaş" fazlamesai.net’in hayata dönmesi ile denemeye başladığımız bir konsept. Kendisi bir reddit, Hacker News klonu gibi görünse de bunlardan farklı bir amaca hizmet ediyor. Turistik bir bölgede bulunan, kendi dilinizde bir yönlendirme tabelası olarak görebiliriz basitçe. İşaret edilen yerleri ziyaret etmek, ziyaretiniz hakkında değerlendirme yaparak ya da basit bir oy...

Fazlamesai'ye soralım: 2018'de ne öğrenmeli?

murat

2018 de geldi, geçiyor. @butch'un "Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?" yazısını görünce bu konuyu 2018 için de hortlatmak gerektiğini düşündüm.

Ben öğrenecek yeni bir programlama dili arayışındayım. Şuan için seçeneklerim şu şekilde: python, go, elixir ve clojure.

Sizce 2018'de ne öğrenmeli?

Fazlamesai'ye soralım: 2017'de ne öğrenmeli?

butch

2017 kapıya dayandı. Türkiye için ekonomik açıdan sarsıntılı bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Kafalar çok karışık, çoğumuz nasıl hareket etmemiz gerektiğini sorguluyoruz. Kimimiz var olan düzenini korumaya çalışıyor, kimimiz girişim yapmak için en uygun zamanda olduğunu düşünüyor.

Bugün Hacker News'de gördüğüm "2017'de ne öğrenmeyi düşünüyorsunuz?" başlığının burada da yer...