Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

0
coskung
Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

SX’teki tüm siteler kuruluncaya dek belli aşamalardan geçiyorlar ve bu aşamaları başarıyla atlamış olan siteler kurulmaya hak kazanıyor. Yeni sitelerin önerilme merkezi Area51. Tanımlama (definition) aşamasında örnek sorular sorularak sitenin kabaca içeriği hakkında bilgi ediniliyor. Ardından kullanıcıların site açılırsa ben 10 soru sorar 10 da cevap veririm diye taahhütte (commitment) bulunduğu aşama geliyor. Belli bir seviyeye ulaşıldığında site betaya geçmeye hak kazanıyor ve taahhüte katılmış kullanıcılarla bir haftalık beta süreci başlıyor. Betadan da başarıyla çıkılırsa site kamuya açılıyor ve herkes üye olup soru/cevap kardeşliğine katılabiliyor. Örneğin bisiklet sitesinin hayata geçmiş hali buradayken, Area51’deki durumu buradan görülebiliyor.

Öneriler arasında bizi yakından ilgilendiren ve yakında beta aşamasına geçecek bir öneri var: Türkçe Stackoverflow. Türkçe konuşan yazılımcıların kendi dillerinde sorular sorup cevaplar verebileceği bir portal. Beta aşamasına geçmek üzere olan bu öneri tüm yazılımcıları Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet ediyor! Siz de katılmak isterseniz öneri sayfasına gidip ‘commit’ ile taahhüte katılabilirsiniz. Neden katılmalıyım diye düşünüyorsanız birkaç naçizane görüş için buradaki maddelere bakabilirsiniz.

Ricamız, bunu Facebook ‘like’ butonu gibi düşünmeyin. Eğer zaman harcamam ama gönlüm sizden yana, kalabalık olsun derseniz hiç zahmet etmeyin. Kuru kalabalık olmasındansa az ama öz bir grupla başlamak bizim için daha önemli.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://yazilimkardesligi.org/ adresinden erişebilirsiniz. Area51 sitelerinin geçirdiği aşamalar için ise buraya bakabilirsiniz.

Türkçe soru/cevap imecesinde birlik olalım. İmece günü bulut görmeyene ne mutlu!

Yazan: İsmail Arı

İlgili Yazılar

YZC Sözlük v0.0.4 Çıktı

anonim

YZC Sözlük yapısal birkaç iyileştirme ile 0.0.4 versiyona ulaşmıştır. Bu versiyonda:

+ Ezberletici kullanılabilir duruma gelmiştir, detaylı ayarlamalar ile.
+ Harf duyarlı kelime arama özelliği eklenmiştir. SQLite veritabanın gücü ile arama fonksiyonlarımız ilerleyen sürümlerde güçlendirilecektir.
+ Sınavcı çalışmalarına başlanmıştır.

Tüm bunlara ek Web Sitesi çalışmalarımızda devam etmektedir. Sözlüğün güncel versiyonuna, ve kaynak kodlarına sitemiz, http://yzcsozluk.yaz-ar.com/'dan ulaşabilirsiniz.

SystemImager ile Linux'unuzu kopyalayın

Soulblighter

SystemImager, Linux kurulumlarını, yazılım ve veri paylaşımlarını, ayar değişimlerini ve güncellemeleri otomatik hale getiren bir uygulama.

Xynth'i GP32X'e Taşıdık

anhanguera

Selam,

Dün şu çok ses getiren GP32X'den bir tane de ben aldım. Evet güzel bir oyuncak, ama Sony PSP ile kıyaslanamayacak kadar da amatör ;)

OpenBSD 3.1 Çıktı!

Wookiert

Default kurulum yapıldığında bile en güvenli işletim sistemlerinden biri olan OpenBSD 3.1 sürümüyle planlanan tarihte hayranlarına kavuştu.

Kriptografi konusunda tam teşekküllü -ve yasal- bir sisteme sahip olarak gelmesi de OpenBSD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden. İsteyenler hemen yansılardan birinden download'a başlayabilir.

Bu arada bootable cd yapmak için .iso dosyaları arayanlar biraz hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü resmi cdleri daha çok satılması için bootable iso'ları online olarak konulmamış. Yine de dağıtımda gelen cdrom31.fs dosyasını floppy image olarak gösterip cd'nizi bootable yapmanız mümkün.

Design Patterns: Tasarım Şablonları ve Programlama Dillerinin Kötü Yönleri

FZ

Geçen sene Eylül ayında, Volkan Yazıcı programlama dünyasının sıcak konularından biri olan tasarım şablonlarına yani 'design patterns' konusuna değinmişti:

Merhaba, comp.lang.lisp listesinde "This may be a nonsensical question, but I was wondering if it is idiomatic to apply common design patterns to lisp applications." kaşıntısı ile başlayan bir tartışmalar dizisi oldukça ilgimi çekti -- şüphesiz ki bunda bu dönem almaya başladığım Aspect-Oriented Software Development dersinin de etkisi olmuştur -- ve sizin ile oradan çok ufak bir mesajı paylaşmak istedim.


Tasarım Şablonları, nam-ı diğer Design Patterns mevzusu epey bir süredir sıcak konular arasında. Bu gibi durumlarda sık sık karşılaştığımız gibi konu basit bir teknik konu olmaktan çıkıp pek çok yanlış anlamayı, çok çeşitli felsefi bakış açılarını, alakasız yerlere dallanıp budaklanmayı, düpedüz mantıksal hataları, politik ve ekonomik savaşları bünyesinde barındırmaya başlıyor. Acaba neden?