Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

0
coskung
Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

SX’teki tüm siteler kuruluncaya dek belli aşamalardan geçiyorlar ve bu aşamaları başarıyla atlamış olan siteler kurulmaya hak kazanıyor. Yeni sitelerin önerilme merkezi Area51. Tanımlama (definition) aşamasında örnek sorular sorularak sitenin kabaca içeriği hakkında bilgi ediniliyor. Ardından kullanıcıların site açılırsa ben 10 soru sorar 10 da cevap veririm diye taahhütte (commitment) bulunduğu aşama geliyor. Belli bir seviyeye ulaşıldığında site betaya geçmeye hak kazanıyor ve taahhüte katılmış kullanıcılarla bir haftalık beta süreci başlıyor. Betadan da başarıyla çıkılırsa site kamuya açılıyor ve herkes üye olup soru/cevap kardeşliğine katılabiliyor. Örneğin bisiklet sitesinin hayata geçmiş hali buradayken, Area51’deki durumu buradan görülebiliyor.

Öneriler arasında bizi yakından ilgilendiren ve yakında beta aşamasına geçecek bir öneri var: Türkçe Stackoverflow. Türkçe konuşan yazılımcıların kendi dillerinde sorular sorup cevaplar verebileceği bir portal. Beta aşamasına geçmek üzere olan bu öneri tüm yazılımcıları Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet ediyor! Siz de katılmak isterseniz öneri sayfasına gidip ‘commit’ ile taahhüte katılabilirsiniz. Neden katılmalıyım diye düşünüyorsanız birkaç naçizane görüş için buradaki maddelere bakabilirsiniz.

Ricamız, bunu Facebook ‘like’ butonu gibi düşünmeyin. Eğer zaman harcamam ama gönlüm sizden yana, kalabalık olsun derseniz hiç zahmet etmeyin. Kuru kalabalık olmasındansa az ama öz bir grupla başlamak bizim için daha önemli.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye http://yazilimkardesligi.org/ adresinden erişebilirsiniz. Area51 sitelerinin geçirdiği aşamalar için ise buraya bakabilirsiniz.

Türkçe soru/cevap imecesinde birlik olalım. İmece günü bulut görmeyene ne mutlu!

Yazan: İsmail Arı

İlgili Yazılar

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.

Browser hafıza kullanımı karşılaştırması

conan

Bu sabah surf halindeyken phoenix'imin kaç tane tab açabileceğini denemek istedikten sonra aklıma browserların hafıza kullanım karşılaştırmasını yapmak geldi. Elimde olan iki browserda genelde gezindiğim 17 sayfayı aynı anda açarak Task manager vasıtasıyla hafıza kullanım oranlarını karşılaştırmaya çalıştım. İşte sonuçlar.

NVU - web tasarım aracı

anonim

Artık Linux için de Frontpage ve Dreamwever gibi WYSIWYG web sitesi hazırlamayı sağlayan bir program var. Kahramanımızın adı NVU.
Her ne kadar henüz download aşamasına bile gelememiş olsa da GPL olması açısından önemli bir adım.

Not: Ben yine de Quanta'yı öneririm. :)

Kızgın Programcılar Ordusuna Bir Üye Daha

TiberiusKirk

CNET news.com'dan...
"Gnutella author Justin Frankel is considering quitting Nullsoft, the company he founded and sold to America Online, following repeated clashes with his corporate parent over software projects."

Justin Frankel, kendi sitesinden yaptığı açıklamada, Nullsoft'tan ayrılma kararı aldığını açıkladı. Geliştirdiği WASTE adlı kriptolu chat ve P2P yazılımının Nulsoft'un sitesinden kaldırılmasını, kararının nedeni olarak açıklayan Frankel, AOL tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti...

Frankel'in açıklaması:
http://www.1014.org