Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

0
FZ
Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!
Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Hans Rosling'in 16 Ocak'ta TedTalks etkinliğinde gerçekleştirdiği "Myths about the Developing World" hem içerik hem de biçim açısından 20 dakikalık bir beyin fırtınası şöleni. Aynı zamanda karmaşık veri temsilleri üstüne bir ders niteliğinde. Ve belki PowerPoint tarzına mahkum olmak istemeyen beyinler için de taze bir nefes:

Hans Rosling is professor of international health at Sweden’s Karolinska Institute, debunks a few myths about the "developing" world. (Recorded at TedTalks February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:35)


Sunumu izledikten sonra sunumdaki ekran görüntüleri için kullanılmış yazılımların ve belgelerin bulunduğu http://www.gapminder.org/ ziyaret etmekte de büyük fayda olabilir! ;-)

GapMinder aracı ile nelerin yapılabileceğini merak ediyorsanız misal 1990'lı yıllardan günümüze 1000 kişi başına düşen Internet kullancısı sayısı bakımından ABD ile Türkiye'yi animasyon şeklinde kıyaslamanın neye benzediğine kolayca göz atabilirsiniz... (not: web sayfası yüklenince sol alt köşedeki Play tuşuna basın ve izleyin, ardından farklı göstergeler ve ülkeler seçip kurcalayın)

Görüşler

0
ripper
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatım grafiklerden çok daha kaliteli :)
0
FZ
Verilerin 2 boyutlu ortamda görselleştirilmesi ile ilgili ne gibi problemler var peki? Eğer doğru anladıysam yani eleştirinizi, biraz açabilir misiniz?
0
ripper
yok o yönden bi eleştirim yok, fakat sunumda ki hitabetin kalitesine dikkat çekmek istedim. Grafikler kadar renkli bir anlatım var sonuçta.
0
FZ
Teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi çok daha iyi anladım.

Bu arada yazının sonundaki örnek gapminder ortamını incelediniz mi, şu ABD ile Türkiye Internet kıyaslamasına dair animasyon ile ilgili ne düşündünüz görselleştirme ve veri temsili açısından?
0
ripper
sanırım, internet erişimi hız/fiyat ekseninde dünyada düşerken biz de sabit değişmemesi ve yenilenmeyen altyapımız bunu açıklamaya yeterli. Özellikle dsl sonrası piyasanın tekelleştiği ve rekabet ortamı olmayınca insanları cezbeden pek bi kampanya da kalmadı. Sonuçta Türkiye de alıcağınız 1 mbit baglantı fiyatına Japonya da 100 mbit alabiliyorsunuz. Bildigim kadarıyla 150 - 200 mbit şehir çıkışlarıyla Türkiye de binlerce insana erişemiyecekleri performansta internet satılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux BIOS - Her Şeyin En İyisine Layıksınız

FZ

LinuxBIOS, makinanızı birkaç saniyede GNU/Linux yüklü olarak açmanın kestirme bir yolundan çok daha fazlasıdır.

LinuxBIOS, GPL lisanslı bir program olup pek çok BIOS´un yerini tutabilecek durumdadır, desteklenen sistemler arasında AMD64, x86, Alpha ve PowerPC sistemler de mevcuttur. LinuxBIOS üreticiden ve mimariden bağımsızdır, %95'i C dili ile yazılmıştır ve 4 yıldır geliştirilmektedir, olgunlaşmış bir yazılımdır. En büyük bilgiişlem kümelerinden tutun gömülü cihazlara dek pek çok sistem tarafından tercih edilmektedir. LinuxBIOS, AMD ve Tyan gibi pek çok üretici tarafından desteklenmetedir. Söz gelimi artık Tyan´dan LinuxBIOS yüklü anakart sipariş edebilirsiniz.

Bu makalede LinuxBIOS´un teknik yapısı ve tarihsel gelişimi detaylı olarak anlatılmaktadır. Sanayi ile işbirliği bağlamında da bir vaka analizi olarak okunabilir. En sıkı korunan endüstriyel, teknik bilgileri bize açmaları için büyük üreticileri nasıl ikna ettiğimize dair bazı dersler çıkarabilirsiniz.

Hangi sunucuyu seçmeli?

Soulblighter

OSNews.com sitesinde Alejandro Tamayo Castillo tarafından yapılan testi ve yazılan makaleyi (özetle) burada çeviriyorum. Bu satırdan sonraki tüm satırlar Alejandro'nun ağzından söylenmiştir :)

Bir grup insan özgür yazılımı destekleyip Windows'dan nefret ederken, diğer grup ise Windows ve Microsoft'u savunup, özgür yazılımdan nefret ediyor. Peki kim daha iyi?

Linux ve Internet Explorer

ersin2k

Linux'unuzda Internet Explorer çalıştırabilirsiniz nasıl mı?

Buradaki bağlantıdan sadece 2-3 komutla linux altında çalışan IE6 ve IE5.5 ve IE 5.0 a sahip oluyorsunuz. IE 7 de beta aşamasında.

Linux kullanan Web designer ve Web programcılarının diğer platformlarda uygulamalarının nasıl göründüğünü görmeleri açısından oldukça işe yarayacağını düşünüyorum.

Dr. Knuth Yazılım Patentleri Hakkında Ne Diyor?

anonim

Ustanın TeX kodlarina bakarken, dizindeki bir metin dosyası dikkatimizi cekti. Dr. Knuth'tan Patent Ofisi gorevlilerine yazilmis bir mesajdi bu. Usta soyle diyor:

"Amerikan kongresi bir süre önce, çok akıllıca bir kararla, matematiksel şeylerin patentlenemeyeceğine karar verdi. Zaten başka türlü matematik yapmak mümkün olmazdı; Pitagoras teorimini her kullandığımızda birine telif hakkı mı ödeyecektik?! Bu bağlamda belirtmek gerekiyor ki, bugünlerde insanların büyük bir aceleyle patentlemeye çalıştığı temel algoritmik fikirler bu kadar temel ve herşeye lazım olacak türdendir. Eğer şu anki gidişata izin verilirse, sonuç, yazarlara kelimeler için patent almaya izin vermek gibi olacaktır."

Devami icin: http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_knuth.xml

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)