Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

0
FZ
Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!
Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Hans Rosling'in 16 Ocak'ta TedTalks etkinliğinde gerçekleştirdiği "Myths about the Developing World" hem içerik hem de biçim açısından 20 dakikalık bir beyin fırtınası şöleni. Aynı zamanda karmaşık veri temsilleri üstüne bir ders niteliğinde. Ve belki PowerPoint tarzına mahkum olmak istemeyen beyinler için de taze bir nefes:

Hans Rosling is professor of international health at Sweden’s Karolinska Institute, debunks a few myths about the "developing" world. (Recorded at TedTalks February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:35)


Sunumu izledikten sonra sunumdaki ekran görüntüleri için kullanılmış yazılımların ve belgelerin bulunduğu http://www.gapminder.org/ ziyaret etmekte de büyük fayda olabilir! ;-)

GapMinder aracı ile nelerin yapılabileceğini merak ediyorsanız misal 1990'lı yıllardan günümüze 1000 kişi başına düşen Internet kullancısı sayısı bakımından ABD ile Türkiye'yi animasyon şeklinde kıyaslamanın neye benzediğine kolayca göz atabilirsiniz... (not: web sayfası yüklenince sol alt köşedeki Play tuşuna basın ve izleyin, ardından farklı göstergeler ve ülkeler seçip kurcalayın)

Görüşler

0
ripper
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatım grafiklerden çok daha kaliteli :)
0
FZ
Verilerin 2 boyutlu ortamda görselleştirilmesi ile ilgili ne gibi problemler var peki? Eğer doğru anladıysam yani eleştirinizi, biraz açabilir misiniz?
0
ripper
yok o yönden bi eleştirim yok, fakat sunumda ki hitabetin kalitesine dikkat çekmek istedim. Grafikler kadar renkli bir anlatım var sonuçta.
0
FZ
Teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi çok daha iyi anladım.

Bu arada yazının sonundaki örnek gapminder ortamını incelediniz mi, şu ABD ile Türkiye Internet kıyaslamasına dair animasyon ile ilgili ne düşündünüz görselleştirme ve veri temsili açısından?
0
ripper
sanırım, internet erişimi hız/fiyat ekseninde dünyada düşerken biz de sabit değişmemesi ve yenilenmeyen altyapımız bunu açıklamaya yeterli. Özellikle dsl sonrası piyasanın tekelleştiği ve rekabet ortamı olmayınca insanları cezbeden pek bi kampanya da kalmadı. Sonuçta Türkiye de alıcağınız 1 mbit baglantı fiyatına Japonya da 100 mbit alabiliyorsunuz. Bildigim kadarıyla 150 - 200 mbit şehir çıkışlarıyla Türkiye de binlerce insana erişemiyecekleri performansta internet satılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Truva Linux 1.0 Beta Duyuruldu!

anonim

2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtiyacına göre hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan Truva Linux Projesi'nin ilk ürünü "Helen" kod adlı "Truva Linux 1.0 Beta" sürümü duyuruldu.

PowerPoint (Ya Da Killer App Gerçekten Öldürür Mü?)

FZ

Yazılımcıların pek çoğu Bob Gaskins'in yerinde olmak ister(di) herhalde. Dünyanın en çok kullanılan programlarından birini geliştiren bu yazılımcı acaba geliştirdiği PowerPoint ile milyonlarca kişiyi zihinsel bir çıkmaza sokacağının farkında mıydı?

PowerPoint insanda beyin hasarı yaratır mı? Karmaşık bilginin gözden kaçmasına yol açar mı? PowerPoint, hayati risk taşıyan durumların fark edilmesini engelleyerek ve konuyu "basitleştirerek" (!) insan hayatını tehlikeye atar mı? Olası çözümler nedir? Pekiyi ya karşıt görüşler? Devam edelim...

BIOS Logosunu Değiştirelim

FZ

Eğer siz de "bilgisayarı her açtığımda gördüğüm 'EnergyStar Logosu'ndan sıkıldım" diyenlerdenseniz, Gökhan "Crematorium" Olgun arkadaşımızın BIOS Logosunu Değiştirelim konu başlıklı yazısı ilginizi çekecektir.

MySQL GNU/Linux Desteğini Sınırladı

vst

Slashdot haberine göre, MySQL yeni destek stratejisi doğrultusunda sadece RedHat ve SuSE Enterprise ürünlerine destek verecek.

Bahsi geçen destek stratejisi önceden "MySQL Network Support Plan" iken, şimdi "MySQL Enterprise Support Plan" ile değiştirilmiş.

Bakalım, bu gelişme PostgreSQL kullanıcılarının sayısını arttıracak mı?

Güncelleme: Bu haber MySQL müşteri temsilcisinin yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyormuş. hedele'ye bilgilendirdiği için teşekkürler.

Linux ve Internet Explorer

ersin2k

Linux'unuzda Internet Explorer çalıştırabilirsiniz nasıl mı?

Buradaki bağlantıdan sadece 2-3 komutla linux altında çalışan IE6 ve IE5.5 ve IE 5.0 a sahip oluyorsunuz. IE 7 de beta aşamasında.

Linux kullanan Web designer ve Web programcılarının diğer platformlarda uygulamalarının nasıl göründüğünü görmeleri açısından oldukça işe yarayacağını düşünüyorum.