Böyle bir sunum izlemediniz: gapminder ve dünyanın gidişatı

0
FZ
Bir sunum bu kadar mı çarpıcı olur, bunca bilgi bu kadar mı net, güzel ve etkili şekilde iki boyutlu ekrana sığdırılır. Görsellik ve animasyon bu kadar mı güzel kullanılır. İstatistik ve geleceğe yönelik bakış açısı bu kadar mı eğlenceli ortaya konur!
Karolinska Enstitüsü'nden Prof. Hans Rosling'in 16 Ocak'ta TedTalks etkinliğinde gerçekleştirdiği "Myths about the Developing World" hem içerik hem de biçim açısından 20 dakikalık bir beyin fırtınası şöleni. Aynı zamanda karmaşık veri temsilleri üstüne bir ders niteliğinde. Ve belki PowerPoint tarzına mahkum olmak istemeyen beyinler için de taze bir nefes:

Hans Rosling is professor of international health at Sweden’s Karolinska Institute, debunks a few myths about the "developing" world. (Recorded at TedTalks February 2006 in Monterey, CA. Duration: 20:35)


Sunumu izledikten sonra sunumdaki ekran görüntüleri için kullanılmış yazılımların ve belgelerin bulunduğu http://www.gapminder.org/ ziyaret etmekte de büyük fayda olabilir! ;-)

GapMinder aracı ile nelerin yapılabileceğini merak ediyorsanız misal 1990'lı yıllardan günümüze 1000 kişi başına düşen Internet kullancısı sayısı bakımından ABD ile Türkiye'yi animasyon şeklinde kıyaslamanın neye benzediğine kolayca göz atabilirsiniz... (not: web sayfası yüklenince sol alt köşedeki Play tuşuna basın ve izleyin, ardından farklı göstergeler ve ülkeler seçip kurcalayın)

Görüşler

0
ripper
Doğrusunu söylemek gerekirse anlatım grafiklerden çok daha kaliteli :)
0
FZ
Verilerin 2 boyutlu ortamda görselleştirilmesi ile ilgili ne gibi problemler var peki? Eğer doğru anladıysam yani eleştirinizi, biraz açabilir misiniz?
0
ripper
yok o yönden bi eleştirim yok, fakat sunumda ki hitabetin kalitesine dikkat çekmek istedim. Grafikler kadar renkli bir anlatım var sonuçta.
0
FZ
Teşekkür ederim, şimdi ne demek istediğinizi çok daha iyi anladım.

Bu arada yazının sonundaki örnek gapminder ortamını incelediniz mi, şu ABD ile Türkiye Internet kıyaslamasına dair animasyon ile ilgili ne düşündünüz görselleştirme ve veri temsili açısından?
0
ripper
sanırım, internet erişimi hız/fiyat ekseninde dünyada düşerken biz de sabit değişmemesi ve yenilenmeyen altyapımız bunu açıklamaya yeterli. Özellikle dsl sonrası piyasanın tekelleştiği ve rekabet ortamı olmayınca insanları cezbeden pek bi kampanya da kalmadı. Sonuçta Türkiye de alıcağınız 1 mbit baglantı fiyatına Japonya da 100 mbit alabiliyorsunuz. Bildigim kadarıyla 150 - 200 mbit şehir çıkışlarıyla Türkiye de binlerce insana erişemiyecekleri performansta internet satılıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Trillian Astra

ercumend

Kullanıcılarının kendisininden vazgeçemediği Trillian uzun bir aradan sonra yeni sürümü Trillian Astra'nın alpha testlerine başladı. Arayüzü yenilenmiş Trillian Astra'nın performans ve kaynak tüketiminde de önemli iyileştirilmeler var. Ayrıca Trillian'ı cebinde taşımak veya herhangi bir yerden hesabına ulaşmak isteyen kullanıcılarda unutulmayarak bir web arayüzü düşünülmüş.

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

EVPL -->Türkçe Programlama Dili....

Debugger

Bir sabah kalkıp dünyayı değiştirebilir misiniz ? Bir programlama dili yazmaya soyunmaya, dahası paylaşmaya, paylaştırmaya ne dersiniz ?

\r\r \r\r Genç bir arkadaşımızın bu feryadı hakkında sözü olanlar eminim vardır. Umarım o da yaptığı işler hakkında bir URL verir bize ;) (Sundance)

Video4Skype

anonim

İnternet üzerinden sesli görüşme yapmak konusunda ses kalitesiyle bir devrim yaratan Skype herkesin malumu... Ancak siz de benim gibi "Yahoo Messanger"dan görüntü iletip Skype ile ses bağlantısı kurmakla uğraşıyorsanız bu yazılım tam size göre. Buradan ulaşabileceğiniz yazılım şu anda parasız indirilebiliyor.