Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

0
FZ
Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.
İkinci problem renkleri insanın algısına göre gruplamak. Henüz bu konuda uzmanlar tek bir fikirde anlaşmış değiller fakat temelde netleşen bazı kurallar var. Uygulamada renklerin RGB değerlerini bu kurallar ışığında kodlayıp insan algısını yansıtan bir renk uzayına haritalamak gerekiyor.

İlk iki problem çözüldükten sonra, önümüzde bir uygulama problemi var: Üç boyutlu renk uzayında bir bölgeyi arıyoruz. Her boyutu ayrı kaydedip sorguda üç değişkenin sınırlarını veriyorsanız ve üstelik renkleri ilişkisel veri tabanına kaydettiyseniz üzgünüm bu uçak düşer. Neyse ki aynı problem iki boyutlu uzayda coğrafi veritabanlarında daha önce çözülmüş. Hilbert kodlamasını ve özel amaçlı veri tabanımızı (YBDBdoo) kullanarak sorgularımızı kabul edilebilir hızlarda yapıyoruz. Hilbert dönüşümü için kullandığımız uzaygezen projesini çok başarılı bulduk.

Gerisini zaten biliyorsunuz: Basit bir renk paleti, ajax ve emeksensin'in alıştığımız hızlı ve sade kullanıcı arayüzü.

Görüşler

0
Dite
Ve nitekim "pek bi zor" problemleri çözmeyi başaramamışsınız. Bkz: Kötü seçim örneği.
0
Tarık
matematik ve programlama gerçek hayatın %98. geriye kalan yemek ve sex.

güzel proje, derin fikirler.
0
mdakin
Hilbert egrilerinin kullanilmasi guzel ve ilginc. Uzaygezen'i kullanan ilk acik kodlu proje bu sanirim.

Ilk aklima gelen soru, renk uzayini biraz kucuk tutarak daha basit ve bellekte calisan bir sey de cozum olmaz miydi? Sonucta sadece 3 boyut var. Cok safca bir yaklasimla, her renk bileseni -varsayalim r,g,b- icin 4-5 bit ayirsaniz ve bu 12 veya 15 bitlik degerleri bir dizinin indeksi olarak kullanip dizinin gozlerine de o rengi tasiyan resimlerin ID'lerini yerlestirseniz. Daha sonra arama yaparken aranan renge ait goze (belli bir hata toleransi kullaniliyorsa bazi araliklara) bakmak yeterli olacaktir. Tabi burada resim x renk kombinasyonlarinin rahatca bellege sigacagi varsayimini yapiyorum. Eger bellege sigmasza berkeleydb, Tokyo file cabinet tarzi basit bir key-value veritabani da kullanilabilir.. Bu cok basit ve kaba bir hack ama calisir gibi gorunuyor.

Elbette ki Hilbert egrileri veya diger benzerlik arama mekanizmalari daha genel amacli cozumler sunacaktir. Ozellikle ilerde resimlerle ilgili daha farkli ozellikleri de hesaba katinca, yani boyut sayisi ve uzayin buyuklugu arttigi zaman.
0
mdakin
Kucuk duzeltme:
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slashdot efektinden korunma yolları

larweda

Slashdot`u bilirsiniz, bilgisayar aleminde çok tartışmalar yaratan, gelişmelerden haberler veren, onbinlerce insanın takip ettiği saygı duyulan bir sitedir. Slashdot`ta duyurulan haberlerden birinde herhangi bir sitenin adının geçmesi, o sitenin çok (gerçekten çok) fazla hit almasına, ve çoğu zaman da sitenin ulaşılamaz halde zarar görmesine sebep oluyor. Buna alemde "Slashdot Effect" deniyor. Bu aslında bir sitenin duyurulması, geniş kitlelere yayılması adına çok istenebilecek bir durum. Ama site sahipleri sitelerinin göçmesinden (hatta kimi zaman bu yüzden hosting firmalarına cezalar ödemekten) hoşlanmıyorlar. İşte bu sebeple bu tarz bir duruma maruz kalan bir şahsiyet (adam Web-server olarak NT kullanmanın yanlış bir seçenek olduğunu kabul ediyor neyse ki) üşenmemiş, bir "Slashdot Effect Prevention Kit"geliştirmiş.

Yeni Wiksis 1.1, Wiki İçeriği Oluşturma Yazılımı

anonim

CyrocomGPL'd tarafından GPL lisansı ile sunulan Türkçe Wiki yazılımının yeni sürümü çıktı.Yeni özellikleri:tablo desteği, yönetim alanı, şifre koruması olarak sıralayabiliriz. Şifre koruması desteğiyle artık içerik değiştirme işlemini wiki modunda (şifre girmeden) ve kişisel mod'da (şifre girerek) yapabileceksiniz. Şifre sistemi ile wiksis, artık kişisel sitelerin yapımında dahi kullanılabilecek!

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.

Freemind Türkçe!

batasoy

Açık kaynak kodlu "zihin haritası" programı Freemind artık Türkçe. Program hakkında Türkçe bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle öğretmenlerin, proje hazırlayanların ve yazılım geliştiricilerin çok işine yarayacağını düşünüyoruz. Windows kurulum paketi hazır; GNU/Linux içinse birkaç gün daha beklemek gerekecek.

Programı www.pozitifpc.com adresinden indirebilirsiniz.