Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

0
FZ
Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.
İkinci problem renkleri insanın algısına göre gruplamak. Henüz bu konuda uzmanlar tek bir fikirde anlaşmış değiller fakat temelde netleşen bazı kurallar var. Uygulamada renklerin RGB değerlerini bu kurallar ışığında kodlayıp insan algısını yansıtan bir renk uzayına haritalamak gerekiyor.

İlk iki problem çözüldükten sonra, önümüzde bir uygulama problemi var: Üç boyutlu renk uzayında bir bölgeyi arıyoruz. Her boyutu ayrı kaydedip sorguda üç değişkenin sınırlarını veriyorsanız ve üstelik renkleri ilişkisel veri tabanına kaydettiyseniz üzgünüm bu uçak düşer. Neyse ki aynı problem iki boyutlu uzayda coğrafi veritabanlarında daha önce çözülmüş. Hilbert kodlamasını ve özel amaçlı veri tabanımızı (YBDBdoo) kullanarak sorgularımızı kabul edilebilir hızlarda yapıyoruz. Hilbert dönüşümü için kullandığımız uzaygezen projesini çok başarılı bulduk.

Gerisini zaten biliyorsunuz: Basit bir renk paleti, ajax ve emeksensin'in alıştığımız hızlı ve sade kullanıcı arayüzü.

Görüşler

0
Dite
Ve nitekim "pek bi zor" problemleri çözmeyi başaramamışsınız. Bkz: Kötü seçim örneği.
0
Tarık
matematik ve programlama gerçek hayatın %98. geriye kalan yemek ve sex.

güzel proje, derin fikirler.
0
mdakin
Hilbert egrilerinin kullanilmasi guzel ve ilginc. Uzaygezen'i kullanan ilk acik kodlu proje bu sanirim.

Ilk aklima gelen soru, renk uzayini biraz kucuk tutarak daha basit ve bellekte calisan bir sey de cozum olmaz miydi? Sonucta sadece 3 boyut var. Cok safca bir yaklasimla, her renk bileseni -varsayalim r,g,b- icin 4-5 bit ayirsaniz ve bu 12 veya 15 bitlik degerleri bir dizinin indeksi olarak kullanip dizinin gozlerine de o rengi tasiyan resimlerin ID'lerini yerlestirseniz. Daha sonra arama yaparken aranan renge ait goze (belli bir hata toleransi kullaniliyorsa bazi araliklara) bakmak yeterli olacaktir. Tabi burada resim x renk kombinasyonlarinin rahatca bellege sigacagi varsayimini yapiyorum. Eger bellege sigmasza berkeleydb, Tokyo file cabinet tarzi basit bir key-value veritabani da kullanilabilir.. Bu cok basit ve kaba bir hack ama calisir gibi gorunuyor.

Elbette ki Hilbert egrileri veya diger benzerlik arama mekanizmalari daha genel amacli cozumler sunacaktir. Ozellikle ilerde resimlerle ilgili daha farkli ozellikleri de hesaba katinca, yani boyut sayisi ve uzayin buyuklugu arttigi zaman.
0
mdakin
Kucuk duzeltme:
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kazaa Yolun Sonuna mı geldi?

anonim

Dünyanın en popüler P2P paylaşım araçlarından biri olan kazaa , Müzik endüstrisiyle uzun zamandır amasız bir mücadele vermekteydi. Uzun zamandır bu çarpışmadan galipte çıkıyordu. Fakat son alınan mahkeme kararıyla yolun sonundaki ışık görünmeye başladı..

Kazaa yazılımının sahibi olan Sharman Networks adına Avustralya'da açılan davaların sonuncusunda şirket , kopya hakkı bulunan dosyaların paylaşıma açıldığı gerekçesiyle suçlu bulundu. Uzun zamandır birçok davadan kıl payı kurtulan şirket için bu karar , çok ağır bir darbe olacak gibi..

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

NVU - web tasarım aracı

anonim

Artık Linux için de Frontpage ve Dreamwever gibi WYSIWYG web sitesi hazırlamayı sağlayan bir program var. Kahramanımızın adı NVU.
Her ne kadar henüz download aşamasına bile gelememiş olsa da GPL olması açısından önemli bir adım.

Not: Ben yine de Quanta'yı öneririm. :)

Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

conan

Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Saatinizi Kullanarak Makinanızı Boot Edin (USB Bootable Knoppix)

FZ

Yanlış okumadınız, kol saatinizi kullanarak makinanızı boot edin, Linux alemine dalın. Bakanlar sizin deli olduğunuzu düşünsün siz ise bunu fark edemeyecek kadar meşgul olun.

Bunun için ihtiyacınız olan öncelikli olarak USB´den boot edilebilen küçültülmüş bir Knoppix, bir adet USB hafıza çubuğu barındıran kol saati, bir adet de USB portuna takılı hafıza çubuğundan boot edebilme yeteneğine sahip anakartlı bir bilgisayar.

Editörün Notu: Radyolarda istek parça çalınması gibi bazen biz de burada istek üzerine haber yapıyor benzer tadı yakalıyoruz, okumakta olduğunuz haber, bugün Linux eğitimi 2. kur, 3. seansa katılmış olan ve bu haberi okuduğunda gözleri parlayacak olan arkadaşlardan birinin isteği üzerine yapılmıştır ;-)