Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk

0
FZ
Emeksensin.com'da en son yaptığımız yeniliğin adı Rengarenk. Rengarenk özelliği ile eserleri renklerine göre arayabiliyorsunuz. Buradan deneyip görebilirisiniz: http://www.emeksensin.com/rengarenk. Renk arama özelliği dünyada az sitede görebildiğimiz bir özellik çünkü bunu yapabilmek için bazı zor problemleri çözmek gerekiyor. İlk problem eserin resmindeki binlerce renkten önemlilerini seçmek. Bunu yapan birçok görüntü işleme algoritması var. Biz OpenCV kütüphanesini kullanarak bir gerçekleme yaptık.
İkinci problem renkleri insanın algısına göre gruplamak. Henüz bu konuda uzmanlar tek bir fikirde anlaşmış değiller fakat temelde netleşen bazı kurallar var. Uygulamada renklerin RGB değerlerini bu kurallar ışığında kodlayıp insan algısını yansıtan bir renk uzayına haritalamak gerekiyor.

İlk iki problem çözüldükten sonra, önümüzde bir uygulama problemi var: Üç boyutlu renk uzayında bir bölgeyi arıyoruz. Her boyutu ayrı kaydedip sorguda üç değişkenin sınırlarını veriyorsanız ve üstelik renkleri ilişkisel veri tabanına kaydettiyseniz üzgünüm bu uçak düşer. Neyse ki aynı problem iki boyutlu uzayda coğrafi veritabanlarında daha önce çözülmüş. Hilbert kodlamasını ve özel amaçlı veri tabanımızı (YBDBdoo) kullanarak sorgularımızı kabul edilebilir hızlarda yapıyoruz. Hilbert dönüşümü için kullandığımız uzaygezen projesini çok başarılı bulduk.

Gerisini zaten biliyorsunuz: Basit bir renk paleti, ajax ve emeksensin'in alıştığımız hızlı ve sade kullanıcı arayüzü.

Görüşler

0
Dite
Ve nitekim "pek bi zor" problemleri çözmeyi başaramamışsınız. Bkz: Kötü seçim örneği.
0
Tarık
matematik ve programlama gerçek hayatın %98. geriye kalan yemek ve sex.

güzel proje, derin fikirler.
0
mdakin
Hilbert egrilerinin kullanilmasi guzel ve ilginc. Uzaygezen'i kullanan ilk acik kodlu proje bu sanirim.

Ilk aklima gelen soru, renk uzayini biraz kucuk tutarak daha basit ve bellekte calisan bir sey de cozum olmaz miydi? Sonucta sadece 3 boyut var. Cok safca bir yaklasimla, her renk bileseni -varsayalim r,g,b- icin 4-5 bit ayirsaniz ve bu 12 veya 15 bitlik degerleri bir dizinin indeksi olarak kullanip dizinin gozlerine de o rengi tasiyan resimlerin ID'lerini yerlestirseniz. Daha sonra arama yaparken aranan renge ait goze (belli bir hata toleransi kullaniliyorsa bazi araliklara) bakmak yeterli olacaktir. Tabi burada resim x renk kombinasyonlarinin rahatca bellege sigacagi varsayimini yapiyorum. Eger bellege sigmasza berkeleydb, Tokyo file cabinet tarzi basit bir key-value veritabani da kullanilabilir.. Bu cok basit ve kaba bir hack ama calisir gibi gorunuyor.

Elbette ki Hilbert egrileri veya diger benzerlik arama mekanizmalari daha genel amacli cozumler sunacaktir. Ozellikle ilerde resimlerle ilgili daha farkli ozellikleri de hesaba katinca, yani boyut sayisi ve uzayin buyuklugu arttigi zaman.
0
mdakin
Kucuk duzeltme:
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

3Com öğrenci avında

mambo

3Com tarafından üretilen "Air Content Wirelees LAN" adlı yazılım,öğrencilerin okul kırmasını engelliyor. Şimdi hepiniz haydaaa ne alakası var 3Com'un öğrencilerle diyeceksiniz ama durum aynen öyle.
Air Content Wirelees LAN sayesinde yoklama yapılır yapılmaz yönetime bildiriliyor ve bu yazılım sayesinde anında velilere bilgi geçilip öğrencinin okulda olmadığı haber veriliyor.
Yazılım ilk olarak ingiltere'nin Great Barr lisesinde uygulanmaya başlanmış. Darısı başımıza :)
Detaylı bilgi için adres.. Buyrun bana inanmıyorsanız herşey burda......

wxWidgets ile bir uygulama: wxCar

mustafa_

wxCar, wxWidgets/C++ ile yazılan oto kiralama/satış firmalarına hitap eden küçük bir uygulamadır.

Serialization olarak Boost kütüphanesi kullanılmıştır.

ClusterKnoppix İle Kendi Süperbilgisayar Kümenizi Kolayca Kurun

FZ

Büyük bir okul ya da şirket ağınız var, ya da bir yerden ucuza düşük model bir sürü ikinci el bilgisayar buldunuz (40$'a Pentium 166 MMX, 32 MB ana hafıza falan) ve bunların atıl kalmasına gönlünüz el vermiyor. Sağda solda "clustering" diye de tabir edilen kümeleme diye bir kavram duyuyorsunuz ancak bir sürü bilgisayarı paralel olarak belli bir problem üzerinde çalıştırmanın uzmanlık derecesinde bilgi gerektirdiğini düşünüyorsunuz... ve... yanılıyorsunuz! Her derde deva ClusterKnoppix ile çok güçlü paralel bilgi işlem merkezi kurmanız işten bile değil ;-)

Hala tereddüt edenlerin iştahını kabartmak için şu ekran görüntülerine bakmalarını tavsiye ederim: 12 adet bilgisayarın merkezi kontrolü, openMosixview, 12 meşgul bilgisayarın gözetlenmesi, openMosixmigmon.

Editörün Notu: Bildiğim kadarı ile İzmir´li üyemiz decaf (aka realist) bu konu ile ilgileniyordu, kendisinden en kısa sürede konu ile ilgili lezzetli bir makale beklediğimizi belirtmeme gerek yok sanırım ;-)

Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

FZ

Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

FZ

1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.