Kucuk duzeltme:
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.
Hilbert egrilerinin kullanilmasi guzel ve ilginc. Uzaygezen'i kullanan ilk acik kodlu proje bu sanirim.
Ilk aklima gelen soru, renk uzayini biraz kucuk tutarak daha basit ve bellekte calisan bir sey de cozum olmaz miydi? Sonucta sadece 3 boyut var. Cok safca bir yaklasimla, her renk bileseni -varsayalim r,g,b- icin 4-5 bit ayirsaniz ve bu 12 veya 15 bitlik degerleri bir dizinin indeksi olarak kullanip dizinin gozlerine de o rengi tasiyan resimlerin ID'lerini yerlestirseniz. Daha sonra arama yaparken aranan renge ait goze (belli bir hata toleransi kullaniliyorsa bazi araliklara) bakmak yeterli olacaktir. Tabi burada resim x renk kombinasyonlarinin rahatca bellege sigacagi varsayimini yapiyorum. Eger bellege sigmasza berkeleydb, Tokyo file cabinet tarzi basit bir key-value veritabani da kullanilabilir.. Bu cok basit ve kaba bir hack ama calisir gibi gorunuyor.
Elbette ki Hilbert egrileri veya diger benzerlik arama mekanizmalari daha genel amacli cozumler sunacaktir. Ozellikle ilerde resimlerle ilgili daha farkli ozellikleri de hesaba katinca, yani boyut sayisi ve uzayin buyuklugu arttigi zaman.
Tek yumurta ikizleri genetik olarak bire bir aynidir ama parmak izleri farklidir. Sayfada, farklilik olmasina ragmen onemli benzerlikler de oldugundan, dolayisiyla genetik ozelliklerle parmak izleri arasinda iliski olabilecegi dusuncesinden yola ciktiklarini soylemisler.. Biraz ucuk gibi gorunuyor, ama, eger sonuclari iyiyse soyleyecek bir sey yok.
Bir de, orneklerden bazilarinda tahmin edilen yuzle gercek yuz konturlari epeyce farkli gibi gorunuyor.
Netbean 6 ve Java 6 kurun. Turkce ile problemsiz sekilde calisiyor. Zaten Netbeans 6 ozellikleriyle de eskisine gore cok daha iyi gorunuyor.
Netbeans'in onceden kullandigi kurulum programi kapali kodluydu ve kendilerine ait degildi. Kurulum programi HSQLDB'nin eski ve turkce ile calismayan bir versiyonunu kullandigindan TR yerelinde calismiyordu. Ayrica kullanilan XSLT derleyicisinin kullandigi bcel bytecode manipulasyon kutuphanesi de Turkce ile sorunluydu.
MINA kullanmanız çok akıllıca olmuş. Gördüğüm en iyi soket sunucu-istemci kütüphanesi. Performansı da mükemmel, binlerce client bağlanıp yüklense bile bana mısın demiyor mübarek.
Kendiniz yapmaya kalksanız en az 2 hafta bug temizlemekle uğraşırdınız, kodunuz da 1-2 bin satır daha şişerdi.
Burada küçük bir uyarı yapayım, NZemberek'in yazıldığı C# dili java'nın neredeyse kopyası gibi olsa da NZemberek ekibinin çalışması sırasında zaman kaybına neden olan pek çok küçük sorun çıktı. CL gibi Java ile neredeyse hiç ilgisi olmayan bir dile port etmek kat be kat daha zor olacaktır. Uyarmadı demeyin.
Haber biraz eksik olunca böyle sorular gelmesi doğal tabi.
1. http://zembereknlp.blogspot.com
2 ve 3. NZemberek, zemberek projesinin .net klonu. ve farklı bir ekip tarafından yürütülüyor. .net'e taşınma diye bir şey yok. Şimdilik windows altında çalışıyor, dll ve exe muhabbeti o yüzden. zemberek projesi aynen devam ediyor.
Bir kaç küçük düzeltme,
NZemberek yazım kılavuzu değil Zemberek kütüphanesinin doğrudan ikizi, yanlış anlaşılmasın.
Bir de NZemberek Geliştiricileri Tankut Tekeli ve Mert Derman, adları geçmiyor hiç bir yerde, ben söyleyeyim :).
Aynı problem bemin de başıma gelmişti. bendeki problem CD'ye hatalı yazılması idi, mutlaka ama mutlaka kaliteli bir CD'ye DAO modunda ve maksimum 16 hızda yazdırın, hatta 8 hız daha iyi. Sonra tekrar deneyin.
Aynı problem bemin de başıma gelmişti. bendeki problem CD'ye hatalı yazılması idi, mutlaka ama mutlaka kaliteli bir CD'ye DAO modunda ve maksimum 16 hızda yazdırın, hatta 8 hız daha iyi. Sonra tekrar deneyin.
8-10MB uydurulmuş bir rakam değil. Bir merhaba dünya uygulaması yazın, lütfen heap konusunda biraz cimri ol javacığım deyim ve profiler'den bellek kullanımına bakın. Mesela sizin sevdiğiniz windows ortamında zemberek 18-19MB bellek tüketiyor, yaptığı iş çok önemli değil ama kabul edilemeyecek bir rakam değil, inanmayacaksınız ama 1GB ve üstü sistemlerde çalışabiliyor o da.
Tabi dediğiniz gibi Lisp gibi bir harikuladelik abidesinin yanında javanın esamesi okunmaz ona lafım yok :)
JVM'i getirdiği bellek yükü 8-10MB civarıdır. Sonrası programcıya kalmış. Gnome veya KDE için basit bir uygulama yapıp çalıştırın ve onun bellek kullanımına bakın ve karşılaştırın, biraz da insaflı olun :)
Matematik ve programlama gerçek hayatta ne işe yarar:emeksensin.com ve rengarenk ( 4)
- Proje acik kodlu degilmis
- Arayuzdeki renk secenegi az oldugu icin her halukarda bir kup icerisinde kup arama seklinde oluyor, yine de uzay kucukse, benzeri bir hack ise yarayacaktir. Bu tur durumlarda brute force yaklasimlari gecmek zor olabiliyor.