ÇizBakalım - Online Çizim-Tahmin Oyunu

0
mdeniza

ÇizBakalım; online, çok kullanıcılı bir çizim-tahmin oyunu.

Yaklaşık 2700 türkçe veya ingilizce kelime arasından rastgele seçilen kelimeleri sırası ile bir kişi çizerken, aynı oyunda olan diğer oyuncular da bu çizim ile anlatılmak istenen kelimeyi tahmin etmeye çalışıyorlar. Kısıtlı bir süre içerisinde doğru tahminde bulunan her oyuncu sırası ile puan alırken, aynı zamanda çizimi yapan oyuncu da her doğru tahmin için bir puan kazanıyor. Bir oyun 10 tur sürüyor, ve oyunun sonunda en yüksek puana sahip olan oyuncu oyunu kazanıyor.

Oyunun en önemli kuralı ise; çizim yaparken kesinlikle harfleri kullanmamak.

Oyun ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak ve oyunu yüklemek için oyunun web adresi: cizbakalim.oyunyapimi.org

Biraz teknik ayrıntı vermek gerekirse;

  1. client/server programlamada Java, IDE olarakta Netbeans 5.0 kullanıldı
  2. uygulamanın oyuncu tarafına sunumu webstart teknolojisi ile sağlandı
  3. server tarafında MINA framework ünden faydalanıldı.
  4. gui skin olarak napkinlaf kullanıldı.
  5. client tarafının sıkıştırılması/şifrelenmesi sürecinde ProGuard kullanıldı.
  6. web sayfası template halde openwebdesign.org dan indirilip düzenlendi.
  7. aktif geliştirme süreci yaklaşık 1 ay sürdü, geri kalan zaman test sürecinin otomatikleştirilmesi, grafiksel düzenlemeler, web sayfası içeriğinin zenginleştirilmesi gibi çalışmalar ile geçirildi .
  8. benim tarafımdan hazırlanmayan tüm görsel ve ses içeriği serbest kullanıma açık kaynaklardan derlendi.
  9. proje an itibarı ile ~9600 satır Java kodu içermekte.
  10. gerçekleştirim sırasında 3cup/12 saat dozunda nescafe gold tüketildi.

Oyun otomatikleştirilmiş bir test süreci ile uç durumlar, aşırı yüklenme, kuraldışı hareketler gibi pekçok koşul altında test edildi. Fakat açıkçası gerçek oyuncular ile verimli bir test ortamı oluşturmakta çeşitli zorluklar çektiğim için bazı yönlerden problemler içerme olasılığı her zaman için bulunmakta. Bunun yanında oyun ile ilgili çeşitli sayısal parametrelerin (zaman,skor dengesi vb.) oyuncu isteklerine göre yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

Amacım bu oyunu internette bulunan diğer çizim-tahmin oyunları arasında iyi bir yere getirebilmek. Test sürecine katılır ve karşılaştığınız problemleri yada önerilerinizi websitesinde yeralan e-posta adresi yada oyun içinde bulunan geri-bildirim seçeneği ile bana aktarırsanız gerçekten çok yardımcı olursunuz.

Desteğiniz için teşekkürler.

-- Deniz.

Görüşler

0
Tarık
;) oyunyapimi.org da gördüm buraya haber olarak geçecektim. Henüz hazırlandığı için sormadan yapmayayım dedim. Tebrik ediyorum çok özgün bir çalışma olmuş. Sitede bahsettiğiniz, oyunla ilgili analiz yazısını(postmortem) sabırsızlıkla bekliyoruz.
0
tekrei
Denedim, bayağı eğlenceli bir oyunmuş :)
0
simor
Oyun gerçekten eğlenceli, bir sürü mantık hatası olsa da.
Fakat, "ya kim bu adam oyundan atın ya da kurallara uy adam ol" diyen tiplerin arasına düştüm :)
Ne yaptığımı da anlamadım. Tam imparator kelimesini anlatabilmek için kolları sıvamıştımki çizdikleriniz sunucuya gönderilmeyecektir. Kaan atılmanız için oy kullandı dedi :)

Oyununuz adam olurmu bilmiyorum ama bunlar adam olmayacak onu anladım.

kolay gelsin.
0
simor
ek: mantık hataları benim kullanmayı bilmememden kaynaklanmış olabilir
0
Tarık
Ordaki insanlara pek kafa yormaya değmez inan bana. Site ve oyunun yapımcısıyla hiçbir ilgisi alakası yok o insanların. Kendi hallerinde çocuklar diyebiliriz kısaca :)
0
mdeniza
Eğer mantık hatası olduğunu düşündüğünüz tarafları haberde belirttiğim geri bildirim yöntemlerini kullanarak bana iletirseniz sevinirim. Her nekadar geliştiricisi olarak bu projenin benzerlerinden çok da farklı bir oynanış mantığına sahip olmadığı düşüncesinden yola çıkıp, açık mantıksal hatalar içerdiğini düşünmüyor olsam da, her türlü geribildirim ve öneriye herzaman için açığım. Bunu özellikle belirtmek istedim.

Online oyun ortamlarında ortalığı karıştıran, diğer oyuncuları rahatsız eden davranışlar sergileyenlere ne yazıkki sıklıkla rastlanıyor. Bu durum wow, GuildWars, KnightOnline gibi profesyonel ekipler tarafından yapılan/yönetilen mega yapımlarda bile böyle.

ÇizBakalım oyunu şu an açık-test aşamasında olduğu için birebir görevli ve üst yetkilere sahip bir moderasyon ekibi bulunmuyor. Oyun içerisinde bulunan uyarma, odadan atma, susturma gibi kişisel moderasyon seçeneklerini kullanarak ortamın düzenini sağlamak oyunculara düşüyor.

ÇizBakalım oyununu baştan beri 30+ kitlenin oynayacağı bir oyun olarak tasarlayıp, gerçekleştirdik. Zamanla oyunun kitlesini bulacağını ve daha -sakin- bir ortam oluşturacağını ümidediyor ve bu yönde çalışıyoruz.

deniz.
0
simor
Eğer mantık hatası olduğunu düşündüğünüz tarafları haberde belirttiğim geri bildirim yöntemlerini kullanarak bana iletirseniz sevinirim. Her nekadar geliştiricisi olarak bu projenin benzerlerinden çok da farklı bir oynanış mantığına sahip olmadığı düşüncesinden yola çıkıp, açık mantıksal hatalar içerdiğini düşünmüyor olsam da, her türlü geribildirim ve öneriye herzaman için açığım. Bunu özellikle belirtmek istedim.

Ok... Ukalâlık yaptım gibi gözüksem de Grafik kullanıcı arabirim ile söyleyeceğim birkaç şey var. Galiba ordaki rahatsız elemanlar benim yaptığım bir hatadan dolayı, daha da bir rahatsız olmuşlar ;). Bu hatayla ve diğer gözüme takılanlar ile ilgili yazarım size.

Sizin oyunu diğer online oyunlarla karşılaştırmadım aslında. Çok ta bilmem zaten cod2 dışında :).

Elinize sağlık. Ümit ediyorum ki ben de yakında kendi yazdığım birşeyleri yayınlama zevkine erişeceğim burada.
0
mdakin
MINA kullanmanız çok akıllıca olmuş. Gördüğüm en iyi soket sunucu-istemci kütüphanesi. Performansı da mükemmel, binlerce client bağlanıp yüklense bile bana mısın demiyor mübarek.
Kendiniz yapmaya kalksanız en az 2 hafta bug temizlemekle uğraşırdınız, kodunuz da 1-2 bin satır daha şişerdi.
0
mdeniza
Test ettiğim uç durumlarda dahi (~1000 istemci, ~100Kb/sn trafik) gayet verimli sonuçlara ulaştığımı söyleyebilirim. Üstelik bu test koşullarını sadece ~30Mb belleğe sahip kısıtlı bir Linux VPS üzerinde ve ortalama 12Mb bellek kullanımına ulaşan bir JVM process ile gerçekleştirdim.

MINA, java.nio kullanımını basite indirgemekle kalmayıp, sağladığı üst seviye protokol yönetimi/mesaj yönetimi nesneleri ile de yazılımcının işini oldukça kolaylaştırıyor.

deniz.
0
mdakin
Bu uygulama açık kodlu mu?
0
mdeniza
Malesef yazılımın kodu şu an için özgür değil. Aslında bu benim şimdiye kadar yazıpta kodunu özgürleştirmediğim ilk projem sanırsam. İleriye yönelik bazı ticari kaygılardan dolayı şu an için kodu kapalı tutuyorum. Zaman içinde neden olmasın...
0
FZ
Umarım ticari olarak çok başarılı olursunuz. Bol şans! :)
0
mdeniza
Teşekkür ederim. Ticari olarak pek bir getiri olmasa bile, sonuçta büyük bir tecrübe oldu benim için. İlerleyen zamanın neler getireceğini bekleyip görmek kalıyor geriye..

Tabii birde bu projeyi günden güne geliştirmek.
0
glsnzyrt
yaa ben oyunu nerden oynayacağımı bulamıyorum bana yardımcı olabilirseniz sevinirim:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Şenliği Oyun Turnuvası Sonuçları

adervis

1-4 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da yapılan II. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği kapsamında gerçekleştirilen Oyun Turnuvası'na katılanlar arasında dereceye girenler çeşitli armağanlar kazandılar.

Troubles of Middle Earth Multiplayer

raistlinthewiz

Kar yağıyor... Bugün ayın 19'u. Yarın Lord of The Rings, 2. film çıkıyor? Ee biz ne yapacağız? Yarını nasıl bekleyeceğiz? Beklemeyeceğiz! Konusu "Middle Earth" olan open source multiplayer oyunu oynayacağız! http://t-o-m-e.net/main.php?tome_current=1

Playstation-X Japonya semalarında!

sundance

StreetTech´in haberine göre Playstation´ın yeni versionu olan Playstation-X 13 Aralık´tan beri Japonya´da satılmaya başlanmış.

Basitçe harddiski olan bir Playstation 2 diye adlandırılabilecek cihaz, Tivo gibi kişisel video kaydedici, mp3 jukebox, ya da dvd çalıcı/kaydedici olarak kullanılabilmekte.

Şu an için 160 Gb harddiskli olanı $750, 250Gb harddiski olan ise $950´a satılmakta olan bu cihazı yan taraftaki ankete eklememiz gerektiğini düşünmekteyim.
Nice mutlu yıllar!

Kabusta Kaybolmak Çıktı!

anonim

Türk yapımı bir korku/macera oyunu olan Kabusta Kaybolmak çıktı.

Ahmet "CoolBlue-Gord10" Keleş'in geliştirdiği oyunda Karabalta adındaki bir kasabanın ormanında kamp yaparken kaybolan 3 genci araştıran bir dedektifi canlandırıyoruz.

İki şoklu dualshock

ekrems

Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken Sony hala PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını kaybettiği bugün neredeyse tescillendi. Ceza şimdilik 90,7 milyon dolar. İşte genç bir teknoloji şirketinden ilginç bir başarı hikayesi...