Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü

0
FZ
Kendi geliştirdiği grafik motorunu kullanarak programladığı demosu, Intel şirketi tarafından Pentium 4 (2.2 Ghz) mikroişlemcisinin tanıtımında kullanılmak üzere seçilen Mevlüt Dinç, Türkiye´ye döndü.

Daha önce Enduro Racer (Amstrad CPC), Last Ninja2 (ZX Spectrum), Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga), First Samurai (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES) gibi oyunlara imza atan Dinç ve ekibi şimdi de ACTOR (Xgen) isimli yeni bir oyun motoru üzerinde çalışıyorlar.
Kendisi ile yapılan bir röportajdan öğrendiğimize göre 1979 yılında İngiltere'ye giden programcımızın ilk hedefi Ekonomi okumak iken yakın bir dostunun kendini ZX Spectrum 16K ile tanıştırması üzerine hayatı değişiyor. Sinclair XZ Spectrum'un girdisini çıktısını, "yaratıcısı Sir Clive Sinclair'den daha iyi bilme" seviyesine gelmek için 2 sene geceli gündüzlü çalışan Mevlüt Dinç daha sonra pekçok başka bilgisayar mimarisi için de kült oyunlara imza atıyor.

Vivid Image bünyesinde gerçekleştirdiği yazılımlar ile teknolojinin uç noktalarında gezinmiş olan bu programcı şimdi Türkiye'de yeni projeler için imkânları araştırıyor. Dinç´e göre "sanayi devrimini ıskalamış olan Türkiye bilişim devriminde sıradışı ve isim yapacak pek çok projeye ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip". Akademik ortamda da projeler geliştirmek isteyen Mevlüt Dinç, içinde grafikerler, model uzmanları ve programcıların bulunduğu yetenekli, hevesli ve çalışkan öğrenci gruplarına deneyimini aktarmak düşüncesinde. Bunun için en iyi yöntemin genç programcıları somut projelerde çalıştırmak, onları doğrudan geliştirme işinin içinde had safhaya kadar zorlamak olduğunu belirtiyor.

ActorDemoV2 demosu bir hayli popüler olmuş olan Dinç, bu demoda "MathEngine Dynamics Toolkit" isimli gerçek hayata uygun fizik simülasyon sisteminin kullanıldığını açıklıyor.

Görüşler

0
sametc
mevlut dinç iyi bir oyun programcısıdır ama anca dual blades gibi oyun yapabiliyorsa ve bunu satmaya kalkışıyorsa 7 bilgisayar muhendisiyle dalga geciyor demektir 7 bilgisayar muh daha iyi oyunlar uretilebilirdi ve su anda mevlut dinc sanırım KURTULUŞ SAVAŞI ile ilgili bir oyun uzerinde calışıyordu.
:(cok ağır oldu.....
0
crematorium
Gerçekten de ağır olmuş çünkü; bilmiyorum farkında mısın ama Dual Blades, GameBoy Advance için hazırlanmış bir oyun ve çalıştığı platforma göre daha fazlasını beklemek de saçma olur doğrusu... :)
0
FZ
Bence de haddinden fazla ağır bir eleştiri olmuş. Tek bir örneğe bakarak karar vermek de çok sağlıklı olmasa gerek.
0
inoxes
Yaklaşık 1 yıl önce it business adlı bir dergide röportajını okumuştum yanlış hatırlamıyorsam itü'de bir grup öğrenciyle çalışmalar yapıyordu ayrıca türkiyedeki girişimlerinde yaşadığı hayal kırıklıklarınıda anlatmıştı.
0
crematorium
Bunu okurken zamanında bir arkadaşımla büyük bir gaflette bulunarak VB''de platform oyunu yazmaya çabalayışımız aklıma geldi nedense! :) Sonradan oyundaki karakter sayısı fazlalaşınca grafik tasarım kısmına üşendiğimizden dolayı vazgeçmiştik! :) Konusu bile vardı ama neyse! Oyunun adı da Ustura Kamildi :)
0
TPol
Oyun yazılımcısı Mevlüt Dinç, internette hızla gelişen oyun ve eğlence sektörünün, sinemanın bile önüne geçtiğini belirtti.

Türkiye''de, internetin gelişmesinde oyun ve eğlence sitelerinin önemli rolü olduğunu ifade eden Dinç, şöyle konuştu: Türkiye''de internet, ancak oyunla yaygınlaşır. Çünkü bu sektör hızla gelişmesinin yanı sıra herkese ilginç geliyor. Bu sektör, krizden en az etkilenen sektördür. İnternet sektörü yılda ortalama 30 milyar dolarlık pazara sahiptir ve her yıl büyümektedir. Türkiye''nin yazılımın içine girip rekabet edebileceği sektör de budur.
http://www.tiev.net/modules.php?name=sbnews&file=article&sid=455
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pusu Röportajı

FZ

Radikal'de Pusu oyunu ile ilgili bir röportaj yayınlandı. Dikkat çeken birkaç cümle:

Peki Pusu'nun maliyeti tam olarak ne?
Cemil: 200-250 bin dolar arasında.
Aynısını yabancı bir ülkede yapsalar maliyeti ne olur?
Cemil: Muhtemelen 1 milyon dolara yaklaşır. Yani şöyle demek lazım; bizim projemizde de herkes alması gerektiği gibi maaş alsa, emeğinin karşılığını tam olarak almış olsa, Pusu'nun maliyeti 700 bin dolarlara çıkardı. 250 bin dolar diyerek kimseyi kandırmış olmayalım yani; 250 bin doları cebine koyan kimse yapamaz bu oyunu.

The Escapist

cemuzunlar

The Escapist: Oyunlar ve oyun kültürü üzerine, endüstri içinden ve dışından pek çok tanınmış kişi tarafından yazılmış makale ve köşe yazılarının bulunduğu, dijital olarak yayımlanan, ücretsiz, haftalık bir dergi.

Türk Malı Yeni Bir Oyun

anonim

Lanetin Hikayesi adlı yerli bir oyun birkaç gün içinde piyasaya çıkıyor. Dinç İnteraktif'in desteği ile İdris Çelik'in hazırladığı tamamen Türkçe olan 3 boyutlu aksiyon oyunu "Lanet'in Hikayesi" 4 Temmuz'da Alsan Elektronik tarafından piyasaya sunulacak.

Türkiye'nin ilk OYUN geliştirme merkezi ODTU Teknokent'te açılıyor.

ozansener

Oyun teknolojileri, simulasyon yada animasyon alanlarından her hangi biri hakkında iş fikriniz varsa, kendinizi geliştirmek istiyorsanız yada yeni başlamak istiyorsanız, 12 Mart' 12:40 daki lansmanımıza bekleriz.

Anti-PSP huzurlarınızda: GP2X

sundance

Çıktığı andan itibaren Özgür Yazılım meraklısı oyuncuların ilgisini çeken GP32'nin yeni kardeşi GP2X 2006'nın ilk yarısından itibaren Hong Kong'da satışa çıkıyor.

PSP'e vuruldunuz, ama medyalarının bulunmaması sizi ürkütüyor mu? Birsürü para verdiğiniz 1GB memory duo'ya mazallah bir şey olursa. Peki bu cihazın televizyona bağlanamıyor olmasından rahatsızlık duymuyor musunuz? Eğer cevabınız evetse, çift işlemcisi, USB 2.0 bağlantısı, tv outu, 3,5 inchlik LCD ekranı ile GP2X $175'lık fiyatı ile tam size göre. Söylemeyi unuttum işletim sistemi GNU/Linux ve şimdiden hemen hemen bütün emulatörler ve birçok oyun GP2X'e çevrilmiş durumda.
Hatta Come Get Some!