Efsanevi Türk Oyun Programcısı Türkiye´ye Döndü

0
FZ
Kendi geliştirdiği grafik motorunu kullanarak programladığı demosu, Intel şirketi tarafından Pentium 4 (2.2 Ghz) mikroişlemcisinin tanıtımında kullanılmak üzere seçilen Mevlüt Dinç, Türkiye´ye döndü.

Daha önce Enduro Racer (Amstrad CPC), Last Ninja2 (ZX Spectrum), Hammerfist (Amiga), Time Machine (Amiga), First Samurai (Amiga) ve Street Racer (Nintendo SNES) gibi oyunlara imza atan Dinç ve ekibi şimdi de ACTOR (Xgen) isimli yeni bir oyun motoru üzerinde çalışıyorlar.
Kendisi ile yapılan bir röportajdan öğrendiğimize göre 1979 yılında İngiltere'ye giden programcımızın ilk hedefi Ekonomi okumak iken yakın bir dostunun kendini ZX Spectrum 16K ile tanıştırması üzerine hayatı değişiyor. Sinclair XZ Spectrum'un girdisini çıktısını, "yaratıcısı Sir Clive Sinclair'den daha iyi bilme" seviyesine gelmek için 2 sene geceli gündüzlü çalışan Mevlüt Dinç daha sonra pekçok başka bilgisayar mimarisi için de kült oyunlara imza atıyor.

Vivid Image bünyesinde gerçekleştirdiği yazılımlar ile teknolojinin uç noktalarında gezinmiş olan bu programcı şimdi Türkiye'de yeni projeler için imkânları araştırıyor. Dinç´e göre "sanayi devrimini ıskalamış olan Türkiye bilişim devriminde sıradışı ve isim yapacak pek çok projeye ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip". Akademik ortamda da projeler geliştirmek isteyen Mevlüt Dinç, içinde grafikerler, model uzmanları ve programcıların bulunduğu yetenekli, hevesli ve çalışkan öğrenci gruplarına deneyimini aktarmak düşüncesinde. Bunun için en iyi yöntemin genç programcıları somut projelerde çalıştırmak, onları doğrudan geliştirme işinin içinde had safhaya kadar zorlamak olduğunu belirtiyor.

ActorDemoV2 demosu bir hayli popüler olmuş olan Dinç, bu demoda "MathEngine Dynamics Toolkit" isimli gerçek hayata uygun fizik simülasyon sisteminin kullanıldığını açıklıyor.

Görüşler

0
sametc
mevlut dinç iyi bir oyun programcısıdır ama anca dual blades gibi oyun yapabiliyorsa ve bunu satmaya kalkışıyorsa 7 bilgisayar muhendisiyle dalga geciyor demektir 7 bilgisayar muh daha iyi oyunlar uretilebilirdi ve su anda mevlut dinc sanırım KURTULUŞ SAVAŞI ile ilgili bir oyun uzerinde calışıyordu.
:(cok ağır oldu.....
0
crematorium
Gerçekten de ağır olmuş çünkü; bilmiyorum farkında mısın ama Dual Blades, GameBoy Advance için hazırlanmış bir oyun ve çalıştığı platforma göre daha fazlasını beklemek de saçma olur doğrusu... :)
0
FZ
Bence de haddinden fazla ağır bir eleştiri olmuş. Tek bir örneğe bakarak karar vermek de çok sağlıklı olmasa gerek.
0
inoxes
Yaklaşık 1 yıl önce it business adlı bir dergide röportajını okumuştum yanlış hatırlamıyorsam itü'de bir grup öğrenciyle çalışmalar yapıyordu ayrıca türkiyedeki girişimlerinde yaşadığı hayal kırıklıklarınıda anlatmıştı.
0
crematorium
Bunu okurken zamanında bir arkadaşımla büyük bir gaflette bulunarak VB''de platform oyunu yazmaya çabalayışımız aklıma geldi nedense! :) Sonradan oyundaki karakter sayısı fazlalaşınca grafik tasarım kısmına üşendiğimizden dolayı vazgeçmiştik! :) Konusu bile vardı ama neyse! Oyunun adı da Ustura Kamildi :)
0
TPol
Oyun yazılımcısı Mevlüt Dinç, internette hızla gelişen oyun ve eğlence sektörünün, sinemanın bile önüne geçtiğini belirtti.

Türkiye''de, internetin gelişmesinde oyun ve eğlence sitelerinin önemli rolü olduğunu ifade eden Dinç, şöyle konuştu: Türkiye''de internet, ancak oyunla yaygınlaşır. Çünkü bu sektör hızla gelişmesinin yanı sıra herkese ilginç geliyor. Bu sektör, krizden en az etkilenen sektördür. İnternet sektörü yılda ortalama 30 milyar dolarlık pazara sahiptir ve her yıl büyümektedir. Türkiye''nin yazılımın içine girip rekabet edebileceği sektör de budur.
http://www.tiev.net/modules.php?name=sbnews&file=article&sid=455
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İki şoklu dualshock

ekrems

Biz Playstation 3'ü sabırsızlıkla beklerken Sony hala PS2'de kullandığı dualshockla ilgili immersion'un açtığı patent davasını kaybettiği bugün neredeyse tescillendi. Ceza şimdilik 90,7 milyon dolar. İşte genç bir teknoloji şirketinden ilginç bir başarı hikayesi...

Oyun programlamayı öğrenin

binner

Oyun programlamayı öğreten çok güzel bir site : www.gametutorials.com

Sitenin benim en çok hoşuma giden özelliği programlamayı doğrudan kaynak kod üzerinde öğretiyor olması.

Yani en basit koddan başlayarak doğrudan kod üzerinden C, C++, Win32, directX, OpenGL, ağ programlamayı öğrenebilirsiniz..
http://www.gametutorials.com/Tutorials/tutorials.htm

Doom 3 bitti!

sundance

Wolfenstein, Doom ve Quake serilerini yaratan efsane oyun firması idsoftware Doom 3'ün çalışmalarının bittiğini ve kutulama işlemine geçildiğini bir basın duyurusu ile açıkladı.

3Ağustos 00:01'den itibaren dağıtım kanallarına ulaştırılacak olan oyunun resmi çıkış tarihi olarak 5 Ağustos belirtiliyor. Muhtemelen Linux versionu da aynı zamanlarda downloada açılacak olan Doom 3'ü kısa sürede edinip çalışmaya başlamakta yarar var. (Tabi eğer Ağustos başında QuakeCon'da yapılacak olan $150,000 ödüllü Doom3 turnuvası ilginizi çekiyorsa :)

Biz ise hala ve inatla Hail To The King Baby! diyoruz.

BroodWar TotalConversion

sundance

Birşeyi açıklığa kavuşturalım biz BroodWar bağımlısıyız! O yüzden fazlamesai'nin ilk yazısının BroodWar hakkında olması da tesadüf değil :) Konumuz BroodWar üzerine bir çok değişiklikler yapan, enteresan bir site; www.infoceptor.com

Battle Cruiser Remastered

sundance

Blizzard Starcraft'ın 20.yılında, Starcraft Remastered'ı yayınlayacağını duyurdu. 4K grafikler ve uyum sorunları giderilmiş halde çıkacak oyun heyecanla bekleniyor.

Bir anlamda e-spor dünyasını başlatan, hala Güney Kore'de 2 tv kanalında 24 saat yayını yapılan orjinal Starcraft'ı sevenler içinse başka bir güzel haber, orjinalin bedava olması.

Eski bir Starcraft'çı daha ne...