300 YTL Ödüllü Metin Seslendirme Programı Yarışması

0
anonim

www.delphiturk.com sitesinden alıntılanmıştır :

Merhaba,

Uzun süredir Delphi ile ilgilenen ve DelphiTurk' ün kıdemli bir üyesi olarak bir program yarışması başlatmak istiyorum. ( Bu fikrimi sitenin kurucusu sayın Tansu TÜRKOĞLU Bey’ le paylaştığımda oldukça sıcak karşıladı ve yarışma için -gerektiğinde- destek verebileceklerini bildirdi. )

Yeni ve eski birçok programlama meraklısının takip ettiği sitemizde böyle bir yarışmanın mütevazi ödülünün şimdilik 300 ytl. Ödül küçük ama duyuru yapılınca katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar çıkabilir diye düşündüm. Belki güzel bir başlangıç olur.



Eğer ödüle katkı yapmak isteyen kişiler olursa "programyarismasi@yahoo.com.tr" e-posta adresinden bize ulaşabilirler. Eklemeler minimum 100 ytl ve üzeri olursa hiç değilse yarışma için uğraşacak arkadaşların emeklerine değer bir meblaya ulaşabiliriz.

Jüri üyeleri olarak mütevazi para ödülünün ilk destekçisi olarak ben, ödüle 100 ytl ve üzerinde katkı yapacak arkadaşlar (tabi olursa!) ve sitenin kurucusu sayın Tansu TÜRKOĞLU katılacaktır.

BU YARIŞMA İLE GÖRME ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ÇOK YARARLI BİR AMACA HİZMET EDEBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMEKTEYİZ. ( bkz. Sesli kitap projesi…)



PROGRAMIN AMACI :

PROGRAM; PROGRAM İÇERİSİNDEN SEÇİLEBİLECEK ŞEKİLDE BİR TXT DOSYASINI OKUYARAK TÜRKÇE KONUŞAN BİR İNSAN SESİNE EN YAKIN BENZETİMLE SESLENDİRME YAPACAKTIR.
“HECELEME, HIZLI VE YAVAŞ OKUMA” SEÇENEKLERİ BULUNACAKTIR VE PROGRAM SESLENDRİLEN METNİ AYNI DİZİNDE, AYNI İSİMLİ VE YENİDEN DİNLENEBİLİR BİR WAV DOSYASINDA SAKLAYACAKTIR.



KURALAR :

1- PROGRAM TAMAMEN DELPHİ DİLİ KULLANILARAK YAPILMIŞ OLMALIDIR. KENDİ BAŞINA ÇALIŞABİLECEK TEK BİR EXE DOSYASINDAN OLUŞMALIDIR. WİNDOWS API KULLANILMASI SERBESTTİR. NET UYGULAMALARI KABUL EDİLMEYECEKTİR. DERLEYİCİ OLARAK DELPHİ 1,2,3,4,5,6 SÜRÜMLERİNDEN HERHANGİ BİRİSİ KULLANILABİLİR.

2- PROGRAM İÇERİSİNDE BİR MENÜ SEKMESİ YOLU İLE ULAŞILABİLECEK ŞEKİLDE PROGRAM VE KULLANIMI HAKKINDA KISACA BİLGİ VEREN VE GELİŞTİRİCİSİNİN BİLGİLERİNİ GÖRÜNTÜLEYEN BİR “HAKKINDA” MENÜSÜ -ZORUNLU OLMAMAKLA BİRLİKTE- EKLENİLEBİLİR.

3- PROGRAM ÇALIŞABİLİR EXE DOSYA VE YENİDEN DERLENEBİLİR GEREKLİ DELPHİ DCU VE EK PROJE DOSYALARINI İÇERMELİDİR. PROGRAM KODLARININ (*.PAS) GÖNDERİLMESİ ZORUNLU DEĞİLDİR.

4- PROGRAM İLE BİRLİKTE PROGRAMIN ÇALIŞMA ŞEKLİNİ VE ÖZET OLARAK KODLAMA TEKNİKLERİNİ BELİRTİR BİR AÇIKLAMA DOSYASI (MSWORD .DOC FORMATINDA) HAZIRLANMALIDIR. AÇIKLAMALAR KOD İÇERMEMELİDİR.

5- PROGRAMDA SESLENDİRME TAMAMEN TÜRKÇE OLACAKTIR.

6- ADAY PROGRAMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE:
a. PROGRAMIN YENİDEN DERLENEBİLİR DCU DOSYALARININ DİSKTEKİ DOSYA BUYUTLARI TOPLAMI (DİSKTE AZ YER KAPLAMA BAŞARISI)
b. İNSAN SESİNE BENZEME BAŞARISI,
c. TÜRKÇE TELAFFUZ BAŞARISI,
d. KULLANICI ARABİRİMİ BAŞARISI KULLANILACAKTIR.

7- EN SON PROGRAM GÖNDERME TARİHİ 31 OCAK 2007 GÜNÜDÜR.

8- PROGRAMIN EXE DOSYASI, YENİDEN DERLENEBİLİR DCU VE GEREKLİ PROJE DOSYALARI, AÇIKLAMA DOSYASI VE İLETİŞİM BİLGİLERİ ADAYIN İSMİNİNDEKİ BİR DİZİNDE ZIP VEYA RAR FORMATINDA SIKIŞTIRILMIŞ ŞEKİLDE "programyarismasi@yahoo.com.tr" E-POSTA ADRESİNE GÖNDERİLECEKTİR.

9- PROGRAMLARIN JÜRİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİNİN ARDINDAN 15 ŞUBAT 2007 TARİHİNDE KAZANAN ADAY VE HAZIRLAMIŞ OLDUĞU PROGRAMIN EXE DOSYASININ İNDİRİLME ADRESİ "www.DelphiTurk" İNTERNET ADRESİNDEN DUYURULACAKTIR.

10- KAZANAN ADAYA ÖDÜLÜ BELİRTECEĞİ BİR BANKA HESABINA YATIRILACAKTIR VE YATIRILDIĞINA DAİR BELGE BELİRTİLEN İNTERNET ADRESİNDEN İBRAZ EDİLECEKTİR.

11- BU YARIŞMA İLE GÖRME ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ÇOK YARARLI BİR AMACA HİZMET EDİLEBİLECEĞİ DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. BU SEBEPLE BİRİNCİ OLAN ADAY PROGRAMINI YUKARIDA BELİRTİLEN E-POSTA ADRESİNE GÖNDERMEKLE HAZIRLAMIŞ OLDUĞU PROGRAMIN GENEL KULLANIMA AÇIK OLDUĞUNU, DİLEYEN HERKESİN BİLGİSAYARINA YÜKLEYEREK KULLANABİLECEĞİNİ KABUL ETMİŞ SAYILACAKTIR.



ADAYLAR İÇİN GEREKLİ İLETİŞİM BİLGİLERİ :

Programların gönderilme ve yazışma adresi : programyarismasi@yahoo.com.tr ,
Duyuruların yapılacağı internet adresi : www.DelphiTurk.com “Forumlar/Duyurular-Haberler” sayfası,

En son progam gönderme tarihi 31 OCAK 2007 günüdür,
Sonuçlar 15 ŞUBAT 2007 tarihinde duyurulacaktır.

KATILACAK ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN BAŞARILAR DİLERİZ.
.

Görüşler

0
Tarık
Advantage Veritabanı reklam sitesi olmadan önce iyi bir site idiniz. Sonra sonra site iyice durağanlaşmaya başladı. Forumlarında kanunsuz bir şekilde vcl bileşenleri dağıtılır oldu. Özellikle son dönemde oracle ın, bcb ve delphi setlerinin tümünün kullanıcılar tarafından bol bol post ediliyor olması çok ilginçtir.

Konuya dönersek, bu yarışma çağrısı bana pek samimi gelmedi. Yanlış düşünüyor da olabilirim. Yanlışsam neden yanlış olduğumu söyleyin. Ama neredeyse 5 senedir sitenin görünümünün dahi değişmediğini düşünürsek pekte haksız sayılmam. Yeni bir reklam dalgası olabilir diye düşünüyorum.

0
erolsoyoz
Çok güzel. Projenin arkasına saklanan ticari güdüler; evet size sesleniyorum, çıkın ortaya çabuk. Ne ben mi? Hayır! Paranoyak olan sizlersiniz.
0
meting
Bu haber FazlaMesai.Net sitesine benim tarafımdan eklendi, ve benim DelphiTurk sitesi ile –pek çokları gibi siteyi takip etmek dışında- bir ilişkim yok.

Amatör olarak program geliştirme çabalarımı saymazsak zaten mesleğim gereği yukarıda belirtilen ticari kaygılar taşımam da söz konusu olamaz. Şimdiye kadar genel kullanıma açtığım hiçbir programımdan bir kazanç elde etmedim, gelecek için de düşüncelerimin değişeceğini zannetmiyorum. Birilerinin çıkarları için bir şeyler yapacak kadar da kalitesiz birisi değilim.

Paranoyak olmaya gerek yok arkadaşlar çünkü program bazlı metin seslendirme ile ilgili bir çok projeden haberdarım ( http://tcts.fpms.ac.be/synthesis/mbrola.html ) ve öyle zannedildiği gibi ticari hedefleri olan bir projede de yer almadım. Bu amaç tamamen görme engelliler için başlatılan iyi niyetli bir proje ile ilgili, sesli kitap projesi. Sesli kitap projesi; ihtiyaç duyalacağı düşünülen kitap, klasikler, branşa özgü metinler, hikaye ve romanların bu metinlere görsel olarak ulaşamayan insanlar için seslendirilmesi ve bir ses dosyası olarak internet üzerinden paylaşıma açılması üzerine kurulmuş ve tamamen gönüllülük baz alınarak başlatılmış bir proje. Neden kötü niyetli bir bakış açısı ile yaklaşalım ki ? Kültür Bakanlığı’ nın bu amaç doğrultusunda oluşturduğu güzel bir site var :
http://www.kultur.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF32CB65736F5E0D5E212362B84F7B7B76/ , lütfen vaktiniz olursa bir göz atın.

Ülkemizde –bu konuda- aman aman programlar yapılıyor da kimse bir şeyler kaptırmak istemiyor gibi kıskançlık krizlerine de gerek yok. Programın geliştiricisinden lisans hakkı/kod dökümü istenmediğine göre ileride programını geliştirerek kazanca dönüştürmemesi için de bir neden yok! Her şey ortada…

Ayrıca duyuru metnini okursanız katılımcılardan kesinlikle program kodlarını açmaları beklenmiyor. Ön işlemden geçirilmiş ham DCU dosyalarının istenme nedeni ise hazırlanan programa ikincil programların (“SahibininSesi” vb.) gömülmediğinden emin olmak için. Şöyle bir düşünüldüğünde, uyanık akıllı birkaç kişinin program içine gömdükleri programa çağrılar yaparak kotardıkları bir programı exe sıkıştırıcı bir programdan geçirip gönderebileceği ihtimali için tedbir alındığı anlaşılabilir. Bu ayrıntı da hak eden kişinin mütevazi ödülü kazanmasını sağlamak için düşünülmüş olmalı.

Ayrıca www.delphiturk.com sitesinin forumlar/duyurular sayfasındaki asıl metnini incelerseniz kazanan olmaması durumunda ödülün Türkiye Körler Federasyonu’ na bağışlanacağı maddesini de görebilirsiniz.

Lütfen, -siz kullandığınız için yazıyorum- paranoyakça yaklaşmaktansa yarışma amacını düşünerek iyi niyetli olalım ve bu konuyla ilgilenecek arkadaşların heveslerini kırmayalım. Bir şey yaptığımız yok, bari yapacakları engellemeyelim.

Yanlış anlaşılmalar için özür dilerim,

Saygılarımla.

Dr.…


0
Tarık
Bu konuda samimi iseniz bunu delphiturk.com yerine daha farklı topluluklar üzerinden yapabilirdiniz. Benim gerçekten toplum yararını gözetecek samimi yarışmalara, projelere köstek olmam gibi birşey söz konusu dahi edilemez. Fakat bu tür işlerde projenin tamamen şefaf olması gerekmektedir. Öyleki biz fazlamesai.net te, fazlamesai.net in öncülüğünde gerçekleştirilen Çocuklara Bilgisayar Projesi gibi neüdüğü belli bir projenin bile gayet mantıksız sebeplerden bu sitenin içinden bazı site üyelerince uzun uzun sorgulandığını gördük.

Lütfen projenizin hap gibi yutulmasını beklemeyin. İnsanlara zaman tanıyın sorsunlar sorgulasınlar. Ondan sonra sizde gönül rahatlığı ile yaptığınızdan keyif alın.

Fakat benim bir sorum var. Neden Delphi?

Saygılar...

0
meting
Projenin bir anda kabul edilmesi gibi bir beklentim tabiki yok. Ama samimi bir niyetle insanların katılım konusundaki mesajlarını beklerken (heyecan ve umutla gözlerim parlamış bir şekilde, nerede olduğumu unutarak) mesajınız ile birlikte hayal kırıklığına uğradım. Siz de yukarıda belirttiğiniz konu için iyi bir amacın verdiği heyecan ve umutla yola çıkmışsınız ve malesef manidar projenizde birçok pürüzler ile karşılaşmışsınız. Doğrusu beni daha iyi anlayacağınızı umardım.

Programlama dili olarak Delphi dilini seçmiştim çünkü duyuruyu ilk önce DelphiTurk sitesinde yayınlamaya karar vermiştim. En aktif Delphi programlama sitesi olarak bu site ilk aklıma gelen seçenekti. Dünyadaki birçok otör Delphi sitesinde direkt link verilen -takip edebildiğim kadarıyla- ülkemizdeki ilk site idi. Daha çok programcıya ulaşabilirim düşüncesiyle...

Yarışmanın duyurulması için ikinci olarak aklıma gelen site ise -en çok takip ettiğim site olan- FazlaMesai.Net sitesi oldu. Yani eğer DelphiTurk.com sitesi ile kısıtlı kalmayı düşünseydim neden birçok kişinin takip ettiği bu siteye de duyuru yapayım ki? Üçüncü olarak da DelphiTurkiye.com sitesi aklıma geldi. Ancak mesaj yazmak için üyelik gerekiyordu ve üye olmak istediğimde üyelik işlemlerinin sınırsız süre ile durdurulduğunu bildirir bir yazı ile karşılaştım.

Duyuru için aklınıza gelen başka yerler varsa benimle paylaşın ve samimi olduğuma artık inanın lütfen.

Eğer C/C++ dilini kullanıp da yarışmaya katılmak isteyenler olursa onların da katılmasını isterim. Bu mesajdan sonra ilk işim duyuru metninde C/C++ dilleri için de opsiyon sağlanması için çalışmak olacak. Yeniden söylüyorum, duyuruda belirtilen amaç için, aklınızda kuşku varsa hepsini -elimden geldiğince- gidermeye hazırım.

Saygılarımla.
0
Tarık
Yanlış anlamışsınız, bende bu sitenn sade bir üyesiyim sadece burada gördüklerimden yola çıkarak size birşeyler aktardım. Haberinizle yada yorumlarınızla ilgili yaptırım uygulama olanağım yok. Zaten bu sitede kimse kimseye birşey uygulamaz merak etmeyin.

Başka nerelerde duyuru verebilirsiniz diye baktım, sanırım : programlama.com, datawebturk.com, forum.ceviz.net/index.php gibi siteler amacınıza uyar.

Google++

0
fsniper
Bu şekilde arkasındaki düşünceleri de açıkladığınız zaman, doğru bir fikri çok yanlış biçimde uygulamaya çalıştığınızı anlıyorum.

Öncelikle Türkiye'de sizin de söylediğiniz gibi yazılımlar var. Sahibinin sesi veya G.V.Z http://www.gvz.com.tr/ bunlara rnekler. (Veya tamamı :)) Bu tür bir gönüllük esasına dayanan bir projede G.V.Z teknolojilerin de bulunmak isteyebileceğini varsayabiliriz. Bu tür saf bir yarışma önerisi yerine G.V.Z teknolojiler ile ilteşime geçmeniz daha faydalı olabilirdi.

Tabii bu olasılıkların gerçekleşmemesi de olası. Bu durumda da yaklaşımınız yine hatalı. Bu tür bir durumda da yapılması gereken var olan ses sentezleme mimarilerinin üzerine kural dizileri ve ses kaynakları eklemek olmalı. Bu sayede çok daha kaliteli ve uygulanabilir bir çalışma elde edilmiş olur.

Ancak yaklaşımınız, bir arada çalışma yapıp bişeyler üretilmesini sağlayacak bir yaklaşım da değil. Daha çok tekil ve sonuca ulaşması zor çabalara yol açacak nitelikte.

Bu yüzden pek sıcak bakamıyorum.
0
meting
GVZ projesinin ticari bir proje olduğunu hatırlatırım. Söylediğiniz şekilde görme engelliler için programlarını optimize edeceklerini doğrusu hiç gerçekçi bulmuyorum. Çünkü bu üretici firmanın kazanç kapılarını kapatıp kendini hayır işlerine adaması olacaktır. Sesli kitap yıllardır varolan bir proje. Belirttiğiniz gibi olsaydı bu ve benzeri firmalar çoktan böyle bir programı görme engelliler için genel kullanıma açarlardı.

Ben mi safım, ticari firmalar mı çok alicenap anlayamadım.

Saygılarımla.
0
FZ
İletişim kurdunuz da bazı cevaplar aldınız ve bunlardan sonra bir fikir sahibi oldunuz, bunları mı paylaşıyorsunuz? Yoksa sadece zannettiğiniz bazı şeyler mi var? Ticari dediğiniz projenin kilit isimleri yıllardır üniversitelerde araştırma ve yayın yapan Türk hocalarımız, iletişim kurmanın çok zor olduğunu düşünmüyorum. Ha ama iletişim kurmaya çalıştınız da çok olumsuz bir tavır ile karşılaştınız eğer öyle oldu ise lütfen bunu da söyleyin bilelim.
0
fsniper
Ya ben anlatamıyorum ya da siz anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Boşa harcanan bir çabadan bahsediyorum.

Artık art niyet aramak zorunda kalacağım.

Ulvi bir amaca 300YTL yatırmaya çalışıyorsanız aynı amaca daha kısa sürede ve garantili olarak erişebileceğiniz yollar olduğunu göstermeye çalışıyorum. Ancak siz ısrarla bu yolları görmezden geliyorsunuz.

Anlayabileceğiniz bir örnek vermek istiyorum:
Siz diyorsunuz ki; Elimizde bir sözlük ve dil kuralları var; Türkçe Sözlük ve Dil Bilgisi (Programlama dili/sistem kütüphaneleri) ve bundan bir Ansiklopedi hazırlayın. En iyi, en geniş ansiklopediyi hazırlayana 300YTL veriyoruz. Ansiklopediyi de 2 ay sonra ayağıma getirin.

Bu açıdan bakarsanız konuyu daha somut olarak görebilirsiniz.

Şimdi size önerilerimizi somutlaştırmak istiyorum:
Bir Firma var Z diye. Bunlar bir ansiklopedi hazırlamış zaten. Sizin istediğiniz ansiklopediyi ticari amaçlarla kullanmak değil. Belli bir amaç var ansiklopediden bir kaç sayfa lazım ki çorba yapasınız. Çorbayı da açlara vereceksiniz. Bir sorun belki çorba yapabilmeniz için Z yardımcı olur.

Tamam Z dediki ben niye sana çorba yaptırayım verirsin parasını yaparsın. Alır istediğin gibi kullanırsın Ansiklopedimi.

Başka yollara başvuralım. Bazı projeler varmış serbestçe kullanabileceğiniz Ansiklopediler yapmaya kalkmışlar. Çok da güzel olmuş Ama Türkçe değil. Var olanı Türkçeye çevirelim niye en başa dönüyoruz ki? Amaç çorba yapmayı öğrenmek değil mi ansiklopediden?

0
meting
Elimden geldiğince yarışma ve samimiyet için akıllarda beliren sorulara cevap vermeye çalışıyorum. (bkz. alt başlıklar)

Site yönetiminden ya da duyuruyu okuyan kişilerden yarışmanın planlanması ve idaresine katılmak isteyen arkadaşlar olusa programyarismasi@yahoo.com.tr adresinden bana ulaşabilirler.

Site yönetiminin de katkıları ile iyi niyetli ve ulvi amaçlı bu yarışmayı daha iyi bir hale getirebiliriz.

Önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.
0
meting

KATILIMCI ARKADAŞLARA DUYURU

Duyuruların yapıldığı site/forumlardan gelen öneriler doğrultusunda 15 ARALIK 2006 tarihinde son duyuru şekli belirleninceye kadar "Ödül miktarı", "Program Özellikleri" ve "Kurallar" optimize edilcektir.

Duyuru metninin orjinal ve güncellenen halini www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasından takipedebilirsiniz.

Saygılarımla.
0
lale
böyle bir yarışma biz görme engelliler için çok olumlu gelişmelerin hızlanmasını sağlayacaktır. ve daha çok körün kitap okuyabilmesini sağlayacaktır.
0
fsniper
Bu yarışma duyurusunu tamamen bir şaka olarak değerlendiriyorum. Başka bir kefeye koymam biraz zor. Aksi taktirde bir çok arkadaşın yaptığı gibi bu işin arkasında kötü niyet aramak zorunda kalırım.

Ses Sentezleme[1] konusuna herhangi bir araştırma yapmış, aklı başında bir insanın 2 - 3 ay kadar bir süre de, sıfırdan bir yazılım üretilmesini beklemesi açıklanabilir bir durum değil. Bu konuda sadece bir kaç ses sentezi yazılımı projesini incelemek, araştıranı sözlerimi doğrulayan verilere ulaştıracaktır.

Bu tür bir çalışmanın bilimsel temellere dayanarak yapılması, üniversitelerde fonlar ayrılarak yapılması daha doğru olacaktır.

Benim tavsiyem, bu paranın bu konuda ciddi bir çalışma yapmak isteyen veya yapmakta olan bir gruba bağışlanması veya bu konuda çalışma yapmak isteyen bir grup kurulması ve bu paranın Avrupa birliği çerçeve programlarından faydalanmak için harcanması olacaktır.



"Speech sythesis" [1]
http://en.wikipedia.org/wiki/Voice_synthesis
0
FZ
Benim de aklıma gelen şeylerden biri, GVZ ile ilgili olarak insanlar bilgi sahibi mi, Türkiye'de Türkçe için yapılmış çalışmalardan, harcanmış emekten haberdarlar mı? Ya da Festival ses sentezleme sisteminden? Sanırım en büyük eksikliklerimizden biri var olan malzemenin üstüne bir şey çıkmaya çalışmak yerine sürekli sıfırdan bir şeyler geliştirelim hissiyatında olmak. 2006 yılı bitmek üzere iken hala bu zihniyette olmamız garip geliyor bana.
0
fsniper
Çok güzel bir yorum. en başta söylenmesi gerekenlerden biri aslında. festivalden bahsetmedim ama tam da bu yorumu eklediğin sırada GVZ teknolojilerinden bahsededen farklı bir yorum eklemiştim.

Anladığım kadarıyla bu yarışma fikrini ortaya atan arkadaş (Dr. ... ? / meting) bizim gibi bilişim içinde yoğurulmamış farklı dallarda uzmanlarşmış biri. kendince güzel bir fikirle ortaya çıkmış. Fikri Fazlamesai ye taşımış olması bence bir şans. Bu sayede daha farklı bakış açılarını görmüş olacak. Bence yorumları takip ederse çabası daha sağlıklı bir hal alabilir.
0
meting
Duyuru metninin orjinal ve güncellenen halini www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasından okursanız galiba sorunuza bir cevap bulabileceksiniz.

Amerikayı yeniden keşfettirme gibi bir merakımız bulunmamaktadır. İsteyen herkes DLL veya API çağrılarını kullanarak daha önceden oluşturulmuş kütüpaneleri kullanabilir.

Belirttiğiniz programların geliştirici takımından ya da benzer programların geliştirilmesine katkı yapmış olup da böyle bir programı yapabilirim diyen herkes yarışmaya katılabilir. Kurum/kuruluş/şahıs sınırlaması belirlenmemiştir.

Programda istenen şey daha önceden yapılmış bir programı kullanmamaktır, yoksa benzer ya da aynı kodların kullanılılarak programın kotarılması değildir.

Şaka meselesine gelince, bu yarışmanın amacını birçok kereler vurguladım. Eğer şaka yapmayı düşünseydik asla böyle bir konuyu kullanmazdık ki şaka yapacak kadar vaktimizin olmadığını ve vicdanımızın bizi böyle şeylerden alıkoyacağını düşünüyoruz.

Bilemiyorum, samimiyetimizi nasıl açıklayalım da sizi inandıralım ? Bu konuda mantıklı bir öneriniz olursa yerine getirmeye çalışacağımızdan şüpheniz olmasın.

Saygılarımla.
0
jfever
yukarıda fsniper ve FZ'nin söylediği gibi, ses sentezleme düşündüğünüz gibi 3 ay içerisinde bir son ürün çıkarabileceğiniz kadar kolay ve basit bir mevzu degil. kimse sizin şevkinizi kırmak istemez fakat hele ki türkçe metinlerin körler için seslendirilmesi konusunda, keyifli bir seslendirme sağlamaktan henüz çok uzaktayız.

ses sentezleme konusuna çok uzaktan bakan biri olarak, bir kaç üniversitede bu konuda adımlar atıldıgını ve edinmiş oldugu bilgi birikimiyle GVZ'nin de bu calismalara ufak tefek katkida bulundugunu biliyorum.

ayrca evet, Festival'e de göz atılmalı, Festival'den habersiz bu işlere girişilmemeli.

bunu kişisel almayın ama sanırım sorun; bu disipline uzak birinin 'iyi niyetli' bile olsa, bilmedigi bir konuda insanlari surukleyecek akımlar oluşturmaya çabalaması. bunun yerine uzmanı olduğunuz konularda gencleri teşvik edebilirseniz vatana millete daha hayırlı işler ortaya çıkabilir.

dip not: sesli kitap gönüllüleri projesine katılarak görme engelli vatandaşlarımız için bir şeyler yapabilirsiniz. sanıyorum metnin içindeki duyguları tonlayarak okuyan bir ses oldukça iyi olacaktır. :)

daha dip not: ses sentezleme yahut bilgisayar bilimleri üzerine olmadığı sürece Dr....... olmanız şu konuştugumuz konuda fayda sağlar mı bilemiyorum. samimiyetinizi ortaya koymak noktasında yazmış oldugunuz metinlerin içerigi ünvanınızdan daha etkili, bu da aklınızda olsun.

0
mdakin
Platform (windows) ve Dil (Delphi) kısıtlaması olması çok kötü olmuş.
0
meting
Platform olarak Windows' u seçmemizin nedeni Windows' un engelliler için birçok özellik içermesi nedeniyle özellikle engelli arkadaşlarımız tarafından alışılmış bir platform sunmasındandır. Linux veya Windows haricindeki platformların yaygınlaşması konusunda en az sizin kadar istekli olduğumuzu vurgulamak isterim.

Duyurunun orjinal metninin yeraldığı www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasında FazlaMesai.Net ve diğer sitelerden gelen öneriler doğrultusunda eklemeler/düzeltmeler yapmaktayız. Bu sebeple önerileriniz doğrultusunda belirtilen tarihe kadar kesin duyuru metnini hazırlamış olacağız.

Delphi yanında C/C++ dili ve derleyici seçeneklerini de eklemiş bulunmaktayız.

Amacımız bir şekilde bu programın görme engelli kardeşlerimize kazandırılmasıdır.

Saygılarımla.
0
FZ
Dil çok mu önemli? Yani niye bir şey ekliyorsunuz? Çalışan bir sistem olduktan sonra neyle yazıldığı çok mu önemli? Aslolan önce istenen işi yapan bir sistem kurulması değil mi?
0
Tarık
Evet, burada istenen gerçekten iş gören bir sistem. Ve windows için yapılacağına karar verildiğine görede neyle yapıldığının hiçbir önemi yok. Fakat herkesin delphi bilememe olasılığı, işi iyi yapabilecek olan insanların vb, c/c++, java, c# gibi dilleri biliyor olma olasılığı çok yüksek. Bence sadece C/C++ listeye eklenmekle kalınmamalı tüm sınır kaldırılmalı. Böylece belki heyecanlı lisp, ruby, c hackerlarından "show"lar görebiliriz diye düşünüyorum. Tabii kimsenin olayı benimsemeyip öylece bırakmasıda mümkün.
0
afsina
Ya kaldirin dil sinirlamasini isteyen istedigi ati oynatsin. Eger amaciinz gercekten gorme engelli arkadaslara hizmet ise nye bu sinirlandirmalar? Yani benim zamanim yok belki bu yarismaya katilmaya ama Java - Free TTS kullanarak bir cengaver bir seyler ortaya cikarabilir.
http://freetts.sourceforge.net
0
conan
> Platform olarak Windows' u seçmemizin nedeni Windows' un engelliler için birçok özellik içermesi nedeniyle özellikle engelli arkadaşlarımız tarafından alışılmış bir platform sunmasındandır.


Linux tarafinda da bos durulmuyormus... :)

http://developer.gnome.org/projects/gap/

http://www.linuxfromscratch.org/blfs/view/stable/gnome/gnome-speech.html

http://www.baum.ro/eng/products/gnopernicus

http://www.cstr.ed.ac.uk/projects/festival/

Liste surer gider ;)
0
meting
Alt cevaplarda bazı arkadaşlar daha önceden yapılmış ülkemiz kaynaklı GVZ ve İngiltere kökenli bir Üniversitede geliştirilmeye çalışılan Fesatival gibi projelerden bahsetmişlerdi. Bu sebeple ben de Pazartesi gününü bekledim ve ilk fırsatta belirtilen projelerin yetkililerine ulaşmaya çalıştım.

İşte sonuçlar :

1- GVZ üreticisi şirket bu gün saat 13:04' de arandı. Yetkili bir arkadaş olan Bayan Na... ile görüşüldü.

Özetle şunları söyledi : GVZ projesi ticari amaçlar güdülerek yapılmış bir üründür. Görme engellilerin de kullanabilecekleri NetOkur programlarının bulunduğunu ancak tek sistem kurulum ücretinin 285ytl olduğunu söylemişlerdir.
Kendilerine Görme engelliler için halihazırda yürütmekte oldukları ya da planladıkları benzer bir proje olup olmadığı soruldu. Şimdilik böyle bir projeden (kişi bazında) haberdar olmadığını belirttiler.

2- Festival projesi ile ilgili olarak bir yetkili kişiye şuan itibari ile ulaşamamış bulunuyorum. Ancak irtibat kurmaya ve bu konudaki fikirlerini almak için uğraşmaya devam edeceğim.

Bir arkadaşımız da neden Windows tabanlı olabiliyor da Linux vb. tabanlı bir program istemediğimizi eleştirmişti. Biz de Windows İşletim Sistemi'nin engelliler tarafından alışılmış bazı özellikler sunduğunu ve bu yüzden özellikle görme engelliler arasında oldukça yaygın olarak kullanıldığını belirtmiştik. Bunun üzerine bir arkadaşımız alışılmış Linux vs Windows çatışmalarından kendini alamayarak Linux için geliştirilmekte olan ve henüz proje aşamasında birkaç proje adresi göndererek Linux tarafının da boş durmadığını yazmıştı.

Kesinlikle amacımız haricinde bir polemik başlatmak istemeyiz. Tek amacımız eninde sonunda belirtilen özelliklerde bir programın görme engelli kardeşlerimize kazandırılmasıdır. Bu iş Linux ya da Windows için olmuş hiç farketmez. Biz -GÖZÜNÜZÜ KAPATARAK DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE ANLAŞILABİLECEK ŞEKİLDE- Windows' a alışmak için birçok sıkıntılardan geçmiş ve bir şekilde işlerini Windows' ta yapmayı öğrenmiş engelli topluluktan bahsediyoruz. Alışılmış ve engelliler arasında yaygın kullanımlı bir sistem seçilmesi tamamen daha çok engelli kardeşimize hitab eden bir program istememizden kaynaklanıyor.

Linux' a bakışımızın ve ümitlerimizin birçok kişi ile benzer olduğunu ve insanlık yararına ticari amacı olmayan her türlü faaliyeti desteklediğimizi bilmenizi isteriz.

Saygılarımla.
0
FZ
Somut adımlar atmış ve bizle paylaşmışsınız, teşekkürler. GVZ konusunda daha sağlıklı bilgi alabilirim ümidi ile Boğaziçi'nden M. Levent Arslan hocaya bir e-posta attım, buradaki tartışmaların da bağlantısını verdim. Bugün size telefon üzerinde verilen bilgiden daha olumlu bir durum söz konusu olabilir şüphesini taşıyorum. Bana gelen cevapları da (sakıncası olmadığı takdirde) sizinle ve herkesle paylaşacağım elbet.

Festival konusuna gelince, halihazırda açık kodlu bir özgür yazılım olduğu için orada bir yetkili aramak çok anlamlı değil. Burada Festival lafının geçmesinin sebebi daha ziyade ilgilenebilecek programcı arkadaşlara "bakın böyle bir altyapı var, belki bundan faydalanıp Türkçe için bir adaptasyon yapmak söz konusu olabilir" demek idi.
0
conan
Uzerime alindim.. :)

> Bir arkadaşımız da neden Windows tabanlı olabiliyor da Linux vb. tabanlı bir program istemediğimizi eleştirmişti.

Elestirmedim, belki bilmediginizi dusunerek link verdim

> Bunun üzerine bir arkadaşımız alışılmış Linux vs Windows çatışmalarından kendini alamayarak Linux için geliştirilmekte olan ve henüz proje aşamasında birkaç proje adresi göndererek Linux tarafının da boş durmadığını yazmıştı.

Whoa! :) Catisma? Kendini alamama? Once bir sakinlesin :) Eger o linklere bir kere tikladiysaniz ve sayfalarinda iki dakikadan fazla gezindiyseniz anlamissinizdir ki proje asamasinda olan bir seylerin linklerini vermedim, butun verdigim linkler bugun gnome icerisine eklenmis, kullanilan seylerdir.

Ayrica sizin gibi proje baslatmaya calisan bir insanin, "henuz proje asamasinda" diyerek kucumser tonda konusmasini acikcasi anlayamadim. Yanlis miyim bilemiyorum. Unutmayin ki sizin su anda basarmak istediginiz yazilim "proje asamasinda bile degil" :) Bu haldeki bir yazilima ben deger vermisim ki sizinle bu linkleri paylasmisim.

Yoksa benim Linux/Windows kaygim yok. Cunku bu yarista kimin onde oldugu zaten belli hehe :)

0
meting
İlginiz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.
0
meting
Yarışmanın ödül miktarı duyarlı arkadaşlar ve meslektaşlarımın katkıları ile şu an için 750 Ytl' ye ulaşmıştır. Gönül veren herkese çok çok teşekkür ederim.

Duyuru metninin güncellenen hali için www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasına bakabilirsiniz.

Saygılarımla
.
0
talat
Knu hassaslaştığını fark ediyorum. Ama yarışmaya katılan arkadaşlarada yol göstermesi açısından ve Gnome un bu tur calısmlara uygunlugu acısından http://live.gnome.org/Orca projesinin adresini vermek istiyorum.

Kolay gelsin
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

RegExPad

auselen

Eğer kadim bir windows kullanıcısı iseniz düzenli ifadeler (regular expressions) konusu size her zaman yabancı gelmiş olabilir. Uygulama geliştirirken (örneğin web uygulamaları) ya da metin işlerken oldukça işinize yarayabilecek bu konuda biraz pratik yapmak için küçük bir kum havuzu ister misiniz?

Miranda, ICQ´ların en güzeli...

butch

Uzun çabalar sonunda Sundance muradına erdi. Diskte onlarca mb yer kaplayan, %3 işlemci gücü yiyen ve arka planda ne işler çevirdiğini bilemediğimiz Mirabilis ICQ´nun alternatifini buldu. Bana da haberini yazmak düştü... Konumuz Miranda, ICQ´ların en güzeli.

Contiki İşletim Sistemi ve Masaüstü Ortamı

FZ

1 Mhz saat frekansında çalışan 8 bitlik 6510 mikroişlemcisi ve 64 KB ana hafızası olan bir Commodore-64 üzerinde bir Multi-tasking kernel, temaları ile oynayabileceğim bir pencere yöneticisi, Internet'e RS-232/SLIP ya da Ethernet üzerinden bağlanmamı sağlayan bir TCP/IP stack'i, buna doğal ek olarak hazır bağlanmışken web sayfalarını görüntüleyebileceğim bir Internet tarayıcısı, bir web sunucu ve bir de uzaktan sistemlere erişim için bir Telnet istemcisi istesem herhalde bana gülersiniz ve "saçmalama olur mu öyle şey!" dersiniz değil mi? Hmm, ama belki de demezsiniz ;-)

Siz İngilizce Sorun, PRECISE SQL´e Dönüştürsün

FZ

Bir sürü tablo, en ufak bir sorguda bile bir sürü `JOIN´ işlemi. Kullanıcıların talep ettiği raporlar için her seferinde sıfırdan tasarlanan SQL sorguları ya da parametrik arabirimler vs. Oysa kullanıcılar kendi doğal ve alışık oldukları dillerinde veritabanını sorgulayabilseler işimiz kolaylaşmaz mı? Washington Üniversitesi araştırmacıları da bu problem üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ve bunun sonucunda ortaya şunu koymuşlar: `The PRECISE Natural Language Interface to Databases´

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.