Xynth'i GP32X'e Taşıdık

0
anhanguera
Selam,

Dün şu çok ses getiren GP32X'den bir tane de ben aldım. Evet güzel bir oyuncak, ama Sony PSP ile kıyaslanamayacak kadar da amatör ;)
Güzel yanı Linux kernel + GNU kullanıyor olması, ki bu bir çok programı portlamanızda gercekten cok kolaylık sağlıyor.

Ben de rahat duramadım, hemen arm için toolchain kurdum. ve Xynth'i GP2X'e portladım.

Işte sonuç:
http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_gp32x_01.png
http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth/img/xynth_gp32x_02.png

Resim kaliteleri için üzgünüm, arkadaşın telefonu ile çektik.

Alper Akcan "anhanguera"

Görüşler

0
Ragnor
GP2X forumlarını gezerken birilerinin Xynth'i Gp2x'e çevirmekten bahsettiğini duymuş ve kafamda bir yere size bundan bahsetmeyi yazmıştım. Anlaşılan benden önce davranmışsınız. Güzel gözüküyor. Bu çalışma için çiçeği burnunda bir GP2X kullanıcısı olarak teşekkür ederim.
Ama merak ediyorum neden amatörce? Yani arkasında büyük firmaların desteği olmaması mı? Yoksa herkese aygıt üzerinde geliştirici olma şansı verdiği için mi? (Evet, hassasım bu konuda :)).
0
anhanguera
selam, begendiginiz icin tesekkurler. gp2x in arkasinda ne buyuklukte bir firma oldugunu bilmiyorum. alet uzerinde developmenti da engellememelerinin kendileri icin faydasi var zaten. neden amator oldugunu dusundugumun sebebine gelince; elinize birer adet nintendoDS, Sony PSP, GP2X alin. acmaniza gerek yok, kutudan ciktigi gibi.. eger fark(lar) hissetmiyorsaniz diyecek birseyim yok ;) gp2x in kasa tasarimi cok basarili degil bence, kullanilan malin kalitesi de digerleri ile kiyas kabul etmez. gp2x deki joystick analog olmadigi gibi, tepki suresi de cok uzun. ve yakn zamanda elimde kalacagindan korkuyorum. pil biterken "pil bitti" isiginin yanmamasi, pil varken de "pil var" isiginin yanmamasi firmware problemi elbette, ama bir urunde firmwareiniz de bunlari yapmiyacaksaniz neyi yaparsiniz. dikkatinizi cekerim, bu konunun hassas olunacak bir tarafi yok. cok kaliteli olmayan bir urune sdk verdi diye (ayrica sdk mi vermis? arm toolchainleri zaten vardi, ben de onlari kullandim.) kayirmayalim. ancak, konsept guzel. hastasiyim. o baska. alper akcan "anhanguera"
0
anhanguera
html bicimli unutmusum ben bunu yahu ;)) aklima conan`in attigi mesaj geldi simdi. yine gulmeye basladim.
0
anonim
Düşününce haklısınız. DEdiğim gibi biraz hassas davranıyorum bu konuda. Ama sezar'ın hakkı sezar'a.
Konsept'in ailecek hastasıyız zaten :). Özellikle de gelecek oyun konsollarının da sahip olması gerektiğine inandığım bir konsept.
0
experience
casio F-91W mi bu sefer yolluyorum anhan. bakalim buna da portlayacak misin? ve bir de (bkz: hayvansin riza)
0
FZ
Yakında NetBSD ile kapışacaksınız en çok sayıda farklı sisteme port edilebilme konusunda! :)
0
darkhunter
Ben bi de symbian portu bekliyorum...

Belki böylece arkadaşınızın telefonunun (s60 ise) pixel/görüntü odaklama sorunu da çözülür 8-D
0
anhanguera
selam,

ben binary icin download adresi vermeyi unutmusum yahu ;)

http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth
http://sf.net/projects/xynth

yada direkt olarak;

http://prdownloads.sourceforge.net/xynth/xynth-0.8.00-gp2x.tar.bz2?download

@darkhunter
symbianli bir telefon alicam yakinda, ben de dusunuyorum symbian portunu ama bakalim zaman ne gostericek ;)

@FZ
hehehe bu cok guzel bir iltifat. tesekkurler.

aslinda yazdiginiz bir yazilimi, sistemden sisteme, hatta donanimdan donanima portalamak, portalanabilecek sekilde yazmak zevkli ve heyecan veren seyler.
ama aslinda biraz kaytariyoruz biz, xynth in portlanmaktan cok daha fazla ihtiyaci olan seyler var; orn: kucuk ve saglam bir c++ widget library, core library de bir kac saglam degisiklik gibi seyler var todo listesinde. isten okuldan zaman buldukca ugrasiyoruz.

Ilgi ve destek icin herkeze cok tesekkur ediyorum.

Alper Akcan |"anhanguera"
0
redogre
Bir kaç soru, çalışma hızı nedir, kararlılığı nasıl, kullanılabilir modda mı yoksa bakıp mutlu olmak için mi? Türkiye'den mi aldınız, yurtdışından mı? (bu gp2x in kendisi için).

Alıp almama konusunda bir türlü karar veremedim de....
0
anonim
Ben Türkiyeden aldım. Gümrükle ilgili bazı sıkıntılar yaşadıysam da firma bana karşı oldukça yardımcı oldu. Hatta gecikme yüzünden özür dilemek için bir adette SD Kart okuyucu yolladı.
Benim tavsiyem alman, bildiğim kadarıyla oyun yapımıyla uğraşan birisin, en azından uğraşmak zevkli olacaktır. Ki diğer özellikleride oldukça güzel. Kesinlikle elinde patlamaz diye düşünüyorum.
0
anhanguera
selam,

xynth kullanilabilir, ve yeterli hiz da calisiyor. pc de nasil calisiyorsa, gp2x de de o sekilde calisiyor, gorece biraz daha yavas calisacaktir hali ile cunku hem cpu hertz i az, hem de UDS, yada socket olmadigi icin pipe() emulasyonlu socket yapisi kullanmak zorunda kaldim. embedded windowing system den beklenebilecek herseyi verebiliyor, bu da kullanilabilirlik icin yeterlidir.

turkiyeden aldim, www.gp2xtr.com da adresleri var.

oyun oynamak icin alacaksaniz psp alin. yok ben mame, nes, neogeo isterim diyorsaniz bu emulatorlerin hepsi diger platformlarda da calisiyor, ancak gp2x de daha stabil calisirlar, daha rahat portlandigi icin.

bence aleti gidip yerinde bir gorun, ondan sonra karar verin.

alper.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ofis Yazılımlarımızı Yükseltelim Lütfen!

conan

Bu ay GNU/Linux dünyasında Ofis yazılımları ayı sanırım! Dün gnomedesktop.org GNOME Office 1.0 sürümünün çıkarıldığının haberini verdi. Bu Ofis sürümünün içindeki AbiWord de böylece 2.0 sürümüne ulaşmış oldu. GNOME Office içinde aynı zamanda GNOME-DB 1.0, Gnumeric 1.2.0 da bulunuyor.

Teknoloji Sivrisineğe karşı!

conan

Tayland'lı bir yazılımcı kardeşimiz sivrisinekleri bilgisayarımızdan 2 metre uzaklıkta tutan bir program yazmış. Yüksek frekansta ses üreten bu program'ın bir çok OS için sürümü mevcut. Yazın bilgisayar başında kaşınmaktan deliriyorsanız bir de bu programı deneyin ;)

FJAX - Flash ve Ajax

larweda

AJAX, son dönemde çok sıklıkla adını duyduğumuz, ve çoktandır başarılı örneklerini görmeye başladığımız (Gmail, Flickr, Hotmail, Pageflakes vs.) bir web teknolojisi. Bu konuda bir çok kütüphane ve geliştirme aracı da hali hazırda mevcut. Bu araçlara yeni eklenmiş, ama farklı bir bakış açısı getiren bir teknoloji var: FJAX. Araçların hemen hemen hepsi bi javascript kütüphanesi sunarken, FJAX tarayıcı tarafında yapılacak XML yorumlama işini boyut olarak küçük bir flash objesine yaptırıyor. Bu, hem tarayıcının işini kolaylaştırıyor, hem de diğer araçlar gibi geliştirme sürecini azaltmayı hedefliyor. Üstelik bu konuda çalışan insanların çoğunun başının belası olan tarayıcı uyumluluğu problemlerini de azalttığını iddia ediyor.
İncelemek ve indirmek için: www.fjax.net
Fjax'ın geliştiricileri Jay ve Steve McDonald ile webmonkey'in yaptığı detaylı bir röportaj da burada.

OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

acemi_

openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.

Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

FZ

1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.