NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

0
rasimsen
NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com

Natural&Adabas ikilisi çok eski yillara dayanan bir birlikteligi bulunma. Birlik te çok basarili projelere imza atilmis, hala bugün bile dimdik ayakta duran global ölçekte projeleri basariyla ayakta tutmaktalar.

Biraz incelediginiz zaman günümüz uygulama gelistirme programlarina göre ve complex veritabani sistemlerine göre çok basit kaliyor. Bütün bunlara ragmen bu ikili günümüz satafatli program&db ikililerine disini göstermekten çekinmiyor. Sirketin resmi sitesinden bu ikili hakkinda kisa ve öz söyle bahsediliyor:

 

You know Adabas for its superior reliability and performance. It’s also the most comprehensive database management solution you'll find anywhere. Adabas is designed for high availability with lifted limits on DB file and record size; flexibility with support for structured and unstructured data; and ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second. You'd need many times the staff and system resources to provide this level of performance in a relational database management system.

With Adabas, you get:

  • Virtually limitless data storage.
  • Real-time data access to Adabas data—from anywhere, at any time.
  • Feature/functionality across mainframe, Linux, UNIX and Windows platforms.

What's more, you can open up access to Adabas data in ways never before possible. See for yourself how Adabas can provide you with an even greater return on your IT investment.  
    

Achieve business results faster with Software AG
  • Keep structured and unstructured data together so that you work more efficiently and avoid complex integration projects.
  • Store unlimited amounts of data and reduce downtime and maintenance—assuring you greater productivity and fewer headaches.
  • Manage your entire Adabas environment with just one interface that’s accessible anytime, anywhere. Ensure consistency with other applications that run every day and gain more time for other projects.
  • Get Adabas data when and where you need it for all your time-sensitive business operations. Push data updates in real-time to any RDBMS or middleware and gain peace of mind knowing your data will be safe in the event of a disaster. Lower your system costs by pushing only the data you need to share.
  • Avoid costly and time-intensive integration projects with open access to Adabas data using SQL, Web services, XML, Java and .NET standards. Staff with no prior knowledge of Adabas can easily access Adabas data. 
  • Empower business analysts with direct access to relevant business data through standard SQL applications. Save money on training and reduce requests to IT by providing business users with the information they need from the applications they use everyday—including EXCEL.  

 

Natural & Adabas syntax olarak basit bir yapiya sahip. oopl dillerinden herhangi birine vakif iseniz ilk basta bu ikili sizi pekte tatmin etmeyeceksiniz. Fakat projeniz büyük, hizli gelistirilmeli, gelen kisa sürede adapte olsun, çökmesin, yavas olmasin, sorun çiktiginda nerden çikti acaba hangi katman hangi seviye gibi eliniz kolunuz baglanmadiginda dogru bir karar verdiginizi düsüneceksiniz.

Sizde bize katkida bulunmak istiyorsaniz sitemize bir ugrayip üye olun. Beraber genis ve dopdolu tecrübe kokan bir kullanim klavuzu olusturalim ;)

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com
e - m a i l : adabas@rasimsen.com

İlgili Yazılar

Design Patterns: Tasarım Şablonları ve Programlama Dillerinin Kötü Yönleri

FZ

Geçen sene Eylül ayında, Volkan Yazıcı programlama dünyasının sıcak konularından biri olan tasarım şablonlarına yani 'design patterns' konusuna değinmişti:

Merhaba, comp.lang.lisp listesinde "This may be a nonsensical question, but I was wondering if it is idiomatic to apply common design patterns to lisp applications." kaşıntısı ile başlayan bir tartışmalar dizisi oldukça ilgimi çekti -- şüphesiz ki bunda bu dönem almaya başladığım Aspect-Oriented Software Development dersinin de etkisi olmuştur -- ve sizin ile oradan çok ufak bir mesajı paylaşmak istedim.


Tasarım Şablonları, nam-ı diğer Design Patterns mevzusu epey bir süredir sıcak konular arasında. Bu gibi durumlarda sık sık karşılaştığımız gibi konu basit bir teknik konu olmaktan çıkıp pek çok yanlış anlamayı, çok çeşitli felsefi bakış açılarını, alakasız yerlere dallanıp budaklanmayı, düpedüz mantıksal hataları, politik ve ekonomik savaşları bünyesinde barındırmaya başlıyor. Acaba neden?

Masaüstleri Şenleniyor: İlk XGL LiveCD kororaa

halixus

İşletim sistemi cephesinde 3D desktop savaşı iyiden iyiye arttı. Bunun öncülüğünü ilk olarak sun, Looking Glass 3D ile yaptı. Ama hala kararlı sürümünü çıkartmış değil. Ardından Microsoft olaya el attı. Vista'ya benzer bir şey yerleştirdi. Benzer bir şey diyorum nedeni ise Vista'nın BETA sürümünü inceleme fırsatı olan varsa bu özelliği arayıp bulması bulduğunda da hüsrana uğramısı muhtemeldir. Windows tuşu + TAB tuşuna bastığınızda çıkan ekrandan ibaret. Alt + Tab kombinasyonunun biraz daha göze hitap eden şekli denebilir. Sırf yapmış olmak için yapmışlar gibi sanki. GNU/Linux cephesinde ise buna karşılık XGL ismini duymaya başladık. Çıktı çıkacak derken ilk demo LiveCD yayınlandı.

Dağıtımın ismi kororaa. Ekran görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz. ISO dosyasına ise buradan indirebilirsiniz.

30 Saniyede AJAX Öğrenin

Soulblighter

Hayır hayır! O ne bir futbol takımı ne de temizlik maddesi. AJAX'ın ne olduğunu bilmiyorsanız üzülmeyin. Daha önce tabi ki FM'de yayınlanan bu habere bakabilir ve AJAX hakkında bilgi alabilirsiniz.

AJAX'ın ne olduğunu bilenler zaten bildiğine, bilmeyenler de artık öğrendiğine göre; şimdi Rasmus'un 30 saniyede AJAX dersi ile bu güzel dili hemen öğrenme zamanı. İyi eğlenceler...

GUI Tarihçesi

FZ

Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?

Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

FZ

TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.