TÜRKİYE yarı finalde! En büyük TÜRKİYE!! (Kendi PDF`ini Kendin Yap)

0
SHiBuMi
Yazının başlığı "Kendi PDF'ini Kendin Yap" olacaktı ama bu coşku içersinde bu başlığı atmak ayıp olurdu :) Çok büyük bir başarı, herkese kutlu olsun.

Herhangi bir uygulamayla hazırladığınız dokümanları, resimleri, sunumları, elektronik tabloları ve yazıcı çıktısı alınabilecek hemen her türlü nesneyi yine bu uygulama içinden ücretsiz ve Türkçe olarak PDF’e dönüştürebilmek ilginizi çeker mi? Çekiyorsa bu yazıyı okumaya devam edin.
Sabırsızlar için hemen bu işin kalbindeki programın sitesinin adresini vereyim: http://over.to/freepdf. Uygulamanın ismi FreePDF. Ghostscript ve Redmon isimli iki uygulama ile beraber çalışarak istediğiniz uygulamadan PDF çıktısı alabilmenizi sağlıyor. Çalışma mantığı basit, öncelikle sisteminizde yeni bir yazıcı tanımlıyorsunuz. Redmon ile bu yazıcıdan alınan çıktıların Ghostscript’e yönlendirilmesini sağlıyorsunuz. Ghostscript gelen veriyi işleyip postscript formatına çeviriyor. Son adım FreePDF bu postscript verisini alarak PDF’e çeviriyor. FreePDF dokümana font gömme özelliğine sahip olduğu için Türkçe karakterlerde problem yaşamıyorsunuz.

Kurulum çok zor olmasa da çok kolay da değil, onun için kısa adımlarla kendi yaptığım kurulumu açıklayacağım. FreePDF’in sitesinde yalnızca Win9X lerde çalıştığı yazsa da Win2000 altında da gayet güzel çalışıyor. Sitede Linux için herhangi bir çalışma yok. Uygulamanın Python ve Tcl kullanılarak yazıldığı düşünülürse Linux portunu da yapmak mümkün olabilir ancak Windows ile Linux’un çıktı almalarındaki mantık ne kadar farklıdır ve FreePDF Linux’a taşınabilir mi taşınamaz mı kesin bir şey söylemek zor.

İlk adım gerekli dosyaları indirmek:
FreePDF: http://www.webxd.com/zipguy/fpdfz095ExeOnly.exe
FreePDF Help: http://www.webxd.com/zipguy/newconfg.pdf
Ghostscript: http://www.cs.wisc.edu/~ghost
RedMon: http://www.cs.wisc.edu/~ghost/redmon

Ghostscript ve RedMon için direk download URL’lerini şu anda sayfaları açamadığım için veremiyorum, benim indirdiğim sürümler ghostscript için 7.04 ve Redmon için 1.7.

Kuruluma ghostscript ile başlayın. Kendi installer uygulaması var, c:gs klasörüne kurulumu yapın. Ekstra bir ayar yapmanıza şimdilik gerek yok.

RedMon kurulumu iki adımda yapılıyor. Öncelikle gelen ZIP dosyasının içeriğini c:gs\redmon olacak şekilde açın. Daha sonra buradaki setup.exe dosyasını çalıştırın. Successfully installed yazısını gördüğünüzde kurulum tamamlanmış demektir.

FreePDF’in de kendine ait bir kurulum programı var, bu uygulamayı da c:freepdf klasörüne kurun.

Sırada sanal yazıcımızın eklenmesi var. Bu işlem için bir yazıcıya sahip olmanıza gerek yok, istediğiniz herhangi bir yazıcıyı sistemimizde varmış gibi tanıtacağız. Ben Win2000 Türkçe üzerinde nasıl yapıldığını anlatacağım, Win9X ya da XP kullanıyorsanız farklılıkları bulmak size düşüyor.

Başlat -> Ayarlar -> Yazıcılar bölümünden Yazıcı Ekle’yi seçin. İleri dedikten sonra Yerel Yazıcı seçeneğini seçin ve Tak ve Kullan kutucuğu seçili ise devredışı bırakın. İleri deyin. Burada altta yer alan Yeni bağlantı noktası oluştur seçeneğini seçin. Redirected Port seçeneğini seçtikten sonra Port Name’i aynı bırakıp OK deyin. Şimdi sizden yazıcınızı seçmeniz istenecek. Türkçe ve renkli çıktı alabilmek için benim bulduğum en iyi yazıcı HP Color LaserJet PS oldu. Burada seçtiğiniz yazıcının PS özelliğine sahip olması gerektiğini unutmayın. İleri dediğinizde W2k gerekli sürücüleri yükleyecek. Son olarak bu sürücüye bir isim verin ve yazıcı tanımlama işlemini tamamlayın.

Tekrar Yazıcılar bölümüne girin. Yarattığınız yazıcının üzerinde sağ tıklayıp Özellikler bölümüne girin. Yukardan Bağlantı Noktası bölümüne girin ve Bağlantı Noktası Yapılandır seçeneğini seçin. En üstteki kutucuğa c:gs\redmonedrun.exe yazın. Bir altındaki kutucuğa << C:freepdffrpdf095.EXE "%1" >> yazın. Alttaki seçeneği Program Handles Output olarak bırakın. Run bölümünü minimized haline getirin. Son olarak Print errors kutucuğunu seçili hale getirin ve Log File bölümüne girin. Use Log File kutucuğunu seçili hale getirin ve dosya yolunu c:freepdffreepdf.log olarak belirtin.

Bundan sonraki adımlar W9x için farklı yerlerde olabilir, ama temelde yapmanız gereken ayarlar aynı. Yazıcının Özellikler bölümüne geri dönün. Yukardan Gelişmiş bölümüne girin. Alttan Yazdırma İşlemcisi bölümünde sağ tarafta RAW seçili olduğundan emin olun. Daha sonra Aygıt Ayarları bölümüne girin. Win2000’de böyle bir ayar yok ancak Disable bi-directional support for this printer seçeneğine rastlarsanız bunu aktif hale getirin. Ben böyle bir ayara rastlamadım, herhangi bir problemle de karşılaşmadım.

Aygıt Ayarları bölümünde çeşitli postscript ayarları mevcut. Bunlardan Output Protocol ASCII olmalı, Send CTRL-D before each job ve Send CTRL-D after each job seçenekleri devredışı bırakılmalı. Ayrıca Postscript 2 kullanmanız da daha kaliteli sonuç almanıza yardımcı olabilir.

Yapmanız gereken ayarlar bu kadar. Bu aşamadan sonra Word ya da OpenOffice’de yaratacağınız herhangi bir dokümanla deneme yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken belgeyi hazırladıktan sonra normal yazıcı çıktısı alma işlemlerini yapmak ve çıktı alırken az önce tanımladığınız yazıcıyı kullanmak. Bir süre bekledikten sonra karşınıza FreePDF’in ekranı çıkacak. Burada Save As... ile dosyanızı kaydedebilirsiniz. Yalnız ard arda denemeler yaparken her seferinde Acrobat’ta açtığınız dosyayı kapatmayı unutmayın, Acrobat’ta bir dosya açıkken üstüne yazamazsınız ve FreePDF çakılabilir. Bunun dışında FreePDF’ten direk olarak yarattığınız PDF dosyasını açmak sorun olabiliyor, en güzeli Acrobat içersinden dosyayı açmak.

Word’de hazırladığınız dokümanlar ile ilgili bir ipucu: Belgenin header ve footer kısımlarını normalden daha uzun tutmalısınız. Soldan ve sağdan da biraz daraltmanın faydası var.

FreePDF şu anda PDF içindeki hyperlink gibi bazı gelişmiş olarak nitelendirilen özellikleri desteklemiyor, ancak resimleri kullanmakta gayet başarılı. Çıktılarınızın kalitesini arttırmak isterseniz postscript konusunda biraz bilgi toplamanızı, çıktı aldığınız uygulamanın ayarlarını biraz kurcalamanızı ve son olarak yazıcı ayarlarına göz atmanızı tavsiye ederim, ancak sonuncusu istenmeyen sonuçlara da neden olabilir o yüzden yaptığınız ayarlara dikkat edin.

Görüşler

0
anonim
>Linux portunu da yapmak mümkün olabilir

linux portuna gerek yok. kde den direk ps ve pdf çıktısı alabiliyosun(kde 2 de bug vardı, 3 ü bilmiyorum).

ayrıca lyx diye bi alet var maşallah gezegendeki bütün formatlarda çıktı veriyor.
0
SHiBuMi
Elbette freePDF, PDF yaratmak için tek yöntem değil. Burada güzel olan, istenilen herhangi bir uygulamadan birebir PDF çıktısı oluşturulabilmesi. Örneğin bu sitede yer alan uzun dokümanları PDF haline getirmek ve yazıcı çıktısının çok daha rahat alınabilmesini sağlamak amacıyla rahatlıkla kullanılabilir. PDF çok kullanışlı ve geçerli bir dosya formatı, ayrıca Linux'taki diğer araçlara kıyasla freePDF'in kullanımı son derece kolay. KDE'deki pdf çıktısı alma özelliğini bilmiyorum, eğer freePDF ile aynı işi yapabiliyorsa Linux'ta da aynı kullanışlıkta bir uygulama var demektir, içiniz rahat olsun.

Maalesef yahoo briefcase public klasörlerden dosya indirilmesine izin vermiyormuş, vectorlinux dosyasını Sundance'e gönderdim siteye koyarlarsa download edebilirsiniz.
0
tongucyumruk
Linux altinda en azindan benim simdiye kadar denedigim tum uygulamalar hic olmazsa ps formatinda cikti verebiliyordu. Zaten ps cikti aldiktan sonra ps2pdf cok kullanisli ve kolay bir komut. Denemedim ama icimden bir ses pipe ile bir sekil bi yonlendirme yapip en azindan linuxta her programdan ps formatli cikti alabilecegimi soyluyor. Denemek lazim bir ara. Biri GUI mi dedi? Konsol rahatligi dururken mi? Sagolun kalsin....
0
butch
Dosyalar hazır. Shibumi''ye teşekkürler
pdf ve ziplenmiş doc hallerini indirebilirsiniz.
0
m1a2
Valla lyx harika gerçekten, bu arada lyx-FAQ`dan okuyarak uyguladığım önemli bir problem çözümünü de sizlerle paylaşayım. (Bu tip hints&tips türü notları daha önceden haber konusu olan ELOG ile maintain etmekteyim, aşağıdaki notlar ELOG`da tuttuğum notlara doğrudan browser ile erişerek copy&paste yapmak suretiyle eklenmiştir, herkeşlere tavsiye ederim :)


= Problem

Lyx`de pdf view edildiğinde fontlar kötü gözüküyor

= Çözüm

* Lyx`de `latex preamble`a şu paketler eklenmeli:

usepackage{ae, aecompl}

* `~/.dvipsrc` dosyasında şunlar olmalı:

+p psfonts.cmz
+p psfonts.amz

* Son olarak `PDF` üretimi için `PDF (pdflatex)` kullanılmalı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NumSum , Web Tabanlı Hesap Tablosu

anonim

Tamam excel yada open office calc kadar yetenekli değil ama ufak tefek hesap tabloları hazırlamak ve arkadaşlarınızla paylaşmak istiyorsanız numsum işinize yarayabilir.

Örnek bir sayfaya buradan ulaşabilirsiniz.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

vst

R-Project istatistiksel hesaplama ve grafik işleme için geliştirilmiş bir dil ve programdır. AT&T Laboratuarlarında geliştirilen ve şu anda Lucent Technologies'e ait olan S-Plus'a benzer bu özgür yazılım, dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve kurumları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise finanstan sosyolojiye, psikolojiden meteorolojiye, tıptan ekonometriye uygulamalı istatistik biliminin kullanıldığı hemen heryerdir.

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.

Xynth 0.8.40 ve Java

darkhunter

Xynth surum 0.8.40'i yayınladik. Bu sürümde yeni özellik getirilmemesine rağmen birçok kücük hata düzeltildi ve alt yapı da iyileştirilme yapıldı, özellikle de server tarafında hızlanma sağlandı. Bununla birlikte, paketle birlikte gelen çeşitli kütüphane ve program patchleri de iyileştirildi. changelog'a buradan ulaşabilirsiniz.

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.