Herhangi bir üniversiteden aldığım bir maaş ya da başka türlü bir mali desteğim olmadığından -ve zaten istemediğimden- yazdığım kod karşılığında para talep etmek zorundayım.
Yakın zamanda, php ile kodlanmış iyi bir açık kaynak ve ücretsiz "newsletter" yazılımı olmadığı dikkatimi çekti. Var olanlar, çok çeşitli sorunlar çıkarabiliyordu ve konunun amatörü webmasterlar işin içinden çıkamıyordu.
Ücret karşılığı dağıtılan ve çok sağlam çalışan scriptler vardı ama....
Sonuç olarak, hem çok düşük bir bilgi seviyesiyle işletilebilecek, hem de her türlü gereksinime yanıt verebilecek bir newsletter scripti de ben yazdım. HTML gönderilerde, mektubun içerdiği medyayı sunucuda tutmak isteyebileceği durumlar için, gömülü ftp istemcisi desteğinden, javascript tabanlı -Elbette firefox destekliyor- bir wysiwyg editörüne kadar, son kullanıcının işini kolaylaştırabilecek birçok özellik, ve "anahtar teslimi" bir kurulum dosyası ekledim.
Şu andaki fikrim, yazılımı eaccelerator gibi bir uygulamayla bytecode'a çevirerek, ücret karşılığı dağıtmak yönünde zira, kod yazmaya devam edebilmek ve ailemi geçindirebilmek için, bir şekilde para da kazanmam lazım. Açık kaynaklı bir lisansla yayınlayıp, bir tane de "donate" banner'ı koymak, bana pek de gerçekçi gelmiyor.
Gönlümden geçen, kodun açık kaynaklı olarak dağıtılması olsa da, güncel ekonomik durum, beni böyle bir paylaşımda bulunmaktan uzak tutuyor.
Kodu açık kaynaklı ve ücretli yayınlamak fikri de çok akıl karı değil.
Konunun, "açık kaynağa karşı ekmek kavgası" şeklinde ele alınıp, Türkiye özelinde, bağımsız yazılımcıların nasıl hem katılımcı olup, hem de eve ekmek götürebilecekleri konusunda açılımlara varılabilmesini dilerim.
Kısaca öykümü anlatmak ve benim durumumdaki birçok kişinin de fikrini alarak sonuçlar çıkartmak isterim:
Kendi özgürlüğüm adına, bağımsız programcı ("freelancer" da diyorlar) olarak çalışıyorum ve müşterilerimin çok büyük bir çoğunluğu yurt dışından. Yine de, ekmeğimi kazanabilmek için, genellikle kod tamiratı ağırlıklı ve sıkıcı işler yapıyorum. Bir süredir yalnızca GNU/Linux kullanıyorum.
Kendi özgürlüğüm adına, bağımsız programcı ("freelancer" da diyorlar) olarak çalışıyorum ve müşterilerimin çok büyük bir çoğunluğu yurt dışından. Yine de, ekmeğimi kazanabilmek için, genellikle kod tamiratı ağırlıklı ve sıkıcı işler yapıyorum. Bir süredir yalnızca GNU/Linux kullanıyorum.
Yazık ki biraysel açık kaynak projeleri yaşamak zorunda olan programcıları, ülkemizde geçindirmeye yetmiyor. Dünyanın muhtelif yerlerinden onlarca "muhtelif başarı öyküsü" verilebilir. Şartlar konusunda yorumlar olacaktır sanırım. Bizim "pratik koşullarımız" henüz bu işler için tam olarak olgunlaşmadı.
Zaten bu tür projelerin kökünde hep bir "hobi" iştirakı hatırlanır. Ülkemizdeki yazılımcıların parasal anlamda tatmin olmaları bu tür projelere iştirak etmeleri açısından önemli. Ama henüz bu anlamda bir gelişmişlik söz konusu değil.
Dedikleri gibi :
Buzdolabın boşsa felsefe yapamazsın. Ancak öğretmenlik yaparsın.