Açık Kaynak ve Para Kazanmak

0
arsenelupin
Kısaca öykümü anlatmak ve benim durumumdaki birçok kişinin de fikrini alarak sonuçlar çıkartmak isterim:

Kendi özgürlüğüm adına, bağımsız programcı ("freelancer" da diyorlar) olarak çalışıyorum ve müşterilerimin çok büyük bir çoğunluğu yurt dışından. Yine de, ekmeğimi kazanabilmek için, genellikle kod tamiratı ağırlıklı ve sıkıcı işler yapıyorum. Bir süredir yalnızca GNU/Linux kullanıyorum.
Herhangi bir üniversiteden aldığım bir maaş ya da başka türlü bir mali desteğim olmadığından -ve zaten istemediğimden- yazdığım kod karşılığında para talep etmek zorundayım.

Yakın zamanda, php ile kodlanmış iyi bir açık kaynak ve ücretsiz "newsletter" yazılımı olmadığı dikkatimi çekti. Var olanlar, çok çeşitli sorunlar çıkarabiliyordu ve konunun amatörü webmasterlar işin içinden çıkamıyordu.
Ücret karşılığı dağıtılan ve çok sağlam çalışan scriptler vardı ama....

Sonuç olarak, hem çok düşük bir bilgi seviyesiyle işletilebilecek, hem de her türlü gereksinime yanıt verebilecek bir newsletter scripti de ben yazdım. HTML gönderilerde, mektubun içerdiği medyayı sunucuda tutmak isteyebileceği durumlar için, gömülü ftp istemcisi desteğinden, javascript tabanlı -Elbette firefox destekliyor- bir wysiwyg editörüne kadar, son kullanıcının işini kolaylaştırabilecek birçok özellik, ve "anahtar teslimi" bir kurulum dosyası ekledim.

Şu andaki fikrim, yazılımı eaccelerator gibi bir uygulamayla bytecode'a çevirerek, ücret karşılığı dağıtmak yönünde zira, kod yazmaya devam edebilmek ve ailemi geçindirebilmek için, bir şekilde para da kazanmam lazım. Açık kaynaklı bir lisansla yayınlayıp, bir tane de "donate" banner'ı koymak, bana pek de gerçekçi gelmiyor.

Gönlümden geçen, kodun açık kaynaklı olarak dağıtılması olsa da, güncel ekonomik durum, beni böyle bir paylaşımda bulunmaktan uzak tutuyor.
Kodu açık kaynaklı ve ücretli yayınlamak fikri de çok akıl karı değil.

Konunun, "açık kaynağa karşı ekmek kavgası" şeklinde ele alınıp, Türkiye özelinde, bağımsız yazılımcıların nasıl hem katılımcı olup, hem de eve ekmek götürebilecekleri konusunda açılımlara varılabilmesini dilerim.

Görüşler

0
darkhunter
Bu durumda size tavsiyem : para kazanmaya bakın...

Yazık ki biraysel açık kaynak projeleri yaşamak zorunda olan programcıları, ülkemizde geçindirmeye yetmiyor. Dünyanın muhtelif yerlerinden onlarca "muhtelif başarı öyküsü" verilebilir. Şartlar konusunda yorumlar olacaktır sanırım. Bizim "pratik koşullarımız" henüz bu işler için tam olarak olgunlaşmadı.

Zaten bu tür projelerin kökünde hep bir "hobi" iştirakı hatırlanır. Ülkemizdeki yazılımcıların parasal anlamda tatmin olmaları bu tür projelere iştirak etmeleri açısından önemli. Ama henüz bu anlamda bir gelişmişlik söz konusu değil.

Dedikleri gibi :

Buzdolabın boşsa felsefe yapamazsın. Ancak öğretmenlik yaparsın.

0
arsenelupin
Darkhunter'ın dedikleri doğrultusunda (özellikle buzdolabımın durumunu düşündükçe) ve "önce ekmek; sonra gelir ahlak" durumundan hareketle, kodu ve dokümantasyonu tamamen ingilizce yazdım ve bu gidişle öyle de satacağım.

Yine de, buzdolabı olmayan insanların da düşünebilecekleri; ("buzdolabı-felsefe ve öğretmenlik" alegorisinden anlayabildiğim kadarıyla) yalnızca var olanı tekrar etmeyecekleri ve bu durumun yalnızca "kişiye özel başarı değil" değil, varsayılan durum olabileceği bir olasılığı göz önüne almak istedim.
0
FZ
Yanlış bir ikileme gitmemek lazım diye düşünüyorum. Hayatını kazanmak ve ahlak ilişkisi o kadar basit olmasa gerek, hele de aç kalırsam ahlaksızlık yapabilirim cümlesi üzerinden ele alınabilecek bir şey hiç değil. Bu, değerler sistemini olduğundan basit yorumlamak olur. Gerçek anlamda bilfiil açlığa mahkum edilme durumu pek anlaşılmıyor genellikle, buna dikkat edelim çünkü öyle bir durum olursa zaten nefs-i müdafaa kavramı gündeme gelir, kast edilenin bu olmadığını düşünüyorum.
0
arsenelupin
Elbette burada anlatılmak istenilen, aç bir adamdan kişisel ahlak sorulamayacağı... Yani kasıt yalnızca "ekmek"; "pasta" değil...
0
FZ
Daha bugün bu konuda bir yazılımcı dostumla sohbet ediyordum, güzel denk geldi.

Garip bir hava oluşabiliyor bu özgür yazılım dünyası ile yeni ilgilenen "genç"lerde sanki böyle bir şeyi yazıp satınca "şeytan" oluyor insanlar gibi filan, yahu öyle şey olur mu saçmalama diye yüzlerine söyleyince de bir duraksıyorlar filan...

Lisanslama, teknik anlamda hak hukuk mevzularını vs. bir yana bırakacak olursak, bence, siz bir programcı olduğunuza göre sizin olayınız entelektüel emeğinizi kullanarak hayatınızı kazanmaktır. Kendi emeğinizle ilgili söz hakkı da ortam elverdiğince sizindir, kimse buna karışamaz. Güzel bir ürün geliştirirsiniz ve becerebilirseniz bunu bir milyon dolara da satabilirsiniz, ya da pratik bir araç geliştirip küçük bir bedel koyup binlerce satabilirsiniz, tamamen size kalmış. Ben burada hiçbir problem göremiyorum, siz görebiliyor musunuz?

En nihayetinde "iş" yapmaktan bahsetmiyor muyuz? İş yapmaktan bahsediyorsak da iş kuralları söz konusudur ve buna göre hareket edersiniz. Ben de eğer ürününüzü istersem satın alırım, kaynak kodu açıp açmamak tamamen sizin tasarrufunuzdadır. Kim ne derse desin buna siz karar verirsiniz.

Kafa patlatıp saçlarınızı ağartarak, saatlerce el emeği göz nuru program yazarak, tasarım yaparak, hata ayıklama ile vakit harcayarak ortaya bir ürün koyuyorsanız bu emeğinizin bedelini de hak ediyorsunuz demektir, bunda da hiçbir problem göremiyorum.

Dilerim en kısa sürede bahsettiğiniz ürünü yazıp kaliteli bir şekilde tamamlarsınız. Lütfen ürününüzü buradan ya da FM Forum ortamından duyurun çünkü eğer makul bir fiyat biçerseniz müşterilerinizden biri olabilirim :) (Sıkı bir pazarlık olmayacağı anlamına gelmez elbet, sonuçta iş yapıyoruz öyle değil mi? ;-)
0
arsenelupin
Ürün test aşamasında ve isterseniz zaten bir demo mevcut.
Sanırım şu an için fz ve forum'daki ileti özellikleri devre dışı...
Test URL'ini kayıtlı e-posta adresime bir ileti gönderebilirseniz , size iletebilirim.

Pazarlık konusuna gelince: İşinize yarayacağına kanaat getirirseniz, kişisel ya da FZ için kullanım için, hiçbir ücret talep etmeden tüm kaynak kodu size iletmekten onur duyarım.

Hem gereksiz reklam yapmamak açısından, hem de demo herhangi bir sınırlamaya sahip olmadığı ve hala güvenlik açıkları açısından test edildiği için, URL'i buradan iletmeyi uygun görmüyorum; umarım anlayışla karşılanırım.
0
sundance
Fz fazlamesai demek değil :) Fazlamesai'nin kısaltması olarak FM kullanıyoruz, Fz Emre arkadaşımızın kısaltması
0
bm
Memlekette genelde bu tip seylerde korsanlik yaygin oldugu icin bir de 'hosted' cozumleri dusunmekte fayda olabilir. Sizin makineler uzerinden, musterinin alan ismiyle vs. sekilde. Disarida bu tip cozumler varsa bile, 'dis hat gitti mi ne zaman gelecegi belli olmaz' gibi pazarlama yalani olmayan (ama DNS'in nasil calistigi dusunuldugunde dogru olmasi da gerekmeyen) bir avantajiniz da var hedef Turk kullanicisi ise. Fiyatlandirma listelerin boyuna/faaliyet seviyesine gore de olabilir o zaman. Bilgi islem mudurleri genelde makineler sahip olmayi seviyorlar ama musterisi cikabilir bence.

'Newsletter' ile ilgili aramalarda Google'da reklam gordum, ama bunun yanina makul Turkce kelimeler ekleyip yahut TR'yi hedefleyip oraya reklam da koyabilirseniz, o da ucuz fiyata tanitimda faydali olabilir.

Ayrica bence emek ve urununuzu istediginiz sekilde itediginiz fiyattan satmanizin makul/kabul edilebilir olmasi icin 'acim' demeniz gerekmiyor. Cuzdan ve gecim durumunuzdan bagimsiz olarak pasa keyfinizin bilecegi bir is. Bu tamamen sizin ve musterilerinizin arasinda birsey, alan razi veren razi olacak olduktan sonra bir fenalik goremiyorum ben burada. Acik kaynak yahut paylasilan kod sizin isinizi besleyen yan kutuphanelere katki yapmaniz ticari acidan makul oldugunda kendiliginden bir ihtimal olarak ortaya cikar zaten. Kaldi ki faydali olmanin yolu bir tane degil, kazandiginiz paralari harcayacak hayir isleri bulmak cok da zor olmasa gerek.

0
tongucyumruk
Hmm.. herkes nasıl ürününüzü dilediğiniz gibi lisanslayabileceğinizden bahsetmiş zaten. Ben de biraz "öbür taraf"tan bahsedeyim izninizle. Ancak baştan belirteyim, niyetiniz Paul Graham kadar zengin olmaksa okumayı burada kesebilirsiniz...

Özgür yazılım dünyasında genelde programınızın ilk sürümleriyle para kazanmaya başlamazsınız. Eğer geliştirdiğiniz yazılım gerçekten kaliteli bir yazılımsa, ve özgür yazılım dünyasında tutulursa genelde ilk adım insanların sizden bu yazılıma X özelliğini eklemeniz vs... gibi şeyler istemesi olacaktır. Program üzerinde yapacağınız değişikliklerle para kazanabilirsiniz. Bir diğer olasılık ise eğer yazılımınız belli bir boyutun üzerindeki kurumların ihtiyaçlarına hitap ediyorsa yazılımın kurulum ve destek hizmetlerini sunarak para kazanmanız mümkündür.

Ve eğer yazılımınız gerçekten büyür ve büyük şirketler dünyasının dikkatini çekerse bu durumda büyük olasılıkla bu büyük şirketlerden biri (GNOME, Linux çekideği, PostgreSQL gibi örneklerde görüldüğü gibi)yazılımı geliştirmeniz için sizi işe alacaktır.

Doğrusunu isterseniz bir "newsletter" yazılımının tam olarak ne işe yaradığını kafamda canlandıramıyorum. Bu nedenle bundan sonra yazacaklarım tamamen tahminidir.

Eğer yazılımınız bu sözünü ettiğim kategorilerden birine giremeyecek kadar ufak tefek bir yazılımsa genelde insanların bunu kapalı olarak dağıtsanız dahi size lisans parası ödemekten kaçınabileceklerini aklınızda bulundurmanızı öneririm. Zira eğer yazması görece kolay bir yazılımı satmaya çalışmanız halinde belki pazarlama yeteneklerinize bağlı olarak belli bir satış grafiği yakalayabilirsiniz, fakat en basitinden böyle bir programı kodunu kapatıp satmanızdan rahatsız olan birisi de kalkıp özgür bir alternatif hazırlayabilir.

Son olarak bir de cahilliğimden dolayı aklıma takılan bir noktayı sormak istiyorum. Python gibi dillerde de yazılan bir programı derleyip binary hale getirebiliyoruz. Ancak sadece bytecode'dan oluşan dosyayı dağıtsak dahi bu bytecode kolayca geri bizim orjinal kodumuza dönüşebiliyor. Acaba PHP'yi bytecode'a çevirdiğinizde insanlar bunu decompile etmez mi? Eğer cevabı "evet"se bu durumda sadece uygun bir lisans ile programı kod halinde dağıtmak daha mantıklı bir hareket değil midir?
0
arsenelupin
Paul Graham'ın tam olarak ne kadar mal-mülk sahibi olduğunu tam olarak bilmiyorum ancak kim olduğunu biliyorum. Bu nedenle okumayı kesmedim:)

Yazdığım kod kısaca şu işi yapar: Bir webmaster, daha önceden belirlediği ve ayarlanabilir özelliklere (~attributes) sahip kullanıcılara e-posta gönderir.
Kullanıcılar doğrudan kendileri de üye olabilecekleri gibi, bir csv dosyasından da birçok kullanıcı eklemek mümkündür.
Geri kalan kısmı, "kullanıcı dostu" olması için eklenmiş birçok ayrıntıdan ibaret... (tek tuşla veritabanı yedekleme ve yükleme, gömülü ftp istemcisi, gömülü wysiwyg editörü, gönderileri ileriki bir tarihte gönderebilmek için 'ambargo' vs)

Sanırım söylemek istediklerimden bir kısmını düzgün ifade edememişim: Amacım herhangi bir şirkette -hangisi olursa olsun- çalışmak olsaydı, bunu zaten yapabilir ve "fazla mesaimi" açık kaynak için harcayabilir/değerlendirebilirdim. Uzunca sayılabilecek bir süre piyasada da çalıştım.
Öte taraftan, şu anda yaptığım iş itibarıyla, genellikle "yenilik" gerektirmeyen kodlar yazıyorum ve bu durum pek keyif vermese de ekmek kazanmamı, ve bunu yaparken kendi hesabıma çalışabilme özgürlüğümü sağlıyor.Elime gelen işlerin bir bölümü de serbest yazılımların modifikasyonu şeklinde ve dolayısıyla zaten bir taraftan baktığımızda, ekmeğin bir parçasını serbest yazılım yediriyor.

Burada acemi olduğum konu ne serbest yazılım ve serbest yazılım lisanslarının içeriği, ne de serbest yazılım üstüne yurtdışında gördüğümüz başarı örnekleri, fakat, baştan sona kendi geliştirdiğim bir yazılımdan hem para kazanmayı isterken, hem de mümkün olduğunca geliştirmeye ve paylaşıma katkıda bulunmak istemek. Kodu yalnızca Türkiye'de satmayı düşünmediğim gibi, büyük olasılıkla başlangıç için yalnızca İngilizce olarak yayınlayacağım. Bunlara bağlı olarak, bana fikir vermek için sorduğunuz sorulara yanıt vermek isterim:

- Herşeyden önce, kodu ücret karşılığı dağıtacaksam, bytecode'a çevirmek, son kullanıcı için, sistemlerinde kurulu değilse, başka bir php modülü eklemek anlamına geleceği için itici olacaktır. Bu durum, bana kodun decompile edilmesinden daha öncelikli bir dezavantaj gibi görünüyor.
Öte taraftan, düzgün bir ücret politikasıyla, kodun decompile edilmesini -ya da herhangi bir başka tür reverse engineering durumunu- ya da yeniden benzeri bir kodun yazılmasını, ekonomik olarak gereksiz hale getirebileceğimi umuyorum. Yoksa elbette yazdığım kod "bulunmaz hint kumaşı"olmadığı gibi, biraz emek harcayan her programcı benzerini ve daha iyisini kodlayabilir. Ancak yine de bu durum, elbette dezavantajlar listesine ekleniyor.

Açık kaynak ve ücretli dağıtmak durumuna karşı kapalı kaynağın avantajı ise, açıkça görülebileceği gibi, herhangi bir webmaster'ın, kodu alıp, -hiçbir zorluğa girmeden- istediği gibi kullanamayacak olması. Eğer kodu decompile etmek için bir programcı tutacaksa, söz konusu programcının isteyeceği ücret, zaten benim kodumun maliyetinden düşük olacaktır.

Şimdi de son durum olarak "GNU/GPL(|| GNU/LGPL)+ücret karşılığı datığım" durumuna göz atalım:
Adam dürüstse paramı öder. Değilse buradan kalkıp dünya üstündeki herkesin kafasına vurabileceğim bir değneğim yok.
Ne yazık ki, uygulamadaki durum, dürüst olmayanların çoğunlukta olduğunu gösteriyor. En basit örnek sanırım, GNU/GPL dahilinde ve ücretsiz dağıtılan birçok CMS'i kullanırken, çoğu webmasterın ilk yaptığı işlerden birinin, kullandığı CMS'e ait krediler bölümü ya da bannerlarının tasarımdan sökülmesi olması yeterli olacaktır.
Bu durumda, ücretsiz dağıtılan yazılımı dahi lisans ihlaliyle kullanan zihniyetten, nasıl ücretli yazılıma para ödemesini beklersiniz?

Saygılarımla.
0
arsenelupin
"...söz konusu programcının isteyeceği ücret, zaten benim kodumun maliyetinden düşük olacaktır."
kısmı
"söz konusu programcının isteyeceği ücret, zaten benim kodumun maliyetinden yüksek olacaktır." şeklinde olmalıydı. Düzeltir; özür dilerim.
0
mow
benim gördüğüm/gözlemlediğim yazılımcılar kendilerine gelen ve/veya almak için uğraştıkları, firmaya yada kişilere özel yaptıkları işlerle para kazanıyorlar, açık kaynak taraftarı olanlarda olmayanlarda bu işi böyle yapıyor gibi, senin herhangi sahipsiz bir yazılımı ticari öğe olarak görmen kanımca zaten açık kaynak felsefesine ve işleyişine aykırı, yazılımcılar yazılımlarını geliştirip, ücretsiz paylaşmak için kaynak kodlarını açmıyorlar mı? sana göre senin yazılımının gelişecek bir yönü yok çünkü zaten sen en iyisi olduğunu düşünüyorsun ve hatta ücretli bile olsa kaynağını kapatıp dağıtmak istiyorsun.

Sende özgür yazılım davasındaysan, bence bu yazılımı daha fazla geliştirmeden kaynağını açabilirdin, yani en azından o temel kısmı yazıp hevesini aldıktan sonra.

Daha sonra zaten bu işten anlamayan şirketlere/webmaster lara sen bunun modül ve desteğini sunarak para kazanabilirsin. Tabiiki destek vereceğin müşteriyi kendin bulacaksın. Fakat bir newsletter yazılımı ile nereye kadar zorlanabilir orası tartışılır.

Birde olayın "biz türkiyedeyiz" boyutu var, zaten hangi yolu seçersen seç, pek para kazanma şansın olmuyor.

Yazılımı paket halinde satıyor olsan 10$ -30$ arası bile yapsan 8-10 kişi ancak alır, zaten bu 8-10 kişi aldıktan sonra, eğer işe yarayanda birşeyse "ares"den aratıp bulma ihtimalimiz yüksek yada bir warez sitesinde. Fakat diğer türlü kaynağını açtıktan sonra, 8-10 firmaya destek vererek eline somut 1000-2000$ gelir kanaatindeyim.
0
pismikrop
Bence bu konu için başka çözümlerde mevcut. Ürünü açık kaynak yapıp paralı da satabilirsiniz. Yani bunu hepimiz iyi biliyoruzdur. Richard Stallman'ın emacs maceraları bu konuda çok faydalıdır. Emacs'ı geliştirirken bazı kişilerin özel talepleri üzerine emacs'a ücret ile ekleme yapmış ve bu kodlarda yine emacs'ın gpl bütünlüğüne eklenmiştir. Aynı tarzda çalışan bugun codeweavers şirketi buna iyi bir örnektir. Miguel De icasa'nın da ximian'ı kurarak para kazanması bunların en güzel örneklerindendir.
0
Evil_Empire
Yakın zamanda, php ile kodlanmış iyi bir açık kaynak ve ücretsiz "newsletter" yazılımı olmadığı dikkatimi çekti. Var olanlar, çok çeşitli sorunlar çıkarabiliyordu ve konunun amatörü webmasterlar işin içinden çıkamıyordu.
Ücret karşılığı dağıtılan ve çok sağlam çalışan scriptler vardı ama....

demişsiniz.

Dediğinize göre açık kaynak kodlu doğru dürüst bir newsletter yazılımının olmaması sizi bu projeyi oluşturmaya itmiş. Bu scripti para karşılığı verecek olursanız, konuyla ilgili açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılımın eksikliği devam edecek.

Oysa açık kaynak koduyla yayınladığınız ücretsiz bir yazılım daha çok kişi tarafından kullanılacak ve ismizi daha çok kişi duyacak. Scripti uyarlamak isteyen ve sizden destek isteyen kişilere desteğinizi (ücret karşılığı) sunmanız da düşünülebilecek bir alternatif.
0
loker
Bence de bu açık kaynak iş modelinin en rahat uygulanabilir özelliği... Bir programcı arkadaşım da, her projede bir cms'de olması gereken özelliklere ek yapmaktan yoruldu, bir nevi cms yaratma emeği harcadığını göz önüne alarak bir bütün çözüm yaratmayı tasarlıyor... Bir yandan hala freelance olarak program yazıyor, boş vakitlerinde de o sistemi geliştiriyor...

Bitince ne olacak? GPL olarak dağıtacak, eğer genel olarak her işini karşılıyor, ama üç beş ek özellik gerektiriyor durumda ise, paşalar gibi ödüyorsun parasını yaptırıyorsun denenecek...

Bu sistem işlemez ise n'olur? Bugüne kadar gittiği gibi gider bu devran, arkadaşım freelance yaptığı işleri yapmaya devam edecek...

Çünkü HİÇBİR proje (yalnızca açık olanlar değil) Bir Demet Tiyatro'daki popüler söylenişle '... sonra gelsin paralar' diye göbek atıp, hayat kurtaracak niteliğe tek başına sahip olamaz... Bu fikirler yalnızca projedir... Bunun uygulama alanını genişletmek o projenin artı değerini üretir...

Aradaki farkları bilmeyenler, programları çok iyi ise korsan kullanımındaki yaygınlığa bulacakları çözümü de herhalde düşünmüşlerdir tabii... ; )
0
ttk
Merhaba

Tek kazanç kaynağınız yazdığınız programlar olduktan sonra bakacağınız tek şey, bir arkadaşın da dediği gibi para kazanmaya bakmanız olur bence de.

Asıl gelir kaynağınız başkaca bir şey olmadıktan sonra size "şöyle de bir denesen bakalım yarısı açık olsun, bilmem ne kadarı açık olsun vs. belki öyle de satabilirsin" demek, sizinle alay etmek gibi bir şey olur. Özellikle de memleketin açıktan yayın yapan haber sunucuları ve forumlarında en çok paylaşılan şeylerden birisinin serial vs. bilgileri olduğunu biliyorken, bu memlekette emeğe saygı göstermeyen yeterli çoğunluk ne yazık ki mevcut.

İçerisine bir arka kapı vs. koymadıktan sonra kapalı kod programlar yapmak ahlakiliği bir tarafa bırakmak da değildir zaten, değil mi ?
0
arsenelupin
Bu makaleyi göndereli bir süre oldu. Daha sonra -yazılan yorumları da dikkate alarak - düşündüm taşındım ve gönlüm açık kaynaktan yana ağırlığını koyunca yapacak birşey kalmadı. Sourceforge projesi burada
0
Ragnor
Tebrikler, darısı başka geliştiricilerin ve projelerinin başına.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Augmented Reality: Gerçeklik Anlayışımızda Yeni Bir Boyut

FZ

Önce VR vardı yani Virtual Reality, yani Sanal Gerçeklik, kafaya geçirdiğiniz kask ile tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş dünya gözlerinizin önüne geliyordu. Şimdi ise yeni bir kavramla yüz yüzeyiz, Augmented Reality. Nasıl tercüme edilir doğru düzgün bilmiyorum ama bu kavramla anlatılmak istenen gerçek dünya görüntüleri üzerine bilgisayar grafiklerini bindirmek ve böylece mevcut algılayışınızı çok öteye götürmek.

Tyler Mitchell´in blogunda anlatılanlara bakılacak olursa Avustralyalı araştırmacılar bir hayli aşama kaydetmiş durumdalar. Fiziksel ortamınızda 3B modelleri nasıl yaratıp onlarla oynayabileceğinizi videolarla gösteren Tinmith Technologies sitesine ve benzer bir teknolojinin kullanıldığı Augmented Reality Quake sitesine göz atmakta fayda var.

Düşünsenize bu Avustralyalı amcaların hazırladığı sırt çantasını ve kaskı giyiyorsunuz, sonra terk edilmiş ve tekinsiz bir binada ilerlemeye başlıyorsunuz, her an koridorun köşesinden korkunç bir canavar çıkabilir ya da belki arkadaşınız sizi vurmaya çalışıyor olabilir. Hangisi gerçek, hangisi hayal? Tabii insanlar bunu coğrafi bilgi sistemleri gibi daha faydalı işler için de kullanmayı düşünüyorlar ;-)

Microsoft, AJAX, Ruby on Rails

FZ

Gelecek hafta başlayacak büyük etkinliklerden Microsoft Professional Developers Conference sürecinde AJAX bağlantılı teknolojilerin tanıtılacağı ve Atlas projesinin gün ışığına çıkarılacağı söyleniyor.

Yine aynı haberde ajaxian.com'dan Dion Almaer'in Ruby on Rails web geliştirme "framework"ünü AJAX teknolojilerini en iyi destekleyen platformlardan biri olarak göstermesi de dikkate değer noktalardan biri.

100$lık Laptop Projesi, TamTam ve CSound

FZ

One Laptop per Child, nam-ı diğer 100$lık laptop projesi için geliştirilen TamTam müzik yazılımı duyuruldu.

Python/GTK ile geliştirilen yazılım arkaplanda güçlü ve esnek CSound ses sentezleme sistemini kullanıyor ve çocuklara kolay kullanılabilir, eğlenceli bir arayüz sunuyor.

Görülen o ki Dr. Boulanger'nin kısa bir süre önce söylediği "milyonlarca kişi CSound kullanacak" lafı gerçekleşmek üzere.

FM'de daha önce çıkmış bir CSound haberi ile ilgili olarak buraya bakabilirsiniz.

Sun ve Microsoft Web Servisleri İçin Kapışırken Borland Yapacağını Yaptı

FZ

Sun Microsystems ve Microsoft firmaları en hızlı, en güzel web servisi geliştirme araçlarını ben sunarım şeklinde kapışadursunlar, efsanevi Borland firması gene yapacağını yaptı ve web servisi geliştirmek için araçlar içeren Delphi 6 adlı ürününü piyasaya sürdü.

Bağış Toplamanın Yeni Yolu: Fundable

arikan

Fundable bir grup insanın paralarını bir araya koyarak bir projeyi desteklemesini veya daha hesaplı ortak birşey satın almasini sağlayan bir web hizmeti. Örneğin açık kaynaklı bir yazılım geliştirmek için, veya bir sanat etkinliği duzenlemek için burada para toplanabiliyor. Belirlenen zaman aralığında belirlenen miktarda para toplanabilirse kampanya başarıya ulaşmış sayılıyor, eğer yeteri kadar para toplanamazsa toplanan paralar sahiplerine geri veriliyor. En son açık kaynaklı Internet text editoru FCKEditor için başlatılan kampanyada 6 kisinin katkısıyla $600 toplandı. Henüz yeni olan sistem online ilişkilerin mikro boyutta ekonomiye bulaşmasına güzel bir örnek.