Yarışmanın ödül miktarı duyarlı arkadaşlar ve meslektaşlarımın katkıları ile şu an için 750 Ytl' ye ulaşmıştır. Gönül veren herkese çok çok teşekkür ederim.
Duyuru metninin güncellenen hali için www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasına bakabilirsiniz.
Alt cevaplarda bazı arkadaşlar daha önceden yapılmış ülkemiz kaynaklı GVZ ve İngiltere kökenli bir Üniversitede geliştirilmeye çalışılan Fesatival gibi projelerden bahsetmişlerdi. Bu sebeple ben de Pazartesi gününü bekledim ve ilk fırsatta belirtilen projelerin yetkililerine ulaşmaya çalıştım.
İşte sonuçlar :
1- GVZ üreticisi şirket bu gün saat 13:04' de arandı. Yetkili bir arkadaş olan Bayan Na... ile görüşüldü.
Özetle şunları söyledi : GVZ projesi ticari amaçlar güdülerek yapılmış bir üründür. Görme engellilerin de kullanabilecekleri NetOkur programlarının bulunduğunu ancak tek sistem kurulum ücretinin 285ytl olduğunu söylemişlerdir.
Kendilerine Görme engelliler için halihazırda yürütmekte oldukları ya da planladıkları benzer bir proje olup olmadığı soruldu. Şimdilik böyle bir projeden (kişi bazında) haberdar olmadığını belirttiler.
2- Festival projesi ile ilgili olarak bir yetkili kişiye şuan itibari ile ulaşamamış bulunuyorum. Ancak irtibat kurmaya ve bu konudaki fikirlerini almak için uğraşmaya devam edeceğim.
Bir arkadaşımız da neden Windows tabanlı olabiliyor da Linux vb. tabanlı bir program istemediğimizi eleştirmişti. Biz de Windows İşletim Sistemi'nin engelliler tarafından alışılmış bazı özellikler sunduğunu ve bu yüzden özellikle görme engelliler arasında oldukça yaygın olarak kullanıldığını belirtmiştik. Bunun üzerine bir arkadaşımız alışılmış Linux vs Windows çatışmalarından kendini alamayarak Linux için geliştirilmekte olan ve henüz proje aşamasında birkaç proje adresi göndererek Linux tarafının da boş durmadığını yazmıştı.
Kesinlikle amacımız haricinde bir polemik başlatmak istemeyiz. Tek amacımız eninde sonunda belirtilen özelliklerde bir programın görme engelli kardeşlerimize kazandırılmasıdır. Bu iş Linux ya da Windows için olmuş hiç farketmez. Biz -GÖZÜNÜZÜ KAPATARAK DÜŞÜNDÜĞÜNÜZDE ANLAŞILABİLECEK ŞEKİLDE- Windows' a alışmak için birçok sıkıntılardan geçmiş ve bir şekilde işlerini Windows' ta yapmayı öğrenmiş engelli topluluktan bahsediyoruz. Alışılmış ve engelliler arasında yaygın kullanımlı bir sistem seçilmesi tamamen daha çok engelli kardeşimize hitab eden bir program istememizden kaynaklanıyor.
Linux' a bakışımızın ve ümitlerimizin birçok kişi ile benzer olduğunu ve insanlık yararına ticari amacı olmayan her türlü faaliyeti desteklediğimizi bilmenizi isteriz.
GVZ projesinin ticari bir proje olduğunu hatırlatırım. Söylediğiniz şekilde görme engelliler için programlarını optimize edeceklerini doğrusu hiç gerçekçi bulmuyorum. Çünkü bu üretici firmanın kazanç kapılarını kapatıp kendini hayır işlerine adaması olacaktır. Sesli kitap yıllardır varolan bir proje. Belirttiğiniz gibi olsaydı bu ve benzeri firmalar çoktan böyle bir programı görme engelliler için genel kullanıma açarlardı.
Ben mi safım, ticari firmalar mı çok alicenap anlayamadım.
Platform olarak Windows' u seçmemizin nedeni Windows' un engelliler için birçok özellik içermesi nedeniyle özellikle engelli arkadaşlarımız tarafından alışılmış bir platform sunmasındandır. Linux veya Windows haricindeki platformların yaygınlaşması konusunda en az sizin kadar istekli olduğumuzu vurgulamak isterim.
Duyurunun orjinal metninin yeraldığı www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasında FazlaMesai.Net ve diğer sitelerden gelen öneriler doğrultusunda eklemeler/düzeltmeler yapmaktayız. Bu sebeple önerileriniz doğrultusunda belirtilen tarihe kadar kesin duyuru metnini hazırlamış olacağız.
Delphi yanında C/C++ dili ve derleyici seçeneklerini de eklemiş bulunmaktayız.
Amacımız bir şekilde bu programın görme engelli kardeşlerimize kazandırılmasıdır.
Duyuru metninin orjinal ve güncellenen halini www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasından okursanız galiba sorunuza bir cevap bulabileceksiniz.
Amerikayı yeniden keşfettirme gibi bir merakımız bulunmamaktadır. İsteyen herkes DLL veya API çağrılarını kullanarak daha önceden oluşturulmuş kütüpaneleri kullanabilir.
Belirttiğiniz programların geliştirici takımından ya da benzer programların geliştirilmesine katkı yapmış olup da böyle bir programı yapabilirim diyen herkes yarışmaya katılabilir. Kurum/kuruluş/şahıs sınırlaması belirlenmemiştir.
Programda istenen şey daha önceden yapılmış bir programı kullanmamaktır, yoksa benzer ya da aynı kodların kullanılılarak programın kotarılması değildir.
Şaka meselesine gelince, bu yarışmanın amacını birçok kereler vurguladım. Eğer şaka yapmayı düşünseydik asla böyle bir konuyu kullanmazdık ki şaka yapacak kadar vaktimizin olmadığını ve vicdanımızın bizi böyle şeylerden alıkoyacağını düşünüyoruz.
Bilemiyorum, samimiyetimizi nasıl açıklayalım da sizi inandıralım ? Bu konuda mantıklı bir öneriniz olursa yerine getirmeye çalışacağımızdan şüpheniz olmasın.
Duyuruların yapıldığı site/forumlardan gelen öneriler doğrultusunda 15 ARALIK 2006 tarihinde son duyuru şekli belirleninceye kadar "Ödül miktarı", "Program Özellikleri" ve "Kurallar" optimize edilcektir.
Duyuru metninin orjinal ve güncellenen halini www.delphiturk.com sitesinin "Forumlar/Duyurular-Haberler" sayfasından takipedebilirsiniz.
Elimden geldiğince yarışma ve samimiyet için akıllarda beliren sorulara cevap vermeye çalışıyorum. (bkz. alt başlıklar)
Site yönetiminden ya da duyuruyu okuyan kişilerden yarışmanın planlanması ve idaresine katılmak isteyen arkadaşlar olusa programyarismasi@yahoo.com.tr adresinden bana ulaşabilirler.
Site yönetiminin de katkıları ile iyi niyetli ve ulvi amaçlı bu yarışmayı daha iyi bir hale getirebiliriz.
Projenin bir anda kabul edilmesi gibi bir beklentim tabiki yok. Ama samimi bir niyetle insanların katılım konusundaki mesajlarını beklerken (heyecan ve umutla gözlerim parlamış bir şekilde, nerede olduğumu unutarak) mesajınız ile birlikte hayal kırıklığına uğradım. Siz de yukarıda belirttiğiniz konu için iyi bir amacın verdiği heyecan ve umutla yola çıkmışsınız ve malesef manidar projenizde birçok pürüzler ile karşılaşmışsınız. Doğrusu beni daha iyi anlayacağınızı umardım.
Programlama dili olarak Delphi dilini seçmiştim çünkü duyuruyu ilk önce DelphiTurk sitesinde yayınlamaya karar vermiştim. En aktif Delphi programlama sitesi olarak bu site ilk aklıma gelen seçenekti. Dünyadaki birçok otör Delphi sitesinde direkt link verilen -takip edebildiğim kadarıyla- ülkemizdeki ilk site idi. Daha çok programcıya ulaşabilirim düşüncesiyle...
Yarışmanın duyurulması için ikinci olarak aklıma gelen site ise -en çok takip ettiğim site olan- FazlaMesai.Net sitesi oldu. Yani eğer DelphiTurk.com sitesi ile kısıtlı kalmayı düşünseydim neden birçok kişinin takip ettiği bu siteye de duyuru yapayım ki? Üçüncü olarak da DelphiTurkiye.com sitesi aklıma geldi. Ancak mesaj yazmak için üyelik gerekiyordu ve üye olmak istediğimde üyelik işlemlerinin sınırsız süre ile durdurulduğunu bildirir bir yazı ile karşılaştım.
Duyuru için aklınıza gelen başka yerler varsa benimle paylaşın ve samimi olduğuma artık inanın lütfen.
Eğer C/C++ dilini kullanıp da yarışmaya katılmak isteyenler olursa onların da katılmasını isterim. Bu mesajdan sonra ilk işim duyuru metninde C/C++ dilleri için de opsiyon sağlanması için çalışmak olacak. Yeniden söylüyorum, duyuruda belirtilen amaç için, aklınızda kuşku varsa hepsini -elimden geldiğince- gidermeye hazırım.
Bu haber FazlaMesai.Net sitesine benim tarafımdan eklendi, ve benim DelphiTurk sitesi ile pek çokları gibi siteyi takip etmek dışında- bir ilişkim yok.
Amatör olarak program geliştirme çabalarımı saymazsak zaten mesleğim gereği yukarıda belirtilen ticari kaygılar taşımam da söz konusu olamaz. Şimdiye kadar genel kullanıma açtığım hiçbir programımdan bir kazanç elde etmedim, gelecek için de düşüncelerimin değişeceğini zannetmiyorum. Birilerinin çıkarları için bir şeyler yapacak kadar da kalitesiz birisi değilim.
Paranoyak olmaya gerek yok arkadaşlar çünkü program bazlı metin seslendirme ile ilgili bir çok projeden haberdarım ( http://tcts.fpms.ac.be/synthesis/mbrola.html ) ve öyle zannedildiği gibi ticari hedefleri olan bir projede de yer almadım. Bu amaç tamamen görme engelliler için başlatılan iyi niyetli bir proje ile ilgili, sesli kitap projesi. Sesli kitap projesi; ihtiyaç duyalacağı düşünülen kitap, klasikler, branşa özgü metinler, hikaye ve romanların bu metinlere görsel olarak ulaşamayan insanlar için seslendirilmesi ve bir ses dosyası olarak internet üzerinden paylaşıma açılması üzerine kurulmuş ve tamamen gönüllülük baz alınarak başlatılmış bir proje. Neden kötü niyetli bir bakış açısı ile yaklaşalım ki ? Kültür Bakanlığı nın bu amaç doğrultusunda oluşturduğu güzel bir site var :
http://www.kultur.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF32CB65736F5E0D5E212362B84F7B7B76/ , lütfen vaktiniz olursa bir göz atın.
Ülkemizde bu konuda- aman aman programlar yapılıyor da kimse bir şeyler kaptırmak istemiyor gibi kıskançlık krizlerine de gerek yok. Programın geliştiricisinden lisans hakkı/kod dökümü istenmediğine göre ileride programını geliştirerek kazanca dönüştürmemesi için de bir neden yok! Her şey ortada
Ayrıca duyuru metnini okursanız katılımcılardan kesinlikle program kodlarını açmaları beklenmiyor. Ön işlemden geçirilmiş ham DCU dosyalarının istenme nedeni ise hazırlanan programa ikincil programların (SahibininSesi vb.) gömülmediğinden emin olmak için. Şöyle bir düşünüldüğünde, uyanık akıllı birkaç kişinin program içine gömdükleri programa çağrılar yaparak kotardıkları bir programı exe sıkıştırıcı bir programdan geçirip gönderebileceği ihtimali için tedbir alındığı anlaşılabilir. Bu ayrıntı da hak eden kişinin mütevazi ödülü kazanmasını sağlamak için düşünülmüş olmalı.
Ayrıca www.delphiturk.com sitesinin forumlar/duyurular sayfasındaki asıl metnini incelerseniz kazanan olmaması durumunda ödülün Türkiye Körler Federasyonu na bağışlanacağı maddesini de görebilirsiniz.
Lütfen, -siz kullandığınız için yazıyorum- paranoyakça yaklaşmaktansa yarışma amacını düşünerek iyi niyetli olalım ve bu konuyla ilgilenecek arkadaşların heveslerini kırmayalım. Bir şey yaptığımız yok, bari yapacakları engellemeyelim.
Yılmaz arkadaşımın yazdığı Pascal ile yazılan programların doğrudan Symbian üzerinde çalışması meselesini anlayamadım. MidletPascal haricinde başka bir yol olduğunu bilmiyordum. Biraz bilgi verirse sevinirim.
Saygılarımla, M.Buhan OFLAZ
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
300 YTL Ödüllü Metin Seslendirme Programı Yarışması ( 30)
Saygılarımla.