Java'nın Bir Kalesi Daha Fethediliyor

0
anonim
Konu şu: Pascal ile Cep Telefonu için programı geliştirme. Yani Pascal, Java'nın kalelerinden birisi olan cep telefonlarına (biraz dolaylı da olsa) el atıyor...
Sözü burada Sn. M. Burhan OFLAZ'ın satırlarına bırakıyorum. (Her ne kadar kopyala yapıştır bir haber olduysa da, MidletPascal'ın duyurulmaya değer olduğunu düşündüm... )

Merhaba!

Son gunlerde Cep telefonları icin program gelistirmek oldukca revacta. Siz de cep telefonlari icin program yapmak isterseniz, hem de bu isi hepimizin bildigi dil olan Pascal' i kullanarak yapmak isterseniz MidletPascal derleyicisini kullanabilirsiniz.

Programı : http://www.midletpascal.com sitesindeki DOWNLOAD bölümünden indirebilirsiniz.

Bu derleyici Pascal kodlarını Java byte kodlarina çeviriyor ve yorumlayıcı içermediği için oluşan derlenmiş kod epey hızlı çalışıyor.

Program kişisel kullanım için bedel ve lisans gerektirmiyor.

Ben bu derleyicinin Help dosyasını Türkçeleştirdim.

Türkce yardim dosyasi icin : bu linki kullanabilirsiniz.

Derleme sonrasında olusan JAR ve JAD dosyalarını telefonunuza gönderip hemen denemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca emülator destegi de bulunmakta. (Emülatoru java.sun.com sitesinden WTK'yı indirerek kurabilirsiniz)

Görünen o ki MidletPascal sitesindeki tek Türk üye (belki de en eski üyelerden biri) benim, aramıza katılmaya ne dersiniz ?

Selamlar,
Dr. M.Burhan OFLAZ
Ankara, Türkiye.

Görüşler

0
darkhunter
En son 5-6 yıl önce TP kullanarak bir şeyler yazmıştım. Aklımda Pascal'a dair pek birşey kalmamış olsa da, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren FP ve bu haber sayesinde, zamanımın bir bölümünü tekrar Pascal'a ayıracağım galiba :)

Bu güzel haber için teşekkürler.
Dr.Burhan OFLAZ'a da yerelleştirme çalışması için teşekkürler.

Tabi şimdi, niye kulağınızı tutmak için bu kadar dolambaçlı bir yol kullanıyorsunuz, Java ile yazsanıza diyenler olabilir :) S

Sağolun ben almayayım, "cep telefonunda çalışan uygulama" gibi ulvi bir neden için bile java çekilmez... Zaten python'la da yapılabiliyor bu iş... Bir de Pascal geldi süper oldu... Haydi PHP seni de bekliyoruz ;)
0
ttk
Merhaba Hiç Delphi kullanmadınız mı ? Bu arada, programı indirip baktım gerçekten güzelmiş (tabii bana göre), meraklıların en azından bir bakmasını tavsiye ederim.
0
darkhunter
Yok, kullanmadım. Tabi benimkisi keyfe keder bir tecihti, kullanmak zorunda kalmadım desem daha doğru olur. Bir dönemi iyi hatırlıyorum ama, herkes Delphi ile lokal temel muhasebe programları yazıp, pazarlamaya çalışıyordu :) Şükür o günlerde geçti...

Delphi güzel bir platform ama, Kylix (bu pek tutmadı gerçi) ve Lazarus'a yönelmek ufuk genişletici olabilir, Delphi'den haz alanlar için...

Benim ilgim FP'den yana şu sıra, tabi bu cep şukellası da bayağı ilgi çekici ;)
0
yilmaz
yazılan pascal kodu java bytecode' a cevriliyor ise nasıl daha hızlı calısıyor? Sonucta jvm üzerinde çalışmıyor mu?
0
tongucyumruk
Atıyorum: Daha optimize bytecode üretiyordur?
0
jfever
Bu derleyici Pascal kodlarını Java byte kodlarina çeviriyor ve yorumlayıcı içermediği için oluşan derlenmiş kod epey hızlı çalışıyor. evet bu kısım ilginc. bir yanlislik olsa gerek. hem yorumlayıcı icermiyor da ne demek?
0
deathline
Jvm üstüne bir framework içermemesi olabilirmi?
0
meting
Aynen öyle. Zaten bu sebeple daha önce oldukça meşhur olan MobileBasic derleyicisinden (şimdi battı) ayrılıyor. M.Burhan OFLAZ
0
jac
MIDlet Pascal, java sanal makinesinin bir çok aygıtta hali hazırda yüklü olması avantajını iyi kullanmış. Özel olarak s60 tabanlı telefonlarda geliştirme yapmak için python mükemmel bir alternatif.
0
anonim
MidletPascal gerçekten çok güzel hazırlanmış. Pascal diline aşina olanların telefonlarında kendi oyunlarını oynaması; bir kaç saat programın yardım dosyalarını kurcalamasına bağlı.
0
robertosmix
Başlığın gerçekciliği konusunda şüpheliyim doğrusu. Öyle veya böyle görevi bir süre sonra JAVA devralıp JVM ile iş bitiriliyorsa, JAVA'nın nasıl bir kalesi daha fethedilmiş olabilir ki? Apache BSF kullanarak da aynı süreç uygulanabilir nihayetinde.
0
dfix
Tamamen katılıyorum. Ayrıca java kullanıp java kalesi feth etmekte ne demek? Yaklaşık 3 yıldır pascal kullanarak bişey yapmıyorum belki pascal kodlamak için bir neden olabilir. illa pascal istiyor java istemiyorsanız da onunda çözümü vat Delphi.net
0
yilmaz
thread lara nası bir çözüm bulmuşlar aceba. j2me de uygulamayı kilitleyebilecek thread lar compile aşamasında hata fırlatıyorlar. böylece düzeltilebiliyorlar. onu nasıl çözmüşler?
Bu arada pascal ile yazılan mobil uygulamalar symbianda çalıştırılabiliyor zaten.
0
meting
Yılmaz arkadaşımın yazdığı Pascal ile yazılan programların doğrudan Symbian üzerinde çalışması meselesini anlayamadım. MidletPascal haricinde başka bir yol olduğunu bilmiyordum. Biraz bilgi verirse sevinirim. Saygılarımla, M.Buhan OFLAZ
0
yilmaz
Symbian üzerinde native uygulama olarak çalışıyordu.
0
anonim
Gerçekten çok ilginç konu ile ilgili bağlantı verebilir misiniz lütfen...
0
yilmaz
Hatırladığım palm içinmiş. PocketSuite yazılımı. Yanlış anlaşılma için özür dilerim.
0
anonim
Belki yanlış hatırladınız ama ben şöyle bir emülatör buldum :) . Nokia 9210 ve 9290 için bir VM. Üzerine Dos yada Linux kurup pascal basic veya ne isterseniz onunla program yazabiliyorsunuz. Tabi emülatörün asıl amacı retro oyunları çalıştırmak :)
0
sundance
Çok güzel bir çaba, tebrikler.

Açıkcası her zaman Pascal bana C'den daha güzel bir dil olarak gelmiştir, en azından daha insani. Ortaya çıkışının insanların yapısal bir programlama dili öğrenmeleri olmasının da bunda etkisi var sanırım. Dahası Delphi'de bu konuda "şişko olmayan fonksionel programlar" konusunda oldukça iyi bir şöhrete sahip. Tabi bütün bunlar 1994'de C ile uğraşmayı bırakmış birisinin taş atmaları olarak da algılanabilir, dört bölüm "My Name is Earl" seyrettim, gayet huzurlu bir şekilde kabul ederim.

Böyle bir yapının oluşturulması da ayrıca güzel. Hoş ben Python öğreniyorum sevgili N 6600'üm için ama eski bir dostu da burada böyle görmek güzel oldu.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe Java Teknolojileri Belgeleri

ahmetaa

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Müh. ögrencileri güncel Java teknoloji ve kütüphaneleri konusunda Türkçe belgeler hazırlamışlar. Türkiye'de bu konuda büyük bir eksiklik vardı, yazanlara ve projeye ön ayak olanlara teşekkürler.

Java teknolojileri belgeleri

Sunum - JSF'yi (Java Server Faces) ilk elden dinleyin

anonim

Konu: JSF (JavaServer Faces) ve Facelets

Tarih: 4 Aralık Pazartesi / 12:30 - 14:00

Yer: ODTU Teknokent Ikizler Binası Seminer Salonu Serbest Katılım

İçerik

JSF hakkında genel bilgi : UIComponents,Managed Beans,Event Handling,Navigation,Ajax ve JSF, Apache MyFaces
Facelets : JSF ve Facelets , Templating , Composition , Expression Functions, Custom Components

Java Struts

malkocoglu

Jakarta projesinin gözde teknolojilerinden Struts, JSP sayfaları ile sunucu tarafı Java kodlarının bağlanması için çok faydalı bir teknolojiye dönüştü. Model/Görüntü/Kontrolör (Model/View/Controller), kısa namı ile MVC olarak olarak bilinen mimarinin gerçekleştirimi olan Struts, tekrar kullanılır servis tarafı kodlarının tasarlanmasında yardımcı da oluyor.

Bu teknoloji hakkında ki yazıları www.bilgidata.com adresinde bulabilirsiniz.

PreciseJava: Java'da performansı arttırmanın yolları

Soulblighter

PreciseJava, "Nasıl daha optimize kodlar yazarım?" diyenler için bir güzel bir kaynak. Burada birçok Java teknolojisini kullanırken nasıl performansı arttırabileceğinizi örneklerle görebilirsiniz. Ayrıca sitede ücretsiz bir eKitap da yer alıyor.

Kendi JSF bileşenlerinizi yazın

Soulblighter

Daha önce FM'de yayınlanan bu haberde JSF ile ilgili makalelerden bahsedilmiş ve bir tane de Özelleştirilmiş JSF Oluşturma ile ilgili makaleden bahsedilmişti.

Buradaki ders ile nasıl kendi JSF bileşenlerinizi oluşturabileceğiniz örneklerle anlatılmış. Dersin hem HTML, hem de PDF sürümü mevcut. Yapılan örnekler ise adımlara göre ayrılmış ve ZIP formatında sıkıştıralarak konulmuş. JSF ile uğraşanların işine çok yaracağına inanıyorum.