Java'nın Başı Türkçe ile Dertte

0
oaygun
Başınıza gelmiştir. Java temelli pek çok yazılımın kurulumunda, önce işletim sisteminin yerel ayarlarını değiştirmek (genellikle ABD, İngilizce), yazılımı kurmak ve sonra tekrar Türkçe'ye almak gerkmektedir. Bunun nedeni de 'i' harfidir. Alfabemizin 11 ve 12. harflerinin nelere kadir olduğunu gösteren bir makale: http://java.sys-con.com/read/46241.htm
Özellikle de Netbeans ile uygulama geliştirmeye çalışırken ve Oracle VTYS kurulumunda sık sık karşıma çıkmakta bu sorun. Netbeans teki örnek uygulamaların yarıya yakını Sistem yerel ayarım Türkçe olduğu için çalışmamakta. Yukarıdaki makale sorunu göstermekte ve son paragrafı da aslında durumun ne kadar vahim olabileceğine işaret etmektedir.

Görüşler

0
yilmaz
Bu bir sorunmudur değilmidir tartışılır. Fakat yurtdışındaki birçok geliştirici bu durumun farkında değil. JBoss ta bu tip hatalarla ilgili birkaç bug girdiğimde uygulama rusca da çincede çalışıyor sizin lokalizasyon ne diye soruyorlar. Şaşırıyorlar da.
Yalnız aynı uygulamayı paylaşan jvm de genelde güvenlik nedeniyle şu kısım kapalıdır.
Locale.setDefault(Locale.ENGLISH);
// Use incorrectly written code
Locale.setDefault(new Locale("tr","","");

0
Tarık
Hatırladığım kadarıyla Netbeans için "Tr" ayarlı windowslarda kurulum sorunu vardı. Windows' u yerel dil "En" yapılınca sorun ortadan kalkıyordu. Hala aynı şey varmıdır? Kullananlar buna ek olarak netbeans' taki örnek programların "Tr" ayarlı sistemlerde çalışmadığını mı söylüyorlar şu anda. Birileri bilgilendirirse sevinirim. Zira java çalışmak için bellek artırımına gittim. Birde windows ta netbeans ile java çalışmak için nelerle cebelleşeceğimizi öğrenmiş oluruz.

saygılar...
0
hakkan
Merhaba,

Netbeans kurulumunda Turkce sorunu vardir. Kurulum sirasinda yerel ayari Ingilizceye ya da baska bir dile cevrilir, kurulum yapilir, ardindan ayar tekrar Turkceye cevrilir. Bu islemden sonra hem Netbeans hem de Netbeans ile yazdiginiz programlar Turkce yerel ayariyla sorunsuz calismaktadir. Bizzat bu sekilde kullanmaktayim. Bunun disinda hic problemle karsilasmadim. Bu yazdiklarim Netbeans'in 5. ve 6. surumleri icin gecerlidir.

Saygilar...
0
afsina
Gecen sene NetBeans gelistiricilerinden Roman Strobl'a sormustum soruyu. Anladigim kadari ile bu Netbeans degil o zamanlar kullandiklari install shield'den kaynaklanan bir sorunmus. Bildigim kadari ile 6.0 surumu java tabanli yeni bir installer kullandigindan su anda bu sorun olmasa gerek, ama Turkce kurmayi denemedigim icin kesin konusamiyorum.
0
oaygun
Merak etme durum o kadar da kötü değil (en azından başlangıç için) . Netbeans'i bir kere kurduktan sonra. sistem ayarlarını tekrar türkçe yap
Netbeans klasöründe etc dizini içinde netbeans.conf
dosyasında
netbeans_default_options içerisinde en sona --locale tr_TR ekle
Eğer uygulama sunucusu olarak ta glassfish kullanıyorsan
lib klasöründeki Launcher ve processLauncher.xml dosyasına
< sysproperty key="user.language" value="tr-TR"/ >
ekle
birde domain klasöründeki domain.xml
dosyasına
< jvm-options>-Duser.language=tr-TR

Bu ayarlar yüzünden en azından iki ay cebelleştim.
Ben yandım eller yanmasın :)
0
mdakin
Netbean 6 ve Java 6 kurun. Turkce ile problemsiz sekilde calisiyor. Zaten Netbeans 6 ozellikleriyle de eskisine gore cok daha iyi gorunuyor.

Netbeans'in onceden kullandigi kurulum programi kapali kodluydu ve kendilerine ait degildi. Kurulum programi HSQLDB'nin eski ve turkce ile calismayan bir versiyonunu kullandigindan TR yerelinde calismiyordu. Ayrica kullanilan XSLT derleyicisinin kullandigi bcel bytecode manipulasyon kutuphanesi de Turkce ile sorunluydu.
0
admin
Maalesef hala Netbeans ve türkçe bölgesel ayarlar konusunda sorun var. Bu sorun hem Linux hemde Windows'ta gerçekleşiyor. Bu sorun yüzünden zamanında epeyce uğraşmıştım. Hatta bir kaç gün önce, netbeans'in sayfasından bu konuda bir issue gönderdim. Umarım düzeltilir.
0
afsina
Java 1.4 surumlerinde String sinifi icerisinde toUpperCase sinifinda sirf turkceye ozel kod yer alirdi. Sonradan Java5 ile birlikte farkli dillerde de (Azerice gibi) ayni durum soz konusu oldugundan saniyorum konuyu daha genel bizimde cozen bir yaklasim yapildi. Su anda Java Doc'ta su yazar:

"Converts all of the characters in this String to upper case using the rules of the default locale. This method is equivalent to toUpperCase(Locale.getDefault()).

Note: This method is locale sensitive, and may produce unexpected results if used for strings that are intended to be interpreted locale independently. Examples are programming language identifiers, protocol keys, and HTML tags. For instance, "title".toUpperCase() in a Turkish locale returns "T?TLE", where '?' is the LATIN CAPITAL LETTER I WITH DOT ABOVE character. To obtain correct results for locale insensitive strings, use toUpperCase(Locale.ENGLISH). "


Bu arada, hatirlatirim ki bu javaya has bir sorun degildir. I harfi .Net dahil tum platformlarda sorunludur. isterseniz google'da "turkish dotless i [php, python, c#, ruby, delphi, vb ..]" seklinde bir arama yapin.


Bu konuda benim onerim default Locale'yi degistirmek yerine sadece turkce oldugu kesin olan Stringler icin ozel islem yapilmasidir. Zaten sorun genellikle sadece buyuk-kucuk harf donusumu sirasinda ortaya cikiyor. tabi bunun yapildigi ic kutuphaneleri de dusunerek.
0
afsina
"toUpperCase sinifinda" -> "toUpperCase metodunda"
0
oaygun
Zaten sorun programı siz yazıyorsanız önemli değil. Siz programda gerekli önlemleri alabilirsiniz. Problem genellikle hazır araçları kullanırken problem teşkil ediyor. Araçlar kendi ayar dosyalarını veya çıktılarını genellikle XML olarak tutuyorlar. ve bu dosyalar XML parser tarafından yorumlanmaya geldiğinde içerideki değişkenler i harfi içeriyorsa vay halinize.
Bu durum Uygulama geliştirdiğiniz IDE'de, kullandığınız uygulama sunucusunda ve oradan buradan toparlanmış tüm üçüncü parti araçlarda karşınıza çıkabilir. Aklınızda bulunsun xmltransformation ile ilgili hemen hemen tüm exceptionlar sırf türkçe locale de çalıştığınız için.

Ama ben notepad de yazıp kendim derliyorum diyenlere bi diyeceğim yok :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java'nın Bir Kalesi Daha Fethediliyor

anonim

Konu şu: Pascal ile Cep Telefonu için programı geliştirme. Yani Pascal, Java'nın kalelerinden birisi olan cep telefonlarına (biraz dolaylı da olsa) el atıyor...

Java: Nerede Kullanmalı, Nerede Kullanmamalı?

FZ

Verilytics'te kıdemli sistem mühendisi olarak çalışan Adam Ronthal Java ile ilgili makalesinde bu programlama dilinin (ve platformunun) nerede işe yaradığını ve nerede problem çıkardığını gerçek hayatta karşısına çıkan somut senaryolara dayanarak anlatıyor ve çarpıcı örnekler veriyor. Ağ programlamadan uzaktan yönetime, yüksek trafikli bir web sitesinin optimizasyonundan üçüncü parti araçlara dek pek çok farklı alandan örnekler verip kıyaslamalar yapan Ronthal, yeri geldiğinde Perl gibi programlama dillerinin, yeri geldiğinde wget gibi belli bir hedefe yönelik uzmanlaşmış programların çok daha iyi çözüm sunabildiklerine değiniyor.

2008 JVM Dil Zirvesi Videoları

auselen

2008'in eylül ayında yapılan JVM (Java Sanal Makinası) Dil Zirvesinin videoları internet üzerinden erişilebilir hale geldi.

Eğer konuyla ilgili biraz ilginiz varsa James Gosling'den JVM spesifikasyonunun nasıl doğduğunu rahatlıkla izleyebilirsiniz (fz için 0:34). Diğer videolar arasında JRuby, Scala, JavaScript, JIT ve HotSpot gibi konular bulunmakta.

Orjinal habere buradan (ing.) ulaşabilirsiniz.

Inek, Bol dil destekli midlet!

murat09

Inek, java destekli Siemens cep telefonları için çoklu dil desteği bulunan bir midlet. Bu program MMC içeren GSM telefonlarında Java ile sözlük kullanımını sağlıyor. Extra dil dosyaları halihazırda ücretsiz indirilebiliyor. InekoğluInek adlı yardımcı program ile de kendi sözlük dosyalarınızı oluşturabiliyorsunuz. Program midlet.org'ta da listelenmiş. Türkiye'de yazılan bu programın web sitesi ise: www.tepetaklak.com/tr/inek
Not: Bu haber şaka değildir.

Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar

FZ

New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapan Robert Dewar, bugün Java’yı iyi bilen ve sık kullanan mezunların geleceğin pizza teslimatçılarından bir farkları olmadığını söylerken, bu kadar çok Üniversitede çekirdek dil olarak Java okutulmasının zayıf bilgisayar bilimleri mezunları yaratacağını belirtiyor.