Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

0
FZ
Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.
Kelime Sıklığı Etkileri ve Yazboz.com?

Abartılı bir dille bunun 'Toplumsal biz zihin haritası' olduğu söylenebilir. Şu anda bilimsel bir yanı olmamasına rağmen hem oynamak hem de toplanan sonuçları gözlemlemek benim ilgimi çekiyor.

Bilissel.net sitesinde bu site ve Kelime Sıklığı etkisi ile ilgili az bilimsel bol spekülatif bir yazı da yazdım. İlgisini çeken ona da göz atabilir: http://www.bilissel.net/yazi2008-12-13-Kelime-sikligi-ve-yazboz.htm

Görüşmek üzere

Hakan Ünlü
--------------------------------------------------------------
Bilişsel Bilim Hakkında da fazla bilgi için
http://www.bilissel.net"

Görüşler

0
dilencikahin
Çok güzel bir sistem eğlenceli ve tatmin edici.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenGL 3 (Long Peak) Duyuruldu

Tarık

OpenGL Long Peak (OpenGL 3) 8 Ağustos 2007 tarihinde, San Diago'da yapılan "Siggraph Birds of a Feather (BOF)" toplantısında resmi olarak duyuruldu.

Kaynak: OpenGL

Türkçe Wiki/Blog Melezi Wikepage'in Yeni Sürümü Çıktı

anonim

Veritabanı gerektirmeyen ve yaklaşık 30 KB büyüklüğünde wiki / blog melezi Wikepage'in yeni sürümü Opus 11 2006.3 çıktı. Çoğunlukla hataları giderilen ve optimize edilen bu sürümde, birkaç ufak özellik de eklenmiş. Ayrıntılı bilgiyi wikepage sitesinde bulabilirsiniz.

Not: Ön tanımlı olarak İngilizce seçili gelen Wikepage'i Türkçe kullanabilmek için aynı sayfadan Türkçe dil dosyasını da indirmeniz gerekiyor.

YZC Sözlük v0.0.6 Çıktı

anonim

YZC Sözlük, GNU/Linux için GPL lisanslı sözlük uygulamamız 0.0.6 sürümüne ulaşmıştır.

Bu sürümdeki en önemli özellik, programa dahil edilen sınavcı ve -- festival ses sentezleme programını kullanılarak -- kelime seslendirme özelliğidir.

Sözlüğe kaynak kodları ile http://www.yzcsozluk.info adresinden ulaşabilirsiniz.

Nokia: Python Kullanmak İçin Bir Sebep Daha

FZ

Cep telefonu üreticisi Nokia, S60 serisi cep telefonlarının artık Python ile programlanabileceğini duyurdu. Açık kodlu olarak geliştirilen bu proje ile cep telefonlarını programlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Bir kıyaslama yapmak gerekirse Hello World in C++, Epoc style (for Symbian OS) koduna bakılabilir. Benzer işi yapan bir Python programı ise 4-5 satır uzunlukta. (C++ linki için Hakan Latifaoğlu'na teşekkürler.)

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.