Knowlan: Ağınız Kontrolünüzde

0
FZ
Knowlan, ARP protokolunu kullanan yerel ag IP ve MAC adresi tarayicidir. Knowlan, kodun daha kolay tasinabilmesi icin libpcap ve libnet kutuphanelerini kullanarak yazildi.

Knowlan, yerel agdaki erisilebilen (acik) bilgisayar' larin IP adreslerini ve MAC adreslerini yerel agdaki butun ip adreslerine bir kereye mahsus ARP REQUEST paketi atma ve ARP REPLY paketi gonderen bilgisayarlarin IP ve MAC adreslerini kullaniciya sunma seklinde calismaktadir.
Knowlan 1.0-RELEASE'de yeni eklenen ozellikler asagidaki gibidir:

-Knowlan 1.0-RELEASE'de libnet 1.1 destegi eklendi. Eksi surum Knowlan'da libnet 1.0 kullaniyordu. Libnet 1.1 eklenmesiyle her iki kutuphane versiyonunda da calisabilmektedir.

-Knowlan 1.0-RELEASE'de fork sistem cagrilari kaldirildi. Onun yerine daha kullanisli ve sistemi daha az yoran thread sistemi kullanildi.

Knowlan 1.0-RELEASE'nin kaynak kodlarina, http://www.enderunix.org/knowlan adresinden ulasabilirsiniz.

Knowlan ile ilgili sorularinizi/sorunlarinizi halil at enderunix nokta org veya staff at enderunix nokta org adresine gonderebilirsiniz. Halil Demirezen

Görüşler

0
FZ
Ufaktan FreshMeat tadını yakalıyor muyuz ne ;-)
0
tongucyumruk
Keşke MAC ID'lerine bakarak Ethernet kartının marka/modelini falan da gösterseydi... Gerçi ufak bir Sed betiği + Ethernet üreticilerinin MAC'lerini içeren bir dosya yeterli ama olsun...
0
Soulblighter
http://www.coffer.com/mac_find

İşini görür mü üstad? Bunla idare ediver şimdilik :)
0
malkocoglu_3
Konuyla uzaktan alakali olsa da; Bir sorum (ve belki yorumum) var.

TR'de pek cok (buyuk) sirkette hala masaustu bilgisayarlarinda sirket ici aga baglanmak icin statik IP kullanildigini gordum. Soru: DHCP'nin daha iyi yerel aga baglanma yolu oldugu dogru mudur? Eger oyleyse, bir DHCP server kurmak ne kadar zordur ki, bu baba sirketlerde calisan admin'ler bu ise yeltenmiyorlar? Cunku durum ABD'de tam tersi; hicbir admin statik IP kulanmiyor. Insanlar DHCP'nin ne oldugundan mi habersiz? Yorumunuz nedir?
0
honal
Genelde gordugum sistem yoneticilerinin DHCP konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasi ve DHCP'den cekinmesi. "Neme lazim abi, yarin karistirir ortaligi duzeltemeyiz " dusuncesi var biraz.
0
anonim
Sorunuzun cevabı ortama ve kullanılan network host sayısına gore degisir. DHCP server ile dagıtılan IPler, ag kartlarının hepsinin birden anlık network ayar degisikliklerinin en hızlı sekilde yapılmasına olanak verir. Yani networkunuzde subnet e ait ip lerin degistirilmesinden tutun gateway, DNS, WIN server degisikliklerine kadar hersey DHCP ile otomatik olarak yapılabilir. Belli IT teknisyeni/kullanıcı(ideal 50 kullanıcıya bir teknisyen) oranları dısında yukarıda belirttigim network ayarlarını birer birer elle degistirmek imkaansıza yakın derecede zordur.

Sizin karsılastıgınız ornekler icin TRde niye US de nie boyle sorusu nu tam olarak cevaplamak cok zor. Cesitli motivasyonlar(ve demotivasyonlar) sozkonusu olarabilir. Aklıma gelen ilk olası sebep TR deki sirket agların ve teknolojik altyapının IPleri gibi statik oldugudur :) Bu IT yatırımlarının az oldugu gibi bir sanuca dahi gidebilir.

Yorumunuza yaptıgım yoruma madem basladım, guvenlige deginmeden gecemeyecegim :)

Networklerde DHCP kullanmamanın, network ayarlarin statik olması durumundan daha guvenli oldugunu idda eden sistem yoneticileri var. Onlara gore duvardaki network soketine kablo takıldıktan sonra DHCP sayesinde insanların IP ve diger bilgileri alması son derece sakıncalı. Yani elle tanıtılmıs network ayarlarını daha guvenli buluyorlar...

Benim gorusum genel olarak IP protokolunun guvenlik acısından son derece zayıf oldugudur. Hicbir kullanıcı dogrulama sistemi protokolun su andaki evrensel halinde yoktur. DHCP onune gelen makinaya IP ve diger bilgileri anında verdigi bir gercektir, ancak istekli ve bilgili bir izinsiz kullanıcının onune hic kimsenin gecemeyecegi de daha acı bir gercektir. Cesitli yontemlerle(educated guessing, social engineering, network sniff ilk aklıma gelenler) dogru bilgileri elde etmek mumkundur.

Bu asamada IT platformları uzerine kurulmus diger control mekanizmalarının olup olmadıgı, bunların ne derece isabetli sonuclar verecek sekilde yonetildikleri ve ayarlandıkları onem kazanır. Piyasadaki HDS(host detection system) sistemleri otomatik cozumler sunsa da tek basına ag bekciligi yapmaları beklenmemelidir.
0
kesken
Sizin karsılastıgınız ornekler icin TRde niye US de nie boyle sorusu nu tam olarak cevaplamak cok zor.

bu sorunun cevabi, "niye insanlar bisikletlerini US'te sokakta birakabiliyorlar da TR'de birakamiyorlar?" sorusunun cevabiyla ayni olabilir mi?

Networklerde DHCP kullanmamanın, network ayarlarin statik olması durumundan daha guvenli oldugunu idda eden sistem yoneticileri var. Onlara gore duvardaki network soketine kablo takıldıktan sonra DHCP sayesinde insanların IP ve diger bilgileri alması son derece sakıncalı. Yani elle tanıtılmıs network ayarlarını daha guvenli buluyorlar...

dusunce tarziyla hareket eden TR'deki bir sistem yoneticisinin, "Her an dhcp'den anlayan bir deli-kanli gelip, sistemime dalabilir" paronayasina sahip olma olasigi US'deki ayni dusunce tarzindaki meslektasina oranla daha mi fazla acaba?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

sWM - small Window Manager

conan

small Window Manager az hafizalı küçük bilgisayarlar için yazılmış bir pencere yöneticisi. Sayfasında iddia edilene göre PDAler için biçilmiş kaftanmış. Minimum 12KB sabit disk yeri gerektiren program rxvt`den bile az bellek harcıyormuş. Şu anki versiyonu 1.3.x.

Markov Zinciri İle Anlamlı Gibi Görünen Metin Üretme

FZ

Markov Zinciri Algoritması

Bu makale özgün bir makale olmayıp Kerninghan ve Pike'ın The Practice of Programming kitabındaki 3. bölümün tercüme edilmiş, kısaltılmış, değiştirilmiş halidir. Makaledeki tüm eksikliklerden, teknik yanlışlıklardan, vs. Emre "FZ" Sevinç sorumludur.

Anlamlı Gibi Görünen (!) Doğal Dil Üretimi

Bir insan dilindeki (İngilizce gibi) cümleleri belli bir...

Emerge: Bir StarLogo Videosu

FZ

Animasyon konusunda uzmanlaşan James Mortensen'in, StarLogo kullanarak hazırlamış olduğu Emerge videosu, çok basit kurallara göre hareket eden etmenlerin (agent), çok etmenli sistemde (mutliagent system) ne tür düzenlere yol açtıklarını gösteriyor.

Müziklerle de zenginleştirilmiş bu videoda her kuralın önce ismi ardından da yol açtığı örüntü (pattern) canlı bir şekilde görüntüleniyor. Karmaşık sistemlerin, toplumsal örüntülerin, vb. fenomenlerin modellenmesi ile uğraşanların ve "hacker" amblemi olarak seçilmiş "Game of Life"ın başka şeylerle bağlantısını görmek isteyen meraklı "hacker"ların ilgisini çekebilecek bir video.

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

StarLogo: The Next Generation

FZ

Dağıtık ve paralel modelleme, simulasyon ve benzeri işler için tam teşekküllü bir ortam sunan StarLogo sisteminin 3 boyutlu ortama yönelik geliştirme yapmayı sağlayan sürümü StarLogo The Next Generation çıktı. MIT tarafından desteklenen ve geliştirilen projenin programlamayı daha geniş ve genç bir kitleye yayması, karmaşık sistemlere dair düşünme ve modelleme yetilerini geliştirmesi hedefleniyor.