Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

0
FZ
Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

Görüşler

0
barisozyurt
Ben pek beğendim bu CD'' yi. Indirip de CD etiketi basmak isteyenler için bir örneği buraya koydum.
0
FZ
:-) Süper bir tasarım olmuş ;-)

Bu arada aklıma geldi, yahu kapalı kod yazılımlar olmasa idi millet bu yazılımları kırmak için bu kadar kasmayacaktı dolayısı ile bilgi olarak pek gelişemeyecekti (bkz. Ruslar, vs.). Bu tip yazılımlar sağolsun son 10 yıl içinde milleti öyle bir ateşledi ki millet sırf bu yüzden oturup deli gibi assembler, compression, cryptography falan öğrendi, öğretti, bilgilerini paylaştı, dokümantasyon üretti falan :) E tabii öte yandan bir grup programcıda bu tip yöntemlere karşı deli gibi hardware protection, paralel port dongle, usb port dongle, encryption, kıl tüy yöntemlerle yazılımları korumak için yöntem geliştirdi. Bir nevi savaş ekonomisi yani. Teorik olarak herkes barış istiyor ama böyle karşılıklı mücadele, saflaşma falan olmayınca da motivasyon falan olmadığı için teknoloji gelişmiyor ;-) Neyse ben gene aldım başımı gidiyorum, biri beni durdursun :)
0
FZ
Canavar! ;-)
0
barisozyurt
Bir de böyle bir proje varmış. TheOpenCD' ye benziyor; denenebilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Steganografide Yeni Ufuklar

FZ

Güvenlik ve veri gizleme konusunda çalışanların ilgisini çekecek yeni bir program geliştirildi. Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmakta olan Rakan El-Halil tarafından geliştirilen Hydan ile elinizdeki metni çalıştırılabilir bir dosya içine gizlice yerleştirebiliyorsunuz ve sonuç olarak ortaya çıkan dosya orjinali ile aynı boya sahip ve aynı şekilde çalışır bir dosya oluyor.

Yüz Yıl Sonraki Programlama Dilleri (ya da Perl vs. Lisp ve Lambda Calculus)

FZ

Deneyimli LISP `hacker´ı Paul Graham bu kez yüzyıl sonra ne tür programlama dilleri kullanabileceğimiz üzerine tahrik edici bir makale yazmış. Nesneye yönelik programlamaya, Java´ya, C++ diline saydıran yazar arada Perl diline de değiniyor.

Hazır konu açılmışken ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir başka yazı ise Mark Jason Dominus´un Perl´in Lambda Calculus içerdiğine dair bir prezentasyonu. (Prezentasyonun diğer adı: 1+1´i hesaplamak için 163 satırlık bir program nasıl yazılır? ;-)

Açık Kaynak Kodlu Üretim Yönetim Sistemi

anonim

Ehil, modüler Üretim Yönetim Sistemi, sunduğu geliştirme ortamı ile veritabanı etkileşimli uygulama tasarımlarında çok büyük avantajlar getireceğe benziyor.

MenuetOS Türkçe

madanadam

MenuetOS 32 bit assembly ile yazılmış bir işletim sistemidir. Tek diskete network destekli, renkli , süper hızlı ve küçük bir işletim sistemini sığdırmışlar. Şu sıralar onu Türkçeleştirmeye çalışıyorum. İlgilenirseniz MenuetOS sayfası: http://www.menuetos.org, Türkçe yama http://www.geocities.com/madanadam

İlk önce MenuetOS'un son kararlı sürümü olan 0.76 yı indirmeniz, kurmanız ve sonra kernel.zip'i açıp üzerine yamayı ekleyip fasm 1.50+ ile derlemeniz gerekiyor.

Veritabanı Teknolojilerindeki Yenilikler

FZ

Veritabanı ve bununla bağlantılı çözümler deyince son 20-25 yıldır çoğunluğun aklına gelen terimler aynıdır : SQL, ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (markadan bağımsız), ODBC ve bunlara C++, Visual Basic, JAVA gibi dillerle erişmek ve sonuç çözümü programlamak.

Markalar değişir, işletim sistemleri değişir, işin içine Internet girer, sistemler biraz daha hızlanır, fiyatlar değişir ama temelde öyle radikal değişiklikler olmaz... diye düşünüyordum ben bugüne kadar ancak bu düşüncemi değiştiren birkaç şirketin web sayfalarına göz atıp bir miktar inceleme yaptıktan sonra öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya karar verdim.