HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

0
FZ
(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.
Bu kadar basit ve sık tekrarlanan bir işlevsellik söz konusu olmakla birlikte genellikle programcılar hemen her seferinde oturup kendi yazdıkları ya da bir tasarımcının yazmış olduğu HTML formu için sıfırdan JavaScript kodu yazarlar. Her seferinde o forma özgü olarak bir JavaScript kontrol programı oluşturulur, test edilir, vs. Bu kadar önemli, sık kullanılan bir işlevselliğin mevcut HTML standardının içinde olmaması üzücüdür ve bunu gidermek için W3C tarafından yeni standartlar geliştirilmektedir. Konunun önemli olduğuna ve otomatik hale getirilmesi gerektiğine dair bir başka örnek de Microsoft tarafından çıkarılan .NET çatısı ve Visual Studio.NET tanıtımlarındaki "bakın artık web formlarınızın kontrolü için JavaScript kodu yazmak zorunda değilsiniz, ilgili form alanının özelliklerine gelerek istediğiniz gibi onu gerekli kılabilir, belli bir RegEx kalıbına göre onaylanmasını sağlayabilir, istediğiniz hata mesajını belirterek bunun, sorun çıktığında kullanıcıya uyarı olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz, bütün bunları tek satır JavaScript kodu yazmadan yaparsınız!" cümleleridir. .NET lafını duyunca benim gibi !YET diyenlerdenseniz okumaya devam edin.

Görüşler

0
asliturk
Mozilla 1.4'te çalışmıyor. Ayrıca bunun teknoloji olarak .Net ile bir alakası yok. Ben benzer bir yöntemi zaten kullanıyorum. Standart olmayan attributler kullanılıyor yüzden tüm tarayıcıların destekleme garantisi yok.
0
FZ
Mozilla üzerinde sorunlu olduğu konu hakkındaki detaylı makalenin son kısmında belirtilmiştir. Bu konuda her türlü desteğe açığız. Maksat bunu herkesin sorunsuzca kullanabileceği standart bir hale getirmek.

Teknoloji olarak .NET ile alakası vardır, doğrudan burada yer alan kodun değil ama bahsi geçen konunun, yani JavaScript ile uğraşmadan doğrudan HTML form özelliklerinde bir girdi öğesinin zorunlu olmasını ya da belli bir kalıba göre girilmesinin kontrolü, kullanıcın uyarılması sağlamak, vs. Visual Studio.NET ve ASP.NET bağlamında burada bahsettiğimiz işlevin bir benzeri vurgulanmaktadır. İlk kez karşılaştığımda, bu tür bir şey için JavaScript yazmaktan sıkılmış biri olarak benim epey dikkatimi çekmişti ve `nihayet birileri bunu akıl etmiş´ demiştim.

Standart olmayan attribute´lara gelince, evet zaten işin püf noktası da orada. Mozilla´nın DOM (Document Object Model) Inspector aracı ile söz konusu web sayfasını incelerseniz söz konusu HTML elemanlarının içindeki attribute´ları ve değerlerini düzgün olarak gösterdiğini görebilirsiniz ancak maalesef halihazırdaki kod ile bunlara erişilmiyor, bunun bir yolu olup olmadığını da henüz bilmiyoruz (biz, yani bunu geliştirenler). Öncelikli olarak hedeflediğimiz ve çalıştığımız tarayıcı Internet Explorer olduğu için onun üzerinde geliştirdik ve test ettik.

Benzer bir yöntemi kullanmanıza gelince sizin adınıza sevindim, biz de benzer bir şey yaptık ve sonra da bunu insanlarla paylaşma kararı aldık. Konuyla ilgilenmiş biri olarak teknik eleştirilerinizi ve desteğinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
0
asliturk
>!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
>html>
>head>
   >title>Test Page>/title>
   >script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
      function runTest(){
         input = document.frmOne.textbox1;
         if(input.value == ""){
            alertNode = input.getAttribute('message');
            alert(alertNode);
            input.focus();
         }else{
            alert("OK");
         }
      }
   >/script>
>/head>
>body>
   >form name="frmOne" method="POST" action="nowhere.html" onSubmit="return validate(this);">
      >input type=text name="textbox1" message="Please fill in some value" value="">
       
      >input type=button name=b1 value="Test it" OnClick="javascript:runTest();">
   >/form>
>/body>
>/html>
0
asliturk
tag başlarındaki > ler test bölü işaretleri silinecek.
ön izleme yapmadan yorum gönderilmeyecek :)
0
crematorium
İkisi de çok başarılı çalışmalar ama FZ'nin yolladigini "daha kapsamli" olmasi acisindan tercih edecegim. Yine de tesekkurler... :)
0
crematorium
Bir yanlis anlama olmasin, "senin ki kötü bu daha iyi" maksatli bir cevap degildi bir onceki. FZ'nin yolladiginin icine bu gomulunce cok da guzel ve kapsamli bisey cikacak ortaya manasinda bir cevapti. Duzelteyim istedim. ;)
0
asliturk
Benim yazdığım kısım sadece mozilladaki bugın giderilmesini gösteren bir örnek FZ scripti buna göre yeniden düzenleyip koyacaktı.
0
FZ
Mozilla desteği için teşekkürler. Son güncellemelerden sonra sistem artık hem IE hem de Mozilla üzerinde çalışır hale geldi (bu sanırım Internet tarayıcı piyasasının %99.9´u oluyor ;-)

Kodun güncellenmiş halini bu akşam (bir aksilik olmazsa) aynı adreste yayınlayacağım web sayfası ve paket olarak.

FM camiasına güvenimi tazelediğiniz için teşekkürler ;-)
0
crematorium
Tüm "gençlik heyecanımla" beklemedeyim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar Dilleri Kıyaslaması

FZ

The Great Computer Language Shootout şimdiye dek gördüğüm en detaylı programlama dilleri kıyaslaması!

Siteye girdiğinizde 30 programlama dilinin, 25 farklı test (benchmark) üzerinden değerlendirildiğini görebilirsiniz. Ancak bu muazzam site basit bir kıyaslamanın ötesinde işlevsellik sunuyor.

Samba Windows 2003´ü Geçti (~ %250 daha hızlı)

FZ

IT Week Laboratuvarlarında gerçekleştirilen zorlu testlerin sonuçlarına göre açık kodlu dosya ve yazıcı sunucusu Samba aynı işlevleri sunmaya çalışan Windows Server 2003´ten yaklaşık 2.5 kat daha hızlı çalışıyor.

Haberler tam da Microsoft´un NT4 desteğini bitirmeyi açıkladığı günlerde çıktı. Windows Server 2003 ve Samba 3 arasındaki fark Windows 2000 Server ve Samba 2 arasındaki farktan çok daha büyük.

MySQL GNU/Linux Desteğini Sınırladı

vst

Slashdot haberine göre, MySQL yeni destek stratejisi doğrultusunda sadece RedHat ve SuSE Enterprise ürünlerine destek verecek.

Bahsi geçen destek stratejisi önceden "MySQL Network Support Plan" iken, şimdi "MySQL Enterprise Support Plan" ile değiştirilmiş.

Bakalım, bu gelişme PostgreSQL kullanıcılarının sayısını arttıracak mı?

Güncelleme: Bu haber MySQL müşteri temsilcisinin yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyormuş. hedele'ye bilgilendirdiği için teşekkürler.

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu

anonim

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu 3-5 Eylül tarihlerinde Floransa'da başlıyor, Türk yazılımcıları da oralarda görmek isteriz, umarım katılan olur. Detaylı bilgi için: http://cristal.inria.fr/ICFP2001/prog-contest/
(Editörün notu: ICPF, International Conference on Functional Programming 2001 bünyesinde bir de programlama yarışması var.)

Mac OS X için Rebol

FZ

Rebol Technologies, REBOL programlama ortamının Mac OS X sürümünü çıkardığını duyurdu. REBOL dili ve IOS (Internet Operating System) ile ilgili daha detaylı bilgiyi buradaki belgelerden edinebilirsiniz.