HTML Form Onaylama (JavaScript ile programlamaya son!)

0
FZ
(GÜNCELLEME: Mozilla ile uyumlu hale getirildi) Herhangi bir web sayfası içinde herhangi bir html formu yerleştirdiğimizde bunun hemen ardından genellikle form gönderilmeden önce kullanıcının bu formu düzgün şekilde doldurup doldurmadığını kontrol etmek isteriz ("form validation"). Böylece sunucu tarafındaki kontrollere geçmeden önce doğrudan kullanıcının bilgisayarında yani istemcide hızlıca ve basit bir kontrol gerçekleştirebilir, hatalı ya da eksik bilgi girişinin bir nebze önünü kesmiş oluruz.
Bu kadar basit ve sık tekrarlanan bir işlevsellik söz konusu olmakla birlikte genellikle programcılar hemen her seferinde oturup kendi yazdıkları ya da bir tasarımcının yazmış olduğu HTML formu için sıfırdan JavaScript kodu yazarlar. Her seferinde o forma özgü olarak bir JavaScript kontrol programı oluşturulur, test edilir, vs. Bu kadar önemli, sık kullanılan bir işlevselliğin mevcut HTML standardının içinde olmaması üzücüdür ve bunu gidermek için W3C tarafından yeni standartlar geliştirilmektedir. Konunun önemli olduğuna ve otomatik hale getirilmesi gerektiğine dair bir başka örnek de Microsoft tarafından çıkarılan .NET çatısı ve Visual Studio.NET tanıtımlarındaki "bakın artık web formlarınızın kontrolü için JavaScript kodu yazmak zorunda değilsiniz, ilgili form alanının özelliklerine gelerek istediğiniz gibi onu gerekli kılabilir, belli bir RegEx kalıbına göre onaylanmasını sağlayabilir, istediğiniz hata mesajını belirterek bunun, sorun çıktığında kullanıcıya uyarı olarak gösterilmesini sağlayabilirsiniz, bütün bunları tek satır JavaScript kodu yazmadan yaparsınız!" cümleleridir. .NET lafını duyunca benim gibi !YET diyenlerdenseniz okumaya devam edin.

Görüşler

0
asliturk
Mozilla 1.4'te çalışmıyor. Ayrıca bunun teknoloji olarak .Net ile bir alakası yok. Ben benzer bir yöntemi zaten kullanıyorum. Standart olmayan attributler kullanılıyor yüzden tüm tarayıcıların destekleme garantisi yok.
0
FZ
Mozilla üzerinde sorunlu olduğu konu hakkındaki detaylı makalenin son kısmında belirtilmiştir. Bu konuda her türlü desteğe açığız. Maksat bunu herkesin sorunsuzca kullanabileceği standart bir hale getirmek.

Teknoloji olarak .NET ile alakası vardır, doğrudan burada yer alan kodun değil ama bahsi geçen konunun, yani JavaScript ile uğraşmadan doğrudan HTML form özelliklerinde bir girdi öğesinin zorunlu olmasını ya da belli bir kalıba göre girilmesinin kontrolü, kullanıcın uyarılması sağlamak, vs. Visual Studio.NET ve ASP.NET bağlamında burada bahsettiğimiz işlevin bir benzeri vurgulanmaktadır. İlk kez karşılaştığımda, bu tür bir şey için JavaScript yazmaktan sıkılmış biri olarak benim epey dikkatimi çekmişti ve `nihayet birileri bunu akıl etmiş´ demiştim.

Standart olmayan attribute´lara gelince, evet zaten işin püf noktası da orada. Mozilla´nın DOM (Document Object Model) Inspector aracı ile söz konusu web sayfasını incelerseniz söz konusu HTML elemanlarının içindeki attribute´ları ve değerlerini düzgün olarak gösterdiğini görebilirsiniz ancak maalesef halihazırdaki kod ile bunlara erişilmiyor, bunun bir yolu olup olmadığını da henüz bilmiyoruz (biz, yani bunu geliştirenler). Öncelikli olarak hedeflediğimiz ve çalıştığımız tarayıcı Internet Explorer olduğu için onun üzerinde geliştirdik ve test ettik.

Benzer bir yöntemi kullanmanıza gelince sizin adınıza sevindim, biz de benzer bir şey yaptık ve sonra da bunu insanlarla paylaşma kararı aldık. Konuyla ilgilenmiş biri olarak teknik eleştirilerinizi ve desteğinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
0
asliturk
>!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
>html>
>head>
   >title>Test Page>/title>
   >script language="JavaScript" type="text/JavaScript">
      function runTest(){
         input = document.frmOne.textbox1;
         if(input.value == ""){
            alertNode = input.getAttribute('message');
            alert(alertNode);
            input.focus();
         }else{
            alert("OK");
         }
      }
   >/script>
>/head>
>body>
   >form name="frmOne" method="POST" action="nowhere.html" onSubmit="return validate(this);">
      >input type=text name="textbox1" message="Please fill in some value" value="">
       
      >input type=button name=b1 value="Test it" OnClick="javascript:runTest();">
   >/form>
>/body>
>/html>
0
asliturk
tag başlarındaki > ler test bölü işaretleri silinecek.
ön izleme yapmadan yorum gönderilmeyecek :)
0
crematorium
İkisi de çok başarılı çalışmalar ama FZ'nin yolladigini "daha kapsamli" olmasi acisindan tercih edecegim. Yine de tesekkurler... :)
0
crematorium
Bir yanlis anlama olmasin, "senin ki kötü bu daha iyi" maksatli bir cevap degildi bir onceki. FZ'nin yolladiginin icine bu gomulunce cok da guzel ve kapsamli bisey cikacak ortaya manasinda bir cevapti. Duzelteyim istedim. ;)
0
asliturk
Benim yazdığım kısım sadece mozilladaki bugın giderilmesini gösteren bir örnek FZ scripti buna göre yeniden düzenleyip koyacaktı.
0
FZ
Mozilla desteği için teşekkürler. Son güncellemelerden sonra sistem artık hem IE hem de Mozilla üzerinde çalışır hale geldi (bu sanırım Internet tarayıcı piyasasının %99.9´u oluyor ;-)

Kodun güncellenmiş halini bu akşam (bir aksilik olmazsa) aynı adreste yayınlayacağım web sayfası ve paket olarak.

FM camiasına güvenimi tazelediğiniz için teşekkürler ;-)
0
crematorium
Tüm "gençlik heyecanımla" beklemedeyim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pythoncard çıktı

gencbeyin

Pythoncard çıktı! :-))
Eski Macintoshcular belki bilirler hypercard apple üstünde grafik arayüzlü programlar geliştirmek için harika bir araçtı. Bundan esinlenerek ortaya atılan bir proje, python skriptlerin grafik arayüz ile ilgili tanımlamalarını ayrı bir kaynak dosyasında saklıyarak, zahmetsiz ve kolay okunur uygulama geliştirilmesine olanak tanıyor.
Ayrıntı için bakınız... Tabii ki bu bir açık sistem projesidir ve katkılarınızı bekliyor, ancak o zaman mükemmeliğe ulaşacak! Bu işten anlayanlar hiç durmasın ...
Stephen Figgins'in bir yazısından...

OpenBSD 3.0 Hazır

anonim

4 yıldır standart kurulumumda hiç bir açığı olmayan işletim sistemi ve openssh´ın yaratıcısı olan OpenBSD'nin son sürümü 3.0 1 Aralık'ta satışa sunuluyor. Şu an için pre-order kabul eden OpenBSD 3.0 hakkında detaylı bilgi için http://www.openbsd.org

C Kodlarınız Assembly Dilinde Nasıl Görünür?

Soulblighter

Kodlarınızın Assembler karşılığını görmek isterseniz gcc'ye -S anahtarını girmeniz yeterli. Sonucu merak edenler, bu haberin kaynağı olan bu siteye bakabilir.

CHAT Arkadaşım Bir Bilgisayar Mı!

FZ

A.L.I.C.E ve AIML

"Dilimin sınırları düşüncemin sınırlarıdır." Ludwig Wittgenstein (*)

Sıradan bir gün. Bilgisayarı açıyorsunuz. Internet'e bağlanıyorsunuz. Aklınıza gelen siteleri gezerken canınız sıkılıyor ve birileri ile canlı olarak yazışmak istiyorsunuz. IRC kanallarından birinde ya da canlı yazışma imkanı sunan bir web sayfasında AI takma isimli bir kullanıcı ile karşılaşıyorsunuz ve aranızda şöyle bir diyalog geçiyor (1) :

Ruby Nesnelerine Kalıcılığı Öğretmek

anonim

Dünyada en çok sevilen programlama dili olduğu söylenen Ruby ile sunucu taraflı uygulama geliştirmek için elimizde RoR gibi kullanması çok kolay ve işlevsel bir arayüz var.

Peki ya masaüstü uygulamalarımız için Hibernate benzeri kalıcık araçları karşısında Ruby'de alternatif yok mu?

Tabii ki var. Og (Object Graph) ile Ruby nesnelerine nasıl kalıcı olacaklarını öğretmek çok kolay olsa da, bu makale ile daha kolay olacak.