Yüz Yıl Sonraki Programlama Dilleri (ya da Perl vs. Lisp ve Lambda Calculus)

0
FZ
Deneyimli LISP `hacker´ı Paul Graham bu kez yüzyıl sonra ne tür programlama dilleri kullanabileceğimiz üzerine tahrik edici bir makale yazmış. Nesneye yönelik programlamaya, Java´ya, C++ diline saydıran yazar arada Perl diline de değiniyor.

Hazır konu açılmışken ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir başka yazı ise Mark Jason Dominus´un Perl´in Lambda Calculus içerdiğine dair bir prezentasyonu. (Prezentasyonun diğer adı: 1+1´i hesaplamak için 163 satırlık bir program nasıl yazılır? ;-)

Görüşler

0
malkocoglu
Java dili C++'tan sonra aldigimiz rahat bir nefes idi. Fakat yazara katiliyorum, bence Java kotu'nun iyisi durumunda. Sektor tarafindan kabul edildigine cok mutluyum, ama favori dilim artik LISP ve Ruby haline geldi. Bu kadar sene sonra degisken tanimlamak artik zor gelmeye basladi. :)Hatalari zaten birim testler yakaliyor.
0
anonim
Ruby ne demek biraz bilgi verebilir misiniz ?
Teşekkür ederim
0
anonim
Of course, I'm making a big assumption in even asking what programming languages will be like in a hundred years. Will we even be writing programs in a hundred years? Won't we just tell computers what we want them to do?

aman ha olmasin oyle birsey. Bu zevkten mahrum etmeyin beni :))

written by St. Warrior
0
FZ
Bir düşün bakalım, misal PHP ya da Perl ile program yazarken bilgisayar `ne yapılacağını´ mı söylüyorsun yoksa `nasıl yapılacağını´ mı? ;-) Hangisi daha ağır basıyor?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe GPL Wiki Yazılımı: Wiksis

anonim

2004'ün başında WYSIWYG editörlü Türkçe CMS yazılımı Websis'i GPL lisansı ile çıkaran CyrocomGPL'D den yepyeni bir program daha: Wiksis

"Wiki ne demek?" sorusuna kısaca "herkesin bir site üzerinde kolayca ve giriş yapmaksızın içerik oluşturması" (bazı wikiler giriş ister)diye cevap verebiliriz...

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç:

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

Açık Kodlu Özgür Bir Yazılım Projesi: FlightGear Uçuş Simülatörü

FZ

1995 yılında havacılık simülasyonları konusunda uzmanlaşmış Curtis Olson isimli bir mühedis Microsoft Flight Simulator´a bir eklenti (add-on) yapmaya çalışırken vaktinin büyük bir kısmını asıl iş yerine bu yazılımın dosya formatlarını, iç yapısını, işleyişini, vs. anlamak için enerji harcayarak geçirdiğini fark etti. Ve kendine şöyle dedi: Oturup kendi uçuş simülatörümü yazmaya başlasam, bunu açık kodlu ve GPL lisanslı olarak kamuoyuna sunsam ve sonra...

Olson´un bu çabası ABD´de çılgın bir mühendisin delidolu idealizmi olarak algılanmadı tahmin edebileceğiniz gibi. Proje başladıktan kısa bir süre NASA´daki uzay mekiği programının önemli mühendislerinden biri olan Jon Berndt de projeye destek vermeye başladı. Bu katılımı takiben, bir başka mühendis Tony Peden de projeye katılmakta tereddüt etmedi. Ve gerisi büyük hızla geldi.

FlightGear isimli bu özgür yazılım projesine destek veren deneyimli programcı ve mühendislerin yaş ortalaması 35´in üstünde. Hepsi de kendi alanlarındaki mühendislik ve fizik konularında usta isimler. Geliştirdikleri sistem uç noktadaki havacılık mühendisliği modellerini, grafik (OpenGL) ve ağ programlama tekniklerini kullanıyor. Herkesi sistemlerini incelemeye ve katkıda bulunmaya davet ediyorlar.