İzmir'de Silikon Vadisi Kuruluyor

0
anonim
Turk.internet.com un haberine göre:
İzmirli 32 yazılım fiması imkansızı başardı ve ortak akılda birleşerek Silikon Vadisi'ni hayata geçirecek projenin temelini attı. Projenin mimarı olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akyelli, 32 firmayı biraraya getirerek, Amerika'daki Silikon Vadisi'nin bir benzerini İzmir'de kuracak altyapıyı hazırladı.
Hükümetin de büyük destek verdiği projeyle teknoloji bölgesinin yatırıma hazır hale gelmesi süreci hızlandırdı. Üniversite eğitimi de teknoloji bölgesine uygun hale getirildi ve kuluçka dönemine geçildi. ABD ve AB'nin projeleri bölge daha faaliyete geçmeden gelmeye başladı.

Akyelli, "Fason üretimle başlayacağız. Silikon Vadisi'nin kültürünü bir an önce kavrayıp ilerde daha özgün üretime geçeceğiz. İlk anda istihdama büyük katkımız olacak" müjdesini verdi.
6-7 aydır konu üzerinde çalışan ve gizliliğe büyük önem verdiklerini ifade eden Mehmet Akyelli, sonunda hükümetinde teknoloji bölgesi kararını çıkarmasıyla üç dört yıl kazanıldığını ve Silikon Vadisi kurmak için bütün altyapının hazer hale geldiğini ifade etti.

Neden 32 firmayı birleştirdi?

Yazılım know how'u olan 32 kişinin bu knov how'larını bir çatı altında hiçbirşeyden imtina etmeden ortaya koyabilecek konuma gelmesinin uzun bir süreç sonunda gerçekleştiğini ifade eden Akyelli, "Benim 10 yıllık hayalimdir bu. Yurt dışında 1993'te Silikon Vadisi'ni gezmiştim ve yazılım sektörünün içinden gelen birisi olarak böyle bir modelin dışında Türkiye'de yazılım endüstisinin yaratılmasının çok büyük paralara malolacağını görmüştüm. Bu yüzden bunu oluşturmaya çalıştık." dedi.

Türkiye'de bu modeli ilk gerçekleştiren İzmir olduğunu dile getiren Akyelli, böyle bir şeyi yapmanın çok zor olduğunu iki yazılımcıyı bile biraraya getirip ortaklık dışında bütün know howlarını ortaya koy demeyi düşünmenin bile çok zor olduğunu ifade eden Akyelli bunu başarmasının nedenini şöyle açıkladı:


"Bu bir süreç. Hadi gelelim biraraya diye bir şey değil. Yaptığımız arama konferanslarında yazılımla ilgili nasıl gelişmeler olabilir, yazılım sektörünün güçlü noktaları ne, zayıf noktaları ne diye baktık ve gördük ki, teknoloji çok hızla ilerliyor ve bütün yazılm şirketleri gerek bu teknolojilerin seçiminde gerekse seçilen bu teknolojilerin kendi şirketlerine adaptasyonunda benzer kaynakları tekrar tekrar harcıyorlar. Dolayısıyla gerek araştırma safhasında, gerekse seçilenlerin oturtulması safhasında birliktelik oluşturup bu işi tekelden yapabilmenin hem zaten az olan kaynağı daha verimli kullanacağımızı hem de daha farklı konularda daha fazla kaynak ayıracağımızı ortaya koyduk. Bunun üzerinde 10 kişilik bir komisyon kurduk. Bu birliktelikle ilgili altyapı, birliktelikte esas alınacak konular, birlikteliğe ortak olmak isteyen şirketlerde aranan özelikler ve verilecek taahütleri belirttik. Böyle bir teknoloji şirketinin işleyişini yurt dşındaki modelleri inceleyerek özgün model haline getirdik. Ve bunu bütün İzmir'de bilişim dünyasına duyurduk. Toplantı yaptık, bilişim dünyasına anlattık.Buraya gelmeden önce her ortağın bir ortak girişim taahütnamesi imzalaması gerekiyordu. Asıl anahtar nokta oydu. Bunu imzalamadan ortaklığın hiç bir anlamı yok. Bu taahütnamede de bugüne kadar edindiği tüm know hovu bu çatı altında hiçbirşeyden imtina etmeden ortaya koyacağını taahüt ediyor. Hatta sahibi olduğu şirketin kaynakları da dahil. Burada dolayısıyla rica minnet, hatır işi yok. Ciddi bir taahütnamenin imzası var."


Asıl hedeflerinin İzmir'i bir yazılım üssü haline getirmek olduğunu dile getiren Akyelli'ye göre bunun için gerekli tüm malzemeler İzmir'de var. Üniversiteler var, dolayısıyla eğitilmiş insan konusunda ve hatta yapılan görüşmelerde eğitelecek talebelerin hangi konularda eğitilmesi gerektiğine kadar herşey ayarlandı. Öğrencilerin iyi yetişmesi için seçimli ders olarak vesaire verilecek konular saptandı.

İzmir'de bu modeli oturtulup altyapısının kurulması ve prosedürlerin bitmesiyle birlikte 2 ay içinde üretime hazır hale gelecek olan bölge yurt dışı ve İstanbul gibi bölgelerden de isteyen şirketlere kapılarını açacak. "İstihdam artışı ve yurtdışından talep edilen programların yazılımları başlayacak. Özellikle Amerika'da 8 yıllık pogamcı açığı var ve bugünkü tarih itibariyle dolayısıyla oadaki bir çok proje ya başlanamıyor ya İsrail'e, İrlanda'ya, Hindistan'a autsource ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de bu yazılımları fason olarak üretebileceğimiz bir otamda projenin içinde var." dedi.

İşbirliklerine henüz hazır olmadıklarını ve bir süreye daha ihtiyaçları olduğunu dile getiren Akyelli, "Diğer şehirlere ister modelimizden kurmak isterlerse, ya da modelimizin içinde işbirliğine girmek isterlerse kapılarımızı açık tutacağız.

İşin en zorluğu bu sektörün aktörlerini knowhowlarıyla birlikte biraraya getirmekti. Bunu başardık ama şu anda çanağın içine koymakla da iş bitmedi. Bunların iletişimlerini, birbirlerine olan saygılarını, güvenlerini ne kadar çok sağlayabilirsek kafalarını ve beyinlerini ne kadaraçabilirsek sinerjimiz o kadar büyük olacak.
Teknoloji bölgesiyle çıkan kanun 2013 yılına kadar kurumlar, Gelir ve Muhtasar vergilerinden muafiyeti öngörüyor. Ayrıca yazılım teknoloji bölgesinde üretilen ürünün KDV'si sıfır.

Bir İzmir fanatiği ve bilişimci olarak uzun zamandır beni bu kadar mutlu eden bir haber almamıştım. Umarım bu bölgelerin sayısı çoğalır da bilerinde geleceğe dair umutları daha da artar.

Görüşler

0
mturker
Ben Türkiye'de hiç bir teknokentte şirketlerin birbirleriyle bilgi paylaşımı vs. yaptıklarını görmedim, daha çok vergiden kaçmanın bir yolu olarak görülen teknokentlerin (ve benzerleri) uygun kanunlar koyulmadan ve şirketlerin know how birikimini birleştirdiklerinde neler elde edebilecekleri dışarıdan birileri tarafından gösterilmeden hiç bir işe yaramıyacağı kanısındayım.
0
Nightwalker
Haberdeki şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.
Buraya gelmeden önce her ortağın bir ortak girişim taahütnamesi imzalaması gerekiyordu. Asıl anahtar nokta oydu. Bunu imzalamadan ortaklığın hiç bir anlamı yok. Bu taahütnamede de bugüne kadar edindiği tüm know hovu bu çatı altında hiçbirşeyden imtina etmeden ortaya koyacağını taahüt ediyor. Hatta sahibi olduğu şirketin kaynakları da dahil. Burada dolayısıyla rica minnet, hatır işi yok. Ciddi bir taahütnamenin imzası var."


Türkiyede bu tip başka bölgelerde var buraya gelen şirket bu tür bir paylaşımı baştan kabullenmiş oluyor.
0
malkocoglu
Izmir iklim olarak ta Silikon Vadisi sehirlerine benziyor galiba. Guzel bir girisim! Hayirli olmasi dilegiyle...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne

FZ

Bu makale sizi müzik ve yapay zekâ alanlarının arakesitinde kısa bir yolculuğa çıkaracaktır. Uygulamalar, yöntemler ve algoritmalar kısaca sunulacak ve tarihsel gelişim ele alınacaktır. Makale içindeki bağları verilmiş olan örnek müzik dosyaları ve videoları, günümüzde varılan noktaya dair ipuçları içermektedir.

Makale, 2004-2005 eğitim dönemi, güz yarıyılında, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Müh. yüksek lisansı programında Doç. Dr. Levent Akın tarafından verilmiş olan Principles Of Artificial Intelligence (Yapay Zekâ Prensipleri) dersi için bir literatür taraması (literature survey report) olarak hazırlanmış olan makalenin Türk diline çevrilmiş, kısaltılmış ve düzenlenmiş halidir. Makalenin hazırlanmasında eleştirileri ile bana destek veren kardeşim Ergin Sevinç'e, Bülent Murtezaoğlu'na ve comp.ai sakinlerine teşekkürü bir borç bilirim. Makalenin orjinali http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=ai-music.html adresindedir.

Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.

istanbuLX: Yerli İşletim Sistemi

FZ

2001 yılında, işletim sistemleri konusunda yerli bilgi ve yazılım üretmek amacıyla başlattığımız 'istanbuLX İşletim Sistemi' projesi tamamen kamuya açılmaktadır. Önümüzdeki ay ekibin genişletilmesi işlemi tamamlanacaktır.

Açık kod felsefesi ile geliştirilen projenin tüm geliştirme safhaları kamuya açık hale getirilecektir. Bu aşamada, siz değerli Türk kullanıcıları/geliştiricileri de projeye katılabilir, geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Proje herkese açık olup haberleşme listemiz istanbulx@istanbulx.org adresinde hizmete girmiştir. Üye olmak için istanbulx-subscribe at istanbulx.org adresine boş bir e-posta atmanız yeterlidir.

istanbuLX, tasarım aşaması ve geliştirme aşaması belli ölçüde bitirilmiştir. İlk versiyonu 0.1.1-farabi olarak 14 Kasım 2001'de, ikinci versiyonu ise 0.1.5-sinan olarak 15 Şubat 2004'te çıkarılmıştır. Son versiyonu 15 Ağustos 2004 tarihinde 0.1.6-sinan olarak çıkarılmıştır. Bu versiyonu aşağıdaki bu adresten edinebilirsiniz.

0x7D3, Perl, NTP, vs.

FZ

Yeni yılda FM için yazacağım ilk makaleye başlamadan önce tüm okurlara ve katılımcılara barış dolu bir ömür diliyorum.

Bilen bilir zaman konusunda biraz hassasımdır. Hayır yani aşırı değil ama benimle "adama bak, ofisteki PC saatini California'daki bir atom saatine göre senkronize ediyor, deli midir nedir?" şeklinde dalga geçilmesine yol açacak kadar hassasım :).

GNU/Linux İçin TextMaker

FZ

GNU/Linux üzerinde çalışacak hafif ve özellikli (ikisi birarada imkansız mı?) bir kelime işlemci: TextMaker.