Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

0
FZ
TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.
'Exotic' Programming Tools Go Mainstream makalesinde Peter Coffee, Franz Allegro Common Lisp IDE'sinin son sürümü olan 8.0'ı inceliyor ve test sonuçlarına göndermede bulunuyor, SICStus Prolog ile son geliştirilen uygulamalara dair örnekler veriyor ve endüstride yapay sinir ağları, genetik programlama gibi yöntemlerin nasıl kullanıldığına kısaca değiniyor.

Gittikçe karmaşık bilgi işleme görevleri ile yüz yüze kalan yazılım uzmanlarının bu karmaşıklığa hükmedebilmek ve daha ileri seviyeli, kolay kontrol edilebilir sistemler kurabilmek için yukarıda adı geçen araçları ve benzerlerini takip etmelerinde fayda var gibi görünüyor.

Kaynak: comp.lang.lisp'ten Pascal Costanza

Görüşler

0
ttk
BM'in tavsiyesi üzerine bir kaç gün önce Haskell'in özelliklerine kısaca bakmıştım. Artıları eksileri sitesinde yazılı. Tabii benim anlayış kıt özellikle de ingilizcede ama, fonksiyonel bir dil imiş Haskell (yanlış mı anlamışım, Lisp de Haskell gibi fonksiyonel bir dil değil mi ?), SQL dili gibi imiş mesela. C, Pascal, Java gibi diller için "imperative" diller deniliyormuş.
Fonksiyonel dillerin özelliği programlamada hata oranını azaltacak, hata yapmayı engelleyecek bir yaklaşıma sahip olmaları imiş. Programcının programlama dilinden çok hakkında program hazırladığı işe yoğunlaşarak program yapabilmesini sağlayan bir yaklaşımı varmış bu dillerin vs. (Oldukça kullanışlı IDE'lerin programcıyı arabirim hazırlamak için saç baş yolmaktan kurtarması gibi bir özelliğe sahipler yanlış anlamadıysam.)
Okuyup anlayabildiğim kısaca bunlardı.

Bir de "hızlı sıralama" algoritmasına dair C'de yazılmış bir örnek kodla Haskell'de aynı işi yapan kod verilerek aradaki fark basitçe gösterilmeye çalışılmış.
Adres : http://www.haskell.org/haskellwiki/Introduction

Bir alttaki haberde Unreal başlığı altında ve bu konu altında aslında programcıyım diyenlerin görüş alışverişinde bulunmaları faydalı olurdu ,gereken ilgiyi görmedi diye düşünüyorum konular. Bu işte de geriden gitmeye devam etmeyip treni kaçırmamak lazım.
Uygun programlama yaklaşımını ve araçlarını yerinde kullanmak şart. İşte bu noktada programlamada eldeki her bir şeyi çekiç ve diğerini çivi olarak görmekten kastedilen ne imiş anlamaya başladım sanıyorum (yazarken dank etti :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Programlama Yarışması

FZ

Efsanevi arama mekanizması Google, ilk programlama yarışmasını duyurdu.

ArsTechnica sitesinde yer alan habere göre eğer acilen 10.000$'a ihtiyacınız var ise yapmanız gereken hemen kolları sıvamak ve belli bir işlemden geçirilmiş ancak yine de ham formatta sunulmuş 900.000 web sayfalık veriyi işleyip anlamlı bir iş yapan program kodunu yazmak.

Trillian Astra

ercumend

Kullanıcılarının kendisininden vazgeçemediği Trillian uzun bir aradan sonra yeni sürümü Trillian Astra'nın alpha testlerine başladı. Arayüzü yenilenmiş Trillian Astra'nın performans ve kaynak tüketiminde de önemli iyileştirilmeler var. Ayrıca Trillian'ı cebinde taşımak veya herhangi bir yerden hesabına ulaşmak isteyen kullanıcılarda unutulmayarak bir web arayüzü düşünülmüş.

Firebird v1.5 kararlı sürüm duyuruldu.

anonim

ANSI SQL-92 ve gelişmiş RDBMS özellikleri sunan multiplatform open source veritabanı sunucusu Firebird v1.5 duyuruldu. www.firebirdsql.org

Dennis Ritchie Röportajı

raistlinthewiz

Unix ve C denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Dennis Ritchie ile yapılan bir röportaj: http://unix.se/article/articleview/950/1/24

Yapay Zekâ ve Müzik Üstüne

FZ

Bu makale sizi müzik ve yapay zekâ alanlarının arakesitinde kısa bir yolculuğa çıkaracaktır. Uygulamalar, yöntemler ve algoritmalar kısaca sunulacak ve tarihsel gelişim ele alınacaktır. Makale içindeki bağları verilmiş olan örnek müzik dosyaları ve videoları, günümüzde varılan noktaya dair ipuçları içermektedir.

Makale, 2004-2005 eğitim dönemi, güz yarıyılında, Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Müh. yüksek lisansı programında Doç. Dr. Levent Akın tarafından verilmiş olan Principles Of Artificial Intelligence (Yapay Zekâ Prensipleri) dersi için bir literatür taraması (literature survey report) olarak hazırlanmış olan makalenin Türk diline çevrilmiş, kısaltılmış ve düzenlenmiş halidir. Makalenin hazırlanmasında eleştirileri ile bana destek veren kardeşim Ergin Sevinç'e, Bülent Murtezaoğlu'na ve comp.ai sakinlerine teşekkürü bir borç bilirim. Makalenin orjinali http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=ai-music.html adresindedir.