Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

0
FZ
TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.
'Exotic' Programming Tools Go Mainstream makalesinde Peter Coffee, Franz Allegro Common Lisp IDE'sinin son sürümü olan 8.0'ı inceliyor ve test sonuçlarına göndermede bulunuyor, SICStus Prolog ile son geliştirilen uygulamalara dair örnekler veriyor ve endüstride yapay sinir ağları, genetik programlama gibi yöntemlerin nasıl kullanıldığına kısaca değiniyor.

Gittikçe karmaşık bilgi işleme görevleri ile yüz yüze kalan yazılım uzmanlarının bu karmaşıklığa hükmedebilmek ve daha ileri seviyeli, kolay kontrol edilebilir sistemler kurabilmek için yukarıda adı geçen araçları ve benzerlerini takip etmelerinde fayda var gibi görünüyor.

Kaynak: comp.lang.lisp'ten Pascal Costanza

Görüşler

0
ttk
BM'in tavsiyesi üzerine bir kaç gün önce Haskell'in özelliklerine kısaca bakmıştım. Artıları eksileri sitesinde yazılı. Tabii benim anlayış kıt özellikle de ingilizcede ama, fonksiyonel bir dil imiş Haskell (yanlış mı anlamışım, Lisp de Haskell gibi fonksiyonel bir dil değil mi ?), SQL dili gibi imiş mesela. C, Pascal, Java gibi diller için "imperative" diller deniliyormuş.
Fonksiyonel dillerin özelliği programlamada hata oranını azaltacak, hata yapmayı engelleyecek bir yaklaşıma sahip olmaları imiş. Programcının programlama dilinden çok hakkında program hazırladığı işe yoğunlaşarak program yapabilmesini sağlayan bir yaklaşımı varmış bu dillerin vs. (Oldukça kullanışlı IDE'lerin programcıyı arabirim hazırlamak için saç baş yolmaktan kurtarması gibi bir özelliğe sahipler yanlış anlamadıysam.)
Okuyup anlayabildiğim kısaca bunlardı.

Bir de "hızlı sıralama" algoritmasına dair C'de yazılmış bir örnek kodla Haskell'de aynı işi yapan kod verilerek aradaki fark basitçe gösterilmeye çalışılmış.
Adres : http://www.haskell.org/haskellwiki/Introduction

Bir alttaki haberde Unreal başlığı altında ve bu konu altında aslında programcıyım diyenlerin görüş alışverişinde bulunmaları faydalı olurdu ,gereken ilgiyi görmedi diye düşünüyorum konular. Bu işte de geriden gitmeye devam etmeyip treni kaçırmamak lazım.
Uygun programlama yaklaşımını ve araçlarını yerinde kullanmak şart. İşte bu noktada programlamada eldeki her bir şeyi çekiç ve diğerini çivi olarak görmekten kastedilen ne imiş anlamaya başladım sanıyorum (yazarken dank etti :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk Yerli Web Geliştirme Platformu!.....

anonim

İlk yerli web geliştirme platformu “MoreMotion”, Mor Yazılım Şirketi tarafından piyasaya sunuldu.
Bileşen tabanlı yazılım mimarisiyle tasarlanıp, Java teknolojisi ile geliştirilen “MoreMotion” Web Geliştirme Platformu, bu alanda dünya pazarını elinde tutan firmalara ciddi bir alternatif olmaya hazırlanıyor.

Sanal Dükkan (E-Commerce)

tunc

Tarafımdan türkçeye çevirilen Linux altında php ve mysql desteğiyle çalışan başarılı bir E-Ticaret programı, şu an içerisinde "vpos" desteği içermemekle beraber, istenildiği zaman add-on yapılarak günümüzde "Vpos" hizmeti veren bankaların sistemleriyle entegre edilebilir. Aşağıdaki linkten demo olarak koyduğum sürümü görebilir ve test edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tunc@bilgidunyasi.com.tr ' a mail atabilirsiniz.
http://www.bilgidunyasi.com.tr/catalog/

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

C++ : `Standard Library´nin Ötesine Geçin

FZ

C++ programlama dilinde ustalaştıktan sonra çoğu programcının yaptığı ilk iş nedir? Standart fonksiyon kitaplığının dışındaki fonksiyon kitaplıklarını öğrenmek. Elbette standart C++ fonksiyon kitaplığının içinde karakter dizisi fonksiyonları, G/Ç kanalları, `container´lar, öteleyiciler (iterators), algoritmalar, vs. mevcuttur ancak modern programlama dünyasında en çok kullanılan kavramlar standart olarak gelmez: ağ programlama, GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü), eşzamanlılık, vs.

C++ in a Nutshell kitabının yazarı Ray Lischner, Blitz++, MTL (Matrix Template Library), ACE (Adaptive Communication Environment), Loki ve Boost gibi kitaplıkları ele aldığı bu yazısında C++ programcısının verimliliğini artırabilecek önemli noktalara dikkat çekiyor.

PowerPoint (Ya Da Killer App Gerçekten Öldürür Mü?)

FZ

Yazılımcıların pek çoğu Bob Gaskins'in yerinde olmak ister(di) herhalde. Dünyanın en çok kullanılan programlarından birini geliştiren bu yazılımcı acaba geliştirdiği PowerPoint ile milyonlarca kişiyi zihinsel bir çıkmaza sokacağının farkında mıydı?

PowerPoint insanda beyin hasarı yaratır mı? Karmaşık bilginin gözden kaçmasına yol açar mı? PowerPoint, hayati risk taşıyan durumların fark edilmesini engelleyerek ve konuyu "basitleştirerek" (!) insan hayatını tehlikeye atar mı? Olası çözümler nedir? Pekiyi ya karşıt görüşler? Devam edelim...