Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

0
FZ
TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.
'Exotic' Programming Tools Go Mainstream makalesinde Peter Coffee, Franz Allegro Common Lisp IDE'sinin son sürümü olan 8.0'ı inceliyor ve test sonuçlarına göndermede bulunuyor, SICStus Prolog ile son geliştirilen uygulamalara dair örnekler veriyor ve endüstride yapay sinir ağları, genetik programlama gibi yöntemlerin nasıl kullanıldığına kısaca değiniyor.

Gittikçe karmaşık bilgi işleme görevleri ile yüz yüze kalan yazılım uzmanlarının bu karmaşıklığa hükmedebilmek ve daha ileri seviyeli, kolay kontrol edilebilir sistemler kurabilmek için yukarıda adı geçen araçları ve benzerlerini takip etmelerinde fayda var gibi görünüyor.

Kaynak: comp.lang.lisp'ten Pascal Costanza

Görüşler

0
ttk
BM'in tavsiyesi üzerine bir kaç gün önce Haskell'in özelliklerine kısaca bakmıştım. Artıları eksileri sitesinde yazılı. Tabii benim anlayış kıt özellikle de ingilizcede ama, fonksiyonel bir dil imiş Haskell (yanlış mı anlamışım, Lisp de Haskell gibi fonksiyonel bir dil değil mi ?), SQL dili gibi imiş mesela. C, Pascal, Java gibi diller için "imperative" diller deniliyormuş.
Fonksiyonel dillerin özelliği programlamada hata oranını azaltacak, hata yapmayı engelleyecek bir yaklaşıma sahip olmaları imiş. Programcının programlama dilinden çok hakkında program hazırladığı işe yoğunlaşarak program yapabilmesini sağlayan bir yaklaşımı varmış bu dillerin vs. (Oldukça kullanışlı IDE'lerin programcıyı arabirim hazırlamak için saç baş yolmaktan kurtarması gibi bir özelliğe sahipler yanlış anlamadıysam.)
Okuyup anlayabildiğim kısaca bunlardı.

Bir de "hızlı sıralama" algoritmasına dair C'de yazılmış bir örnek kodla Haskell'de aynı işi yapan kod verilerek aradaki fark basitçe gösterilmeye çalışılmış.
Adres : http://www.haskell.org/haskellwiki/Introduction

Bir alttaki haberde Unreal başlığı altında ve bu konu altında aslında programcıyım diyenlerin görüş alışverişinde bulunmaları faydalı olurdu ,gereken ilgiyi görmedi diye düşünüyorum konular. Bu işte de geriden gitmeye devam etmeyip treni kaçırmamak lazım.
Uygun programlama yaklaşımını ve araçlarını yerinde kullanmak şart. İşte bu noktada programlamada eldeki her bir şeyi çekiç ve diğerini çivi olarak görmekten kastedilen ne imiş anlamaya başladım sanıyorum (yazarken dank etti :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IT uzmanlarının bilgilerini paylaşabilecekleri bir platform

anonim

Stackoverflow ya da experts-exchange gibi yurtdışı kaynakların ülkemizdeki eksikliği genelde forumlarla doldurulmaya çalışılıyor. Ancak çok daha genel amaçlı hazırlanmış olan forum yazılımları ihtiyaca tam cevap veremiyor.

Uzmansorusu.com, puanlama sistemi kullanarak bilgisini diğerleri ile paylaşan üyeleri önplana çıkartarak ödüllendiriyor, sosyal ağlardan alıştığımız "kullanıcı grupları" ile aynı ilgi alanlarını paylaşan kişilerin birbileri ile irtibat halinde olmasına olanak sağlıyor, arşivleme ve detaylı filtreleme özellikleri ile kişiye özgü "bilgi veritabanı" tutmalarını sağlıyor.

Opera, Internet Tarayıcısına BitTorrent Desteği Ekledi

talat

Opera Software, amiral gemisi yazılımı olan Opera internet tarayıcısının BitTorrent desteği eklenmiş deneme sürümünü çıkardı.

Bu eklenti ile Opera, ayrıca bir program gerektiren BitTorrent indirme işlemini kendiliğinden destekleyen ilk internet tarayıcısı oldu.

Ayrıntılar için tıklayın. (eWeek, İngilizce)

Musonya Translator

muratdicle

Geçtiğimiz günlerde Google'ın Türkçe çeviri hizmetinin devreye girmesiyle artık bizimde bu servisten sonuna kadar faydalanmamız gerektiğini düşündük. Ve "Musonya Translator" adında yeni ve ücretsiz bir ürün geliştirdik.

Hoş Bir TGE

anonim

C için pek çok geliştirme ortamı var bilinen ancak ben karşılaştığım bu hoş TGE yi (Tümleşik Geliştirme Ortamı) paylaşmak istedim. Adı Code::Blocks. GPL 2.0 lisanslı bu TGE pek çok gelişmiş özelliği içinde barındırıyor. Code::Blocks GNU/Linux ve Windows ortamlarında çalışabiliyor. Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.