Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

0
FZ
TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.
'Exotic' Programming Tools Go Mainstream makalesinde Peter Coffee, Franz Allegro Common Lisp IDE'sinin son sürümü olan 8.0'ı inceliyor ve test sonuçlarına göndermede bulunuyor, SICStus Prolog ile son geliştirilen uygulamalara dair örnekler veriyor ve endüstride yapay sinir ağları, genetik programlama gibi yöntemlerin nasıl kullanıldığına kısaca değiniyor.

Gittikçe karmaşık bilgi işleme görevleri ile yüz yüze kalan yazılım uzmanlarının bu karmaşıklığa hükmedebilmek ve daha ileri seviyeli, kolay kontrol edilebilir sistemler kurabilmek için yukarıda adı geçen araçları ve benzerlerini takip etmelerinde fayda var gibi görünüyor.

Kaynak: comp.lang.lisp'ten Pascal Costanza

Görüşler

0
ttk
BM'in tavsiyesi üzerine bir kaç gün önce Haskell'in özelliklerine kısaca bakmıştım. Artıları eksileri sitesinde yazılı. Tabii benim anlayış kıt özellikle de ingilizcede ama, fonksiyonel bir dil imiş Haskell (yanlış mı anlamışım, Lisp de Haskell gibi fonksiyonel bir dil değil mi ?), SQL dili gibi imiş mesela. C, Pascal, Java gibi diller için "imperative" diller deniliyormuş.
Fonksiyonel dillerin özelliği programlamada hata oranını azaltacak, hata yapmayı engelleyecek bir yaklaşıma sahip olmaları imiş. Programcının programlama dilinden çok hakkında program hazırladığı işe yoğunlaşarak program yapabilmesini sağlayan bir yaklaşımı varmış bu dillerin vs. (Oldukça kullanışlı IDE'lerin programcıyı arabirim hazırlamak için saç baş yolmaktan kurtarması gibi bir özelliğe sahipler yanlış anlamadıysam.)
Okuyup anlayabildiğim kısaca bunlardı.

Bir de "hızlı sıralama" algoritmasına dair C'de yazılmış bir örnek kodla Haskell'de aynı işi yapan kod verilerek aradaki fark basitçe gösterilmeye çalışılmış.
Adres : http://www.haskell.org/haskellwiki/Introduction

Bir alttaki haberde Unreal başlığı altında ve bu konu altında aslında programcıyım diyenlerin görüş alışverişinde bulunmaları faydalı olurdu ,gereken ilgiyi görmedi diye düşünüyorum konular. Bu işte de geriden gitmeye devam etmeyip treni kaçırmamak lazım.
Uygun programlama yaklaşımını ve araçlarını yerinde kullanmak şart. İşte bu noktada programlamada eldeki her bir şeyi çekiç ve diğerini çivi olarak görmekten kastedilen ne imiş anlamaya başladım sanıyorum (yazarken dank etti :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

FZ

Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

Whitespace; Tertemiz bir Dil !

anonim

Eğer sizde her öğrendiğiniz dilde acayip karakterleri ezberlemekten bıktıysanız buyrun Whitespace'e. Bir takım über geek şahsiyetler tarafından yazılmış bu programlama dilinde bütün kodlama [Space] , [Tab] ve [LF] ile yapılıyor. Bu dil ile birşeyler yazmayı düşünecek kadar aştığınızı düşünüyorsanız sizi böyle alalım...

Miranda, ICQ´ların en güzeli...

butch

Uzun çabalar sonunda Sundance muradına erdi. Diskte onlarca mb yer kaplayan, %3 işlemci gücü yiyen ve arka planda ne işler çevirdiğini bilemediğimiz Mirabilis ICQ´nun alternatifini buldu. Bana da haberini yazmak düştü... Konumuz Miranda, ICQ´ların en güzeli.

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.

Programlanın Tao´su 7. , 8. ve 9. Kitap

FZ

7. Kitap - Şirket Bilgeliği

Şöyle dedi usta programcı:
"Bir şirket yöneticisi için program demosu sunabilirsiniz ama onu bilgisayardan anlayan biri haline getiremezsiniz."