Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

0
FZ
TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.
'Exotic' Programming Tools Go Mainstream makalesinde Peter Coffee, Franz Allegro Common Lisp IDE'sinin son sürümü olan 8.0'ı inceliyor ve test sonuçlarına göndermede bulunuyor, SICStus Prolog ile son geliştirilen uygulamalara dair örnekler veriyor ve endüstride yapay sinir ağları, genetik programlama gibi yöntemlerin nasıl kullanıldığına kısaca değiniyor.

Gittikçe karmaşık bilgi işleme görevleri ile yüz yüze kalan yazılım uzmanlarının bu karmaşıklığa hükmedebilmek ve daha ileri seviyeli, kolay kontrol edilebilir sistemler kurabilmek için yukarıda adı geçen araçları ve benzerlerini takip etmelerinde fayda var gibi görünüyor.

Kaynak: comp.lang.lisp'ten Pascal Costanza

Görüşler

0
ttk
BM'in tavsiyesi üzerine bir kaç gün önce Haskell'in özelliklerine kısaca bakmıştım. Artıları eksileri sitesinde yazılı. Tabii benim anlayış kıt özellikle de ingilizcede ama, fonksiyonel bir dil imiş Haskell (yanlış mı anlamışım, Lisp de Haskell gibi fonksiyonel bir dil değil mi ?), SQL dili gibi imiş mesela. C, Pascal, Java gibi diller için "imperative" diller deniliyormuş.
Fonksiyonel dillerin özelliği programlamada hata oranını azaltacak, hata yapmayı engelleyecek bir yaklaşıma sahip olmaları imiş. Programcının programlama dilinden çok hakkında program hazırladığı işe yoğunlaşarak program yapabilmesini sağlayan bir yaklaşımı varmış bu dillerin vs. (Oldukça kullanışlı IDE'lerin programcıyı arabirim hazırlamak için saç baş yolmaktan kurtarması gibi bir özelliğe sahipler yanlış anlamadıysam.)
Okuyup anlayabildiğim kısaca bunlardı.

Bir de "hızlı sıralama" algoritmasına dair C'de yazılmış bir örnek kodla Haskell'de aynı işi yapan kod verilerek aradaki fark basitçe gösterilmeye çalışılmış.
Adres : http://www.haskell.org/haskellwiki/Introduction

Bir alttaki haberde Unreal başlığı altında ve bu konu altında aslında programcıyım diyenlerin görüş alışverişinde bulunmaları faydalı olurdu ,gereken ilgiyi görmedi diye düşünüyorum konular. Bu işte de geriden gitmeye devam etmeyip treni kaçırmamak lazım.
Uygun programlama yaklaşımını ve araçlarını yerinde kullanmak şart. İşte bu noktada programlamada eldeki her bir şeyi çekiç ve diğerini çivi olarak görmekten kastedilen ne imiş anlamaya başladım sanıyorum (yazarken dank etti :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikepage 2006.2 Opus 9 Çıktı

anonim

Bir Türk tarafından hazırlanan wiki yazılımı Wikepage'in yeni sürümü çıktı. Bu sürümde 34KB'lık yazılıma, blog özelliği de eklenerek wiki-blog melez bir yapı elde edilmiş. Blog girdilerinizi wiki sayfası gibi kaydedebiliyorsunuz ve blogunuzu istediğiniz bir wiki sayfasında görebiliyorsunuz. Bu sürümde wikepage, wiki ve blog için basit bir RSS çıktıda sunuyor. Bugfixleri ile gittikçe sağlamlaşan Wikepage'i denemeniz dileğiyle.

Not: Wikepage'i Türkçe kullanmak için ayrıca Türkçe zip dosyasını indirip açmanız gerekiyor.

Programlamanın Tao´su 5. ve 6. Kitap

FZ

5. Kitap - Bakım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Bir program üç satırı geçtiyse bir gün mutlaka bakıma ihtiyaç duyar."

Kızgın Programcılar Ordusuna Bir Üye Daha

TiberiusKirk

CNET news.com'dan...
"Gnutella author Justin Frankel is considering quitting Nullsoft, the company he founded and sold to America Online, following repeated clashes with his corporate parent over software projects."

Justin Frankel, kendi sitesinden yaptığı açıklamada, Nullsoft'tan ayrılma kararı aldığını açıkladı. Geliştirdiği WASTE adlı kriptolu chat ve P2P yazılımının Nulsoft'un sitesinden kaldırılmasını, kararının nedeni olarak açıklayan Frankel, AOL tarafından özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti...

Frankel'in açıklaması:
http://www.1014.org

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.