All Plan ve Cinema 4d Türkiye tanıtımı başladı

0
redogre
All plan den hatırlayacağınız Alman Nemetschek firması Cinema 4D adlı 3 boyutlu çizim programını da bünyesine kattı. Aluplan firmasının Türkiye'ye getirdiği Allplan ve Cinema 4D programlarının tanıtımını ve eğitimini FGA Mimarlık veriyor. Firmanın sitesinde hem programlarla ilgili bilgi hem, tutorial lar hem de patch ler var.
Peki All Plan nedir? Allplan akıllı objeleri kullanarak çizim yapan bir mimari program. Örnek vermek gerekirse Archi Cad gibi çalışıyor. Yani çizimi yaparken çizdiğiniz objeyi detaylarıyla tanımlıyorsunuz ve daha sonra program en ince detayına kadar metraj çıkartıyor. Tabii ki programın çizimleri 3 boyutlu yaptığını söylemeye gerek yok. Şimdilik programın klasik Autocad kullanıcılarını en rahatsız edecek özelliği komut satırının olmaması. Programın 300 DM gibi bir fiyatla öğrenci versiyonu da var ve orjinal programdan herhangi bir kısmı eksik değil.

Cinema 4D ye gelince.. Cinem 4D All Plan den direkt olarak dosya alabilen ama kendi başına da gayet güzel kullanılabilen bir program. Programın en büyük özelliği, yeni versiyonunun standart olarak Global Illumination desteği ile gelmesi. Global Illumination dağınık ışık kaynaklarını simüle ederek gerçekçi gölgeler yaratmayı sağlayan bir render motoru.

Cinem 4D uygun fiyatı, kullanıcı dostu arabirimi ve diğer programlarda plug-in olarak gelen destek araçlarını içinde standart olarak barındırmasıyla birçok kişinin gözdesi olabilir. FGA Mimarlık bu konuda da destek veriyor... Ama şahsen ben 11 yıllık 3D studio kullanıcısı olarak biraz tutuculuk yaparak ve birazda kırık program kullanmanın verdiği rahatlık ile 3DS MAX 4.0 kullanmaya devam edeceğim.

Görüşler

0
Lord
peki allplan'in autocad'e bir ustunlugu var mi?
yani autocad'e sahip bir kullanicinin allplan'e gereksinim duymasi mumkun mu?
0
redogre
Allplan programının Autocad'e üstünlüğü çizgiler çizmeden, ne istiyorsanız o elemanı çizerek çalışmanız. Mesela biz Autocad'de duvar çizmek için 4 tane çizgi çizeriz. Bunu üç boyutlu hale getirip üstüne pencere boşluğumuzuda açabiliriz ama bundan sonra en ufak değişiklik için tekrar başa dönmemiz, önce 2 boyutlu çizimi düzeltip sonra tekrar 3 boyuta kaldırmamız gerekir. AllPlan gibi obje bazlı programlarda ise biz duvar çiz komutu ile duvar çizip, pencere çiz komutu ile pencere çizdiğimiz için hem 2 boyutta hemde 3 boyutta değişiklik yapmak daha kolaydır. Pencere yerini değiştirmeniz için trim yapmanız gerekmez çünkü program otomatik olarak pencere yi duvardan trimlenmiş gösterir. Ayrıca 1/50, 1/100, 1/200 gibi farklı ölçeklerde detayları ayrı ayrı çizmek yerine baskıya göre detaylandırır. Eğer 3 boyutlu olarak yaptığınızı kolayca görmek istiyorsanız AllPlan yada Archicad derim. Çünkü Acad dünyada mühendislik programı diye geçer, mimarlık değil. Yada Acad Architectural Desktop bu Allplan ve Archicad gibi obje bazlı çizimi Acade sokmaya çalışan bi extension. Bir ara ona da bir göz atın. Ne de olsa ACAD eski göz ağrımız :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Çekirdek Animasyonu

FZ

Evet kulağa garip geliyor ama var böyle bir şey, inanmayan bu sitedeki Linux çekirdeği 3D animasyonunu izleyebilir.

Satılık Tapınak

ctengiz

Borland'dan gelen son haberlere göre, Borland ALM (Application Lifecycle Management) pazarında yoğunlaşmak istediği için efsanevi Delphi'yi de içeren IDE ürünlerini satılığa çıkardı.

Komodo 2.0 Çıktı

FZ

Perl, Python, PHP, Tcl, XML, XSLT için optimize edilmiş ve Ruby, JavaScript gibi pek çok dili de doğrudan destekleyen Komodo 2.0 IDE ActiveState tarafından piyasaya sürüldü.

Söz konusu IDE Mozilla tabanlı olup Windows ve Linux ortamında çalışıyor.

Dikkati çeken özellikleri arasında CGI emülasyonu, Regular Expression desteği, ASPN (ActiveState Programmers' Network) kod deposuna (code repository) erişim de bulunuyor.

OpenGL 3 (Long Peak) Duyuruldu

Tarık

OpenGL Long Peak (OpenGL 3) 8 Ağustos 2007 tarihinde, San Diago'da yapılan "Siggraph Birds of a Feather (BOF)" toplantısında resmi olarak duyuruldu.

Kaynak: OpenGL

Java ve .NET : Derin Rekabet

FZ

Son günlerdeki anketleri inceleyen, yazışmalara,sorulara kulak ve göz misafiri olan FZ dayanamadı ve bulduğu bir röportajı tercüme ederek FM camiası ile paylaşmaya karar verdi. Söz konusu röportaj Java dünyasındaki en kıvrak ve yetkin firmalardan biri olma özelliğini halen koruyan BEA'nın Baş Teknoloji Sorumlusu (Chief Technology Officer - CTO) Dr. Scott Dietzen ile 13 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiş. Dr. Dietzen Java camiasında, sunucu tarafındaki Java standartlarının geliştirilmesinde yani J2EE (Java 2 Enterprise Edition) teknolojisinin olgulaşmasındaki öncü rolü ile saygı duyulan bir isim. Kendisi aynı zamanda Java Community Process kurucularından. Bu röportajın ana konusu: Java, .NET, web servisleri, vs.