Programlamanın Tao´su 5. ve 6. Kitap

0
FZ
5. Kitap - Bakım

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Bir program üç satırı geçtiyse bir gün mutlaka bakıma ihtiyaç duyar."
5.1

İyi kullanılan bir kapıya yağ gerekmez.
Akan su kir tutmaz.
Ne düşünceler ne de sesler boşlukta hareket edebilir.
Kullanılmayan yazılım çürür.

Bunlar büyük sırlardır.

5.2

Bir müdür bir programcıya üzerinde çalıştığı programı ne kadar sürede bitirebileceğini sordu. "Yarın bitecek," diye cevapladı programcı tereddüt etmeden.

"Bu bana pek gerçekçi gelmedi açıkçası," dedi müdür. "Açık konuş, ne kadar sürer?"

Programcı durup biraz düşündü. "Eklemek istediğim bir iki özellik daha var. İki hafta alır," dedi.

"Bu bile iyimser bir beklenti!" diye ısrar etti müdür, "Bana kısaca programın ne zaman tamamlanacağını söyler misin?"

Programcı bunu kabul etti.

Yıllar sonra, müdür emekli oldu. Emekliliğini kutlama yemeğine çıkarken programcıyı bilgisayarı başında uyurken gördü. Sabaha kadar program yazmıştı.

5.3

Bir gün bir çırak programcıya bir muhasebe paketi yazma görev verildi.

Çırak günlerce deliler gibi çalıştı ancak usta programı incelediğinde sistemde bir ekran editörü, genelleştirilmiş grafik rutinleri, bir tür yapay zekâ arabirimi bulunduğunu gördü. Muhasebeye yönelik hiçbir şey yoktu.

Usta bu noktaya dikkat çekince çırak biraz bozuldu, "Lütfen bu kadar sabırsız olmayın, süreç içinde muhasebe fonksiyonlarını da ekleyeceğim."

5.4

İyi bir çiftçi ekinini ihmal eder mi?
İyi bir öğretmen en aptal öğrenciye bile kötü davranır mı?
İyi bir baba bir çocuğunu açlığa makhum eder mi?
İyi bir pogramcı programının bakımını yapmayı reddeder mi?

6. Kitap - Yönetim

Ve şöyle dedi usta programcı:

"Programcılar çok ve yöneticiler az olsun - o zaman herkes çok daha üretken olur."

6.1

Yöneticiler bitmek bilmeyen toplantılar yaparken programcılar oyun yazar. Muhasebeciler son dönem kârlarından bahsederken programcıların bütçesi kesilmek üzeredir. Bilimadamları gökyüzünden bahsederken ortalığı bulutlar kaplar.

Gerçekten de programlanın Tao'su bu değildir.

Yöneticiler kendilerini adadıklarında, oyun programları ihmal edilir. Muhasebeciler uzun dönemli plan yaptıklarında uyum ve düzen geri döner. Bilimadamları eldeki problemleri incelemeye başladıklarında problemler çözülür.

Gerçekten de programlamanın Tao'su budur.

6.2

Programcılar neden üretken değildir?
Çünkü vakitleri toplantılarda harcanır.

Programcılar neden isyankardır?
Çünkü yönetim işlerine çok fazla karışır.

Programcılar neden tek tek istifa ederler?
Çünkü kendilerini tüketilmiş hissederler.

Kötü yönetim için çalışmışlardır ve artık işlerine değer vermiyorlardır.

6.3

Bir yönetici kovulmak üzere iken onun için çalışan bir programcı yeni bir program geliştirdi, bu meşhur olup çok sattı ve yönetici yerini korudu.

Yönetici programcıya prim vermeye çalıştı ancak programcı reddetti ve dedi ki "O programı yazdım çünkü fikir hoşuma gitmişti, bu yüzden de ödül beklemiyorum."

Bunu duyan yönetici, "Bu programcı bir çalışanın görevlerini mükemmel bir şekilde anlamış durumda, o halde onu yönetici danışman yaparak onurlandıralım!" dedi.

Bunu duyan programcı bir kez daha reddetti ve dedi ki: "Benim varlık amacım programlamak. Terfi edersem herkesin vaktini çalarım. Şimdi bana müsaade. Üzerinde çalıştığım bir program var da."

6.4

Bir yönetici programcılarına gidip dedi ki: "İş saatlerinizle ilgili olarak, artık sabah 9'da gelecek ve akşam 5'te çıkacasınız." Bunu duyar duymaz çoğu programcı hemen oracıkta bastı istifayı.

Bunu gören yönetici dedi ki: "Pekala, pekala. O halde iş saatleerinizi kendiniz ayarlayın, proje zamanında yetiştiği sürece özgürsünüz." Tatmin olan programcılar öğlen gelip sabahın erken saatlerine dek çalışmaya başladılar.

Görüşler

0
elrond
Yaw FZ Win2K Azerice topikinde Her S/W de Bug olur olmazsa olmaz diye yazdığımda, kimin patchleri fazla kimin az s***k yarışı başladığında neredeydi bu yazı ;-)

Bir kerede oturup dairenin alanını hesaplayan program yazın, kod ilk bittiğinde çalışırsa bir şeyler yanlış gidiyordur.
0
sundance
Hadi len orada haksızsın alenen :) Tabi ki her S/W`de bug olur ama bizim burada bahsettigimiz ısrarla koskocaman bir Bug`da (WinDos) S/W kırıntıları aramak :) O olmuyor işte.
Programcılıgın TAO`suna gelince, COBOL hakkındaki satırı Windows`a uygulayıver ;)
0
FZ
Tarih: 2002, şubat.
Yer: Bir tanıdığın ablasının evi. Abla ile diyalog.

-Hmm, demek Hacettepe Matematik'te okudun. Ne güzel. Nerede çalışıyorsun?
-Türkiye İş Bankası'nda. Programcı olarak.

Kahvesinden bir fırt çeken FZ dayanamayıp sorar:

-Hmm, peki hangi programlama dilini kullanıyorsunuz?
-COBOL

Kahvesinden çektiği fırtı püskürtmemek için kendini zor tutan FZ'nin şaşkınlığı yüzünden okunmaktadır. Genç kız ise sakindir.

-Nasıl yani? COBOL mu?
-Evet.
-Peki ya veritabanı falan?
-COBOL ile yazılmış bir veritabanı kullanıyoruz. Büyük IBM Mainframe sistemler falan.

FZ sessizce kahvesini içerken derin bir tefekküre dalar...
0
conan
cobol'un yaraticisi bilim kadininin adina yapilan bir parkin arkasinda oturuyorum :)
0
FZ
Ben de bazen okuldaki Ada Lovelace bilgisayar laboratuvarının önünden geçiyorum ;-) [Alan Turing laboratuvarından az ileridee ;-) ]
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenOffice.org 1.0

tongucyumruk

OpenOffice.org geliştirme takımı yazılımın 1.0 sürümünü duyurdu. MS Office ailesine güçlü bir alternatif olan OpenOffice.org Sun Microsystems'ın kaynak kodunu açtığı StarOffice temel alınarak geliştirilmiş bir ofis yazılımı. Yazılım paketinin içinde kelime işlemci, tablolama, sunum ve çizim gibi araçlar geliyor. Programın içinden StarOffice'teki en sinir bozucu olay olan integrated desktop'ın çıkarılmış olması güzel birşey. Ayrıca ekranda gösterdiği türkçe karakterler Linux altında pek iyi gözükmüyorsa da bastığınızda kağıda çok güzel geçiyor...

Dillo 0.6.5

m1a2

200 KB civarı kilosuyla çok işler yapabilen minik browser`ınız yeni sürümüyle karşınızda. Sun Sparc`tan iPAQ`e kadar bir çok platform`da çalışan Dillo`nun Fazlamesai`nin yorum alanlarında kaybolmaması için yeni sürümü de fırsat bilerek şöyle bir vitrine koymak güzel olur diye düşündük. Hemen şuradan indirip, derleyelim ve deneyelim. Bu işlem için harcayacağımız vakit ayrıntılı bir tanıtımı okumaya ayrılacak süreden daha kısa olacaktır kanaatimizce ;) Yeni sürümün flash özelliğini belirtelim ama. 0.6.5 çerez (cookie) desteğiyle geliyor ve tabii olmazsa olmaz bugfix`lerle.

C++ : `Standard Library´nin Ötesine Geçin

FZ

C++ programlama dilinde ustalaştıktan sonra çoğu programcının yaptığı ilk iş nedir? Standart fonksiyon kitaplığının dışındaki fonksiyon kitaplıklarını öğrenmek. Elbette standart C++ fonksiyon kitaplığının içinde karakter dizisi fonksiyonları, G/Ç kanalları, `container´lar, öteleyiciler (iterators), algoritmalar, vs. mevcuttur ancak modern programlama dünyasında en çok kullanılan kavramlar standart olarak gelmez: ağ programlama, GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü), eşzamanlılık, vs.

C++ in a Nutshell kitabının yazarı Ray Lischner, Blitz++, MTL (Matrix Template Library), ACE (Adaptive Communication Environment), Loki ve Boost gibi kitaplıkları ele aldığı bu yazısında C++ programcısının verimliliğini artırabilecek önemli noktalara dikkat çekiyor.

Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

FZ

Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

Turing Turnuvası´na Tüm Programcılar Davetli

FZ

Turing Turnuvası iki kategorili ve 20.000$ ödüllü bir turnuva. Kategorilerden birincisinde amaç insan davranışını en iyi taklit eden yazılımı geliştirmek, diğerinde ise insan ile bilgisayar arasındaki farkı tespit edebilecek bir yazılım geliştirmek. Turnuvaya iki farklı tipte program gönderilebilir: İnsan davranışını taklit edecek şekilde veri seti üretebilecek bir emülatör veya insanlar ve makinalar tarafından üretilmiş veri setlerini birbirinden doğru olarak ayırt edebilecek bir dedektör.