Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

0
conan
Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Sylpheed'le tanışmam sanırım ilk 1 sene öncesine dayanıyor. Kurup denediğimde pek fazla ilgilendiğimi söyleyemeyeceğim: Gerçi o aralar sabit bir Linux kurulumum olmadığı icin her türlü programı deneme aşamasındaydım. Her neyse, 4 ay kadar önce yanılmıyorsam sylpheed 0.8.6 versiyonundan tekrardan bayrağı ele aldım :) O gün bugündür sylpheed kullanır oldum.

Gelelim nedenlerine. Yazıda programı artı eksi şeklinde değerlendirmeyi düşünüyorum, cünkü bir çok güzel yanı olsa da beni rahatsız eden bir iki yanı da mevcut programın.

Artılar:
1) Hız: Doink! Hemen de her şeyde hız denir değil mi? Ama bu cidden farkedilir bir hız! Örnek: Şu an lisemin mail listesinin gelen bütün maillerini tuttuğum dizinin icinde 2223 tane mail var. Maillerin From, Subject, To vesaire yerlerinde arama yapmak korkunç hızlı. Mailleri sıralamak, göstermek, edit, forward ve saire işlemlerinde hız inanılmaz. Hele o filtreler! Ayarlaması ve filtreleme hızı süper!
2) Kullanım kolaylığı: Görünüm oldukça sade, İşlemler tek tuş ile işliyor, Ayarlar oldukça basit, anlaşılır, detaylı. Plugin desteği var. Dolayısıyla eksik bulduğumuz yanları pluginlerle destekleyebiliyoruz.
3) İşini biliyor :) Yani sadece email okuyor :) Büyük bir çamaşır makinasının yanında email clientı olarak gelmiyor yani. ;)
4) Mail içinde resim gösterimi de oldukça hızlı ve başarılı.
5) Sylpheed-claws: Başli başına bir fenomen :) Şimdiye kadar yazılmış birçok sylpheed add-on ve plug-inini birleştiren proje!
6) Import/Export: mbox formatlarını import/export edebiliyorsunuz. Ayrica tabii ki mbx2mbox programı ile outlook'unuzu da Sylpheed'e taşımanız mumkun.

Eksileri:
1) Email check ederken dünya duruyor :) Yani email check işlemi başladığında yapılan işlemler ne yazık ki donuyor. 150 email alırken varolan emaillerin okunamamasi oldukça sinir bozucu :( Fakat email yazarken böyle bir şey olursa email-check esnasında yazdığınız şeyler kaybolmuyor.
2) Türkçe desteği: Korkunç bir türkçe destegi vardi sylpheed'in. Ta ki 0.8.11 versiyonu çıkana dek! Bugün 0.8.11'i kurduğumda türkçe desteğinin tamamen değiştiğini ve her türlü encoding'in desteklendiğini fark ettim. (meraklısına: sylpheed 0.8.9 dan itibaren jconv yerine artık iconv kullaniyor.) Dolayısıyla şu anda bu eksi artıya dönüşmüş durumda ;)

Email programı arıyorum diyorsanız arayışınız sona erdi :) Bence hiç durmadan sylpheed-clawsu çekip kullanmaya başlayın. ;) Özellikle filtre yaratın hehe!

Editörün Yorumu: Bir de FZconv yazılım var tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
oktay
sylpheed kullanmayan kaldi mi yaw ? :)


neyse.. bir kac ufak noktaya da ben temas edeyim.

Baya eski bir versiyonu ile ilgili bir yazi (ingilizce):
http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux/2001/12/06/sylpheed.html


claws.. pluginleri toplayan bir ekipten ziyade ana sylpheed kodunu alip buna ozellikler ekleyen bir ekip. Web siteleri artik http://claws.sylpheed.org oldu resmen.

Resmi olmasa da ana Sylpheed sitesine http://sylpheed.org adresinden ulasilabilir.


Ben uzatmiyorum. Sylpheed'e ne dense azdir. Bir kullanan bir daha birakamaz. Aramasini bilirseniz bir windows versiyonu da mevcuttur.

Bu arada son bir egzersiz hareketi olarak

whois sylpheed.org

yapiniz :PPP

oktay

0
mos
ben de bir kere deneyip bir daha birakamayanlardandim, ama 2-3 haftadir mozilla'nin mail client'ini kullaniyorum.

ne eksigi var ki ? :)


bu arada sylpheed'in news destekledigini eklememissiniz :) evolutoion hala news desteklemiyo sanirim?
0
Maverick
Mozilla 1.3 çıktı. News ve Mail konusunda gelişmeler de var (Built-in Spam filter gibi).. www.mozilla.org
0
FZ
Valla ben de ofisteki Win2000 makinamda aylardır Mozilla Mail kullanıyorum (birkaç bini buldu mesaj sayısı) ve arama tarama işlemleri de gayet hızlı. Filtrelerle de ilgili olarak herhangi bir problemim olmadı.
0
Maverick
Mozilla haberleri veriyorum diye yanlış anlaşılmasın; ben de Sylpheed-claws kullanıyorum. :^P
0
tongucyumruk
Sylpheed kullanmayan kaldı. Meesela ben hala mutt kullanıyorum... Zira Sylpheed'i X olmayan bir makinadan ssh ile bağlanıp kullanamıyorum heeheheh
0
FZ
Mutt deme, insanları dinden imandan çıkarma. Gençlerin körpe beyinlerini zehirleme. Onları terminal ekranın mono ve kontrast renkleri arasına hapsetme, beyin kıvrımlarını yorma, yordurma, kaosa sürükleme onları. Yapma bunları. Ya da daha fazlasını yap. Beni karıştırma. Benim kafam zaten çok karışık... Yorgun bir adamım ben. Bu okuduğun yorumu kayıtlardan çıkar, filtre koy. Program yaz. Gülümse. Bitti.
0
dfisek
Sylpheed iconv kutuphanesi gecisi sirasinda 0.8.9 ve 0.8.10'da ciddi turkce sorunlari yasadiysa da 0.8.11'de hepsi duzeltildi. Belki claws kullaniyorsaniz onda bir hata olabilir?

E-posta kontrol ederken dunyanin durmasi da cok normal cunku henuz multi-threaded degil. Yani sakiz cignerken merdivenlerden dusuyor :-). 1.0 surumunden once ayni anda birden fazla is yapabilir hale gelmesi planlaniyor.
0
conan
Bkz: Eksiler 2. madde ;) zaten ben de duzeltildigini soyluyorum hehe ;) claws'da da duzeltildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EnderUNIX'den 11. yerli yazılım

honal

EnderUNIX VoIPong, bağlı olduğu ağda, bütün trafiği görebilen bir noktaya yerleştirildiğinde, o anda aktif olan bütün VoIP çağrılarını tespit edebilmekte ve G711 algoritması ile sıkıştırılmış olanları (örneğin Microsoft Netmeeting görüşmeleri) PC'lerin "de facto" ses dosyalama standardı WAVE dosya formatında (.wav) diske kaydedebilmektedir. Sonradan, bu görüşmeler standart bir ses ortam yürütücüsü (örneğin Linux play, Windows Media Player) ile açılıp dinlenebilmektedir.

Contiki İşletim Sistemi ve Masaüstü Ortamı

FZ

1 Mhz saat frekansında çalışan 8 bitlik 6510 mikroişlemcisi ve 64 KB ana hafızası olan bir Commodore-64 üzerinde bir Multi-tasking kernel, temaları ile oynayabileceğim bir pencere yöneticisi, Internet'e RS-232/SLIP ya da Ethernet üzerinden bağlanmamı sağlayan bir TCP/IP stack'i, buna doğal ek olarak hazır bağlanmışken web sayfalarını görüntüleyebileceğim bir Internet tarayıcısı, bir web sunucu ve bir de uzaktan sistemlere erişim için bir Telnet istemcisi istesem herhalde bana gülersiniz ve "saçmalama olur mu öyle şey!" dersiniz değil mi? Hmm, ama belki de demezsiniz ;-)

Opera, Internet Tarayıcısına BitTorrent Desteği Ekledi

talat

Opera Software, amiral gemisi yazılımı olan Opera internet tarayıcısının BitTorrent desteği eklenmiş deneme sürümünü çıkardı.

Bu eklenti ile Opera, ayrıca bir program gerektiren BitTorrent indirme işlemini kendiliğinden destekleyen ilk internet tarayıcısı oldu.

Ayrıntılar için tıklayın. (eWeek, İngilizce)

Mac OS X icin Ext2 Dosya Sistemi Sürücüsü: fuse-ext2 v0.0.2

anhanguera

Selam,

yaklasik 1 sene once mac book satın almıştım, ve tabiki slackware kurdum. Ancak mac osx den linux bolumune ulasamamak, ve her seferinde linux'u acip macos tarafina birseyler kopyalamaya calismak biraz can sıkıcı olmaya baslamisti.

iste bu yuzden, fuse-ext2'yi yazdim. bu yazilimin amaci macosx uzerinde diger bolumlerdeki ext2fs'leri otomatik olarak mount etmek. su an on tanimli olarak 'read-only' destegi ile aciliyor, 'write' destegi de var olmasina ragmen, normal kullanicilar icin cok da eglenceli sonuclar dogurmayabilir ;)

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.