Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

0
conan
Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Sylpheed'le tanışmam sanırım ilk 1 sene öncesine dayanıyor. Kurup denediğimde pek fazla ilgilendiğimi söyleyemeyeceğim: Gerçi o aralar sabit bir Linux kurulumum olmadığı icin her türlü programı deneme aşamasındaydım. Her neyse, 4 ay kadar önce yanılmıyorsam sylpheed 0.8.6 versiyonundan tekrardan bayrağı ele aldım :) O gün bugündür sylpheed kullanır oldum.

Gelelim nedenlerine. Yazıda programı artı eksi şeklinde değerlendirmeyi düşünüyorum, cünkü bir çok güzel yanı olsa da beni rahatsız eden bir iki yanı da mevcut programın.

Artılar:
1) Hız: Doink! Hemen de her şeyde hız denir değil mi? Ama bu cidden farkedilir bir hız! Örnek: Şu an lisemin mail listesinin gelen bütün maillerini tuttuğum dizinin icinde 2223 tane mail var. Maillerin From, Subject, To vesaire yerlerinde arama yapmak korkunç hızlı. Mailleri sıralamak, göstermek, edit, forward ve saire işlemlerinde hız inanılmaz. Hele o filtreler! Ayarlaması ve filtreleme hızı süper!
2) Kullanım kolaylığı: Görünüm oldukça sade, İşlemler tek tuş ile işliyor, Ayarlar oldukça basit, anlaşılır, detaylı. Plugin desteği var. Dolayısıyla eksik bulduğumuz yanları pluginlerle destekleyebiliyoruz.
3) İşini biliyor :) Yani sadece email okuyor :) Büyük bir çamaşır makinasının yanında email clientı olarak gelmiyor yani. ;)
4) Mail içinde resim gösterimi de oldukça hızlı ve başarılı.
5) Sylpheed-claws: Başli başına bir fenomen :) Şimdiye kadar yazılmış birçok sylpheed add-on ve plug-inini birleştiren proje!
6) Import/Export: mbox formatlarını import/export edebiliyorsunuz. Ayrica tabii ki mbx2mbox programı ile outlook'unuzu da Sylpheed'e taşımanız mumkun.

Eksileri:
1) Email check ederken dünya duruyor :) Yani email check işlemi başladığında yapılan işlemler ne yazık ki donuyor. 150 email alırken varolan emaillerin okunamamasi oldukça sinir bozucu :( Fakat email yazarken böyle bir şey olursa email-check esnasında yazdığınız şeyler kaybolmuyor.
2) Türkçe desteği: Korkunç bir türkçe destegi vardi sylpheed'in. Ta ki 0.8.11 versiyonu çıkana dek! Bugün 0.8.11'i kurduğumda türkçe desteğinin tamamen değiştiğini ve her türlü encoding'in desteklendiğini fark ettim. (meraklısına: sylpheed 0.8.9 dan itibaren jconv yerine artık iconv kullaniyor.) Dolayısıyla şu anda bu eksi artıya dönüşmüş durumda ;)

Email programı arıyorum diyorsanız arayışınız sona erdi :) Bence hiç durmadan sylpheed-clawsu çekip kullanmaya başlayın. ;) Özellikle filtre yaratın hehe!

Editörün Yorumu: Bir de FZconv yazılım var tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
oktay
sylpheed kullanmayan kaldi mi yaw ? :)


neyse.. bir kac ufak noktaya da ben temas edeyim.

Baya eski bir versiyonu ile ilgili bir yazi (ingilizce):
http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux/2001/12/06/sylpheed.html


claws.. pluginleri toplayan bir ekipten ziyade ana sylpheed kodunu alip buna ozellikler ekleyen bir ekip. Web siteleri artik http://claws.sylpheed.org oldu resmen.

Resmi olmasa da ana Sylpheed sitesine http://sylpheed.org adresinden ulasilabilir.


Ben uzatmiyorum. Sylpheed'e ne dense azdir. Bir kullanan bir daha birakamaz. Aramasini bilirseniz bir windows versiyonu da mevcuttur.

Bu arada son bir egzersiz hareketi olarak

whois sylpheed.org

yapiniz :PPP

oktay

0
mos
ben de bir kere deneyip bir daha birakamayanlardandim, ama 2-3 haftadir mozilla'nin mail client'ini kullaniyorum.

ne eksigi var ki ? :)


bu arada sylpheed'in news destekledigini eklememissiniz :) evolutoion hala news desteklemiyo sanirim?
0
Maverick
Mozilla 1.3 çıktı. News ve Mail konusunda gelişmeler de var (Built-in Spam filter gibi).. www.mozilla.org
0
FZ
Valla ben de ofisteki Win2000 makinamda aylardır Mozilla Mail kullanıyorum (birkaç bini buldu mesaj sayısı) ve arama tarama işlemleri de gayet hızlı. Filtrelerle de ilgili olarak herhangi bir problemim olmadı.
0
Maverick
Mozilla haberleri veriyorum diye yanlış anlaşılmasın; ben de Sylpheed-claws kullanıyorum. :^P
0
tongucyumruk
Sylpheed kullanmayan kaldı. Meesela ben hala mutt kullanıyorum... Zira Sylpheed'i X olmayan bir makinadan ssh ile bağlanıp kullanamıyorum heeheheh
0
FZ
Mutt deme, insanları dinden imandan çıkarma. Gençlerin körpe beyinlerini zehirleme. Onları terminal ekranın mono ve kontrast renkleri arasına hapsetme, beyin kıvrımlarını yorma, yordurma, kaosa sürükleme onları. Yapma bunları. Ya da daha fazlasını yap. Beni karıştırma. Benim kafam zaten çok karışık... Yorgun bir adamım ben. Bu okuduğun yorumu kayıtlardan çıkar, filtre koy. Program yaz. Gülümse. Bitti.
0
dfisek
Sylpheed iconv kutuphanesi gecisi sirasinda 0.8.9 ve 0.8.10'da ciddi turkce sorunlari yasadiysa da 0.8.11'de hepsi duzeltildi. Belki claws kullaniyorsaniz onda bir hata olabilir?

E-posta kontrol ederken dunyanin durmasi da cok normal cunku henuz multi-threaded degil. Yani sakiz cignerken merdivenlerden dusuyor :-). 1.0 surumunden once ayni anda birden fazla is yapabilir hale gelmesi planlaniyor.
0
conan
Bkz: Eksiler 2. madde ;) zaten ben de duzeltildigini soyluyorum hehe ;) claws'da da duzeltildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Corel, Winzip'i satın almış

anonim

Evet, dünyaca ünlü, meşhur sıkıştırma yazılımı Winzip artık Corel'in bir parçası olmuş durumda.

Neden frameworklerden nefret ediyorum!

anonim

Bir baharat rafı yapmak için tahta, biraz çivi, çekiç, testere vb. birkaç alet mi edinmeliyim, yoksa "yüksek kaliteli", "endüstriyel üretim" bir baharat rafı için bir "general-purpose tool-building factory factory factory"ye mi ihtiyacım var?

Frameworkler, libraryler, middleware platformlar üzerine eğlencelibir yazı : Why I Hate Frameworks

Dil Hatası Yapanları Engerek 0.1 Isırıyor Dikkatli Olun!

FZ

Ali Alphan Bayazıt'ın duyurduğuna göre özgür Türkçe yazım denetçisi engerek, Debian GNU/Linux paketiyle beraber piyasaya çıktı. Bu sürüm, muhtemel gelecek sürümler gibi Zemberek kütüphanesinin gcj dostu bir çeşidini kullanıyor.

Kurulum detaylarını buradan öğrenmek mümkün. Alphan Bayazıt, engerek sistemini Emacs, Kate, Kedit, KOffice ve Konqueror ile denediğini, sonuçtan memnun kaldığını belirtiyor.

Kendisine teşekkür ediyor ve yazılımını acımasızca test edip hata raporuna boğmak için hep birlikte kolları sıvıyoruz (yapıyoruz değil mi? ;-)

Python tabanlı Türkçe deasciifier

FZ

Kısa süre önce Deniz Yüret'in Türkçe 'deasciifier'ını (turkish-mode, Emacs Lisp ile yapılmış) Python'a çevirdim. Kaynak kod adresi: http://github.com/emres/deasciifier.

'deasciification' ve 'deasciifier' terimlerine aşina olmayanlar için kısa açıklama: Türkçe harfler kullanılmadan, sadece ASCII harfler ile yazılmış Türkçe metinlerin, düzgün şekilde Türkçe harfler kullanılarak yazılmış hale çevrilmesine 'deasciification' denir. Bu duruma bir örnek verelim, girdi metni mesela

"Opusmegi cagristiran catirtilar."

ise, çıktı metni şöyle olmalıdır:

"Öpüşmeği çağrıştıran çatırtılar."

SPAM savaşları - SPAM tarama

cayfer

Kendi gözlemlerimize ve çeşitli kaynaklara göre e-posta trafiğinin yarısından fazlasını SPAM mesajlar oluşturuyor. Buna katlanmak gittikçe zorlaşıyor. SPAM ile savaşta çok çeşitli yöntemler kullanılıyor. İşte size bir yöntem daha...