Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

0
conan
Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Sylpheed'le tanışmam sanırım ilk 1 sene öncesine dayanıyor. Kurup denediğimde pek fazla ilgilendiğimi söyleyemeyeceğim: Gerçi o aralar sabit bir Linux kurulumum olmadığı icin her türlü programı deneme aşamasındaydım. Her neyse, 4 ay kadar önce yanılmıyorsam sylpheed 0.8.6 versiyonundan tekrardan bayrağı ele aldım :) O gün bugündür sylpheed kullanır oldum.

Gelelim nedenlerine. Yazıda programı artı eksi şeklinde değerlendirmeyi düşünüyorum, cünkü bir çok güzel yanı olsa da beni rahatsız eden bir iki yanı da mevcut programın.

Artılar:
1) Hız: Doink! Hemen de her şeyde hız denir değil mi? Ama bu cidden farkedilir bir hız! Örnek: Şu an lisemin mail listesinin gelen bütün maillerini tuttuğum dizinin icinde 2223 tane mail var. Maillerin From, Subject, To vesaire yerlerinde arama yapmak korkunç hızlı. Mailleri sıralamak, göstermek, edit, forward ve saire işlemlerinde hız inanılmaz. Hele o filtreler! Ayarlaması ve filtreleme hızı süper!
2) Kullanım kolaylığı: Görünüm oldukça sade, İşlemler tek tuş ile işliyor, Ayarlar oldukça basit, anlaşılır, detaylı. Plugin desteği var. Dolayısıyla eksik bulduğumuz yanları pluginlerle destekleyebiliyoruz.
3) İşini biliyor :) Yani sadece email okuyor :) Büyük bir çamaşır makinasının yanında email clientı olarak gelmiyor yani. ;)
4) Mail içinde resim gösterimi de oldukça hızlı ve başarılı.
5) Sylpheed-claws: Başli başına bir fenomen :) Şimdiye kadar yazılmış birçok sylpheed add-on ve plug-inini birleştiren proje!
6) Import/Export: mbox formatlarını import/export edebiliyorsunuz. Ayrica tabii ki mbx2mbox programı ile outlook'unuzu da Sylpheed'e taşımanız mumkun.

Eksileri:
1) Email check ederken dünya duruyor :) Yani email check işlemi başladığında yapılan işlemler ne yazık ki donuyor. 150 email alırken varolan emaillerin okunamamasi oldukça sinir bozucu :( Fakat email yazarken böyle bir şey olursa email-check esnasında yazdığınız şeyler kaybolmuyor.
2) Türkçe desteği: Korkunç bir türkçe destegi vardi sylpheed'in. Ta ki 0.8.11 versiyonu çıkana dek! Bugün 0.8.11'i kurduğumda türkçe desteğinin tamamen değiştiğini ve her türlü encoding'in desteklendiğini fark ettim. (meraklısına: sylpheed 0.8.9 dan itibaren jconv yerine artık iconv kullaniyor.) Dolayısıyla şu anda bu eksi artıya dönüşmüş durumda ;)

Email programı arıyorum diyorsanız arayışınız sona erdi :) Bence hiç durmadan sylpheed-clawsu çekip kullanmaya başlayın. ;) Özellikle filtre yaratın hehe!

Editörün Yorumu: Bir de FZconv yazılım var tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
oktay
sylpheed kullanmayan kaldi mi yaw ? :)


neyse.. bir kac ufak noktaya da ben temas edeyim.

Baya eski bir versiyonu ile ilgili bir yazi (ingilizce):
http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux/2001/12/06/sylpheed.html


claws.. pluginleri toplayan bir ekipten ziyade ana sylpheed kodunu alip buna ozellikler ekleyen bir ekip. Web siteleri artik http://claws.sylpheed.org oldu resmen.

Resmi olmasa da ana Sylpheed sitesine http://sylpheed.org adresinden ulasilabilir.


Ben uzatmiyorum. Sylpheed'e ne dense azdir. Bir kullanan bir daha birakamaz. Aramasini bilirseniz bir windows versiyonu da mevcuttur.

Bu arada son bir egzersiz hareketi olarak

whois sylpheed.org

yapiniz :PPP

oktay

0
mos
ben de bir kere deneyip bir daha birakamayanlardandim, ama 2-3 haftadir mozilla'nin mail client'ini kullaniyorum.

ne eksigi var ki ? :)


bu arada sylpheed'in news destekledigini eklememissiniz :) evolutoion hala news desteklemiyo sanirim?
0
Maverick
Mozilla 1.3 çıktı. News ve Mail konusunda gelişmeler de var (Built-in Spam filter gibi).. www.mozilla.org
0
FZ
Valla ben de ofisteki Win2000 makinamda aylardır Mozilla Mail kullanıyorum (birkaç bini buldu mesaj sayısı) ve arama tarama işlemleri de gayet hızlı. Filtrelerle de ilgili olarak herhangi bir problemim olmadı.
0
Maverick
Mozilla haberleri veriyorum diye yanlış anlaşılmasın; ben de Sylpheed-claws kullanıyorum. :^P
0
tongucyumruk
Sylpheed kullanmayan kaldı. Meesela ben hala mutt kullanıyorum... Zira Sylpheed'i X olmayan bir makinadan ssh ile bağlanıp kullanamıyorum heeheheh
0
FZ
Mutt deme, insanları dinden imandan çıkarma. Gençlerin körpe beyinlerini zehirleme. Onları terminal ekranın mono ve kontrast renkleri arasına hapsetme, beyin kıvrımlarını yorma, yordurma, kaosa sürükleme onları. Yapma bunları. Ya da daha fazlasını yap. Beni karıştırma. Benim kafam zaten çok karışık... Yorgun bir adamım ben. Bu okuduğun yorumu kayıtlardan çıkar, filtre koy. Program yaz. Gülümse. Bitti.
0
dfisek
Sylpheed iconv kutuphanesi gecisi sirasinda 0.8.9 ve 0.8.10'da ciddi turkce sorunlari yasadiysa da 0.8.11'de hepsi duzeltildi. Belki claws kullaniyorsaniz onda bir hata olabilir?

E-posta kontrol ederken dunyanin durmasi da cok normal cunku henuz multi-threaded degil. Yani sakiz cignerken merdivenlerden dusuyor :-). 1.0 surumunden once ayni anda birden fazla is yapabilir hale gelmesi planlaniyor.
0
conan
Bkz: Eksiler 2. madde ;) zaten ben de duzeltildigini soyluyorum hehe ;) claws'da da duzeltildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Sunar: LINQ Projesi

FZ

Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.

Prototype Javascript Framework

tongucyumruk

Web bir uygulama geliştirme platformu olarak kendini kabul ettireli çok oldu. Şimdi Web 2.0 gibi konuar tartışılırken web'in her geçen gün artan popülerliği yanında gerçekleştirilmesi gitgide zorlaşan kullanıcı taleplerini yanında getiriyor. İnsanlar her geçen gün daha etkileşimli, daha hareketli web uygulamaları istiyor. Bu durumun her geçen gün programcıları daha fazla yorması sonucunda bugün ulaştığımız noktada artık JavaScript ile yazılmış etkileşimli web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştıran altyapı yazılımları da ortaya çıkmaya başlıyor. İşte Prototype Javascript Framework'te bu amaçla ortaya çıkmış bir altyapı yazılımı.

İlginç Bir Röportaj

FZ

1995 yılında kuruldu. Şu anda bünyesinde 70 kişiyi istihdam ediyor. Geliştirdikleri ve şirketle aynı isimle anılan açık kaynak kodlu yazılım 4.000.000 yerde kurulu ve sorunsuz olarak çalışıyor. Kendileri ile ticari olarak iş yapan 4.000 müşterileri mevcut. Yahoo! 400 adet gerçek zamanlı, görev kritik uygulamasında bu şirketin yazılımını kullanıyor. Yahoo UK ise tamamen bu yazılıma güveniyor. FIFA World Cup sitesi de aynı yazılımdan faydalanıyor. Bu başarı öyküsünün başındaki adam yani şirketin genel müdürü de Linus Torvalds gibi Finlandiya'lı (ancak Linus'tan farklı olarak Helsinki Teknik Üniversitesi'ne gitmiş, Linus'un Helsinki Üniversitesi'ne gidişini yanlış bir karar olarak değerlendiriyor ve bu iki üniversite arasındaki farkı Berkeley ve Stanford arasındaki farka benzetiyor).

Anahtar sözcüğü hala bulamayanlar bu röportaja göz atabilirler.

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.

Emerge: Bir StarLogo Videosu

FZ

Animasyon konusunda uzmanlaşan James Mortensen'in, StarLogo kullanarak hazırlamış olduğu Emerge videosu, çok basit kurallara göre hareket eden etmenlerin (agent), çok etmenli sistemde (mutliagent system) ne tür düzenlere yol açtıklarını gösteriyor.

Müziklerle de zenginleştirilmiş bu videoda her kuralın önce ismi ardından da yol açtığı örüntü (pattern) canlı bir şekilde görüntüleniyor. Karmaşık sistemlerin, toplumsal örüntülerin, vb. fenomenlerin modellenmesi ile uğraşanların ve "hacker" amblemi olarak seçilmiş "Game of Life"ın başka şeylerle bağlantısını görmek isteyen meraklı "hacker"ların ilgisini çekebilecek bir video.