Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

0
conan
Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.
Sylpheed'le tanışmam sanırım ilk 1 sene öncesine dayanıyor. Kurup denediğimde pek fazla ilgilendiğimi söyleyemeyeceğim: Gerçi o aralar sabit bir Linux kurulumum olmadığı icin her türlü programı deneme aşamasındaydım. Her neyse, 4 ay kadar önce yanılmıyorsam sylpheed 0.8.6 versiyonundan tekrardan bayrağı ele aldım :) O gün bugündür sylpheed kullanır oldum.

Gelelim nedenlerine. Yazıda programı artı eksi şeklinde değerlendirmeyi düşünüyorum, cünkü bir çok güzel yanı olsa da beni rahatsız eden bir iki yanı da mevcut programın.

Artılar:
1) Hız: Doink! Hemen de her şeyde hız denir değil mi? Ama bu cidden farkedilir bir hız! Örnek: Şu an lisemin mail listesinin gelen bütün maillerini tuttuğum dizinin icinde 2223 tane mail var. Maillerin From, Subject, To vesaire yerlerinde arama yapmak korkunç hızlı. Mailleri sıralamak, göstermek, edit, forward ve saire işlemlerinde hız inanılmaz. Hele o filtreler! Ayarlaması ve filtreleme hızı süper!
2) Kullanım kolaylığı: Görünüm oldukça sade, İşlemler tek tuş ile işliyor, Ayarlar oldukça basit, anlaşılır, detaylı. Plugin desteği var. Dolayısıyla eksik bulduğumuz yanları pluginlerle destekleyebiliyoruz.
3) İşini biliyor :) Yani sadece email okuyor :) Büyük bir çamaşır makinasının yanında email clientı olarak gelmiyor yani. ;)
4) Mail içinde resim gösterimi de oldukça hızlı ve başarılı.
5) Sylpheed-claws: Başli başına bir fenomen :) Şimdiye kadar yazılmış birçok sylpheed add-on ve plug-inini birleştiren proje!
6) Import/Export: mbox formatlarını import/export edebiliyorsunuz. Ayrica tabii ki mbx2mbox programı ile outlook'unuzu da Sylpheed'e taşımanız mumkun.

Eksileri:
1) Email check ederken dünya duruyor :) Yani email check işlemi başladığında yapılan işlemler ne yazık ki donuyor. 150 email alırken varolan emaillerin okunamamasi oldukça sinir bozucu :( Fakat email yazarken böyle bir şey olursa email-check esnasında yazdığınız şeyler kaybolmuyor.
2) Türkçe desteği: Korkunç bir türkçe destegi vardi sylpheed'in. Ta ki 0.8.11 versiyonu çıkana dek! Bugün 0.8.11'i kurduğumda türkçe desteğinin tamamen değiştiğini ve her türlü encoding'in desteklendiğini fark ettim. (meraklısına: sylpheed 0.8.9 dan itibaren jconv yerine artık iconv kullaniyor.) Dolayısıyla şu anda bu eksi artıya dönüşmüş durumda ;)

Email programı arıyorum diyorsanız arayışınız sona erdi :) Bence hiç durmadan sylpheed-clawsu çekip kullanmaya başlayın. ;) Özellikle filtre yaratın hehe!

Editörün Yorumu: Bir de FZconv yazılım var tavsiye ederim ;-)

Görüşler

0
oktay
sylpheed kullanmayan kaldi mi yaw ? :)


neyse.. bir kac ufak noktaya da ben temas edeyim.

Baya eski bir versiyonu ile ilgili bir yazi (ingilizce):
http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux/2001/12/06/sylpheed.html


claws.. pluginleri toplayan bir ekipten ziyade ana sylpheed kodunu alip buna ozellikler ekleyen bir ekip. Web siteleri artik http://claws.sylpheed.org oldu resmen.

Resmi olmasa da ana Sylpheed sitesine http://sylpheed.org adresinden ulasilabilir.


Ben uzatmiyorum. Sylpheed'e ne dense azdir. Bir kullanan bir daha birakamaz. Aramasini bilirseniz bir windows versiyonu da mevcuttur.

Bu arada son bir egzersiz hareketi olarak

whois sylpheed.org

yapiniz :PPP

oktay

0
mos
ben de bir kere deneyip bir daha birakamayanlardandim, ama 2-3 haftadir mozilla'nin mail client'ini kullaniyorum.

ne eksigi var ki ? :)


bu arada sylpheed'in news destekledigini eklememissiniz :) evolutoion hala news desteklemiyo sanirim?
0
Maverick
Mozilla 1.3 çıktı. News ve Mail konusunda gelişmeler de var (Built-in Spam filter gibi).. www.mozilla.org
0
FZ
Valla ben de ofisteki Win2000 makinamda aylardır Mozilla Mail kullanıyorum (birkaç bini buldu mesaj sayısı) ve arama tarama işlemleri de gayet hızlı. Filtrelerle de ilgili olarak herhangi bir problemim olmadı.
0
Maverick
Mozilla haberleri veriyorum diye yanlış anlaşılmasın; ben de Sylpheed-claws kullanıyorum. :^P
0
tongucyumruk
Sylpheed kullanmayan kaldı. Meesela ben hala mutt kullanıyorum... Zira Sylpheed'i X olmayan bir makinadan ssh ile bağlanıp kullanamıyorum heeheheh
0
FZ
Mutt deme, insanları dinden imandan çıkarma. Gençlerin körpe beyinlerini zehirleme. Onları terminal ekranın mono ve kontrast renkleri arasına hapsetme, beyin kıvrımlarını yorma, yordurma, kaosa sürükleme onları. Yapma bunları. Ya da daha fazlasını yap. Beni karıştırma. Benim kafam zaten çok karışık... Yorgun bir adamım ben. Bu okuduğun yorumu kayıtlardan çıkar, filtre koy. Program yaz. Gülümse. Bitti.
0
dfisek
Sylpheed iconv kutuphanesi gecisi sirasinda 0.8.9 ve 0.8.10'da ciddi turkce sorunlari yasadiysa da 0.8.11'de hepsi duzeltildi. Belki claws kullaniyorsaniz onda bir hata olabilir?

E-posta kontrol ederken dunyanin durmasi da cok normal cunku henuz multi-threaded degil. Yani sakiz cignerken merdivenlerden dusuyor :-). 1.0 surumunden once ayni anda birden fazla is yapabilir hale gelmesi planlaniyor.
0
conan
Bkz: Eksiler 2. madde ;) zaten ben de duzeltildigini soyluyorum hehe ;) claws'da da duzeltildi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Prototype Javascript Framework

tongucyumruk

Web bir uygulama geliştirme platformu olarak kendini kabul ettireli çok oldu. Şimdi Web 2.0 gibi konuar tartışılırken web'in her geçen gün artan popülerliği yanında gerçekleştirilmesi gitgide zorlaşan kullanıcı taleplerini yanında getiriyor. İnsanlar her geçen gün daha etkileşimli, daha hareketli web uygulamaları istiyor. Bu durumun her geçen gün programcıları daha fazla yorması sonucunda bugün ulaştığımız noktada artık JavaScript ile yazılmış etkileşimli web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştıran altyapı yazılımları da ortaya çıkmaya başlıyor. İşte Prototype Javascript Framework'te bu amaçla ortaya çıkmış bir altyapı yazılımı.

Nanoweb, PHP ile web sunucusu

butch

Niye sorusuna "Ağırlıklı olarak web uygulamaları için geliştirilmiş bir programlama diliyle web sunucusu yazma fikri çok komik" diye cevap vermiş programın yaratıcısı. Evet, Nanoweb PHP ile yazılmış, PHP, CGI, SSL, Mysql destekleyen bir web sunucusu. Fikrin komikliği kadar aslında programın gayet ilgi görmesi ve modüler yapısı sayesinde hızla gelişiyor olması da komik. Bir inceleyin derim.

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

Okino PolyTrans

Tarık

PolyTrans, birçok popüler 3D dosya biçimini, animasyon ve doku bilgisi ile birlikte birbiri arasında dönüştürebilen, aynı zamanda kendi başına modelleme ve render imkanı sağlayan kapsamlı bir yazılım. Bedava ya da açık kaynak değil fakat dönüşüm yelpazesine bakıldığında temel hedefinin profesyoneller olduğu ortada. Diyeceksiniz ki açık kaynak ya da özgür olması durumunda "amatörlere" mi hitap edecekti tabii ki değil. Fakat Türkiye' de açık kaynağı yalnızca amatör oyuncağı olarak görüp, profesyonel anlamda kullanmanın yanlış olduğunu düşünen bir kitle var. Neyse haberimize devam edelim.

Yeni Bir İşletim Sistemi: Nexenta - GNU Solaris

FZ

Ticari UNIX dünyasının en güçlü oyuncularından Sun Microsystems'in meşhur işletim sistemi Solaris'in kaynak kodlarını kamuya açtığını daha önce FM ortamında duyurmuştuk.

Bu önemli etkinlik özgür ve açık kodlu yazılım dünyasında epey ses getirdi ve ilk kıpırdanlamalar başladı. Alex Ross, debian-devel listesinde 2 Kasım 2005 tarihinde, Debian based GNU/Solaris: pilot program başlıklı duyurusunu yaptı ve ateşli bir tartışma başladı.

Debian tabanlı Nexenta - GNU Solaris projesini daha detaylı inceleyebilir ve ne tür fırsatlar sunabileceğini keşfedebilirsiniz...