Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

0
FZ
Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
gumush
Acikcasi 100.000 kadar server'in oldugu bir siralamada sadece 37 tane Qmail olmasi cok sacma geldi bana , sonuclarin netcraft kadar guvenilir oldugundan supheliyim .

Birde Spam 'den korunma methodlari nedeni ile serverin fingerprintlerinin cok saglikli olarak alinamayabilecegini dusunuyorum.
0
FuZzY
37 qmail sunucusu kulağa mantıklı gelmiyor :)
Bence de çok da sağlıklı bir oran verilememiş gibi.
0
honal
sayfaya kisaca bir goz attim fakat hangi yontemi kullanarak cozumleme yaptiklarini goremedim,bir de Almanya basta olmak uzere daha cok avrupa ulkelerini iceriyor.SMTP server denetleyici olarak NMAP(http://www.insecure.org/nmap)'i örnek alarak yazılmış bir program kullaniyorum şuanki durumu itibari ile tatmin edici sonuclar veriyor
SMTPSCAN(http://www.greyhats.org/smtpscan).
0
conan
Link duzeltelim :)
http://www.greyhats.org/outils/smtpscan/
;)
0
Nightwalker
qmail konusu benimde kafama takıldı. Hazır konu açılmışken bir makinaya yeni bir mail server kurmam ve eski makinadaki sendmail kullanıcı hesaplarınıda buraya aktarmam gerekiyor. Hangi sunucuyu önerirsiniz Ben üç seçenek üzerinde durudum

1) sendmail çünkü kullanıcı hesaplatının aktarımı kolay olacakmış gibi geliyor ama güvenlik problemi var.

2) Postfix çünkü yaygın bir kullanımı ve desteği var ama yinede qmail kadar güvenli değil.

3) qmail çünkü güvenli. Aslında ençok qmail kurmayı istiyorum ama yaygınlık destek ve sendmail hesaplarının aktarılması konusu beni düşündürüyor. Birde spam assasin veya benzeri bir programı qmail ile kullanmış olan var mı verimi ve yönetim kolaylığı nasıl ?

(Not güvenlik dedim sendmail için ama eski makinada (486) slackware üzerinde sendmail yıllardır hiçbir yama uygulanmadan çalışıyormuş :) )

Tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
0
tongucyumruk
Postfix'e rahatlıkla aktarılacağını sanıyorum... Zira zamanında postfix'in yazılmaya başlanmasının sebebi Vietse Venema amcanın bir türlü AIX üzerinde sendmail'i çalıştıramaması. Bunun üzerine oturup %100 sendmail uyumlu postfix'i yazar. Bir mail sistemini sendmail'den postfix'e migrate etmenin de ortalama 10 dakika sürdüğü söylenir.

Qmail'e gelince güvenli olduğu doğru, ancak mail listelerine gelen giden qmail sorularının yoğunluğundan anladığım kadarıyla kurulum ve yönetimi biraz kastırıcı.

Bir de eğer çok büyük bir ağ veya yapılacak çok fazla atraksiyon sözkonusu değilse exim'i de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
0
sundance
Hepsine teker teker cevap vermekte fayda var sanırım :)

1) Postfix kullanım olarak sendmaildan hiçbir şekilde daha zor değil, aksine Sendmail configurasyon dosyalarının anlaşılmazlığı üzerine şakalar bile vardır, postfixde bunların hiçbiri yok. Dahası makinanızdaki sendmaili postfix ile değiştirdiğinizde çalıştırma komutlarınızı bile değiştirmenize gerek kalmıyor, postfix bütün binarylerini sendmail ismi ile çalıştırıp, size şeffaflık sağlayabiliyor.

Aktarım ve performans konusunda ise gayet iyi. İsterseniz şu mükemmel dökümanı bir gözden geçirin Replacing Sendmail with Postfix [ultra.litpixel.com:84]

2) Postfix gerçekten yaygın kullanıma sahip. Bunda webmin ve diğer kolay yönetim araçları ile bağlantısı önemli. Qmail kadar güvenli olmadığı da çok tartışma götürür bir konu, Qmail'ı kırana ödül var ama Postfix'in de bu konuda bir problemi olmadı.

3) Qmailin güvenli olması birçok kişinin hemfikir olduğu bir şey. Öte yandan Dan Bernstein'ın programları ile ilgili birçok tartışılan konu da var, (lisansların kendine özgü olmasından, paramparça programcıklardan oluşuyor olmalarına kadar)

Kısaca böyle. Bence Postfix'i bir deneyin,
0
roots
sundance yeterli bir cevap vermiş aslında fakat bende her 3 mta konusunda 20-30 bin mailbox ile kullanmanın tecrübesi ile cevap vermek istiyorum.

1) sendmail bıktırıcı derecede zor bir config yapısına sahip yok m4 ile çeviriyorsun oradan sistem özel conflarını alıyorsun istedigin feature ekliyosun ugrasıyosun ugrasıyosun zor iş, tek bir domain altında basit bir mta kullanmayı dusunuyorsanız neredeyse tüm linux dağıtımlarında default geldiği için kullanabilirsiniz.

2) postfix sendmail'in çoğunluğunu ezerek geçecek qmail'in kolay ve güvenli sloganlarınıda zora düşürecek bir mta özellikle çalışma mekanizmasını kavradıktan sonra oturup kendi configlerinizi yaratmanız ve özellikle debian üzerinde 15 dk da hem virüs hem spam hem virtual auth gibi feci gerekli modlarını yükleyerek sıfırdan kurabiliyor olmanız üstünlüğünü gösteriyor sanırım, bu kadar reklamın nedenine gelince qmail'in milyon tane yama derdinden beni kurtarmış olmasını söyleyebilirim :)

3) qmail çok güzeldir, eğer djb abimiz gereken modülleri yama'dan çok sisteme gömseydi veya projede bunu yapacak baskın bir karakter çıksaydı qmail çok daha güçlü olurdu. şuandaki en büyük kazançlarından biri milyon tane çalıştırma mantığına göre çözüm olacak yamaların olması fakat bu aynı zamanda en büyük dezavantajı cunki milyon tane yama yüzünden tırmalayaibliyorsunuz. üst üste 5-6 tane yama kurduğunuzda önceki yamalar stable kodu değiştiridiği için diğerleri kurulamıyor bu kez başlıyorsunuz code base çalışıp yamayı el ile uyarlamaya 1-2 kez yapınca güzel diyorsunuz ama bu sorun sıklaşınca bıkıyorsunuz...

100K makinadan 30 tane qmail çıkartan zihniyetide kınamak gerek sanırım :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İşletim Sistemleri Videoları

DemensMagnet

Birçok dağıtımın ve arada Vista'nın da videolarının bulunduğu http://osvids.com herkesin yer imlerinde bulunması gereken bir site. Bu yazı yazılırken SUSE Linux Enterprise Desktop 10 video arşivine eklenmişti.

DCP-Portal Gelişiyor... v4.5

anonim

Tamamen Türk içerik yönetimi uygulaması DCP-Portal'ın yeni sürümü çıktı. Yönetici alanı yeniden geliştirilen DCP-Portal, 4.5. sürümünde benzerlerinden çok daha kolay ve konfigüre edilebilir bir sistem yönetimi imkanı sunuyor. İçerisinde dosya yükleme, WYSIWYG tarzı bir HTML editör bulunduran yazılım, içerikler eklenirken ve/veya güncellenirken hiçbir HTML bilgisine gerek duymuyor.

Açık Kaynak ve Para Kazanmak

arsenelupin

Kısaca öykümü anlatmak ve benim durumumdaki birçok kişinin de fikrini alarak sonuçlar çıkartmak isterim:

Kendi özgürlüğüm adına, bağımsız programcı ("freelancer" da diyorlar) olarak çalışıyorum ve müşterilerimin çok büyük bir çoğunluğu yurt dışından. Yine de, ekmeğimi kazanabilmek için, genellikle kod tamiratı ağırlıklı ve sıkıcı işler yapıyorum. Bir süredir yalnızca GNU/Linux kullanıyorum.

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi

FZ

Lego MindStorms setlerinin en büyük dezavantajlarından biri, RCX'de bulunan hafızanın (32 KB) ileri düzey projeler geliştirmek için yetersiz olmasıdır. Bu sorunu önlemenin yolu ise RCX'de çalışması planlanan algoritmaların bilgisayarda çalıştırılıp, algoritmanın çıktısı olan motor, sensör hareketlerinin RCX`e gönderilmesidir.

Lego MindStorms Setlerinin bu amaç için kızıl ötesi donanımı ve LeJOS'un Lego Kulesi ile RCX arasında haberleşmeyi sağlayan APIleri mevcuttur fakat haberleşme için kızıl ötesinin kullanılıyor olması kısıtlayıcıdır çünkü kızıl ötesi haberleşmesi 1-2 metre mesafe ile sınırlı kalmakla beraber kızıl ötesi alıcı/verici ledlerinin birbirlerini görme zorunluluğu olmaktadır.