Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

0
FZ
Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
gumush
Acikcasi 100.000 kadar server'in oldugu bir siralamada sadece 37 tane Qmail olmasi cok sacma geldi bana , sonuclarin netcraft kadar guvenilir oldugundan supheliyim .

Birde Spam 'den korunma methodlari nedeni ile serverin fingerprintlerinin cok saglikli olarak alinamayabilecegini dusunuyorum.
0
FuZzY
37 qmail sunucusu kulağa mantıklı gelmiyor :)
Bence de çok da sağlıklı bir oran verilememiş gibi.
0
honal
sayfaya kisaca bir goz attim fakat hangi yontemi kullanarak cozumleme yaptiklarini goremedim,bir de Almanya basta olmak uzere daha cok avrupa ulkelerini iceriyor.SMTP server denetleyici olarak NMAP(http://www.insecure.org/nmap)'i örnek alarak yazılmış bir program kullaniyorum şuanki durumu itibari ile tatmin edici sonuclar veriyor
SMTPSCAN(http://www.greyhats.org/smtpscan).
0
conan
Link duzeltelim :)
http://www.greyhats.org/outils/smtpscan/
;)
0
Nightwalker
qmail konusu benimde kafama takıldı. Hazır konu açılmışken bir makinaya yeni bir mail server kurmam ve eski makinadaki sendmail kullanıcı hesaplarınıda buraya aktarmam gerekiyor. Hangi sunucuyu önerirsiniz Ben üç seçenek üzerinde durudum

1) sendmail çünkü kullanıcı hesaplatının aktarımı kolay olacakmış gibi geliyor ama güvenlik problemi var.

2) Postfix çünkü yaygın bir kullanımı ve desteği var ama yinede qmail kadar güvenli değil.

3) qmail çünkü güvenli. Aslında ençok qmail kurmayı istiyorum ama yaygınlık destek ve sendmail hesaplarının aktarılması konusu beni düşündürüyor. Birde spam assasin veya benzeri bir programı qmail ile kullanmış olan var mı verimi ve yönetim kolaylığı nasıl ?

(Not güvenlik dedim sendmail için ama eski makinada (486) slackware üzerinde sendmail yıllardır hiçbir yama uygulanmadan çalışıyormuş :) )

Tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
0
tongucyumruk
Postfix'e rahatlıkla aktarılacağını sanıyorum... Zira zamanında postfix'in yazılmaya başlanmasının sebebi Vietse Venema amcanın bir türlü AIX üzerinde sendmail'i çalıştıramaması. Bunun üzerine oturup %100 sendmail uyumlu postfix'i yazar. Bir mail sistemini sendmail'den postfix'e migrate etmenin de ortalama 10 dakika sürdüğü söylenir.

Qmail'e gelince güvenli olduğu doğru, ancak mail listelerine gelen giden qmail sorularının yoğunluğundan anladığım kadarıyla kurulum ve yönetimi biraz kastırıcı.

Bir de eğer çok büyük bir ağ veya yapılacak çok fazla atraksiyon sözkonusu değilse exim'i de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
0
sundance
Hepsine teker teker cevap vermekte fayda var sanırım :)

1) Postfix kullanım olarak sendmaildan hiçbir şekilde daha zor değil, aksine Sendmail configurasyon dosyalarının anlaşılmazlığı üzerine şakalar bile vardır, postfixde bunların hiçbiri yok. Dahası makinanızdaki sendmaili postfix ile değiştirdiğinizde çalıştırma komutlarınızı bile değiştirmenize gerek kalmıyor, postfix bütün binarylerini sendmail ismi ile çalıştırıp, size şeffaflık sağlayabiliyor.

Aktarım ve performans konusunda ise gayet iyi. İsterseniz şu mükemmel dökümanı bir gözden geçirin Replacing Sendmail with Postfix [ultra.litpixel.com:84]

2) Postfix gerçekten yaygın kullanıma sahip. Bunda webmin ve diğer kolay yönetim araçları ile bağlantısı önemli. Qmail kadar güvenli olmadığı da çok tartışma götürür bir konu, Qmail'ı kırana ödül var ama Postfix'in de bu konuda bir problemi olmadı.

3) Qmailin güvenli olması birçok kişinin hemfikir olduğu bir şey. Öte yandan Dan Bernstein'ın programları ile ilgili birçok tartışılan konu da var, (lisansların kendine özgü olmasından, paramparça programcıklardan oluşuyor olmalarına kadar)

Kısaca böyle. Bence Postfix'i bir deneyin,
0
roots
sundance yeterli bir cevap vermiş aslında fakat bende her 3 mta konusunda 20-30 bin mailbox ile kullanmanın tecrübesi ile cevap vermek istiyorum.

1) sendmail bıktırıcı derecede zor bir config yapısına sahip yok m4 ile çeviriyorsun oradan sistem özel conflarını alıyorsun istedigin feature ekliyosun ugrasıyosun ugrasıyosun zor iş, tek bir domain altında basit bir mta kullanmayı dusunuyorsanız neredeyse tüm linux dağıtımlarında default geldiği için kullanabilirsiniz.

2) postfix sendmail'in çoğunluğunu ezerek geçecek qmail'in kolay ve güvenli sloganlarınıda zora düşürecek bir mta özellikle çalışma mekanizmasını kavradıktan sonra oturup kendi configlerinizi yaratmanız ve özellikle debian üzerinde 15 dk da hem virüs hem spam hem virtual auth gibi feci gerekli modlarını yükleyerek sıfırdan kurabiliyor olmanız üstünlüğünü gösteriyor sanırım, bu kadar reklamın nedenine gelince qmail'in milyon tane yama derdinden beni kurtarmış olmasını söyleyebilirim :)

3) qmail çok güzeldir, eğer djb abimiz gereken modülleri yama'dan çok sisteme gömseydi veya projede bunu yapacak baskın bir karakter çıksaydı qmail çok daha güçlü olurdu. şuandaki en büyük kazançlarından biri milyon tane çalıştırma mantığına göre çözüm olacak yamaların olması fakat bu aynı zamanda en büyük dezavantajı cunki milyon tane yama yüzünden tırmalayaibliyorsunuz. üst üste 5-6 tane yama kurduğunuzda önceki yamalar stable kodu değiştiridiği için diğerleri kurulamıyor bu kez başlıyorsunuz code base çalışıp yamayı el ile uyarlamaya 1-2 kez yapınca güzel diyorsunuz ama bu sorun sıklaşınca bıkıyorsunuz...

100K makinadan 30 tane qmail çıkartan zihniyetide kınamak gerek sanırım :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: Smalltalk, bir video, bir IDE ya da test-driven development üstüne...

FZ

Eski Smalltalkçulardan Kent Beck, Test-Driven Development By Example kitabında genellikle Java ve çok az bir yerde de Python kullanıyor. Lakin üstadın zaman zaman hayıflandığını görüyoruz, "ah şimdi elimin altında Smalltalk, Smalltalk IDE ve Refactoring Browser" olsaydı diye.

Neden?

Belki de cevabı burada yatıyor:

DeepBlue, IBM ve GO

redial

... “Ne istiyorsanız kullanın. 250 paralel işlemci yetmezse 500 tanesini kullanın, o da yetmediyse bin tane. Eğer o da yetmiyorsa benim `laptop´ıma ve oğlumun `PlayStation´ına el koyabilirsiniz. İşe yarayacak her insanı işe alın, eğer tanrı Zeus size fikir verecekse Yunanların ne dediğini umursamadan ben gidip onu Olimpos’tan sizin için getiririm ama bir büyük GO ustasını yenin yoksa...”

Tamamı için...

Editörün Notu: Mükemmel bir yazı, yazarın eline ve ruhuna sağlık.

Google Code Jam 2004

mentat

Google Code Jam 2004 için kayıtlar açıldı. 15 Eylül'e kadar kayıtlar sürecek. Yarışma ve ödüller (hemen hemen) herkese açık, Java, C++, C# veya VB.NET kullanılabilen diller, keyifli bir deneyim olabilir gibi. Eleman bulmak için gayet akıllıca bir fikir.

Türkçe GPL Wiki Yazılımı: Wiksis

anonim

2004'ün başında WYSIWYG editörlü Türkçe CMS yazılımı Websis'i GPL lisansı ile çıkaran CyrocomGPL'D den yepyeni bir program daha: Wiksis

"Wiki ne demek?" sorusuna kısaca "herkesin bir site üzerinde kolayca ve giriş yapmaksızın içerik oluşturması" (bazı wikiler giriş ister)diye cevap verebiliriz...

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)