Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

0
FZ
Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
gumush
Acikcasi 100.000 kadar server'in oldugu bir siralamada sadece 37 tane Qmail olmasi cok sacma geldi bana , sonuclarin netcraft kadar guvenilir oldugundan supheliyim .

Birde Spam 'den korunma methodlari nedeni ile serverin fingerprintlerinin cok saglikli olarak alinamayabilecegini dusunuyorum.
0
FuZzY
37 qmail sunucusu kulağa mantıklı gelmiyor :)
Bence de çok da sağlıklı bir oran verilememiş gibi.
0
honal
sayfaya kisaca bir goz attim fakat hangi yontemi kullanarak cozumleme yaptiklarini goremedim,bir de Almanya basta olmak uzere daha cok avrupa ulkelerini iceriyor.SMTP server denetleyici olarak NMAP(http://www.insecure.org/nmap)'i örnek alarak yazılmış bir program kullaniyorum şuanki durumu itibari ile tatmin edici sonuclar veriyor
SMTPSCAN(http://www.greyhats.org/smtpscan).
0
conan
Link duzeltelim :)
http://www.greyhats.org/outils/smtpscan/
;)
0
Nightwalker
qmail konusu benimde kafama takıldı. Hazır konu açılmışken bir makinaya yeni bir mail server kurmam ve eski makinadaki sendmail kullanıcı hesaplarınıda buraya aktarmam gerekiyor. Hangi sunucuyu önerirsiniz Ben üç seçenek üzerinde durudum

1) sendmail çünkü kullanıcı hesaplatının aktarımı kolay olacakmış gibi geliyor ama güvenlik problemi var.

2) Postfix çünkü yaygın bir kullanımı ve desteği var ama yinede qmail kadar güvenli değil.

3) qmail çünkü güvenli. Aslında ençok qmail kurmayı istiyorum ama yaygınlık destek ve sendmail hesaplarının aktarılması konusu beni düşündürüyor. Birde spam assasin veya benzeri bir programı qmail ile kullanmış olan var mı verimi ve yönetim kolaylığı nasıl ?

(Not güvenlik dedim sendmail için ama eski makinada (486) slackware üzerinde sendmail yıllardır hiçbir yama uygulanmadan çalışıyormuş :) )

Tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
0
tongucyumruk
Postfix'e rahatlıkla aktarılacağını sanıyorum... Zira zamanında postfix'in yazılmaya başlanmasının sebebi Vietse Venema amcanın bir türlü AIX üzerinde sendmail'i çalıştıramaması. Bunun üzerine oturup %100 sendmail uyumlu postfix'i yazar. Bir mail sistemini sendmail'den postfix'e migrate etmenin de ortalama 10 dakika sürdüğü söylenir.

Qmail'e gelince güvenli olduğu doğru, ancak mail listelerine gelen giden qmail sorularının yoğunluğundan anladığım kadarıyla kurulum ve yönetimi biraz kastırıcı.

Bir de eğer çok büyük bir ağ veya yapılacak çok fazla atraksiyon sözkonusu değilse exim'i de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
0
sundance
Hepsine teker teker cevap vermekte fayda var sanırım :)

1) Postfix kullanım olarak sendmaildan hiçbir şekilde daha zor değil, aksine Sendmail configurasyon dosyalarının anlaşılmazlığı üzerine şakalar bile vardır, postfixde bunların hiçbiri yok. Dahası makinanızdaki sendmaili postfix ile değiştirdiğinizde çalıştırma komutlarınızı bile değiştirmenize gerek kalmıyor, postfix bütün binarylerini sendmail ismi ile çalıştırıp, size şeffaflık sağlayabiliyor.

Aktarım ve performans konusunda ise gayet iyi. İsterseniz şu mükemmel dökümanı bir gözden geçirin Replacing Sendmail with Postfix [ultra.litpixel.com:84]

2) Postfix gerçekten yaygın kullanıma sahip. Bunda webmin ve diğer kolay yönetim araçları ile bağlantısı önemli. Qmail kadar güvenli olmadığı da çok tartışma götürür bir konu, Qmail'ı kırana ödül var ama Postfix'in de bu konuda bir problemi olmadı.

3) Qmailin güvenli olması birçok kişinin hemfikir olduğu bir şey. Öte yandan Dan Bernstein'ın programları ile ilgili birçok tartışılan konu da var, (lisansların kendine özgü olmasından, paramparça programcıklardan oluşuyor olmalarına kadar)

Kısaca böyle. Bence Postfix'i bir deneyin,
0
roots
sundance yeterli bir cevap vermiş aslında fakat bende her 3 mta konusunda 20-30 bin mailbox ile kullanmanın tecrübesi ile cevap vermek istiyorum.

1) sendmail bıktırıcı derecede zor bir config yapısına sahip yok m4 ile çeviriyorsun oradan sistem özel conflarını alıyorsun istedigin feature ekliyosun ugrasıyosun ugrasıyosun zor iş, tek bir domain altında basit bir mta kullanmayı dusunuyorsanız neredeyse tüm linux dağıtımlarında default geldiği için kullanabilirsiniz.

2) postfix sendmail'in çoğunluğunu ezerek geçecek qmail'in kolay ve güvenli sloganlarınıda zora düşürecek bir mta özellikle çalışma mekanizmasını kavradıktan sonra oturup kendi configlerinizi yaratmanız ve özellikle debian üzerinde 15 dk da hem virüs hem spam hem virtual auth gibi feci gerekli modlarını yükleyerek sıfırdan kurabiliyor olmanız üstünlüğünü gösteriyor sanırım, bu kadar reklamın nedenine gelince qmail'in milyon tane yama derdinden beni kurtarmış olmasını söyleyebilirim :)

3) qmail çok güzeldir, eğer djb abimiz gereken modülleri yama'dan çok sisteme gömseydi veya projede bunu yapacak baskın bir karakter çıksaydı qmail çok daha güçlü olurdu. şuandaki en büyük kazançlarından biri milyon tane çalıştırma mantığına göre çözüm olacak yamaların olması fakat bu aynı zamanda en büyük dezavantajı cunki milyon tane yama yüzünden tırmalayaibliyorsunuz. üst üste 5-6 tane yama kurduğunuzda önceki yamalar stable kodu değiştiridiği için diğerleri kurulamıyor bu kez başlıyorsunuz code base çalışıp yamayı el ile uyarlamaya 1-2 kez yapınca güzel diyorsunuz ama bu sorun sıklaşınca bıkıyorsunuz...

100K makinadan 30 tane qmail çıkartan zihniyetide kınamak gerek sanırım :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NetLogo 3.0 Çıktı

FZ

Multi-agent programlama ve modelleme için en çok kullanılan yazılım geliştirme ortamlarından biri olan NetLogo'nun 3.0 sürümü duyuruldu.

Bu sürümde üç boyutlu grafikler, Sistem Dinamikleri Modelleme, gelişmiş grafik özellikler mevcut. 3D graphics, a System Dynamics Modeler, improved turtle pens, improved BehaviorSpace, and other enhancements. Here's a complete list of changes. Try it and let us know what you think. Detaylı değişiklik listesine buradan erişebilirsiniz. Ayrıca sistemde kullanılabilen modelleri web tarayıcınızda da görmeniz mümkün. (Dikkat, tüm gününüzü alabilir, dalıp gidebilirsiniz, tehlikeli :)

GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

Soulblighter

C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Democracy Player artık Linux için de var!

larweda

Özgür İnternet TV istemcisi Democracy Player'in en sonunda Linux versiyonu da duyuruldu! Uygulama, bir genel video oynatıcısı (VLC), bir bittorrent istemcisi ve bir RSS okuyucusunu birleştiriyor. Linux versiyonu ile birlikte uygulama Linux türevleri (Debian, Fedore Core 4, Fedora Core 5 ve Ubuntu), Windows ve Mac OS X için kullanılabilir oldu.

Microsoft Sunar: LINQ Projesi

FZ

Daha önce "Microsoft bir şeyler duyurmaya hazırlanıyor galiba" demişti birileri ve biz de bunu not etmiştik FM'nin bir kenarına. Beklenen şey oldu ve Microsof, PDC etkinliğinde getirdiği yenilikleri duyurdu.

MySQL GNU/Linux Desteğini Sınırladı

vst

Slashdot haberine göre, MySQL yeni destek stratejisi doğrultusunda sadece RedHat ve SuSE Enterprise ürünlerine destek verecek.

Bahsi geçen destek stratejisi önceden "MySQL Network Support Plan" iken, şimdi "MySQL Enterprise Support Plan" ile değiştirilmiş.

Bakalım, bu gelişme PostgreSQL kullanıcılarının sayısını arttıracak mı?

Güncelleme: Bu haber MySQL müşteri temsilcisinin yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyormuş. hedele'ye bilgilendirdiği için teşekkürler.