Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

0
FZ
Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
gumush
Acikcasi 100.000 kadar server'in oldugu bir siralamada sadece 37 tane Qmail olmasi cok sacma geldi bana , sonuclarin netcraft kadar guvenilir oldugundan supheliyim .

Birde Spam 'den korunma methodlari nedeni ile serverin fingerprintlerinin cok saglikli olarak alinamayabilecegini dusunuyorum.
0
FuZzY
37 qmail sunucusu kulağa mantıklı gelmiyor :)
Bence de çok da sağlıklı bir oran verilememiş gibi.
0
honal
sayfaya kisaca bir goz attim fakat hangi yontemi kullanarak cozumleme yaptiklarini goremedim,bir de Almanya basta olmak uzere daha cok avrupa ulkelerini iceriyor.SMTP server denetleyici olarak NMAP(http://www.insecure.org/nmap)'i örnek alarak yazılmış bir program kullaniyorum şuanki durumu itibari ile tatmin edici sonuclar veriyor
SMTPSCAN(http://www.greyhats.org/smtpscan).
0
conan
Link duzeltelim :)
http://www.greyhats.org/outils/smtpscan/
;)
0
Nightwalker
qmail konusu benimde kafama takıldı. Hazır konu açılmışken bir makinaya yeni bir mail server kurmam ve eski makinadaki sendmail kullanıcı hesaplarınıda buraya aktarmam gerekiyor. Hangi sunucuyu önerirsiniz Ben üç seçenek üzerinde durudum

1) sendmail çünkü kullanıcı hesaplatının aktarımı kolay olacakmış gibi geliyor ama güvenlik problemi var.

2) Postfix çünkü yaygın bir kullanımı ve desteği var ama yinede qmail kadar güvenli değil.

3) qmail çünkü güvenli. Aslında ençok qmail kurmayı istiyorum ama yaygınlık destek ve sendmail hesaplarının aktarılması konusu beni düşündürüyor. Birde spam assasin veya benzeri bir programı qmail ile kullanmış olan var mı verimi ve yönetim kolaylığı nasıl ?

(Not güvenlik dedim sendmail için ama eski makinada (486) slackware üzerinde sendmail yıllardır hiçbir yama uygulanmadan çalışıyormuş :) )

Tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini beklerim.
0
tongucyumruk
Postfix'e rahatlıkla aktarılacağını sanıyorum... Zira zamanında postfix'in yazılmaya başlanmasının sebebi Vietse Venema amcanın bir türlü AIX üzerinde sendmail'i çalıştıramaması. Bunun üzerine oturup %100 sendmail uyumlu postfix'i yazar. Bir mail sistemini sendmail'den postfix'e migrate etmenin de ortalama 10 dakika sürdüğü söylenir.

Qmail'e gelince güvenli olduğu doğru, ancak mail listelerine gelen giden qmail sorularının yoğunluğundan anladığım kadarıyla kurulum ve yönetimi biraz kastırıcı.

Bir de eğer çok büyük bir ağ veya yapılacak çok fazla atraksiyon sözkonusu değilse exim'i de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
0
sundance
Hepsine teker teker cevap vermekte fayda var sanırım :)

1) Postfix kullanım olarak sendmaildan hiçbir şekilde daha zor değil, aksine Sendmail configurasyon dosyalarının anlaşılmazlığı üzerine şakalar bile vardır, postfixde bunların hiçbiri yok. Dahası makinanızdaki sendmaili postfix ile değiştirdiğinizde çalıştırma komutlarınızı bile değiştirmenize gerek kalmıyor, postfix bütün binarylerini sendmail ismi ile çalıştırıp, size şeffaflık sağlayabiliyor.

Aktarım ve performans konusunda ise gayet iyi. İsterseniz şu mükemmel dökümanı bir gözden geçirin Replacing Sendmail with Postfix [ultra.litpixel.com:84]

2) Postfix gerçekten yaygın kullanıma sahip. Bunda webmin ve diğer kolay yönetim araçları ile bağlantısı önemli. Qmail kadar güvenli olmadığı da çok tartışma götürür bir konu, Qmail'ı kırana ödül var ama Postfix'in de bu konuda bir problemi olmadı.

3) Qmailin güvenli olması birçok kişinin hemfikir olduğu bir şey. Öte yandan Dan Bernstein'ın programları ile ilgili birçok tartışılan konu da var, (lisansların kendine özgü olmasından, paramparça programcıklardan oluşuyor olmalarına kadar)

Kısaca böyle. Bence Postfix'i bir deneyin,
0
roots
sundance yeterli bir cevap vermiş aslında fakat bende her 3 mta konusunda 20-30 bin mailbox ile kullanmanın tecrübesi ile cevap vermek istiyorum.

1) sendmail bıktırıcı derecede zor bir config yapısına sahip yok m4 ile çeviriyorsun oradan sistem özel conflarını alıyorsun istedigin feature ekliyosun ugrasıyosun ugrasıyosun zor iş, tek bir domain altında basit bir mta kullanmayı dusunuyorsanız neredeyse tüm linux dağıtımlarında default geldiği için kullanabilirsiniz.

2) postfix sendmail'in çoğunluğunu ezerek geçecek qmail'in kolay ve güvenli sloganlarınıda zora düşürecek bir mta özellikle çalışma mekanizmasını kavradıktan sonra oturup kendi configlerinizi yaratmanız ve özellikle debian üzerinde 15 dk da hem virüs hem spam hem virtual auth gibi feci gerekli modlarını yükleyerek sıfırdan kurabiliyor olmanız üstünlüğünü gösteriyor sanırım, bu kadar reklamın nedenine gelince qmail'in milyon tane yama derdinden beni kurtarmış olmasını söyleyebilirim :)

3) qmail çok güzeldir, eğer djb abimiz gereken modülleri yama'dan çok sisteme gömseydi veya projede bunu yapacak baskın bir karakter çıksaydı qmail çok daha güçlü olurdu. şuandaki en büyük kazançlarından biri milyon tane çalıştırma mantığına göre çözüm olacak yamaların olması fakat bu aynı zamanda en büyük dezavantajı cunki milyon tane yama yüzünden tırmalayaibliyorsunuz. üst üste 5-6 tane yama kurduğunuzda önceki yamalar stable kodu değiştiridiği için diğerleri kurulamıyor bu kez başlıyorsunuz code base çalışıp yamayı el ile uyarlamaya 1-2 kez yapınca güzel diyorsunuz ama bu sorun sıklaşınca bıkıyorsunuz...

100K makinadan 30 tane qmail çıkartan zihniyetide kınamak gerek sanırım :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

tspell: Türkçe Doğal Dil İşleme Yazılımı

FZ

İlk kez Bilgi Üniversitesi´nin bilgisayar bilimleri e-posta listesinde görmüştüm tspell projesinin adresini, sanırım Mart ayı civarıydı, gidip baktığımda ortada henüz bir şey yoktu. Geçen hafta uğradığımda ise Java ile geliştirilmiş ve hiç de küçümsenmeyecek bir sistem ve güzel bir web sayfası karşıladı beni. Bilişsel bilim (cognitive science) ve doğal dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konuları ile uğraşan biri olarak heyecanlandığımı inkâr edemem.

İki Türk programcı tarafından başlatılan ve Türk diline ciddi bir teknolojik hizmet olarak gördüğüm böyle bir projenin varlığı, açık kodlu olması ve paylaşıma açık olarak sunulması beni çok sevindirdi.

Bir hayli iddialı olan projenin 0.2 numaralı sürümü hem doğrudan çalışabilir olarak (200 KB) hem de istenirse Java kodları ile birlikte Internet´ten çekilebiliyor. Geliştiricilerin Eclipse yazılım geliştirme platformunu önermeleri ve tspell Java kaynak kodlarının Eclipse üzerinden nasıl çekilip derlenebileceğini anlatan teknik bir makale yazmış olmaları ise benim gibi konuya hızlı bir giriş yapmak isteyen ancak Eclipse ve Java konusunda çok deneyimli olmayan programcılar için çok ciddi bir artı puan. Görebildiğim kadarı ile Eclipse bir hayli güçlü bir platform, CVS işlevselliği de dahil olmak üzere her türlü aracı bünyesinde sunuyor ve entegre olarak ekip çalışmasınız kolaylaştırıyor.

StarLogo: The Next Generation

FZ

Dağıtık ve paralel modelleme, simulasyon ve benzeri işler için tam teşekküllü bir ortam sunan StarLogo sisteminin 3 boyutlu ortama yönelik geliştirme yapmayı sağlayan sürümü StarLogo The Next Generation çıktı. MIT tarafından desteklenen ve geliştirilen projenin programlamayı daha geniş ve genç bir kitleye yayması, karmaşık sistemlere dair düşünme ve modelleme yetilerini geliştirmesi hedefleniyor.

F# ile Programlama - Microsoft Dil Teknolojilerinde Nereye Gidiyor?

FZ

Don Syme’in F# programlama ile ilgili tanıtım ve demo videolarını gördükten sonra Pazartesi mutlaka F# derleyicisini ve etkileşimli kabuğunu indirip denemem gerektiğini düşünmüştüm.

Emacs + SLIME + Common Lisp tarzında rahat bir etkileşim ve hızlı geliştirme, deneme, sonuçları anında görme imkanı sunan F# bir betik dilinin kıvraklığı ile fonksiyonel programlamadan ve ileri programlama tekniklerinden faydalanmayı sağlıyor. Derlenen programlar .NET IL (Intermediate Language) koduna derlendiği ve bunlar da JITlenerek (Just In Time compilation) çalıştırıldığı için performans gayet iyi görünüyor.

Flash 10 son beta versiyonu (Astro) yeni linux özellikleriyle birlikte çıktı

ersin2k

Geçtiğimiz ay Adobe Flash Player in 10ncu sürümü Windows yanında Mac OS X ve Linux için aynı anda yayınlandı. Bu beta sürümü yeni 3D efektler, geliştirilmiş metin düzeni, geliştirimiş API ve görsel performans güçlendirmeleri eklemişti. Bugün Adobe Flash player 10 için yeni bir beta daha çıkarttı.ASTRO adlı bu versiyonda linux için penceresiz "wmode" , web kameraları için Video4Linux 2 (V4L2) desteği, yeni dil desteği (Türkçe artık var), arttırılmış hız ve güçlendirilmiş stabilite sunuyor. Ancak henüz 64 bit versiyonu yok.