Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

0
neikos
IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.
Sonuç bölümünü Türkçe'ye çevirmeye çalıştım :

Her ne kadar Ruby On Rails Ağ geliştirme camiasında hatrı sayılır bir ilgi çeken, yeni ve heyecan verici bir framework olsa da, çekirdek mimarisi J2EE'de bulunan temel örüntüleri izlemektedir. İki framework arasındaki fark, ağ uygulamaları geliştirme işine yaklaşım felsefelerinde. Rails belli kurallara göre yazılmış kodu konfigürasyona tercih ederken, Ruby dilinin dinamik yapısı temel kodun büyük bir kısmını çalıştırma zamanında üretiyor. Birçok Rails projesi tek proje olarak yaratılır ve uygulama geliştirme için homojen bileşenlerden faydalanılır. J2EE'de ise ayrı ayrı geliştirilen en iyi bileşenler XML konfigürasyon dosyaları yardımı ile tek bir proje olacak şekilde birleştirilir.

İyi ama, şimdi Rails'i bundan sonraki web uygulamamı geliştirmek için kullanabilir miyim? Neden olmasın? Rails, birbiriyle uyum içinde çalışan parçalardan oluşan ve yazılım endüstrisinde kabul görmüş örüntüleri gerçekleştiren bir framework. Bunun yanında Ruby programlama dili hızlı yazılım geliştirmeye ve kodun çoğunu otomatik üretmeye yarayan bir yapıda. MVC (Model-View-Controller) ve ORM (Object-Relational-Mapping) örüntülerine aşina bir programcı Rails'e kolayca uyum sağlayacatır.

Peki bu güzel framework için J2EE framework'unu bir kenara mı bırakmalıyım? Tabii ki hayır. J2EE iyi tasarlanmış bir standart, sağlam implemantasyonları mevcut ve de en önemlisi kanıtlanmış bir teknoloji. Ama Rails'i indirmenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum. Birçok başlangıç seviyesindeki yazı bile sizi kısa zamanda Rails ile üretken hale getirecektir. Rails ile çalışmaktan büyük bir zevk alacağınızı garanti edemem ama iddia ederim ki Rails'den menun kalacaksınız.

Görüşler

0
malkocoglu_3
Ruby on Rails'e saygimiz var. Fakat yazinin yazarin Struts bilgisinde bir eksik var. Mesela degisik Struts Action'lar icin uc degisik class olusturulmus, halbuki Struts dunyasinda DispatchAction ozellik sayesinde uc degisik class yerine "tek class'ta degisik metotlar" (aynen Rails orneginde oldugu gibi) yeterli oluyor.

Ama bunlara ragmen guzel bir makale. Ruby dili, ve RoR sIkI teknolojidir. Bu yazi hakkinda diger Java'cilarin yorumlarini gormek isterseniz:

http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=35202
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu.

madness

7_4_STABLE üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu. 7.4.1'den sonra yapılan değişiklikler içinde, bizim için en dikkat çekici olanı:

* Partial fix for Turkish-locale issues

Türkçe sorunu için uzun süreden beri yazışmamız bir miktar sonuç verdi. Çabaları için Nicolai Tufar'a ve Enver Altın'a teşekkürler.

Advantage Veri Tabanı Beta 7.1

anonim

Advantage Sürüm 7.1 Beta kullanıma sunuldu. Tamamen türkçe ilk veritabanı olan kullanıcılardan gelen istekler çerçevesinde yeni eklemelerin ve optimizasyonların yapıldığı Advantage Sürüm 7.1 BETA hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Advantage Veri Tabanı, 1991 yılından bugüne dek tüm dünyada kullanılan ve sağladığı yüsek performans, güvenlik ve kararlılık ile bir çok ödülün sahibi olan ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir.

Üstün özelliklerinin ülkemizde uygun lisanslama modelleri ile birleştirilmesiyle Advantage, bugün bir çok yazılım evi ve kurum tarafından tercih edilmiş ve aktif olarak kullanılmaktadır.

Tüm dokümantasyonun ( hata kodları dahil ) Türkçe olması da bir başka avantaj.

HTML kodunun içine C++ yazabilir misiniz?

FZ

COMDEX etkinliğinde dikkate değer bir çıkış yapan ve "Best of COMDEX Awards Internet Software Finalist" ünvanını kazanan Rivar Technologies "CODE: NEO" adlı ürünü ile dinamik web sayfası geliştirme kavramına yeni ve radikal bir boyut getirmeye hazırlanıyor.

Steganografide Yeni Ufuklar

FZ

Güvenlik ve veri gizleme konusunda çalışanların ilgisini çekecek yeni bir program geliştirildi. Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmakta olan Rakan El-Halil tarafından geliştirilen Hydan ile elinizdeki metni çalıştırılabilir bir dosya içine gizlice yerleştirebiliyorsunuz ve sonuç olarak ortaya çıkan dosya orjinali ile aynı boya sahip ve aynı şekilde çalışır bir dosya oluyor.

Escher İnteraktif

butch

Daha önce de fazlamesai'de bahsi geçen, theunderdogs.org sitesinde Sundance'in rastlayıp bana ilettiği "Escher Interactive: Exploring the Art of the Infinite" aslında 1996 yılında yayınlanmış, içinde Escher'in çalışmalarının açıklamalarıyla ve bazı oyunlarla sunulduğu bir cd. TheUnderDogs'daki arkadaşlarsa bunun cd'siz çalışabilir bir halini hazırlayıp tüm dünyaya sunmuşlar. Ben inceledim ve hemen arşivime ekledim. Kaçırmayın muhakkak indirin.