Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

0
neikos
IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.
Sonuç bölümünü Türkçe'ye çevirmeye çalıştım :

Her ne kadar Ruby On Rails Ağ geliştirme camiasında hatrı sayılır bir ilgi çeken, yeni ve heyecan verici bir framework olsa da, çekirdek mimarisi J2EE'de bulunan temel örüntüleri izlemektedir. İki framework arasındaki fark, ağ uygulamaları geliştirme işine yaklaşım felsefelerinde. Rails belli kurallara göre yazılmış kodu konfigürasyona tercih ederken, Ruby dilinin dinamik yapısı temel kodun büyük bir kısmını çalıştırma zamanında üretiyor. Birçok Rails projesi tek proje olarak yaratılır ve uygulama geliştirme için homojen bileşenlerden faydalanılır. J2EE'de ise ayrı ayrı geliştirilen en iyi bileşenler XML konfigürasyon dosyaları yardımı ile tek bir proje olacak şekilde birleştirilir.

İyi ama, şimdi Rails'i bundan sonraki web uygulamamı geliştirmek için kullanabilir miyim? Neden olmasın? Rails, birbiriyle uyum içinde çalışan parçalardan oluşan ve yazılım endüstrisinde kabul görmüş örüntüleri gerçekleştiren bir framework. Bunun yanında Ruby programlama dili hızlı yazılım geliştirmeye ve kodun çoğunu otomatik üretmeye yarayan bir yapıda. MVC (Model-View-Controller) ve ORM (Object-Relational-Mapping) örüntülerine aşina bir programcı Rails'e kolayca uyum sağlayacatır.

Peki bu güzel framework için J2EE framework'unu bir kenara mı bırakmalıyım? Tabii ki hayır. J2EE iyi tasarlanmış bir standart, sağlam implemantasyonları mevcut ve de en önemlisi kanıtlanmış bir teknoloji. Ama Rails'i indirmenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum. Birçok başlangıç seviyesindeki yazı bile sizi kısa zamanda Rails ile üretken hale getirecektir. Rails ile çalışmaktan büyük bir zevk alacağınızı garanti edemem ama iddia ederim ki Rails'den menun kalacaksınız.

Görüşler

0
malkocoglu_3
Ruby on Rails'e saygimiz var. Fakat yazinin yazarin Struts bilgisinde bir eksik var. Mesela degisik Struts Action'lar icin uc degisik class olusturulmus, halbuki Struts dunyasinda DispatchAction ozellik sayesinde uc degisik class yerine "tek class'ta degisik metotlar" (aynen Rails orneginde oldugu gibi) yeterli oluyor.

Ama bunlara ragmen guzel bir makale. Ruby dili, ve RoR sIkI teknolojidir. Bu yazi hakkinda diger Java'cilarin yorumlarini gormek isterseniz:

http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=35202
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MySQL GNU/Linux Desteğini Sınırladı

vst

Slashdot haberine göre, MySQL yeni destek stratejisi doğrultusunda sadece RedHat ve SuSE Enterprise ürünlerine destek verecek.

Bahsi geçen destek stratejisi önceden "MySQL Network Support Plan" iken, şimdi "MySQL Enterprise Support Plan" ile değiştirilmiş.

Bakalım, bu gelişme PostgreSQL kullanıcılarının sayısını arttıracak mı?

Güncelleme: Bu haber MySQL müşteri temsilcisinin yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyormuş. hedele'ye bilgilendirdiği için teşekkürler.

Göz hareketleri ile yazı yazmak

anonim

Ingilterede geliştirilen bir GPL projeden bahsetmek istiyorum, Dasher yazılımı göz hareketlerinizi takip ederek yazı yazmanıza olanak veriyor, demo'larını izledim gerçekten çok güzel, eylül ayı içinde 3.0 versiyonu çıkacak olan yazılımın, 1.6.8 versiyonunu ücretsiz olarak internet sitelerinden download edebilirsiniz. Adres:www.inference.phy.cam.ac.uk

DCP-Portal Gelişiyor... v4.5

anonim

Tamamen Türk içerik yönetimi uygulaması DCP-Portal'ın yeni sürümü çıktı. Yönetici alanı yeniden geliştirilen DCP-Portal, 4.5. sürümünde benzerlerinden çok daha kolay ve konfigüre edilebilir bir sistem yönetimi imkanı sunuyor. İçerisinde dosya yükleme, WYSIWYG tarzı bir HTML editör bulunduran yazılım, içerikler eklenirken ve/veya güncellenirken hiçbir HTML bilgisine gerek duymuyor.

ELOG

m1a2

Uzun zamandan beri aradığım türde bir programı freshmeat`te nihayet buldum :) ELOG, her türden notlarınızı browser üzerinden yazabileceğiniz son derece hafif bir web defteri. Parçacık fiziği üzerine araştırmalar yapan `Paul Scherrer Institute`ın bir elemanı tarafından (Stefan Ritt) yazılan program harika iş görüyor.

Rosetta Stone: Dil Öğrenme Aracı

SHiBuMi

Rosetta Stone, temel mantığı "Yeni bir dili öğrenmenin en iyi yöntemi nedir? Kendi anadilinizi öğrendiğiniz yöntem" olan, çok başarılı bir yabancı dil öğrenme aracı. Sitelerinde de belirttikleri üzere, ilk dilimizi yani anadilimizi, okula bile gitmeden öğreniyoruz. Bunu, gördüklerimizi, işittiklerimizi başka hiçbir dile dayandırmadan yapıyoruz. Aynı yöntemi, yeni bir dil öğrenmek için de rahatlıkla kullanabiliriz.