Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

0
neikos
IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.
Sonuç bölümünü Türkçe'ye çevirmeye çalıştım :

Her ne kadar Ruby On Rails Ağ geliştirme camiasında hatrı sayılır bir ilgi çeken, yeni ve heyecan verici bir framework olsa da, çekirdek mimarisi J2EE'de bulunan temel örüntüleri izlemektedir. İki framework arasındaki fark, ağ uygulamaları geliştirme işine yaklaşım felsefelerinde. Rails belli kurallara göre yazılmış kodu konfigürasyona tercih ederken, Ruby dilinin dinamik yapısı temel kodun büyük bir kısmını çalıştırma zamanında üretiyor. Birçok Rails projesi tek proje olarak yaratılır ve uygulama geliştirme için homojen bileşenlerden faydalanılır. J2EE'de ise ayrı ayrı geliştirilen en iyi bileşenler XML konfigürasyon dosyaları yardımı ile tek bir proje olacak şekilde birleştirilir.

İyi ama, şimdi Rails'i bundan sonraki web uygulamamı geliştirmek için kullanabilir miyim? Neden olmasın? Rails, birbiriyle uyum içinde çalışan parçalardan oluşan ve yazılım endüstrisinde kabul görmüş örüntüleri gerçekleştiren bir framework. Bunun yanında Ruby programlama dili hızlı yazılım geliştirmeye ve kodun çoğunu otomatik üretmeye yarayan bir yapıda. MVC (Model-View-Controller) ve ORM (Object-Relational-Mapping) örüntülerine aşina bir programcı Rails'e kolayca uyum sağlayacatır.

Peki bu güzel framework için J2EE framework'unu bir kenara mı bırakmalıyım? Tabii ki hayır. J2EE iyi tasarlanmış bir standart, sağlam implemantasyonları mevcut ve de en önemlisi kanıtlanmış bir teknoloji. Ama Rails'i indirmenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum. Birçok başlangıç seviyesindeki yazı bile sizi kısa zamanda Rails ile üretken hale getirecektir. Rails ile çalışmaktan büyük bir zevk alacağınızı garanti edemem ama iddia ederim ki Rails'den menun kalacaksınız.

Görüşler

0
malkocoglu_3
Ruby on Rails'e saygimiz var. Fakat yazinin yazarin Struts bilgisinde bir eksik var. Mesela degisik Struts Action'lar icin uc degisik class olusturulmus, halbuki Struts dunyasinda DispatchAction ozellik sayesinde uc degisik class yerine "tek class'ta degisik metotlar" (aynen Rails orneginde oldugu gibi) yeterli oluyor.

Ama bunlara ragmen guzel bir makale. Ruby dili, ve RoR sIkI teknolojidir. Bu yazi hakkinda diger Java'cilarin yorumlarini gormek isterseniz:

http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=35202
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PostgreSQL 8.1 duyuruldu!

madness

Dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL'in 8.1 sürümü bugün duyuruldu.

Ayrıntılı Türkçe basın bültenine buradan ulaşabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Semantik Uygulama

FZ

Web 3.0 ve semantik web laflarını artık FM'de de daha sık duyar hale geldik.

Read / Write Web'deki güncel bir yazı yakından takip edilmesi gereken 10 semantik web uygulamasından bahsediyor. Bunların arasında Hakia, PowerSet ve FreeBase gibi isimler de göze çarpıyor.

Belki de artık ontoloji gibi kavramları öğrenmenin, SPARQL, OWL gibi dilleri kurcalamanın ve AllegroGraph ve TopBraid Composer gibi araçlarla haşır neşir olmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç:

Windowsçular için Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar

FZ

Bir grup cesur adam demiş ki "GNU/Linux ile haşır neşir olanlar zaten açık kodlu yazılım, özgür yazılım nedir ne değildir biliyor, biz MS Windows kullananları hedefleyerek şöyle ortaya karışık bir güzellik yapalım adını da TheOpenCD projesi koyalım."

Evet, aynen böyle demişler ve binbir değişik yerden download edebileceğiniz bir CD hazırlamışlar bunun içine de masaüstü kullanıcısını hedefleyerek OpenOffice.org, DictInstall, AbiWord, Beonex Communicator, FileZilla, Putty, WinVNC, XChat, Audacity, CDex,7-Zip, NetTime, Win Privacy Tray, Sokoban YASC 1.53, Celestia gibi yazılımları koymuşlar.

CD'de söz konusu yazılımlara ek olarak açık kaynak kodlu yazılım felsefesi ile ilgili makaleler ve başka bilgiler de mevcut.

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.