Ruby On Rails ve J2EE Üzerine developerWorks Makalesi

0
neikos
IBM developerWorks adresinde Rails ile J2EE mimarilerini karşılaştıran yeni bir makale yayınlandı. Makale, Rails ile Tomcat + Struts + Hibernate'den oluşan bir J2EE mimarisini karşılaştırıyor.

Özellikle J2EE'ye aşina olan ve Rails ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için yararlı bir makale.
Sonuç bölümünü Türkçe'ye çevirmeye çalıştım :

Her ne kadar Ruby On Rails Ağ geliştirme camiasında hatrı sayılır bir ilgi çeken, yeni ve heyecan verici bir framework olsa da, çekirdek mimarisi J2EE'de bulunan temel örüntüleri izlemektedir. İki framework arasındaki fark, ağ uygulamaları geliştirme işine yaklaşım felsefelerinde. Rails belli kurallara göre yazılmış kodu konfigürasyona tercih ederken, Ruby dilinin dinamik yapısı temel kodun büyük bir kısmını çalıştırma zamanında üretiyor. Birçok Rails projesi tek proje olarak yaratılır ve uygulama geliştirme için homojen bileşenlerden faydalanılır. J2EE'de ise ayrı ayrı geliştirilen en iyi bileşenler XML konfigürasyon dosyaları yardımı ile tek bir proje olacak şekilde birleştirilir.

İyi ama, şimdi Rails'i bundan sonraki web uygulamamı geliştirmek için kullanabilir miyim? Neden olmasın? Rails, birbiriyle uyum içinde çalışan parçalardan oluşan ve yazılım endüstrisinde kabul görmüş örüntüleri gerçekleştiren bir framework. Bunun yanında Ruby programlama dili hızlı yazılım geliştirmeye ve kodun çoğunu otomatik üretmeye yarayan bir yapıda. MVC (Model-View-Controller) ve ORM (Object-Relational-Mapping) örüntülerine aşina bir programcı Rails'e kolayca uyum sağlayacatır.

Peki bu güzel framework için J2EE framework'unu bir kenara mı bırakmalıyım? Tabii ki hayır. J2EE iyi tasarlanmış bir standart, sağlam implemantasyonları mevcut ve de en önemlisi kanıtlanmış bir teknoloji. Ama Rails'i indirmenizi ve kurcalamanızı tavsiye ediyorum. Birçok başlangıç seviyesindeki yazı bile sizi kısa zamanda Rails ile üretken hale getirecektir. Rails ile çalışmaktan büyük bir zevk alacağınızı garanti edemem ama iddia ederim ki Rails'den menun kalacaksınız.

Görüşler

0
malkocoglu_3
Ruby on Rails'e saygimiz var. Fakat yazinin yazarin Struts bilgisinde bir eksik var. Mesela degisik Struts Action'lar icin uc degisik class olusturulmus, halbuki Struts dunyasinda DispatchAction ozellik sayesinde uc degisik class yerine "tek class'ta degisik metotlar" (aynen Rails orneginde oldugu gibi) yeterli oluyor.

Ama bunlara ragmen guzel bir makale. Ruby dili, ve RoR sIkI teknolojidir. Bu yazi hakkinda diger Java'cilarin yorumlarini gormek isterseniz:

http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=35202
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BLAM!

butch

Son zamanlarda bir RSS çılgınlığıdır gidiyor. Tabi bunda Firefox ve Thunderbird'ün yeni sürümlerinin etkisi çok fazla. RSS, gününün önemli bir bölümünü haber sitelerini takip ederek geçirenler için çok pratik bir sistem, ancak yukarıda bahsettiğim programların sistemleri pek pratik değil. Bunun için yaptığım bir araştırmada BLAM!'a rastladım. Haber takip etmeyi çocuk oyuncağı haline getiren bu programın FM 'in takip edilmesini kolaylaştıracağına ve diğer haber sitelerinin de takibini kolaylaştıcağı için haber yoğunluğunu da artıracağına inancım tam. Yani apt-get install blam.

Video4Skype

anonim

İnternet üzerinden sesli görüşme yapmak konusunda ses kalitesiyle bir devrim yaratan Skype herkesin malumu... Ancak siz de benim gibi "Yahoo Messanger"dan görüntü iletip Skype ile ses bağlantısı kurmakla uğraşıyorsanız bu yazılım tam size göre. Buradan ulaşabileceğiniz yazılım şu anda parasız indirilebiliyor.

OpenGL 3 (Long Peak) Duyuruldu

Tarık

OpenGL Long Peak (OpenGL 3) 8 Ağustos 2007 tarihinde, San Diago'da yapılan "Siggraph Birds of a Feather (BOF)" toplantısında resmi olarak duyuruldu.

Kaynak: OpenGL

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

Renklendirme Algoritması

kris

Eski siyah beyaz filmleri nasil renklendirdikleri aklım almıyordu. Kimyasal ya da bilgisayarlı bir yöntem olsun 1,5 saatlik film olsa 25x60x90 = 135000 kare eder. Her kare ile yarım saat uğraşılsa en az 67500 saat eder. Keşke o zamanlar böyle bir uygulama olsaydı... Bu israilliler deli:

Colorization using optimization.