AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

0
SHiBuMi
AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.
AJAX temel olarak aşağıdaki yöntemlerden faydalanıyor:

* Bilginin görüntülenmesi için HTML
* Javascript'in sahip olduğu Document Object Model'i kullanarak görüntülenen verinin dinamik ve interaktif olarak değiştirilebilmesi
* XMLHttpRequest nesnesi ile web sunucusu ile eşzamansız veri alışverişi. Bu veri alışverişi düz metin, HTML ya da XML gibi çeşitli formatlarda olabilir

En basit haliyle AJAX, size kullanıcının her yeni isteğinde web sayfasının tümünü yenileme zorunluluğundan kurtarır. Bunun yerine web sunucusundan yalnızca web sayfasında güncellenmesini istediğiniz bölümü çekebilir ve ekrana onu yansıtabilirsiniz. Bu size hem internet sitenizi hızlandırmanızı sağlar, hem de kullanıcıya daha kullanıcı dostu bir arayüz ile hizmet verme imkanı tanır.

En büyük fayda, web tabanlı intranet uygulamaları geliştirenler için olacaktır diye düşünüyorum. Bu teknik ile, uygulamanızın bir masaüstü yazılıma eşdeğer arabirime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgilenenlerin, aşağıdaki iki bağlantıyı incelemelerini öneririm:

http://www.adaptivepath.com/...
http://en.wikipedia.org/...

Görüşler

0
pismikrop
haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.
0
robertosmix
AJAX'a bir teknoloji demek aslında yanlış. AJAX bir yamadır. JavaScript'in Netscape'in tozlu raflarında yer almamasının bazı nedenlerini de aslında AJAX kendi bünyesinde gösteriyor. Dinamik sayfalar oluşturmak için sunulan alternatiflerin yanında işlevsel kolaylık sağlayabildiğinden dolayı kendisine iyi bir oranda yer bulmuştur.

Servlet tabanlı uygulama geliştirenler uğraşmasınlar, bütün Goooogle'ı ve wikipedia'ları darmadağın edip bir yığın araştırma yaptıktan sonra en avantajlı olarak belirlediğim framework Echo2'dir. Henüz bet sürümünde.. ama e-mail client örneğine bakarak nedir ne değildir kolaylıklar görebilirsiniz.

Aslında AJAX'ı daha iyi görebilmeniz için AJAX'a hayat veren GMail yada Google Maps'e bakabilirsiniz.


0
yetgin
İlgilenenler için bir de böyle Türkçe bir şey var:

*Ajax* Yaklaşımı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pavuk???

m1a2

Hemen söyleyelim, bu `Pavuk` ne oluyor? Pavuk özellikle son haliyle `wget`e ciddi bir rakip oluyor... Malum, `wget` Linux`taki temel araçlardan birisidir. Bendeniz de lynx, wget vb. kod tabanı iyice oturmuş, mature programları değiştirme taraftarı değilimdir. Alışkanlıklar bu tip temel araçların değiştirilmesine de çoğunlukla engeldir. 1-2 yıl önce ismini duyduğum fakat `wget`e duyduğum saygıdan ötürü incelemeye kalkışmadığım :)`pavuk`u bir süredir deniyorum. Pek te memnun kaldım. Siz de bir deneyin isterseniz. Nereden mi? İşte şuradan.

Adaptec Easy CD Creator sürprizi!

larweda

Adaptec`in kardeş firması Roxio`nun CD yazma programı Easy CD Creator`un yeni versiyonu (5.0) Windows 2000 işletim sürümü üzerinde tam kurulum yapıldığı zaman İşletim sistemini kurtarılamaz bir şekilde dağıtıyormuş.

Internet Explorer`ın Sağ Üst Köşesindeki Pencereden Kurtulun!

FZ

Eğer benim gibi bir Internet Explorer kullanıcısı iseniz ve sağ üst köşedeki dalgalı pencere sembolünden gına geldiyse, tepede Microsoft Internet Explorer yazısı görmek gözlerinizi yoruyorsa yapmanız gereken Edensoft'u ziyaret etmek ve MyLogo yazılımını çekmek. Gerisi sizin keyfinize kalmış.

Neden frameworklerden nefret ediyorum!

anonim

Bir baharat rafı yapmak için tahta, biraz çivi, çekiç, testere vb. birkaç alet mi edinmeliyim, yoksa "yüksek kaliteli", "endüstriyel üretim" bir baharat rafı için bir "general-purpose tool-building factory factory factory"ye mi ihtiyacım var?

Frameworkler, libraryler, middleware platformlar üzerine eğlencelibir yazı : Why I Hate Frameworks

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)