AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

0
SHiBuMi
AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.
AJAX temel olarak aşağıdaki yöntemlerden faydalanıyor:

* Bilginin görüntülenmesi için HTML
* Javascript'in sahip olduğu Document Object Model'i kullanarak görüntülenen verinin dinamik ve interaktif olarak değiştirilebilmesi
* XMLHttpRequest nesnesi ile web sunucusu ile eşzamansız veri alışverişi. Bu veri alışverişi düz metin, HTML ya da XML gibi çeşitli formatlarda olabilir

En basit haliyle AJAX, size kullanıcının her yeni isteğinde web sayfasının tümünü yenileme zorunluluğundan kurtarır. Bunun yerine web sunucusundan yalnızca web sayfasında güncellenmesini istediğiniz bölümü çekebilir ve ekrana onu yansıtabilirsiniz. Bu size hem internet sitenizi hızlandırmanızı sağlar, hem de kullanıcıya daha kullanıcı dostu bir arayüz ile hizmet verme imkanı tanır.

En büyük fayda, web tabanlı intranet uygulamaları geliştirenler için olacaktır diye düşünüyorum. Bu teknik ile, uygulamanızın bir masaüstü yazılıma eşdeğer arabirime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgilenenlerin, aşağıdaki iki bağlantıyı incelemelerini öneririm:

http://www.adaptivepath.com/...
http://en.wikipedia.org/...

Görüşler

0
pismikrop
haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.
0
robertosmix
AJAX'a bir teknoloji demek aslında yanlış. AJAX bir yamadır. JavaScript'in Netscape'in tozlu raflarında yer almamasının bazı nedenlerini de aslında AJAX kendi bünyesinde gösteriyor. Dinamik sayfalar oluşturmak için sunulan alternatiflerin yanında işlevsel kolaylık sağlayabildiğinden dolayı kendisine iyi bir oranda yer bulmuştur.

Servlet tabanlı uygulama geliştirenler uğraşmasınlar, bütün Goooogle'ı ve wikipedia'ları darmadağın edip bir yığın araştırma yaptıktan sonra en avantajlı olarak belirlediğim framework Echo2'dir. Henüz bet sürümünde.. ama e-mail client örneğine bakarak nedir ne değildir kolaylıklar görebilirsiniz.

Aslında AJAX'ı daha iyi görebilmeniz için AJAX'a hayat veren GMail yada Google Maps'e bakabilirsiniz.


0
yetgin
İlgilenenler için bir de böyle Türkçe bir şey var:

*Ajax* Yaklaşımı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Wall Street Programcısı Anlatıyor

FZ

Pek çok programcının "blog"unu okumuştum bugüne dek. Çok azı bu Wall Street programcısınınki kadar "damardan" idi.

Internet Explorer`ın Sağ Üst Köşesindeki Pencereden Kurtulun!

FZ

Eğer benim gibi bir Internet Explorer kullanıcısı iseniz ve sağ üst köşedeki dalgalı pencere sembolünden gına geldiyse, tepede Microsoft Internet Explorer yazısı görmek gözlerinizi yoruyorsa yapmanız gereken Edensoft'u ziyaret etmek ve MyLogo yazılımını çekmek. Gerisi sizin keyfinize kalmış.

GPU: Küresel İşleme Birimi

Tarık

GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)