AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

0
SHiBuMi
AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.
AJAX temel olarak aşağıdaki yöntemlerden faydalanıyor:

* Bilginin görüntülenmesi için HTML
* Javascript'in sahip olduğu Document Object Model'i kullanarak görüntülenen verinin dinamik ve interaktif olarak değiştirilebilmesi
* XMLHttpRequest nesnesi ile web sunucusu ile eşzamansız veri alışverişi. Bu veri alışverişi düz metin, HTML ya da XML gibi çeşitli formatlarda olabilir

En basit haliyle AJAX, size kullanıcının her yeni isteğinde web sayfasının tümünü yenileme zorunluluğundan kurtarır. Bunun yerine web sunucusundan yalnızca web sayfasında güncellenmesini istediğiniz bölümü çekebilir ve ekrana onu yansıtabilirsiniz. Bu size hem internet sitenizi hızlandırmanızı sağlar, hem de kullanıcıya daha kullanıcı dostu bir arayüz ile hizmet verme imkanı tanır.

En büyük fayda, web tabanlı intranet uygulamaları geliştirenler için olacaktır diye düşünüyorum. Bu teknik ile, uygulamanızın bir masaüstü yazılıma eşdeğer arabirime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgilenenlerin, aşağıdaki iki bağlantıyı incelemelerini öneririm:

http://www.adaptivepath.com/...
http://en.wikipedia.org/...

Görüşler

0
pismikrop
haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.
0
robertosmix
AJAX'a bir teknoloji demek aslında yanlış. AJAX bir yamadır. JavaScript'in Netscape'in tozlu raflarında yer almamasının bazı nedenlerini de aslında AJAX kendi bünyesinde gösteriyor. Dinamik sayfalar oluşturmak için sunulan alternatiflerin yanında işlevsel kolaylık sağlayabildiğinden dolayı kendisine iyi bir oranda yer bulmuştur.

Servlet tabanlı uygulama geliştirenler uğraşmasınlar, bütün Goooogle'ı ve wikipedia'ları darmadağın edip bir yığın araştırma yaptıktan sonra en avantajlı olarak belirlediğim framework Echo2'dir. Henüz bet sürümünde.. ama e-mail client örneğine bakarak nedir ne değildir kolaylıklar görebilirsiniz.

Aslında AJAX'ı daha iyi görebilmeniz için AJAX'a hayat veren GMail yada Google Maps'e bakabilirsiniz.


0
yetgin
İlgilenenler için bir de böyle Türkçe bir şey var:

*Ajax* Yaklaşımı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Adil Bir Yazıcı (Toner) Paylaşım Sistemi (Justice For All)

FZ

Bir ağ ortamı, millet deli gibi yazıcıdan çıktı alıyor falan. Dürüst oyun yani bir nevi fair game istiyorsunuz. Kim yazıcıyı ne kadar kullandı ise o kadar ödesin, limitini geçmesin istiyorsunuz. Fakat biraz daha düşününce görüyorsunuz ki adil olarak hesap yapmak kolay değil, sayfa başına siyah beyaz, dümdüz sade metin basan da var, hayranı olduğu sinema yıldızının milyon renkli posterini basıp iki dakkada tonerin ruhuna evliya okutan da . Çözüm "bir tık" uzağınızda! Okumaya devam edin.

Visual Perl .NET (her iki dünyanın en iyisi)

FZ

Madem söz web servislerinden ve .NET olgusundan açıldı ben de .NET ve diller arası çalışmaya dair bu haberi göndereyim dedim. Uzun zamandır sağlam bir Perl programcısı olarak çalışan Jonathan Eisenzopf'un Visual Perl.NET konusuna dair güzel bir yazısını okuduktan sonra .NET ve diller arası yazılım geliştirmenin ne menem bir şey olduğuyla ilgili bir bir miktar fikir sahibi olabilirsiniz.

Jonathan arkadaşımız, "In fact, I'm so attached to it that I'll probably be writing more Perl applications in Windows instead of Linux. IT'S THAT GOOD." diyecek kadar etkilenmiş görünüyor ;-)

Turquaz

qorkem

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımıdır. Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişimi göstermemesi ve GNU/Linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle yazılmıştır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta.

Yeni bir YSA Eğitme Algoritması

FZ

Idaho State University´deki Vitit Kantabutra ve ekibi YSA (Yapay Sinir Ağları) sistemlerinin eğitilmesi için yeni ve öncekilere kıyasla çok daha yüksek performanslı ve doğru çalışan bir eğitim algoritması geliştirdiler.

Pythoncard çıktı

gencbeyin

Pythoncard çıktı! :-))
Eski Macintoshcular belki bilirler hypercard apple üstünde grafik arayüzlü programlar geliştirmek için harika bir araçtı. Bundan esinlenerek ortaya atılan bir proje, python skriptlerin grafik arayüz ile ilgili tanımlamalarını ayrı bir kaynak dosyasında saklıyarak, zahmetsiz ve kolay okunur uygulama geliştirilmesine olanak tanıyor.
Ayrıntı için bakınız... Tabii ki bu bir açık sistem projesidir ve katkılarınızı bekliyor, ancak o zaman mükemmeliğe ulaşacak! Bu işten anlayanlar hiç durmasın ...
Stephen Figgins'in bir yazısından...