AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

0
SHiBuMi
AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.
AJAX temel olarak aşağıdaki yöntemlerden faydalanıyor:

* Bilginin görüntülenmesi için HTML
* Javascript'in sahip olduğu Document Object Model'i kullanarak görüntülenen verinin dinamik ve interaktif olarak değiştirilebilmesi
* XMLHttpRequest nesnesi ile web sunucusu ile eşzamansız veri alışverişi. Bu veri alışverişi düz metin, HTML ya da XML gibi çeşitli formatlarda olabilir

En basit haliyle AJAX, size kullanıcının her yeni isteğinde web sayfasının tümünü yenileme zorunluluğundan kurtarır. Bunun yerine web sunucusundan yalnızca web sayfasında güncellenmesini istediğiniz bölümü çekebilir ve ekrana onu yansıtabilirsiniz. Bu size hem internet sitenizi hızlandırmanızı sağlar, hem de kullanıcıya daha kullanıcı dostu bir arayüz ile hizmet verme imkanı tanır.

En büyük fayda, web tabanlı intranet uygulamaları geliştirenler için olacaktır diye düşünüyorum. Bu teknik ile, uygulamanızın bir masaüstü yazılıma eşdeğer arabirime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgilenenlerin, aşağıdaki iki bağlantıyı incelemelerini öneririm:

http://www.adaptivepath.com/...
http://en.wikipedia.org/...

Görüşler

0
pismikrop
haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.
0
robertosmix
AJAX'a bir teknoloji demek aslında yanlış. AJAX bir yamadır. JavaScript'in Netscape'in tozlu raflarında yer almamasının bazı nedenlerini de aslında AJAX kendi bünyesinde gösteriyor. Dinamik sayfalar oluşturmak için sunulan alternatiflerin yanında işlevsel kolaylık sağlayabildiğinden dolayı kendisine iyi bir oranda yer bulmuştur.

Servlet tabanlı uygulama geliştirenler uğraşmasınlar, bütün Goooogle'ı ve wikipedia'ları darmadağın edip bir yığın araştırma yaptıktan sonra en avantajlı olarak belirlediğim framework Echo2'dir. Henüz bet sürümünde.. ama e-mail client örneğine bakarak nedir ne değildir kolaylıklar görebilirsiniz.

Aslında AJAX'ı daha iyi görebilmeniz için AJAX'a hayat veren GMail yada Google Maps'e bakabilirsiniz.


0
yetgin
İlgilenenler için bir de böyle Türkçe bir şey var:

*Ajax* Yaklaşımı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eclipse Platformu için JavaScript Eklentisi: JSEclipse

Soulblighter

Eclipse Platformu için ücretsiz JavaScript eklentisi olan JSEclipse, Eclipse Platformu üzerinde JavaScript geliştirmek isteyenlere bir çok kolaylık sağlıyor.

Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

FZ

Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...

Sylpheed: Hızlı, Sağlam, Kaliteli

conan

Bir süredir mail okuyucusu (okutucusu daha doğru sanırım :) olarak Sylpheed kullanmaktayım. Hiroyuki Yamamoto'nun bu harika yazılımını biraz olsun tanıtabilmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Nanoweb, PHP ile web sunucusu

butch

Niye sorusuna "Ağırlıklı olarak web uygulamaları için geliştirilmiş bir programlama diliyle web sunucusu yazma fikri çok komik" diye cevap vermiş programın yaratıcısı. Evet, Nanoweb PHP ile yazılmış, PHP, CGI, SSL, Mysql destekleyen bir web sunucusu. Fikrin komikliği kadar aslında programın gayet ilgi görmesi ve modüler yapısı sayesinde hızla gelişiyor olması da komik. Bir inceleyin derim.

Hangi sunucuyu seçmeli?

Soulblighter

OSNews.com sitesinde Alejandro Tamayo Castillo tarafından yapılan testi ve yazılan makaleyi (özetle) burada çeviriyorum. Bu satırdan sonraki tüm satırlar Alejandro'nun ağzından söylenmiştir :)

Bir grup insan özgür yazılımı destekleyip Windows'dan nefret ederken, diğer grup ise Windows ve Microsoft'u savunup, özgür yazılımdan nefret ediyor. Peki kim daha iyi?