AJAX :: Asynchronous Javascript & XML

0
SHiBuMi
AJAX, özellikle web tabanlı uygulamalar geliştirenlerin hoşuna gidecek, çeşitli teknolojileri ve araçların birleşiminden oluşan, yeni olarak kabul edebileceğimiz bir teknoloji. AJAX bir programlama dili ya da aracı değil, yalnızca belli teknikleri kullanarak mevcut web uygulamalarının daha interaktif hale nasıl getirilebileceği üzerine kafa yoran bir teknoloji.
AJAX temel olarak aşağıdaki yöntemlerden faydalanıyor:

* Bilginin görüntülenmesi için HTML
* Javascript'in sahip olduğu Document Object Model'i kullanarak görüntülenen verinin dinamik ve interaktif olarak değiştirilebilmesi
* XMLHttpRequest nesnesi ile web sunucusu ile eşzamansız veri alışverişi. Bu veri alışverişi düz metin, HTML ya da XML gibi çeşitli formatlarda olabilir

En basit haliyle AJAX, size kullanıcının her yeni isteğinde web sayfasının tümünü yenileme zorunluluğundan kurtarır. Bunun yerine web sunucusundan yalnızca web sayfasında güncellenmesini istediğiniz bölümü çekebilir ve ekrana onu yansıtabilirsiniz. Bu size hem internet sitenizi hızlandırmanızı sağlar, hem de kullanıcıya daha kullanıcı dostu bir arayüz ile hizmet verme imkanı tanır.

En büyük fayda, web tabanlı intranet uygulamaları geliştirenler için olacaktır diye düşünüyorum. Bu teknik ile, uygulamanızın bir masaüstü yazılıma eşdeğer arabirime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Konu ile ilgilenenlerin, aşağıdaki iki bağlantıyı incelemelerini öneririm:

http://www.adaptivepath.com/...
http://en.wikipedia.org/...

Görüşler

0
pismikrop
haber için çok teşekkürler, baya faydalı bir teknoloji.
0
robertosmix
AJAX'a bir teknoloji demek aslında yanlış. AJAX bir yamadır. JavaScript'in Netscape'in tozlu raflarında yer almamasının bazı nedenlerini de aslında AJAX kendi bünyesinde gösteriyor. Dinamik sayfalar oluşturmak için sunulan alternatiflerin yanında işlevsel kolaylık sağlayabildiğinden dolayı kendisine iyi bir oranda yer bulmuştur.

Servlet tabanlı uygulama geliştirenler uğraşmasınlar, bütün Goooogle'ı ve wikipedia'ları darmadağın edip bir yığın araştırma yaptıktan sonra en avantajlı olarak belirlediğim framework Echo2'dir. Henüz bet sürümünde.. ama e-mail client örneğine bakarak nedir ne değildir kolaylıklar görebilirsiniz.

Aslında AJAX'ı daha iyi görebilmeniz için AJAX'a hayat veren GMail yada Google Maps'e bakabilirsiniz.


0
yetgin
İlgilenenler için bir de böyle Türkçe bir şey var:

*Ajax* Yaklaşımı
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Teknoloji Sivrisineğe karşı!

conan

Tayland'lı bir yazılımcı kardeşimiz sivrisinekleri bilgisayarımızdan 2 metre uzaklıkta tutan bir program yazmış. Yüksek frekansta ses üreten bu program'ın bir çok OS için sürümü mevcut. Yazın bilgisayar başında kaşınmaktan deliriyorsanız bir de bu programı deneyin ;)

SIAC Linux´a geçti

gencbeyin

Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

KDE ve GNOME Uygulamalarını Birleştirmek

tongucyumruk

KDE ve GNOME gibi iki gelişmiş Unix masaüstü ortamı arasındaki uyum sorunları uzun süre sorun olmuştu. Neyse ki FreeDesktop gibi girişimler sonucunda bu sorunlar teker teker aşılmaya başlandı. Şimdi ise Zack Rusin adlı bir KDE geliştiricisi bu uyumu bir adım öteye taşımaya karar vermiş gibi gözüküyor.

Fikri takip: tml2html

misafir

Daha önceki bir yazımda türkçe klavyesi olmayanların yazıcıdan türkçe metin çıkarmalarını sağlayan bir betiği paylaşmıştım. Bu kez de yine türkçe klavyesi olmayanların türkçe html belgeleri üretmelerini sağlayan bir betiği paylaşmak istiyorum.

Whitespace; Tertemiz bir Dil !

anonim

Eğer sizde her öğrendiğiniz dilde acayip karakterleri ezberlemekten bıktıysanız buyrun Whitespace'e. Bir takım über geek şahsiyetler tarafından yazılmış bu programlama dilinde bütün kodlama [Space] , [Tab] ve [LF] ile yapılıyor. Bu dil ile birşeyler yazmayı düşünecek kadar aştığınızı düşünüyorsanız sizi böyle alalım...