Bilgisayar Sektöründe Yazılım Seferberliği

0
Nightwalker
2000 Yılında Kurulan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği, (TBMPO), bilgisayar sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak adına çeşitli eğitim faaliyetleri organize etmektedir. Bu çalışmaların en başında KOSGEB' le oluşturulan stratejik bir ortaklığın sonucu olarak başlatılan YAZILIM SEFERBERLİĞİ dir. Müracaat eden firmalar şu an KOSGEB'in 38 tane teşvik ve hibe imkanlarından yararlanma fırsatı bulacaklardır.
Yazılım seferberliğinin amacı bilgisayar sektörünün ihtiyacı olan her türlü elemanı en etkin şekilde eğitmek, güçlü bir yazılım sanayii oluşturmak ve desteklemek, yetiştirilen elemanların doğru firmalarda değerlendirilmesini sağlamak olarak özetlenebilir. Bu planın en dikkate değer yönü ise firmaların eğitim maliyetlerinin KOSGEB tarafından desteklenmesidir. Yani dernek üyesi firmaların ücretlerini KOSGEB finanse edecektir.

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği ve KOSGEB arasındaki bir başka iş biriliği sayesinde ise 1000 adet firma 38 alandaki projesinden dolayı kredi ve hibe olarak desteklenecektir. Bu desteğin ilk kriteri Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği üyesi olması ve projelerin desteklenebilir şartlara sahip olmasıdır. Üye firmaların en büyük avantajı bu iş birliğinden dolayı pek çok bürokratik engelin Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği tarafından üye firmalar lehine azaltılmasıdır.

Daha Detaylı Bilgi İçin http://www.tbmpd.org.tr/kosgeb/ adresine bakabilirsiniz.

Not: Son zamanlarda Türkiye de yazılım sektörü adına iyi şeyler mi olmaya başlıyor, yoksa ben mi bu aralar çok iyimserim ? :)

İlgili Yazılar

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)

Oyun Oynamayı Öğrenen Sistem: CogVis

FZ

Yorkshire, İngiltere'deki University of Leeds araştırmacıları tarafından geliştirilen CogVis sistemi "kağıt, makas, taş" oyununu sadece gözlem yaparak oynamayı öğrendi. Sistem kaydettiği video ve ses verisindeki örüntüleri tarıyor ve hipotezler öne sürüp bunları test ederek oyunun kurallarını yavaş yavaş öğreniyor. Sistemde önceden oyuna dair tanımlanmış (hard-coded) herhangi bir kural bulunmuyor.

Kaynak: http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6914

FM sitesinde daha önce yapay zeka ve bilişsel bilim (cognitive science) ile ilgili yayınlanmış bazı yazılar:

PowerPoint (Ya Da Killer App Gerçekten Öldürür Mü?)

FZ

Yazılımcıların pek çoğu Bob Gaskins'in yerinde olmak ister(di) herhalde. Dünyanın en çok kullanılan programlarından birini geliştiren bu yazılımcı acaba geliştirdiği PowerPoint ile milyonlarca kişiyi zihinsel bir çıkmaza sokacağının farkında mıydı?

PowerPoint insanda beyin hasarı yaratır mı? Karmaşık bilginin gözden kaçmasına yol açar mı? PowerPoint, hayati risk taşıyan durumların fark edilmesini engelleyerek ve konuyu "basitleştirerek" (!) insan hayatını tehlikeye atar mı? Olası çözümler nedir? Pekiyi ya karşıt görüşler? Devam edelim...

PostScript Öğrenelim

misafir

PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

Prototype Javascript Framework

tongucyumruk

Web bir uygulama geliştirme platformu olarak kendini kabul ettireli çok oldu. Şimdi Web 2.0 gibi konuar tartışılırken web'in her geçen gün artan popülerliği yanında gerçekleştirilmesi gitgide zorlaşan kullanıcı taleplerini yanında getiriyor. İnsanlar her geçen gün daha etkileşimli, daha hareketli web uygulamaları istiyor. Bu durumun her geçen gün programcıları daha fazla yorması sonucunda bugün ulaştığımız noktada artık JavaScript ile yazılmış etkileşimli web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştıran altyapı yazılımları da ortaya çıkmaya başlıyor. İşte Prototype Javascript Framework'te bu amaçla ortaya çıkmış bir altyapı yazılımı.