GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

0
Soulblighter
C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Bir türlü anlayamöadım şu GCC olayını :( M$'a fenamı bağlandım nedir? bu derleme işlemlerini yapacak görsel birşeyler yokmu? (GUI)
0
FZ
Bir program derlemek, görsel, grafik bir işlem değildir ki.

Sanırım kast ettiğiniz Visual Studio ya da Borland'ınkilere benzeyen tümleşik geliştirme ortamları (IDE - Integrated Development Environment).

GNU/Linux ortamında, bunlara benzer araçlar mevcut elbette:

- http://anjuta.sourceforge.net/

Bir başka örnek Emacs + JDE ile Java geliştirme:

- http://www-106.ibm.com/developerworks/library/j-emacs/?n-j-5241

Ya da daha cicili bicili bir örnek, Eclipse geliştirme ortamı:

- http://eclipse.org/

Ama bizim burada bahsettiğimiz derleyicinin kendisi idi, onun etrafını saran grafik arayüzler değil, programın çıktı kod kalitesini belirleyen derleyici, o araçlar değil.
0
pismikrop
FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.
0
FZ
.NET ortamında yazılım geliştirmek için make tarzı araçlar mevcuttur, ANT tarzı araç da mevcuttur, bkz.:

- http://www.15seconds.com/issue/021203.htm

- http://nant.sourceforge.net/
0
vst
Nmake(M$ derleyicisi) ve bcc55(Borland) başta olmak üzere hemen hemen tüm derleyicilerin kendi make benzeri programları beraberlerinde geliyor.

Bunun yanı sıra, belirtildiği gibi, IDE ile derleyici ayrı şeyler. IDE içerisinden derleme işlemine dair yapılan herşey, komut satırından da yapılıyor. IDE'nin yaptığı şey ise, bu komut satırı progamlarını uygun bir şekilde çalıştırmak. Komut satırı programlarını iyi bilen kişilerin IDE kullanmalarının tek bir sebebi oluyor: Code Completion (kod tamamlama). Buna da ihtiyacı olmayan kişiler, sistem kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve biraz da acı çekmenin hazzına varmak için win32'de bile komut satırında çalışıyor.
0
eeran
Ayrıca UNIX/X11 ortamında çalışan kdevelop [www.kdevelop.org]'u da C/C++ ile uygulama geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Linux üzerinde kdevelop ile çalışan arkadaşlar gayet memnunlar.
0
robertosmix
Hazır konu açılmışken, müsait zamanları olan arkadaşlarımızdan (özellikle JAVA konusunda bilgisi olan) GNU Classpath projesine destek vermelerini rica ediyorum.

libgcj ile birleştirilmesinden sonra daha özgür bir JAVA'ya yol açan en önemli çalışmalardan birisi olarak gördüğüm bu projenin uzun vadede (hata şu anda bile) erişilemez bir noktaya yerleşeceğine inancım tam. SUN'ın kitaplıklarını GPL olarak lisanslama isteği de GNU Classpath'in geldiği noktadaki başarısını egale etmeye çalışmak. Bkz: http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

GCC inanılmaz derece güçlü. Öyleki gcj (Gnu Java Compiler) uzun zamandan beri update edilmeye bile gerek duyulmuyor. Eğer internette diğer derleyicilerle yapılan performans testlerine bakarsanız, açık ara önde olduğunu farkedersiniz. Kaldı ki hiç bir bug bile çıkmıyor uzun zamandır. (http://gcc.gnu.org/bugs.html#known) Bu güç JAVA ile birleşince oldukça sağlam çözümler ortaya çıkıyor şüphesiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Flash 10 son beta versiyonu (Astro) yeni linux özellikleriyle birlikte çıktı

ersin2k

Geçtiğimiz ay Adobe Flash Player in 10ncu sürümü Windows yanında Mac OS X ve Linux için aynı anda yayınlandı. Bu beta sürümü yeni 3D efektler, geliştirilmiş metin düzeni, geliştirimiş API ve görsel performans güçlendirmeleri eklemişti. Bugün Adobe Flash player 10 için yeni bir beta daha çıkarttı.ASTRO adlı bu versiyonda linux için penceresiz "wmode" , web kameraları için Video4Linux 2 (V4L2) desteği, yeni dil desteği (Türkçe artık var), arttırılmış hız ve güçlendirilmiş stabilite sunuyor. Ancak henüz 64 bit versiyonu yok.

YZC Sözlük v0.0.4 Çıktı

anonim

YZC Sözlük yapısal birkaç iyileştirme ile 0.0.4 versiyona ulaşmıştır. Bu versiyonda:

+ Ezberletici kullanılabilir duruma gelmiştir, detaylı ayarlamalar ile.
+ Harf duyarlı kelime arama özelliği eklenmiştir. SQLite veritabanın gücü ile arama fonksiyonlarımız ilerleyen sürümlerde güçlendirilecektir.
+ Sınavcı çalışmalarına başlanmıştır.

Tüm bunlara ek Web Sitesi çalışmalarımızda devam etmektedir. Sözlüğün güncel versiyonuna, ve kaynak kodlarına sitemiz, http://yzcsozluk.yaz-ar.com/'dan ulaşabilirsiniz.

PHP Dilinin Yaratıcılarından Zeev Suraski Türkiye'ye Geliyor

sidarsahin

Zend'in kurucu ortaklarindan Zeev Suraski ve yine PHP dilinin geliştiricilerinden Derick Rethans, Türkiye'ye geliyor. Web programcılarını biraraya getirmeyi amaçlayan 24 Ocak'da düzenlenecek etkinlikte yer kısıtlı, hemen kaydınızı yaptırın.

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

vst

R-Project istatistiksel hesaplama ve grafik işleme için geliştirilmiş bir dil ve programdır. AT&T Laboratuarlarında geliştirilen ve şu anda Lucent Technologies'e ait olan S-Plus'a benzer bu özgür yazılım, dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma enstitüleri ve kurumları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ise finanstan sosyolojiye, psikolojiden meteorolojiye, tıptan ekonometriye uygulamalı istatistik biliminin kullanıldığı hemen heryerdir.

Web Services - Aslan Payını Kim Kapacak?

SHiBuMi

Türkiyedeki gruplarda ya da sitelerde - fazlamesai hariç ;) - pek bahsini göremesem de, bilişim dünyasında en çok konuşulan konulardan birisi Web Services. Bu alanda şu anda kapışan iki dev var: Sun ve Microsoft; Microsoft, geçtiğimiz haftalar içinde .Net için geliştirme platformu olacak Studio.Net`in final sürümünü çıkarttı. Ancak Aralık ayında yapılan bir araştırmanın verilerine göre J2EE platformu Web Services geliştiricileri arasında Microsoft tabanlı sistemlere göre açık ara önde (%78-%22).