GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

0
Soulblighter
C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Bir türlü anlayamöadım şu GCC olayını :( M$'a fenamı bağlandım nedir? bu derleme işlemlerini yapacak görsel birşeyler yokmu? (GUI)
0
FZ
Bir program derlemek, görsel, grafik bir işlem değildir ki.

Sanırım kast ettiğiniz Visual Studio ya da Borland'ınkilere benzeyen tümleşik geliştirme ortamları (IDE - Integrated Development Environment).

GNU/Linux ortamında, bunlara benzer araçlar mevcut elbette:

- http://anjuta.sourceforge.net/

Bir başka örnek Emacs + JDE ile Java geliştirme:

- http://www-106.ibm.com/developerworks/library/j-emacs/?n-j-5241

Ya da daha cicili bicili bir örnek, Eclipse geliştirme ortamı:

- http://eclipse.org/

Ama bizim burada bahsettiğimiz derleyicinin kendisi idi, onun etrafını saran grafik arayüzler değil, programın çıktı kod kalitesini belirleyen derleyici, o araçlar değil.
0
pismikrop
FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.
0
FZ
.NET ortamında yazılım geliştirmek için make tarzı araçlar mevcuttur, ANT tarzı araç da mevcuttur, bkz.:

- http://www.15seconds.com/issue/021203.htm

- http://nant.sourceforge.net/
0
vst
Nmake(M$ derleyicisi) ve bcc55(Borland) başta olmak üzere hemen hemen tüm derleyicilerin kendi make benzeri programları beraberlerinde geliyor.

Bunun yanı sıra, belirtildiği gibi, IDE ile derleyici ayrı şeyler. IDE içerisinden derleme işlemine dair yapılan herşey, komut satırından da yapılıyor. IDE'nin yaptığı şey ise, bu komut satırı progamlarını uygun bir şekilde çalıştırmak. Komut satırı programlarını iyi bilen kişilerin IDE kullanmalarının tek bir sebebi oluyor: Code Completion (kod tamamlama). Buna da ihtiyacı olmayan kişiler, sistem kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve biraz da acı çekmenin hazzına varmak için win32'de bile komut satırında çalışıyor.
0
eeran
Ayrıca UNIX/X11 ortamında çalışan kdevelop [www.kdevelop.org]'u da C/C++ ile uygulama geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Linux üzerinde kdevelop ile çalışan arkadaşlar gayet memnunlar.
0
robertosmix
Hazır konu açılmışken, müsait zamanları olan arkadaşlarımızdan (özellikle JAVA konusunda bilgisi olan) GNU Classpath projesine destek vermelerini rica ediyorum.

libgcj ile birleştirilmesinden sonra daha özgür bir JAVA'ya yol açan en önemli çalışmalardan birisi olarak gördüğüm bu projenin uzun vadede (hata şu anda bile) erişilemez bir noktaya yerleşeceğine inancım tam. SUN'ın kitaplıklarını GPL olarak lisanslama isteği de GNU Classpath'in geldiği noktadaki başarısını egale etmeye çalışmak. Bkz: http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

GCC inanılmaz derece güçlü. Öyleki gcj (Gnu Java Compiler) uzun zamandan beri update edilmeye bile gerek duyulmuyor. Eğer internette diğer derleyicilerle yapılan performans testlerine bakarsanız, açık ara önde olduğunu farkedersiniz. Kaldı ki hiç bir bug bile çıkmıyor uzun zamandır. (http://gcc.gnu.org/bugs.html#known) Bu güç JAVA ile birleşince oldukça sağlam çözümler ortaya çıkıyor şüphesiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

HTML kodunun içine C++ yazabilir misiniz?

FZ

COMDEX etkinliğinde dikkate değer bir çıkış yapan ve "Best of COMDEX Awards Internet Software Finalist" ünvanını kazanan Rivar Technologies "CODE: NEO" adlı ürünü ile dinamik web sayfası geliştirme kavramına yeni ve radikal bir boyut getirmeye hazırlanıyor.

İzmir'de Silikon Vadisi Kuruluyor

anonim

Turk.internet.com un haberine göre:
İzmirli 32 yazılım fiması imkansızı başardı ve ortak akılda birleşerek Silikon Vadisi'ni hayata geçirecek projenin temelini attı. Projenin mimarı olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akyelli, 32 firmayı biraraya getirerek, Amerika'daki Silikon Vadisi'nin bir benzerini İzmir'de kuracak altyapıyı hazırladı.

Curl Programlama Dili Yarışması Sonuçlandı

FZ

Friedger Mueffke ve Nikhil Damle Curl programlama dili yarışmasında en iyi dereceleri aldılar. Söz konusu yarışma Curl Corp. tarafından destekleniyordu.

Mueffke etkileşimli bir web form elementi, Damle ise bir alışveriş arabası tasarladı. Programlar basit olmakla birlikte her iki yazılımcı da dilin çok kullanışlı ve öğrenilmesinin de çok kolay olduğunu belirttiler.

3Com öğrenci avında

mambo

3Com tarafından üretilen "Air Content Wirelees LAN" adlı yazılım,öğrencilerin okul kırmasını engelliyor. Şimdi hepiniz haydaaa ne alakası var 3Com'un öğrencilerle diyeceksiniz ama durum aynen öyle.
Air Content Wirelees LAN sayesinde yoklama yapılır yapılmaz yönetime bildiriliyor ve bu yazılım sayesinde anında velilere bilgi geçilip öğrencinin okulda olmadığı haber veriliyor.
Yazılım ilk olarak ingiltere'nin Great Barr lisesinde uygulanmaya başlanmış. Darısı başımıza :)
Detaylı bilgi için adres.. Buyrun bana inanmıyorsanız herşey burda......

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.