GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

0
Soulblighter
C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Bir türlü anlayamöadım şu GCC olayını :( M$'a fenamı bağlandım nedir? bu derleme işlemlerini yapacak görsel birşeyler yokmu? (GUI)
0
FZ
Bir program derlemek, görsel, grafik bir işlem değildir ki.

Sanırım kast ettiğiniz Visual Studio ya da Borland'ınkilere benzeyen tümleşik geliştirme ortamları (IDE - Integrated Development Environment).

GNU/Linux ortamında, bunlara benzer araçlar mevcut elbette:

- http://anjuta.sourceforge.net/

Bir başka örnek Emacs + JDE ile Java geliştirme:

- http://www-106.ibm.com/developerworks/library/j-emacs/?n-j-5241

Ya da daha cicili bicili bir örnek, Eclipse geliştirme ortamı:

- http://eclipse.org/

Ama bizim burada bahsettiğimiz derleyicinin kendisi idi, onun etrafını saran grafik arayüzler değil, programın çıktı kod kalitesini belirleyen derleyici, o araçlar değil.
0
pismikrop
FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.
0
FZ
.NET ortamında yazılım geliştirmek için make tarzı araçlar mevcuttur, ANT tarzı araç da mevcuttur, bkz.:

- http://www.15seconds.com/issue/021203.htm

- http://nant.sourceforge.net/
0
vst
Nmake(M$ derleyicisi) ve bcc55(Borland) başta olmak üzere hemen hemen tüm derleyicilerin kendi make benzeri programları beraberlerinde geliyor.

Bunun yanı sıra, belirtildiği gibi, IDE ile derleyici ayrı şeyler. IDE içerisinden derleme işlemine dair yapılan herşey, komut satırından da yapılıyor. IDE'nin yaptığı şey ise, bu komut satırı progamlarını uygun bir şekilde çalıştırmak. Komut satırı programlarını iyi bilen kişilerin IDE kullanmalarının tek bir sebebi oluyor: Code Completion (kod tamamlama). Buna da ihtiyacı olmayan kişiler, sistem kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve biraz da acı çekmenin hazzına varmak için win32'de bile komut satırında çalışıyor.
0
eeran
Ayrıca UNIX/X11 ortamında çalışan kdevelop [www.kdevelop.org]'u da C/C++ ile uygulama geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Linux üzerinde kdevelop ile çalışan arkadaşlar gayet memnunlar.
0
robertosmix
Hazır konu açılmışken, müsait zamanları olan arkadaşlarımızdan (özellikle JAVA konusunda bilgisi olan) GNU Classpath projesine destek vermelerini rica ediyorum.

libgcj ile birleştirilmesinden sonra daha özgür bir JAVA'ya yol açan en önemli çalışmalardan birisi olarak gördüğüm bu projenin uzun vadede (hata şu anda bile) erişilemez bir noktaya yerleşeceğine inancım tam. SUN'ın kitaplıklarını GPL olarak lisanslama isteği de GNU Classpath'in geldiği noktadaki başarısını egale etmeye çalışmak. Bkz: http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

GCC inanılmaz derece güçlü. Öyleki gcj (Gnu Java Compiler) uzun zamandan beri update edilmeye bile gerek duyulmuyor. Eğer internette diğer derleyicilerle yapılan performans testlerine bakarsanız, açık ara önde olduğunu farkedersiniz. Kaldı ki hiç bir bug bile çıkmıyor uzun zamandır. (http://gcc.gnu.org/bugs.html#known) Bu güç JAVA ile birleşince oldukça sağlam çözümler ortaya çıkıyor şüphesiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BEA da Eclipse'e destek veriyor.

vst

Eclipse Projesi, büyük firmalardan destek toplamaya devam ediyor.

IBM, Intel, HP gibi büyük firmaların ardından, BEA da 1.5 milyon dolar, kod ve personel ile birlikte projeye her sene destek vereceğini söylüyor.

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Zemberek 0.5 çıktı!

FZ

Açık kodlu ve özgür yazılım olarak geliştirilen Türkçe imla denetim sistemi Zemberek yazılımının son sürümü Zemberek 0.5 kamuya sunuldu. Değişiklik listesine göre sistem epey geliştirilmiş durumda. Zemberek projesinin yan ürünlerinden ve damardan Java hackerlarıyla dilbilimciler haricindeki hemen herkesi ilgilendiren Zemberek OpenOffice.org eklentisi 0.5 numaralı sürüm de kamuya sunuldu. Zemberek aynı zamanda ULUDAĞ ulusal GNU/Linux dağıtımı projesi kapsamında da Zemberek Pardus ismi ile kullanılmaya ve pek çok masaüstü programına otomatik imla denetimci olarak eklenmeye başlandı. Zemberek, LKD tarafından En İyi Özgür Yazılım kategorisinde de aday gösterilen yazılımlar arasında. Sistemin çalışma prensiplerini açıklayan geliştirici kılavuzuna ise bu adresten erişmek mümkün.

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W Organizasyonuyla Programlama Yarışması

coskung

Koç Üniversitesi ACM ve ACM-W öğrenci birlikleri, 5-6-7 Temmuz 2012 tarihlerinde İstanbul Geneli Programlama Yarışması düzenliyor

İşte geleceğin bilgisayarının arayüzü

nehuse

Sun'ın bilgisayar masaüstü ortamı kavramında devrim yaratacak bu yeniliği henüz geliştirme aşamasında.

Bu yeni kavram, iki boyutlu olarak kullandığımız masaüstünün yerine, üç boyutlu, içinde dolaşabildiğimiz, simgelerimizi, pencerelerimizi, nesnelerimizi yerleştirebildiğimiz sanal bir ortam sunuyor.

"Looking Glass" adı verilen bu projenin yalnız Linux sistemler üzerinde çalışan prototipi mevcut. 2004 yılı ortalarında ilk beta sürümün çıkması planlanıyor.

Sun LGP sayfası:
http://wwws.sun.com/software/looking_glass/index.html

Basın toplantısının videosu: (quickTime)
http://webcast-east.sun.com/archives/GSN-1312/GSN-1312_forjds.mov