GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

0
Soulblighter
C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Bir türlü anlayamöadım şu GCC olayını :( M$'a fenamı bağlandım nedir? bu derleme işlemlerini yapacak görsel birşeyler yokmu? (GUI)
0
FZ
Bir program derlemek, görsel, grafik bir işlem değildir ki.

Sanırım kast ettiğiniz Visual Studio ya da Borland'ınkilere benzeyen tümleşik geliştirme ortamları (IDE - Integrated Development Environment).

GNU/Linux ortamında, bunlara benzer araçlar mevcut elbette:

- http://anjuta.sourceforge.net/

Bir başka örnek Emacs + JDE ile Java geliştirme:

- http://www-106.ibm.com/developerworks/library/j-emacs/?n-j-5241

Ya da daha cicili bicili bir örnek, Eclipse geliştirme ortamı:

- http://eclipse.org/

Ama bizim burada bahsettiğimiz derleyicinin kendisi idi, onun etrafını saran grafik arayüzler değil, programın çıktı kod kalitesini belirleyen derleyici, o araçlar değil.
0
pismikrop
FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.
0
FZ
.NET ortamında yazılım geliştirmek için make tarzı araçlar mevcuttur, ANT tarzı araç da mevcuttur, bkz.:

- http://www.15seconds.com/issue/021203.htm

- http://nant.sourceforge.net/
0
vst
Nmake(M$ derleyicisi) ve bcc55(Borland) başta olmak üzere hemen hemen tüm derleyicilerin kendi make benzeri programları beraberlerinde geliyor.

Bunun yanı sıra, belirtildiği gibi, IDE ile derleyici ayrı şeyler. IDE içerisinden derleme işlemine dair yapılan herşey, komut satırından da yapılıyor. IDE'nin yaptığı şey ise, bu komut satırı progamlarını uygun bir şekilde çalıştırmak. Komut satırı programlarını iyi bilen kişilerin IDE kullanmalarının tek bir sebebi oluyor: Code Completion (kod tamamlama). Buna da ihtiyacı olmayan kişiler, sistem kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve biraz da acı çekmenin hazzına varmak için win32'de bile komut satırında çalışıyor.
0
eeran
Ayrıca UNIX/X11 ortamında çalışan kdevelop [www.kdevelop.org]'u da C/C++ ile uygulama geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Linux üzerinde kdevelop ile çalışan arkadaşlar gayet memnunlar.
0
robertosmix
Hazır konu açılmışken, müsait zamanları olan arkadaşlarımızdan (özellikle JAVA konusunda bilgisi olan) GNU Classpath projesine destek vermelerini rica ediyorum.

libgcj ile birleştirilmesinden sonra daha özgür bir JAVA'ya yol açan en önemli çalışmalardan birisi olarak gördüğüm bu projenin uzun vadede (hata şu anda bile) erişilemez bir noktaya yerleşeceğine inancım tam. SUN'ın kitaplıklarını GPL olarak lisanslama isteği de GNU Classpath'in geldiği noktadaki başarısını egale etmeye çalışmak. Bkz: http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

GCC inanılmaz derece güçlü. Öyleki gcj (Gnu Java Compiler) uzun zamandan beri update edilmeye bile gerek duyulmuyor. Eğer internette diğer derleyicilerle yapılan performans testlerine bakarsanız, açık ara önde olduğunu farkedersiniz. Kaldı ki hiç bir bug bile çıkmıyor uzun zamandır. (http://gcc.gnu.org/bugs.html#known) Bu güç JAVA ile birleşince oldukça sağlam çözümler ortaya çıkıyor şüphesiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SPAM savaşları - SPAM tarama

cayfer

Kendi gözlemlerimize ve çeşitli kaynaklara göre e-posta trafiğinin yarısından fazlasını SPAM mesajlar oluşturuyor. Buna katlanmak gittikçe zorlaşıyor. SPAM ile savaşta çok çeşitli yöntemler kullanılıyor. İşte size bir yöntem daha...

Programlamanın Tao´su 1. ve 2. Kitap

FZ

1. Kitap - Sessiz Boşluk

Ve şöyle dedi usta programcı: "Sadece TCP/IP kullanarak uzaktaki makinanın işletim sistemini anlayabildiğinde tapınaktan ayrılmanın zamanı gelmiş demektir."

OpenBSD 3.1 Çıktı!

Wookiert

Default kurulum yapıldığında bile en güvenli işletim sistemlerinden biri olan OpenBSD 3.1 sürümüyle planlanan tarihte hayranlarına kavuştu.

Kriptografi konusunda tam teşekküllü -ve yasal- bir sisteme sahip olarak gelmesi de OpenBSD'nin en çok tercih edilme sebeplerinden. İsteyenler hemen yansılardan birinden download'a başlayabilir.

Bu arada bootable cd yapmak için .iso dosyaları arayanlar biraz hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü resmi cdleri daha çok satılması için bootable iso'ları online olarak konulmamış. Yine de dağıtımda gelen cdrom31.fs dosyasını floppy image olarak gösterip cd'nizi bootable yapmanız mümkün.

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç:

KDE ve GNOME Uygulamalarını Birleştirmek

tongucyumruk

KDE ve GNOME gibi iki gelişmiş Unix masaüstü ortamı arasındaki uyum sorunları uzun süre sorun olmuştu. Neyse ki FreeDesktop gibi girişimler sonucunda bu sorunlar teker teker aşılmaya başlandı. Şimdi ise Zack Rusin adlı bir KDE geliştiricisi bu uyumu bir adım öteye taşımaya karar vermiş gibi gözüküyor.