GCC 4.0 geliyor, RC1 yayınlandı

0
Soulblighter
C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve ADA dillerinde yazılmış programları 15'in üzerinde farklı bilgisayar mimarisi için derlememize imkan veren GCC (GNU Compiler Collection) 4.0 RC1 yayınlandı. Değişiklikleri buradan okuyabilir, buradan da GCC 4.0 RC1'i indirebilirsiniz.

GNU/Linux sistemlerin en önemli, kritik ve olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olan GCC derleyici süitinin yeni sürümü ile birlikte bu derleyici ile derlenen Firefox, OpenOffice.org, Linux çekirdeği gibi pek çok yazılımın kalitesinde ve performansında artış bekleniyor.

Görüşler

0
zekeriya_akyildiz
Bir türlü anlayamöadım şu GCC olayını :( M$'a fenamı bağlandım nedir? bu derleme işlemlerini yapacak görsel birşeyler yokmu? (GUI)
0
FZ
Bir program derlemek, görsel, grafik bir işlem değildir ki.

Sanırım kast ettiğiniz Visual Studio ya da Borland'ınkilere benzeyen tümleşik geliştirme ortamları (IDE - Integrated Development Environment).

GNU/Linux ortamında, bunlara benzer araçlar mevcut elbette:

- http://anjuta.sourceforge.net/

Bir başka örnek Emacs + JDE ile Java geliştirme:

- http://www-106.ibm.com/developerworks/library/j-emacs/?n-j-5241

Ya da daha cicili bicili bir örnek, Eclipse geliştirme ortamı:

- http://eclipse.org/

Ama bizim burada bahsettiğimiz derleyicinin kendisi idi, onun etrafını saran grafik arayüzler değil, programın çıktı kod kalitesini belirleyen derleyici, o araçlar değil.
0
pismikrop
FZ'nin dediği gibi senin bahsettiğin IDE sanırım.

Örnek olarak Microsoft'un C# derleyicisi csc (c sharp complier), VB.NET derleyicisi ise vbc. İstersen programlarını komut isteminden derleyebilirsin.

Ama bildiğim kadarıyla makefile, automake gibi araçlar
windowsta olmadığı için çok parçalı bir programı derlemek
baya bir zahmet alıyor. Yada .bat dosyası oluşturmanız gerekli.

Tabi mingw veya cygwin kullanıyorsanız. Bunlar için de bir makefile yazabilirsiniz.
0
FZ
.NET ortamında yazılım geliştirmek için make tarzı araçlar mevcuttur, ANT tarzı araç da mevcuttur, bkz.:

- http://www.15seconds.com/issue/021203.htm

- http://nant.sourceforge.net/
0
vst
Nmake(M$ derleyicisi) ve bcc55(Borland) başta olmak üzere hemen hemen tüm derleyicilerin kendi make benzeri programları beraberlerinde geliyor.

Bunun yanı sıra, belirtildiği gibi, IDE ile derleyici ayrı şeyler. IDE içerisinden derleme işlemine dair yapılan herşey, komut satırından da yapılıyor. IDE'nin yaptığı şey ise, bu komut satırı progamlarını uygun bir şekilde çalıştırmak. Komut satırı programlarını iyi bilen kişilerin IDE kullanmalarının tek bir sebebi oluyor: Code Completion (kod tamamlama). Buna da ihtiyacı olmayan kişiler, sistem kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve biraz da acı çekmenin hazzına varmak için win32'de bile komut satırında çalışıyor.
0
eeran
Ayrıca UNIX/X11 ortamında çalışan kdevelop [www.kdevelop.org]'u da C/C++ ile uygulama geliştirmek amacıyla kullanabilirsiniz.
Linux üzerinde kdevelop ile çalışan arkadaşlar gayet memnunlar.
0
robertosmix
Hazır konu açılmışken, müsait zamanları olan arkadaşlarımızdan (özellikle JAVA konusunda bilgisi olan) GNU Classpath projesine destek vermelerini rica ediyorum.

libgcj ile birleştirilmesinden sonra daha özgür bir JAVA'ya yol açan en önemli çalışmalardan birisi olarak gördüğüm bu projenin uzun vadede (hata şu anda bile) erişilemez bir noktaya yerleşeceğine inancım tam. SUN'ın kitaplıklarını GPL olarak lisanslama isteği de GNU Classpath'in geldiği noktadaki başarısını egale etmeye çalışmak. Bkz: http://www.kaffe.org/~stuart/japi/htmlout/h-jdk14-classpath.html

GCC inanılmaz derece güçlü. Öyleki gcj (Gnu Java Compiler) uzun zamandan beri update edilmeye bile gerek duyulmuyor. Eğer internette diğer derleyicilerle yapılan performans testlerine bakarsanız, açık ara önde olduğunu farkedersiniz. Kaldı ki hiç bir bug bile çıkmıyor uzun zamandır. (http://gcc.gnu.org/bugs.html#known) Bu güç JAVA ile birleşince oldukça sağlam çözümler ortaya çıkıyor şüphesiz.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lin(uxWin)dows Geliyor!

FZ

Şimdi hani anket yapılmıştı ya, masaüstünde ne tercih edersiniz şeklinde. Yani evet, Windows 2000 kullanıyorum ama yani canııım (!) Linux sistemindeki güzelim, şirin mi şirin, etkin ve de yetkin programları kullanamamak da üzüyor beni.\r \r

Ama sanırım yakında üzüntülerim bir nebze olsa giderilecek Lindows OS tarafından ;-)\r \r

Aralık ayı sonuna doğru ilk sürümü (yoksa betası mıydı?) çıkması beklenen bu işletim sistemi tamamen masaüstünü hedefliyor ve hem Windows hem de Linux ortamı için geliştirilmiş pek çok yazılımı çalıştırabileceğini iddia ediyor.\r \r

Democracy Player artık Linux için de var!

larweda

Özgür İnternet TV istemcisi Democracy Player'in en sonunda Linux versiyonu da duyuruldu! Uygulama, bir genel video oynatıcısı (VLC), bir bittorrent istemcisi ve bir RSS okuyucusunu birleştiriyor. Linux versiyonu ile birlikte uygulama Linux türevleri (Debian, Fedore Core 4, Fedora Core 5 ve Ubuntu), Windows ve Mac OS X için kullanılabilir oldu.

Bilişsel Bilim ve YazBoz: Kelimeler Ağlar Anlamlar (yahut Hadoop ve Lucene)

FZ

Boğaziçi Üniversitesi, Bilişsel Bilim bölümünden arkadaşım Hakan Ünlü'nün bugün yolladığı bir e-postayı paylaşmak istiyorum: "Merhaba Son günlerde Yazboz sitesi çok ilgimi çekiyor. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğüm için burada duyurmak istedim: http://www.yazboz.com

Site aslında bir serbest çağrışım oyunu. Size bir kelime veriyor ve bunula ilgili aklınıza gelen ilk kelimeyi yazmanızı istiyor. Bunun sonunda tüm oyuncular tarafından girilen kelimeleri 'connectionist' bir yaklaşımla bağlıyor. Sonuçları da görsel olarak izlemek mümkün.

Processing: Görsel Tasarımcılar ve sanatçılar için programlama dili

anonim

Processing elektronik sanatlar ve görsel tasarımcılar için geliştirilmiş bir programlama dili ve ortamıdır. Programlamanın temellerini görsel bağlamlar içinde öğretmek ve software taslak defteri olarak kullanılmak üzere yaratılmıştır.

http://www.processing.org adresinden daha fazla bilgi alarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bunun yanında öğrenmenizi kolaylaştıracak Processing Türkçe başvuru kaynağı bu hafta yayına geçti: http://processing.org/reference/tr/

Turquaz

qorkem

Turquaz, açık kaynak kodlu, modüler bir muhasebe yazılımıdır. Piyasada bulunan programların network sorunları, kısıtlayıcı lisansları, kullanıcı istekleri doğrultusunda yeterli gelişimi göstermemesi ve GNU/Linux işletim sistemi üzerinde çalışmaması sebebiyle yazılmıştır. Gelişimi turquaz ekibi tarafından sourceforge.net sitesinde yapılmakta.