StarLogo: The Next Generation

0
FZ
Dağıtık ve paralel modelleme, simulasyon ve benzeri işler için tam teşekküllü bir ortam sunan StarLogo sisteminin 3 boyutlu ortama yönelik geliştirme yapmayı sağlayan sürümü StarLogo The Next Generation çıktı. MIT tarafından desteklenen ve geliştirilen projenin programlamayı daha geniş ve genç bir kitleye yayması, karmaşık sistemlere dair düşünme ve modelleme yetilerini geliştirmesi hedefleniyor.

Görüşler

0
darkhunter
Woow! Harika birşey bu ya... Henüz oynamaya başlayalı 15dk falan oldu, resmen büyülendim...

Çocukken hep hayal ederdim, kendime ait bir dünya istediğim gibi yönetebileceğim çevresel faktörler ve yaratıklar...

Yeni nesil çok şanslı çok... Eee, tabi çocuk ruhu hala yaşayanlarda ;-)

0
FZ
Meraklısına not, yine LOGO tabanlı ve StarLogo benzeri bir modelleme, simülasyon ortamı olan NetLogo da 3D desteği sunuyor bir süredir:

NetLogo

Ayrıca yaptığınız modelleri Java olarak kaydedebiliyorsunuz ve isteyenlere web sayfanızdan Java applet olarak sunabiliyorsunuz NetLogo ile.
0
darkhunter
Logo'yu biraz biliyorum ama NetLogo'ya ısınamadım hiç...
Java, Applet falan bozar beni :-)

TNG'de beni bitiren nokta, modellere QIII motorunun güzellikleriyle yaklaşmak...

Linux versiyonu da yakınmış gördüğüm kadarıyla ilgiyle bekliyorum valla...
0
FZ
StarLogo ile NetLogo arasında programlama açısından çok büyük fark görmedim.

Her ikisi de Java ile geliştirilmişler dolayısı ile sistemde JRE olması mecburi (evet, maalesef JRE download etmek gerekiyor).

NetLogo'nun geliştirilen programı Java applet olarak sunabilmesini sadece bazı durumlarda bir avantaj olarak belirttim, yani karşı tarafı NetLogo yüklemeye zorlamamak namıma.

Tabii StarLogo TNG bambaşka bir kulvara girmiş durumda o ayrı ;-)
0
darkhunter
Anladım. TNG, kreatif beyinlerin önünden kodları çekip hayal güçleriyle yaratıcı olmalarını amaçlıyor, anladığım kadarıyla. Bence bu türden diğer çalışmaların arasında kendine güzel bir yer edinecek TNG.

Benim aklıma onlarca fikir geldi bile şimdiden, hımm... ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dr. Knuth Yazılım Patentleri Hakkında Ne Diyor?

anonim

Ustanın TeX kodlarina bakarken, dizindeki bir metin dosyası dikkatimizi cekti. Dr. Knuth'tan Patent Ofisi gorevlilerine yazilmis bir mesajdi bu. Usta soyle diyor:

"Amerikan kongresi bir süre önce, çok akıllıca bir kararla, matematiksel şeylerin patentlenemeyeceğine karar verdi. Zaten başka türlü matematik yapmak mümkün olmazdı; Pitagoras teorimini her kullandığımızda birine telif hakkı mı ödeyecektik?! Bu bağlamda belirtmek gerekiyor ki, bugünlerde insanların büyük bir aceleyle patentlemeye çalıştığı temel algoritmik fikirler bu kadar temel ve herşeye lazım olacak türdendir. Eğer şu anki gidişata izin verilirse, sonuç, yazarlara kelimeler için patent almaya izin vermek gibi olacaktır."

Devami icin: http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_knuth.xml

Az bilinen bir işletim sistemi: Plan 9

misafir

Bell laboratuvarlarının bilgisayar dünyasına katkısı UNIX(TM) ve C dilinden ibaret değil. İlk kez 1993'te dağıtılan ve 2002'de bir özgür yazılım lisansına kavuşan Plan 9 işletim sistemi de bu katkılardan biri.

Gmail´i Genel Depolama Alanı Olarak Kullanın!

FZ

GmailFS size Gmail hesabınız için ayrılmış Gmail disk alanını "mount" etmenizi sağlayıp sonra da bunu genel bir disk alanı gibi kullanmanıza izin veren bir tür sanal dosya sistemi sunar. GmailFS bir Python uygulaması olup FUSE isimli altyapıdan ve libgmail fonksiyon kitaplığından faydalanmaktadır.

GmailFS, "read", "write", "open", "close", "stat", "symlink", "link", "unlink", "truncate" ve "rename" gibi işlemleri destekler. Bu da şu demektir, Gmail hesabınız için size ayrılmış uzaktaki disk alanı sanki kendi makinanızdaymışçasına ve sanki normal bir disk alanı gibiymişçesine " cp", "ls", "mv", "rm", "ln", "grep", vb. komutları çalıştırabilirsiniz.

Meraklısı GmailFS ana sitesine bakabilir.

Bu yazılıma dikkatimi çeken Can Burak Çilingiroğlu'na teşekkürler.

PostgreSQL 7.4 sürümü duyuruldu

madness

PostgreSQL Global Development Group (PGDG), PostgreSQL Nesne İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemi'nin (ORDBMS) 7.4 sürümünü duyurdu.
Detaylı bilgi için: Basın Bülteni

Dil Hatası Yapanları Engerek 0.1 Isırıyor Dikkatli Olun!

FZ

Ali Alphan Bayazıt'ın duyurduğuna göre özgür Türkçe yazım denetçisi engerek, Debian GNU/Linux paketiyle beraber piyasaya çıktı. Bu sürüm, muhtemel gelecek sürümler gibi Zemberek kütüphanesinin gcj dostu bir çeşidini kullanıyor.

Kurulum detaylarını buradan öğrenmek mümkün. Alphan Bayazıt, engerek sistemini Emacs, Kate, Kedit, KOffice ve Konqueror ile denediğini, sonuçtan memnun kaldığını belirtiyor.

Kendisine teşekkür ediyor ve yazılımını acımasızca test edip hata raporuna boğmak için hep birlikte kolları sıvıyoruz (yapıyoruz değil mi? ;-)