Google query API

0
FZ
Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.
Haberlere göre söz konusu servis bir tür Web servisi ve SOAP (Simple Object Access Protocol) isimli açık bir protokol ile çalışıyor.

Peki bütün bunların anlamı ne? Şu: Internet üzerinde bulunan ve Google tarafından indekslenmiş 2 milyardan fazla dokümanı bu protokolü destekleyen VS.NET, Java, vs. tarzı araçlarla arayıp tarayabilir ve istediğiniz formatta programınızın içinden kullanıcınıza sunabilirsiniz (yazılımcılara yardımcı olmak için Google bir API Developer Kit de sunuyor).

Web servislerinin, SOAP, WSDL gibi protokollerin, XML gibi standartların bir arada somut bir iş çıkarmak için kullanımına güzel bir örnek olan bu servisin pek çok farklı kişi ve kurum tarafından çok amaçlı olarak kullanılması bekleniyor. Google yetkilileri bu servisin çekeceği tepkilere göre bundan sonra gidecekleri yönü belirleyeceklerini söylüyorlar.

Görüşler

0
FZ
Web servisleri üzerine 1500 tane makale okuduktan sonra siz de benim gibi, e iyi güzel de ben bu teknolojiyi nerede ve nasıl kullanacam diyenlerdenseniz alın size gayet somut bir alan ve örnek. Google karşısında bir kez daha saygı ile eğiliyorum ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NSD: Alternatif bir Alan Adı Sunucusu

Soulblighter

Linux üzerinde, Bind çok kullanılan bir Alan Adı Sunucusu. Fakat güvenlik açıklarının çok fazla olması bazı kritik uygulamalarda tercih edilmemesine neden oluyor. Eğer siz de Bind'a alternatif bir Alan Adı Sunucusu arıyorsanız. NSD'ye bir gözatın derim.

Palm için miniGL sürücüsü

redogre

http://www.dsbox.com/minigl.html adresinde Palm için OpenGL projesi ile ilgili bilgiler var. Digital Sandbox firmasının Source Forge sitesinin de desteğiyle yürüttüğü projede şu anda 0.4 versiyonuna gelinmiş durumda. Ama Sandbox kullanıcıları uyarıyor, program henüz çok stabil değil. Dsbox sitesinde çok "şirin" screen shot lar var... En azından Palm ekranında vektör grafikler şirin gözüküyor bence.

Bilgisayar Sektöründe Yazılım Seferberliği

Nightwalker

2000 Yılında Kurulan Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği, (TBMPO), bilgisayar sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak adına çeşitli eğitim faaliyetleri organize etmektedir. Bu çalışmaların en başında KOSGEB' le oluşturulan stratejik bir ortaklığın sonucu olarak başlatılan YAZILIM SEFERBERLİĞİ dir. Müracaat eden firmalar şu an KOSGEB'in 38 tane teşvik ve hibe imkanlarından yararlanma fırsatı bulacaklardır.

Kılavuz: Türkçe imla denetleyicisi

m1a2

Haberi önce linux.org.tr`de okudum ve hemen kaynak sayfaya zıpladım. Kılavuz, Linux ortamında çalışan bir Türkçe imlâ denetleyicisi. İşte nicedir görmek istediğim türden bir proje :) Umarım sayıları artar. Haberi hiçbir test yapmadan yazıyorum (arka plânda download devam ediyor), çünkü Türkçe`nin kendine has problemleriyle uğraşmaya yönelik her teşebbüs kutsaldır ve (Sabancı üniversitesinde çalışan ?) proje geliştiricilerini de kutluyorum ;)

Commodore 64 ile Surf

anonim

Eski toprak ya da eski kulağı kesik Commodore 64 yine sahnede, her zaman da bizimle olacağa benziyor. Computer Workshops Inc. C64 için bir web browser'ı piyasaya sürdü.C64 web browser HTML 1.0 ve GIF/JPEG desteğine sahip, ve sanırım JAVA ,JAVASCRIPT, Flash ve VRML desteğine yakın zamanda C64 web browser a eklenecek.