Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3

0
ccvural
Linux kurmak normal bilgisayar kullanıcıları için daima korkulan bir şey olmuştur. MagmaLinux bu soruna çözüm bulmayı hedefliyor. Kurulum son derece basitleştirilmiş.

Linux 'a geçmek isteyen bormal bilgisayar kullanıcılarının zorlandığı bir başka konu ise hangi paket/programları kuracağı. Magma , uzman olmayanların paket seçme sorununa da çözüm getirmeyi hedefliyor.

Daha detaylı bilgi için http://www.magmalinux.org
Magma ' nın temel özellikleri :

Normal bilgisayar kullanıcıları için hazırlandı , uzmanlar için değil.

Ç o k b a s i t k u r u l u m

Kur ve Başla. Çünkü herşey hazır !.

77 dilde hazır kuruluş CD/DVD si (Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca, Portekizce , Bulgarca, Yunanca, Romence , Çince , Japonca, Arapça , Farsça , İbranice , ...)

4 ayrı yapı : OFİS , EV (OFİS + Oyunlar) , SUNUCU ve GELİŞTİRİCİ

İki ayrı mimari : 32 bit ( Eski bilgisayarlar için) , 64 bit ( Yeni bilgisayarlar için )

Her 2 ayda bir yeni ve güncel bir sürüm ( 9.3, 9.5, 9.7, ...)

Debian tabanlı.

Daha detaylı bilgi ve indirmek için : www.magmalinux.org

Görüşler

0
yasarcay
bir turk dagitimi olmasindan dolayi ayakta alkisliyorum ama kde beni bozar. keske gnome veya xfce varsayilan masa ustu olsaydi.
0
mos
sizce de artık "normal bilgisayar kullanıcıları için linux kurmak çok zordur" önermesi baymadı mı?

normal bilgisayar kullanıcısı nedir? linux kurabilenler anormal mi? bir son kullanıcı, tek gözü kapalıyken ve sağ elini kullanmadan bir işletim sistemi kurabiliyor olmalı mıdır? ne oluyor yani kurulumu çok basit olunca bir dağıtımın?
0
muhuk
Normal bilgisayar kullanıcısı ifadesi biraz talihsiz olmuş, sıradan dersek daha doğru olabilir mi? Bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu teknik anlamda çok bilgi/beceri sahibi değil. Bunların bir kısmını bile Linux ile tanıştırabilirse ve sevdirebilirse bu proje başarılıdır bence.

Kolay kurulum deyince aklıma şu üç şey geliyor; temel sistem kurulumu, geniş donanım desteği, geniş paket deposu. Örneğin Pardus ilk aşamayı mükemmel şekilde gerçekleştirse de diğer ikisinde sorunu var(dı ben kullanırken). Öte yandan Debian kurulumu biraz daha çetrefilli ama hem donanım desteği hem de paket çeşitliliği tatminkar. Bunlar benim kişisel düşüncelerim.

Geliştirici arkadaşlara başarılar dilerim.
0
FZ
Normal bir bilgisayar kullanıcısı deneyimi: Ubuntu GNU/Linux alınır, 1 adet HP laptop alınır, aman MS Windows'a bişi olmasın denir, bu yüzden Wubi Ubuntu installer kullanılır, sistem gayet güzelce kurulur, login ekranında Ubuntu'nun giriş müziği bozuk plak gibi takılır, kullanıcı "allah allah bilgisayarımın ses sisteminde bir sorun mu var ki acaba, halbuki az önce MS Windows ortamında ses gayet düzgün çıkıyordu" der. Her neyse deyip login olur, sistem gayet güzelce açılır, update vs. yapılır, hatta Flash bile yüklenir, Firefox ile muhtelif sitelere girilir ama o da ne, görüntü var ses yok. Allem edilir kallem edilir ama ne normal ses dosyaları, ne videolar, ne Firefox içindeki Flash plug-inle çalıştırılmaya çalışılan videolar, müzikler ses vermez. Firefox kapatılır, sistem biraz daha kurcalanır, tüm update işleri yapılmıştır, login ekranında bozuk plak gibi bir müzik tekrar etmekte amma velakin sisteme bir kez girilince bir türlü ses alınamamaktadır. 'Normal kullanıcı' için bu 'sinek küçüktür ama mide bulandırır' kategorisindedir. Arka planda sebebin ne olduğu normal kullanıcıyı zerre ilgilendirmemektedir, dakka bir gol bir durumu hasıl olmuştur ve bu kadar basit bir şey için gidip forumlarda çözüm aramaya çalışmak, Google'ı kurcalamak, vs. hakikaten zul gelmektedir. Sebebin bilmem ne driver'ı, yok efendim HP filanca laptop modelinin bilmem ne mevzusu, test süreçlerinde aradan kaçmış filanca teknik problem gerçekten de ilgilendirmemektedir son kullanıcıyı. Görebildiğim kadarı ile son kullanıcıların epey bir kısmının baktıkları ilk şeyler şunlardır:

- Açar açmaz Internet'e girebiliyor muyum.
- Normal uygulamalarda ve browser içinde ses ve video düzgün çalışıyor mu?
- Makinadaki entegre webcam düzgün çalışıyor mu, her türlü chat aplikasyonu içinden ekstra ayar yapmaya gerek kalmadan video aktarımı olabiliyor mu? (Son baktığımda Ubuntu'da ancak Skype sorunsuz çalışıyordu bu bakımdan, birkaç aydır bakmadım).
- Ofis belgelerimi kolayca açıp düzenleyip diğer insanlarla paylaşabiliyor muyum?
- USB'den ve bluetooth üzerinden elimdeki aygıtları (kamera, cep telefonu, vs.) otomatik olarak görüp hemen kullanabiliyor muyum?

Yukarıdaki seçenekler sistem kurulur kurulmaz sorunsuz çalıştığı takdirde 'normal' kullanıcı hayal kırıklığına uğramamakta ve sisteme güven duymaya başlamaktadır, daha sonra bu kullanıcıların bir kısmı sistemi daha çok kurcalamaya ve geliştirmeye hevesli olabilmektedir. Yukarıdaki seçeneklerden birinde sorun yaşanırsa ciddi bir hayalkırıklığı olmakta ve sisteme karşı güvensizlik oluşmaktadır.
0
ccvural
Normal kullanıcı tabiri belki hatalı , sıradan kullanıcı demek daha doğru olabilirdi. O da biraz kaba kaçar diye düşünüp yazmadım. Zaten ingilizce metinde "ordinary users" diye geçiyor.

Düşüncenize tamammen katılıyorum. Ve magma ' da herşeyi hazır ve çalışır vermeye çalıştık. Sanırım başardık ta
0
Tarık
oyunlar... normal bir kullanıcıyı (geliştirme, araştırma ile bir ilgisi olmayan kullanıcı) en çok üç boyutlu görsel şaheserlikteki oyunları gnu/linuxlarda oynayamamak gıcık ediyor.
0
wime77
Ben bu basitlik olayına artık tepki veriyorum.
Lİnux zor değil.Bireylerde bilgisayar kullanımı kültürünün oluşmasını da engelliyor bu basitlk.Biraz zor olsun biraz tmel bilgi istesin ki kullanıcılar bilen birinden yardım alsınlar ve ona sormak istediklerini hemen orda sorup cevaplarını alsınlar.Bu dayanışma her iki tarafada birşeyler katar.

Ayrıca kim bu akradaşlar? Alan adının kim bilgileride korumalı.

İkinci bir pardus vakası ile karşılaşıp insanları Linux tan soğutmanın anlamı yok bence.
0
Betelgeuse
Normal kullanıcının kolay kurması olayını ben hiç anlamıyorum. Normal kullanıcı bilgisayarını açar kullanır, adı üstünde, "kullanıcı". Normal kullanıcıdan işletim sistemi kurmasını ya da kurulu işletim sistemine program kurmasını beklemek saçma olur. Kullanıcıların çoğu bırakın windows sistemini, windows üzerine herhangi bir program kurmayı bile kendisi yapmayan kullanıcıdır.
0
nelson
Bu magma denen şeyin sitesinden anladığım kadarıyla yapan arkadaş tam bir kavram kargaşası içerisinde ve bu işlerden pek anlamıyor. Her dil için ayrı ISO(anladığım kadarıyla, incelemeye değer değil!) home/server/developer sürümleri gibi ayrımlar, hele ki 32 bit mimariyi eski bilgisayarlar olarak nitelendirmesi 64 bite yeni bilgisayarlar demesi onun tam bir n00b olduğunu gösteriyor.

ccvural isimli arkadaş yaptığı eklemeleri, yazdığı kodları gösterebilir mi? sanmam... bence basitce bir iso oluşturmuş, birkaç tema atmış o kadar.

Aslında oynasın dursun gençlik banane ki, ama düşündürücü olan Tübitak(ULAKBİM sanırım) sunucularında böyle kalitesi, ne idügü belirsiz bir işe yer vermiş... ayrılan alana, band genişliğine, bu yazıyı yazan ellerime yazık.. bu kadar abuk bir dağıtım(!)

buna dağıtım deyince dağıtım hazırlayan GNU fedailerine hakaret etmiş oluyoruz galiba ama neyse...

allah ıslah etsin bu Türk Linux kullanıcıları camiasındaki n00bları
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Counter: Hala sayılmadınız mı???

conan

Off! Çok zaman olmuş birşeyler yazmayalı! Neden bu kadar tembelleştim acaba? :P Neyse şu tembelliğime "Linux Counter" sitesi konusunda birşeyler yazarak son vermeyi deneyeyim! :)

Linux Counter adından da anlaşılacağı üzere dünya üzerinde linux kullanıcılarını ve linux kullanan bilgisayarları saymayı amaç edinmiş bir site.

Xfce 4.4.1

ErenTurkay

Bir çok hatası giderilen ve Türkçe çevirisi yapılan Xfce 4.4.1 duyuruldu.

Özellikle 4.4 dalının Türkçe çevirilerinin yapılması bizi daha çok ilgilendiriyor. Her ne kadar bazı eksiklikler olsa da kullanılabilir durum.da. 4.4.1 'tarball'ları 2 önemli hata içeriyor.

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi İle Röportaj

vst

Microsoft'un Linux Lab Yöneticisi Bill Hilf ile yapılan ve Slashdot.org kullanıcılarının hazırladığı sorularla gerçekleştirilen bir röportaj yayınlandı. San Fransisco LinuxWorld'da bir konuşma yapacak olan Hilf'in ağzından: "Buradaki yöneticiler fazlasıyla teknik. Hiç birisinin ağzından 'Linux düşmanımızdır!' lafını işitmedim. Kimi zaman oturur Microsoft harici teknolojiler kullanırlar ve derler ki; 'Bu sorunlar beş sene önce çözülmemiş miydi?' ya da 'Katetmemiz gereken çok yol var...'"
Sorular çok güzel, cevaplar ilginç... Bir ilginç husus daha: Hilf cevapları yollamadan önce Microsoft'un Halkla İlişkiler Departmanı cevaplara şöyle bir göz atmış...

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...