Asus EePc Linuxlanıyor

0
3lobyte
Netbook pazarındaki rekabet üretici firmaları yeni arayışlara itiyor, Android kullanılacak netbook haberlerini duymuştuk ancak asus farklı bir yola gidiyor.
Asus intel tarafından temeli atıldıktan sonra Linux Foundations'a devredilen moblin projesi üzerindenyürümeyi planlıyor, henüz resmi bir açıklama yapılmasada söylentiler Windows'suz bir sistemin ekonomik avantajını kullanmak için böyle bir yola çok kısa sürede geçeceğini söylüyor.

Moblin netbooklar için özel olarak geliştirilen arayüzü ve çok hızlı boot süresi ile ciddi bir alternatif olacak gibi görünüyor.

moblin.org sitesinden özelliklerinin incelenebilecek linux dağıtımının arayüzü oldukça basit ve netbook kullanıcılarının internet, mail, sosyal ağ, müzik, resim ve film depolama ihtiyaçlarını karşılayacak yapıda.

Görüşler

0
urxalit
Yalnız "basitleştirilmiş" arabirimler tutmadı. İnsanlar akıllı bir telefondan çok bir bilgisayar aldığından normal Windows ya da Gnome/KDE'de neler yapıyorsa aynısını yapmak istiyor, kısıtlama olmayan bir işletim sistemi istiyor.

Ayrıca Intel'in Android trenine binme olasılığı da var gibi..

Moblin'in geleceği ne olacak, proje Android'le birleşecek mi zaman gösterecek..
0
ZZombie
Basitleştirilmiş arabirimler konusundaki görüşlerinize tamamen katılıyorum. Şahsen çok cicili bicili bir ekran da olsa ben siyah ekranda komut yazmayı seven biriyim. Ve bu türde basitleştirilmiş bir cihazda da masa üstünde kullandığım uygulama kolaylığını yakalamak isterim.

Moblin projesi devam eder diye düşünüyorum. Fakat konu sadece moblinde de kalmayacak. Piyasaya çıkan farklı mini notebooklar sebebei ile moblin benzeri linux dağıtımlarına yönelik çalışmalada da hız kazandı. Yakın zamanda temel kullandığımız linux sistemlerin hafif versiyonları da çıkabilir diye düşünüyorum.

NOT : Buradaki bahsettiğim hafiflik kullanılan platforma göre optimize edilmiş/derlenmiş vs olmması. Hali hazırdaki uygulamarımızı fazla zorlanmadan zati geçirebiliyoruz.
0
3lobyte
moblin bir ara yüz var okay ama gnome de çalışıyor anladığım kadarıyla live sürümünü indirip denemek lazım
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux açılış logosunu değiştirelim

tongucyumruk

Tux'u sever misiniz? Ben severim, oldukça sevimli bir penguen, ve güzel bir maskottur... Ama bilgisayarınızın her açılışında o penguen'i görünce bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Peki sıkıldıysak neden bu logo'yu değiştirmeyelim? İşte size adım adım Debian'da açılış logosu değiştirme rehberi. Tabii anlatılanlar temel anlamda diğer dağıtımlarda da çalışacaktır, ama Debian dururken, ne gereği var?

CompTIA ve LPI İşbirliği

LPI-Turkey

Dünya bilgi teknolojisinin bağımsız sertifika sağlayıcısı CompTIA ve dünyanın lider Linux Sertifikasyon Organizasyonu, Linux Professional Institute (LPI), giriş seviyesi (LPIC-1) Linux sertifika programını standartlaştırmak amacıyla yaptıkları işbirliğini duyurdular.

Galatasaray Üniversitesi Linux’a Geçti

charissma

Galatasaray Üniversitesi sessiz sedasız ağ sistemini linux'a çevirdi. Artık 600 adet bilgisayarda fedora core 6 ve fedora core 4 dağıtımları kullanılıyor. Geçiş ihalesini alan Sentim Bilişim Teknolojileri seminerler düzenlemiş ve kullanıcıları linux konusunda bilgilendirmiş. Haberde söylendiğine göre bu Türkiye'nin en büyük linux ağı olmuş.

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Masaüstünde Linux Evrimi

barisozyurt

Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?