EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

0
anonim
LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.
EEL´de sadece Enlightenment bulunuyor. Bir diğer gariplik ise korku, karanlık ve kötülük temasının kurulumdan masaüstü temalarına kadar heryerde karşınıza çıkması. Yani arka planda paramparça olmuş bir genç kız cesedi görmeniz RH´de kırmızı şapka görmeniz kadar doğal. Son olarak EEL nin tamamen masaüstüne yönelik olduğunu ve bu yüzden server vs gibi araçlar bulamayacağınızı da eklemek gerekiyor ( sendmail dahi yok)

Gelelim iddialarına: EEL Deneyimli ve uzman (yada kısaca power user) masaüstü ve multimedia masaüstü kullanıcılarına hayır diyemeyecekleri bir seçenek sunduğu iddiasında.

İncelemenin tamamına http://www.linuxturkey.org/modules.php?name=News&file=article&sid=62
adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
murat09
LinuxTurkey incelemesini özellikle okuyalım. Ben dağıtımı incelemedim ama kuran arkadaş gerçekten anladığım kadarıyla tahammül sınırlarını epey zorlamış :-)
0
ghanthar
murat09, biraz öyle oldu galiba :-) aslında ben daha yumuşak bir yazı yazacaktım ama yok olan boot loaderımı düzeltmekle biraz vakit harcadıktan sonra (rh 9 un grubu vardı ve oldukça da güzeldi EEL nin LİLO suna RH eklemektense onu tekrar kurmak istedim) sanırım EEL ye karşı çok sevecen davranamadım. Bu arada yazımı tavsiye etmişsin, sağol :-) ben, Türkiye de dağıtım incelemelerinin eksik olduğunu düşündüm, e kablonetim de vardı bu yüzden elime geçirebildiğim hemen her dağıtımı deniyorum (bu 2. incelemem 3. sü şu an netten iso olarak geliyor :-) ). Bir Linux gurusu olmamama rağmen (zaten bu yüzden incelemerimde masaüstü kullanımına önem veriyorum) birşeylerin ucundan tutayım dedim (aslında çok şey öğrendim bu sayede artık kendimi çaylak kategorisinden çıkardım, tavsiye ederim yani :-) ).
Herneyse, uzun lafın kısası incelemeler hakkındaki yorumlarınız ve eleştirileriniz benim için önemli lütfen esirgemeyin :) Ayrıca eğer özellikle incelememi istediğiniz dağıtımlar olursa bana bildirin eğer vakit ve dağıtımın tarzı uygun olursa inceleyebilirim.
İyi LinuX lar ;-)
GhanthaR
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Penguence 2. sayı PDF olarak yayınlandı

resilence

Penguence Sayı 2 PDF formatında çıktı.

Penguence Dergisi, Linux Kullanıcıları Derneği bünyesinde sürekli bir yayın çıkartmak amaciyla oluşturulmuş bir topluluk projesidir. Şubat 2005 tarihinde ilk sayısı çıkan dergi 2. sayısı ile okuyucuların karşısında. PDF formatında hazırlanan dergiyi http://penguence.linux.org.tr sitesinden indirebilirsiniz.

2.sayıda yer alan konulardan bazıları:

Gelecek Linux 1.0

anonim

En önemli özelliği sitesinde de belirtildiği gibi "Her uygulama ile ekrana ve yazıcıya Türkçe yazma ve bastırma desteğini orijinal olarak içinde barındıran ilk ve tek dağıtım" olan Gelecek Linux, Gelecek Linux Sistemleri firması tarafından hazırlanmış. 3 CD halinde ve Türkçe StarOffice 5.1 ile beraber gelen Gelecek Linux, bizleri yüzlerce dolar lisans ücreti ödemekten kurtaracak ve sonunda Linux altında adam gibi bir Türkçe masaüstü ve ofise kavuşturacak gibi gözüküyor. Gelecek Linux'u FTP yansısından indirebilmeniz mümkün. Web sitesine ise http://www.geleceklinux.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Boreas LINUX 1.0 Hakkında

boreas

Eylül, Ekim ayına doğru elektrik ve elektronikçiler için tasarlanan Boreas GNU/Linux'un 1.0 sürümünü çıkarmayı düşünüyoruz. Bu sürüm sisteme kurulabilecek şekilde olacak. Bu konuda hangi dağıtımı temel alalım? Ubuntu, Fedora, Gentoo, Debian... Kuluçka dağıtım hangisi olsun ve böyle bir işletim sisteminde hangi mühendislik/elektronik yazılımlarını görmek istersiniz? Bu konuda yorumlarınızı bildirirseniz daha kullanışlı ve ihtiyaçlara uygun bir sistem oluşturmaya çalışırız.

http://www.boreas.gen.tr

Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

Soulblighter

Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...

Linux üzerinde Dreamweaver: Rüya değil...

conan

Shibumi'nin son oylamada yaptığı bu yorumundan sonra Dreamweaver`ı (v 4) Linux altında çalıştırmak için yaptığım kısa uğraş sonucu elde ettiklerimi yazayım. Belki birilerine yardımı olur.