EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

0
anonim
LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.
EEL´de sadece Enlightenment bulunuyor. Bir diğer gariplik ise korku, karanlık ve kötülük temasının kurulumdan masaüstü temalarına kadar heryerde karşınıza çıkması. Yani arka planda paramparça olmuş bir genç kız cesedi görmeniz RH´de kırmızı şapka görmeniz kadar doğal. Son olarak EEL nin tamamen masaüstüne yönelik olduğunu ve bu yüzden server vs gibi araçlar bulamayacağınızı da eklemek gerekiyor ( sendmail dahi yok)

Gelelim iddialarına: EEL Deneyimli ve uzman (yada kısaca power user) masaüstü ve multimedia masaüstü kullanıcılarına hayır diyemeyecekleri bir seçenek sunduğu iddiasında.

İncelemenin tamamına http://www.linuxturkey.org/modules.php?name=News&file=article&sid=62
adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
murat09
LinuxTurkey incelemesini özellikle okuyalım. Ben dağıtımı incelemedim ama kuran arkadaş gerçekten anladığım kadarıyla tahammül sınırlarını epey zorlamış :-)
0
ghanthar
murat09, biraz öyle oldu galiba :-) aslında ben daha yumuşak bir yazı yazacaktım ama yok olan boot loaderımı düzeltmekle biraz vakit harcadıktan sonra (rh 9 un grubu vardı ve oldukça da güzeldi EEL nin LİLO suna RH eklemektense onu tekrar kurmak istedim) sanırım EEL ye karşı çok sevecen davranamadım. Bu arada yazımı tavsiye etmişsin, sağol :-) ben, Türkiye de dağıtım incelemelerinin eksik olduğunu düşündüm, e kablonetim de vardı bu yüzden elime geçirebildiğim hemen her dağıtımı deniyorum (bu 2. incelemem 3. sü şu an netten iso olarak geliyor :-) ). Bir Linux gurusu olmamama rağmen (zaten bu yüzden incelemerimde masaüstü kullanımına önem veriyorum) birşeylerin ucundan tutayım dedim (aslında çok şey öğrendim bu sayede artık kendimi çaylak kategorisinden çıkardım, tavsiye ederim yani :-) ).
Herneyse, uzun lafın kısası incelemeler hakkındaki yorumlarınız ve eleştirileriniz benim için önemli lütfen esirgemeyin :) Ayrıca eğer özellikle incelememi istediğiniz dağıtımlar olursa bana bildirin eğer vakit ve dağıtımın tarzı uygun olursa inceleyebilirim.
İyi LinuX lar ;-)
GhanthaR
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

anonim

Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.

rpmfind

mysterious

Linux'un kolaylıklarının hayatımızın vazgeçilmezi olduğu aşikar.

rpmfind da böyle bir şey; internet üzerinden rpm paketlerini size bulup kolayca indirmenizi sağlayan bir program.

Mesela bir paket kurmak istiyorsunuz. Nereden bulacağım bu paketi şimdi? Kimbilir ne kadar sürer? Ne kadar yer kaplar? Ve bana gerekli dosyalar neler?

rpmfind tüm bu sorgu işlemlerini belirttiğiniz anahtar kelimeye veya düzgün anlatıma göre yapar.

Detaylı bilgi için : http://rpmfind.net/linux/rpmfind/

GNU/LinEx.org, para la Libertad!

FZ

Kamu kurumlarındaki son durumlar, Brezilya, Almanya´daki Münih Belediyesi falan derken İspanyol´ların son hareketi GNU/Linux camiasında bomba gibi patladı!

Yerel Extremadura hükümeti GNOME yüklü 80,000 bilgisayarın okullara kurulumunu tamamladı. Bu durumda iki öğrenciye bir bilgisayar düşüyor.

Geçen yıl başlayan ve kısa bir süre önce tamamlanan bu hareket sonucunda İspanyol çocukları özgür yazılım ile çalışmanın erdemlerini görmeye başlayacaklar. Söz konusu bilgisayarlara GNU/LinEx isimli bir Linux dağıtımı ve GNOME arayüzü kurulu. Bu sayede yaklaşık 18,000,000 € tasarruf gerçekleştirildi.

Siyaseten doğruluğun önemi

loker

Linux International geçtiğimiz günlerde lüks bir otelde Penguen şeklinde pasta kesip GPL'in yaş gününü kutladı. Bunu, (Linux camiasıyla paylaşmak yerine) basın toplantısı şeklinde yapan oluşum adına konuşan Siyami Kahyaoğlu burada gazetecilere GPL'in önemini, özgür yazılımı anlattı, örnekler verdi ve MEB ihalesi konusunda girişimde bulunduklarını da söyledi. Hepsi çok güzeldi, ancak sunum malesef özgür olmayan bir yazılım aracılığıyla yapılıyordu ve bu bir gazetecinin gözünden kaçmadı [radikal.com.tr, Sanal Alem].

Ciddiye alınmadığınızda suçlu kim olacak şimdi?

Fedora Core 1.0 Hazır

caglar_onur

Redhat'in açık kaynak projesi haline getirdiği Fedora Linux ilk sürümünü duyurdu.
Ayrıntılar için: http://fedora.redhat.com/
Sürüm Notları için: http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/
İndirmek için: http://fedora.redhat.com/download/

Not: ftp.linux.org.tr'de mecvut benim bulabildiğim tek türkiye yansısı o, şu an indiriyorum akşamda vakit bulursam kuracağım, ilk izlenimlerimi aktarmaya çalışırım