EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

0
anonim
LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.
EEL´de sadece Enlightenment bulunuyor. Bir diğer gariplik ise korku, karanlık ve kötülük temasının kurulumdan masaüstü temalarına kadar heryerde karşınıza çıkması. Yani arka planda paramparça olmuş bir genç kız cesedi görmeniz RH´de kırmızı şapka görmeniz kadar doğal. Son olarak EEL nin tamamen masaüstüne yönelik olduğunu ve bu yüzden server vs gibi araçlar bulamayacağınızı da eklemek gerekiyor ( sendmail dahi yok)

Gelelim iddialarına: EEL Deneyimli ve uzman (yada kısaca power user) masaüstü ve multimedia masaüstü kullanıcılarına hayır diyemeyecekleri bir seçenek sunduğu iddiasında.

İncelemenin tamamına http://www.linuxturkey.org/modules.php?name=News&file=article&sid=62
adresinden ulaşabilirsiniz.

Görüşler

0
murat09
LinuxTurkey incelemesini özellikle okuyalım. Ben dağıtımı incelemedim ama kuran arkadaş gerçekten anladığım kadarıyla tahammül sınırlarını epey zorlamış :-)
0
ghanthar
murat09, biraz öyle oldu galiba :-) aslında ben daha yumuşak bir yazı yazacaktım ama yok olan boot loaderımı düzeltmekle biraz vakit harcadıktan sonra (rh 9 un grubu vardı ve oldukça da güzeldi EEL nin LİLO suna RH eklemektense onu tekrar kurmak istedim) sanırım EEL ye karşı çok sevecen davranamadım. Bu arada yazımı tavsiye etmişsin, sağol :-) ben, Türkiye de dağıtım incelemelerinin eksik olduğunu düşündüm, e kablonetim de vardı bu yüzden elime geçirebildiğim hemen her dağıtımı deniyorum (bu 2. incelemem 3. sü şu an netten iso olarak geliyor :-) ). Bir Linux gurusu olmamama rağmen (zaten bu yüzden incelemerimde masaüstü kullanımına önem veriyorum) birşeylerin ucundan tutayım dedim (aslında çok şey öğrendim bu sayede artık kendimi çaylak kategorisinden çıkardım, tavsiye ederim yani :-) ).
Herneyse, uzun lafın kısası incelemeler hakkındaki yorumlarınız ve eleştirileriniz benim için önemli lütfen esirgemeyin :) Ayrıca eğer özellikle incelememi istediğiniz dağıtımlar olursa bana bildirin eğer vakit ve dağıtımın tarzı uygun olursa inceleyebilirim.
İyi LinuX lar ;-)
GhanthaR
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cisco da ''Masaüstünde Linux'' dedi

sundance

Slashdot'da yer alan habere göre Cisco IT halihazırda şirket bünyesindeki 2000'den fazla masaüstü bilgisayarı Linux'a geçirmiş, önümüzdeki dönemlerde de başta laptoplar olmak üzere büyük ölçüde Linux'a geçmeyi planlıyorlarmış.

Bu geçişte temel sebebin, lisans maliyetleri değil destek maliyetleri olduğu belirtilmiş ve bir Windows admini ortalama 40 Windows PC'e destek verebilirken, bir Linux admininin 200 ila 400 arası Linux PC'e destek verebildiği belirtilmiş.

Linux'un toplam sahip olma maliyeti daha pahalı, çünkü Linux adminleri daha çok para istiyor, diyenlere duyrulur.

Linux Kullanmamak İçin 5 Neden

vst

Linux kullanmamak için işte size 5 neden... Tıklamadan önce söyleyelim, bu bağlantı sizi biraz güleceğiniz, gülerken de biraz düşüneceğiniz bir sayfaya götürüyor. Ne düşüneceğine karar veremeyenlere bir ipucu: Yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemi üreticisinin ve onun desteğiyle inceleme raporları hazırlayan danışmanlık ve araştırma firmalarının sektördeki bilgi asimetrisinden faydalanarak yaptığı şey manipulasyon değildir de nedir?

C64 ve GNU/LINUX

anonim

Yüzlerce terabaytlık depolama kapisitesine sahip, onlarca işlemciyi paralel çalıştırabilen bir süper bilgisayar ve bir harddiski bile olmayan 8 bitlik yaklaşık 1mhz bir c64 arasındaki ortak özellik nedir ?

Cevap: Her ikiside GNU/LINUX çalıştırmaktadır. Linux daha ne kadar kısıtlı imkanlarla çalıştırılabilir bilmiyorum ama bir c64 makinada çalıştırılabiliyor. Konu ile ilgili ayrıntılı dökümanı Buradan okuyabilirsiniz.

MIT Brezilya'ya GNU/Linux kullanmasını önerdi

gismo

slashdot'un ve zdnet'in haberine göre MIT Media Lab Brezilya hükümetine fakirlere satılacak bilgisayarlara kurulmak üzere kısıtlı MS Windows sürümleri yerine GNU/Linux kullanmalarını önerdi. Media Lab yöneticisi Walter Bender: "Pahalı ve kısıtlı sürüm ticari yazılımlar yerine yüksek kaliteli özgür yazılımları kullanmalarını savunuyoruz" dedi.

Ülkemizde de benzer gelişmelerin olduğu düşünülürse (öğretmenlere verilecek bilgisayarlar) sonucu dikkatle takip etmekte fayda var.

Novell Linux Desktop Çıktı!

Challenger

SuSE Linux' u temel alan ve ön tanımlı masa üstü ortamı olarak Novell Ximian Desktop2' yi (GNOME temelli) kullanan Novell Linux Desktop çıktı. Bu işletim sistemi, kurumsal masa üstü sistemlerde kullanılmak üzere hazırlanmış. Linux dağıtımlarında alışık olduğumuz bir işi yapmak için 10 tane farklı yazılım içermek yerine her iş için belirlenmiş bir standart programı var. Anlaşılacağı üzere teknik bilgisi olmayan son kullanıcıları hedefliyor.

İçerisindeki yazılımlardan başlıcaları:
Novell Ximian Desktop2, Novell Evolution, Novell Red Carpet Yazılım Güncelleme Yöneticisi, OpenOffice.org, Mozilla Firefox, GAIM.

Fiyatı ise 50$ ve 1 yıllık yazılım güncelleme desteği de bu fiyata dahil.
http://www.novell.com/products/desktop/index.html?sourceidint=homepage_announcement1