Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

0
hayalci
Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Merhaba, Google Summer of Code 2008 başvuru tarihleri açıklandı! Geçen yıl bitirme projesi grubumuzda Eclipse'e bir eklenti yazmaya çalışırken, irc.freenode.net sunucusundaki #eclipse kanalından, #eclipse-soc kanalına geçip ne yapabileceğimi sormuştum. Başvuru yapmayı aklımdan bile geçirmez ve kendime fazla güvenmezken kanaldaki geliştiriciler beni yüreklendirdiler ve bana uygun olabilecek bir proje konusu da önerdiler. Kanalda sorduğum soruların ardından başvuruların son gününden 1 gün önce bir başvuru hazırlamaya koyuldum ve Eclipse'in kendi bünyesinde Summer of Code için önerilen fikirlerden kendi tecrübe ve yeteneklerime göre bir tanesini seçip başvurumu bu konuya göre yaptım. Geçen sene başvuru yaptıktan sonra benimle konuşmuş olan arkadaşlarım başvuru sonucunda kabul edilmeyi de hiç beklemediğimi biliyorlardı ama bir şekilde başvurular sıraya koyulmuş, benim başvurum da kabul edilmişti. Önce mentor'umun kim olduğunu öğrendim, iletişime geçmeye ve konu ile ilgili fikir geliştirmeye, düşünmeye çalıştım. ("interim period" adı verilen bu dönem proje geliştirdiğiniz toplulukla kaynaşmanız için gereken zamanı size veriyor.) e-posta ile haberleştiğim mentor'umun önerileri doğrultusunda gerektiğinde değiştirmemiz gereken hedefleri değiştirdik ve yeniden tanımladık, kendimize göre bir yol haritası oluşturduk. SoC'un resmi olarak başladığı Haziran ortalarında halen finallerim ve bitirme projesi gibi işlerim vardı ancak daha sonra bu yüzden kaybettiğim günlerin büyük bir kayıp olmadığını gördüm. Koşulları okuduğumda ben de tişörtü ve 4500 doları alıp alamayacağımı bilemiyor ve tedirginlik duyuyordum fakat mentorumla iletişime geçtikten ve proje üstünde çalışıp ne yaptığımı mentoruma anlatmaya başladıktan sonra içim giderek rahatladı. Bu yüzden eğer zamanınız varsa sizin de hiç çekinmeden istediğiniz bir projeye başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu programın herkes için çok faydalı bir tecrübe olacağına inanıyorum. Geçen yıl yanılmıyorsam 6 Türk öğrenci kabul edilmişti, bu yıl Google'ın her sene kontenjan artırmasından dolayı daha da fazlasının kabul edileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda yükseklisans ve doktora öğrencilerinin de katılabileceğini vurgulayayım. Projeler içinde her tip proje bulunuyor. Embedded projelerinden Rockbox gibi projeleri, düzenli olarak katılan Apache'yi, BSD ve VIM projelerini, Pınar Yanardağ'ın kabul edildiği Gnome'u, Sarp Centel'in kabul edildiği sağlık kayıtları projesi OpenMRS'i ve benzer projeleri hatırlıyorum. Bu kadar proje arasından size hitap edecek bir proje bulacağınızdan eminim. Hatta bu yıl Pardus'un da kabul edilme şansının çok fazla olduğunu düşünüyorum. (Yine de Pardus'un Google'a yapacağı başvurunun niteliği önemli elbette...) Hepinize başvurularda iyi şanslar, Freenode'a takılın :)

İlgili Yazılar

LindowsOS 4.5 İncelemesi

ghanthar

Linuxmerkezi LindowsOS 4.5 in bir incelemesini yayımladı, buradan ulaşabilirsiniz.

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

Film Gimp

tongucyumruk

Herhalde Linux'la veya grafikle (tercihen her ikisiyle birden) uğraşan herkes ünlü grafik editörü GIMP'i az çok duymuştur. Özellikle Linux kullanan grafikerlerin gözdesi olan GIMP şimdi Hollywood yollarına düştü.

Son yıllarda özellikle SGI'ın piyasadan çekilmesiyle film sektöründe oluşan boşluğu dolduran Linux şimdi bu sektöre iyice yerleşecek gibi gözüküyor. Film Gimp için kısaca GIMP'in video düzenleme dünyasına uyarlanmış hali diyebiliriz.

Lockheed Martin´den Linux projesi

urxalit

Newsalert´teki habere göre Lockheed Martin tasarım projelerinde Linux kullanmaya başlıyor. Haberin devamı için buraya tıklayabilirsiniz.

Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

sundance

Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.