Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

0
hayalci
Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Merhaba, Google Summer of Code 2008 başvuru tarihleri açıklandı! Geçen yıl bitirme projesi grubumuzda Eclipse'e bir eklenti yazmaya çalışırken, irc.freenode.net sunucusundaki #eclipse kanalından, #eclipse-soc kanalına geçip ne yapabileceğimi sormuştum. Başvuru yapmayı aklımdan bile geçirmez ve kendime fazla güvenmezken kanaldaki geliştiriciler beni yüreklendirdiler ve bana uygun olabilecek bir proje konusu da önerdiler. Kanalda sorduğum soruların ardından başvuruların son gününden 1 gün önce bir başvuru hazırlamaya koyuldum ve Eclipse'in kendi bünyesinde Summer of Code için önerilen fikirlerden kendi tecrübe ve yeteneklerime göre bir tanesini seçip başvurumu bu konuya göre yaptım. Geçen sene başvuru yaptıktan sonra benimle konuşmuş olan arkadaşlarım başvuru sonucunda kabul edilmeyi de hiç beklemediğimi biliyorlardı ama bir şekilde başvurular sıraya koyulmuş, benim başvurum da kabul edilmişti. Önce mentor'umun kim olduğunu öğrendim, iletişime geçmeye ve konu ile ilgili fikir geliştirmeye, düşünmeye çalıştım. ("interim period" adı verilen bu dönem proje geliştirdiğiniz toplulukla kaynaşmanız için gereken zamanı size veriyor.) e-posta ile haberleştiğim mentor'umun önerileri doğrultusunda gerektiğinde değiştirmemiz gereken hedefleri değiştirdik ve yeniden tanımladık, kendimize göre bir yol haritası oluşturduk. SoC'un resmi olarak başladığı Haziran ortalarında halen finallerim ve bitirme projesi gibi işlerim vardı ancak daha sonra bu yüzden kaybettiğim günlerin büyük bir kayıp olmadığını gördüm. Koşulları okuduğumda ben de tişörtü ve 4500 doları alıp alamayacağımı bilemiyor ve tedirginlik duyuyordum fakat mentorumla iletişime geçtikten ve proje üstünde çalışıp ne yaptığımı mentoruma anlatmaya başladıktan sonra içim giderek rahatladı. Bu yüzden eğer zamanınız varsa sizin de hiç çekinmeden istediğiniz bir projeye başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu programın herkes için çok faydalı bir tecrübe olacağına inanıyorum. Geçen yıl yanılmıyorsam 6 Türk öğrenci kabul edilmişti, bu yıl Google'ın her sene kontenjan artırmasından dolayı daha da fazlasının kabul edileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda yükseklisans ve doktora öğrencilerinin de katılabileceğini vurgulayayım. Projeler içinde her tip proje bulunuyor. Embedded projelerinden Rockbox gibi projeleri, düzenli olarak katılan Apache'yi, BSD ve VIM projelerini, Pınar Yanardağ'ın kabul edildiği Gnome'u, Sarp Centel'in kabul edildiği sağlık kayıtları projesi OpenMRS'i ve benzer projeleri hatırlıyorum. Bu kadar proje arasından size hitap edecek bir proje bulacağınızdan eminim. Hatta bu yıl Pardus'un da kabul edilme şansının çok fazla olduğunu düşünüyorum. (Yine de Pardus'un Google'a yapacağı başvurunun niteliği önemli elbette...) Hepinize başvurularda iyi şanslar, Freenode'a takılın :)

İlgili Yazılar

Knoppix´le Kendi Live CD´nizi Hazırlayın

yuxel

Knoppix, GNU/Linux tanıtmlarında veya GNU/Linux altında yazılmış bir programın/belgenin sunumunda, bir eğitim CD'si olarak, bir sistem kurtarma CD'si olarak ve tabii ki normal günlük işlerinizde de kullanabileceğiniz bir dağıtımdır. Peki "bu Knoppix'de şu program fazla, keşke şunun yerine şu olsaydı" dediğiniz oldu mu? Bu belge Knoppix kullanarak kendi istekleriniz doğrultusunda bir Live Bootable CD hazırlamanıza yardım edecektir.

Torvalds: Performans testlerini sıklaştırıyoruz

sefalet

Linus Torvalds, çekirdeklerdeki açıkların ortaya çıkarılması için benchmark performans testlerinin daha sık yapılması için çağrı yaptı.

Açık kaynak Linux işletim sisteminin tasarımcısı Linus Torvalds performans testlerinin önceki çekirdeklerde gözden kaçan eski açıkları ortaya çıkaracağını savunuyor.

Huzurlarınızda SUSE Linux 10

parsifal

openSUSE projesinin ilk meyvesi oldu!

Goldmaster olarak da adlandırılan SUSE linux 10.0 hakkında daha detaylı bilgiyi burdan alabilirsiniz.

İzmir´de Linux Around The World Konferansı

o_ozardic

Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall, 10 Ocak 2003 Saat:13.00'da İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde "Linux Around The World" konulu bir konferans verecek.

Yer: İzmir Ekonomi Üniversitesi. Balçova Kampüsü Konferans Salonu

Konferansla ilgili bilgiye buradan ulasabilirsiniz

GENTOO Türkçe Belgeler

yilmaz

Kanaatimce en hızlı linux dağıtımı olan Gentoo için Goeksel Togan tarafından hazırlanan belgelere (Başlangıç için Kurulum ve Kullanım rehberi) http://belgeler.gentoo-tr.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.