Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

0
hayalci
Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Merhaba, Google Summer of Code 2008 başvuru tarihleri açıklandı! Geçen yıl bitirme projesi grubumuzda Eclipse'e bir eklenti yazmaya çalışırken, irc.freenode.net sunucusundaki #eclipse kanalından, #eclipse-soc kanalına geçip ne yapabileceğimi sormuştum. Başvuru yapmayı aklımdan bile geçirmez ve kendime fazla güvenmezken kanaldaki geliştiriciler beni yüreklendirdiler ve bana uygun olabilecek bir proje konusu da önerdiler. Kanalda sorduğum soruların ardından başvuruların son gününden 1 gün önce bir başvuru hazırlamaya koyuldum ve Eclipse'in kendi bünyesinde Summer of Code için önerilen fikirlerden kendi tecrübe ve yeteneklerime göre bir tanesini seçip başvurumu bu konuya göre yaptım. Geçen sene başvuru yaptıktan sonra benimle konuşmuş olan arkadaşlarım başvuru sonucunda kabul edilmeyi de hiç beklemediğimi biliyorlardı ama bir şekilde başvurular sıraya koyulmuş, benim başvurum da kabul edilmişti. Önce mentor'umun kim olduğunu öğrendim, iletişime geçmeye ve konu ile ilgili fikir geliştirmeye, düşünmeye çalıştım. ("interim period" adı verilen bu dönem proje geliştirdiğiniz toplulukla kaynaşmanız için gereken zamanı size veriyor.) e-posta ile haberleştiğim mentor'umun önerileri doğrultusunda gerektiğinde değiştirmemiz gereken hedefleri değiştirdik ve yeniden tanımladık, kendimize göre bir yol haritası oluşturduk. SoC'un resmi olarak başladığı Haziran ortalarında halen finallerim ve bitirme projesi gibi işlerim vardı ancak daha sonra bu yüzden kaybettiğim günlerin büyük bir kayıp olmadığını gördüm. Koşulları okuduğumda ben de tişörtü ve 4500 doları alıp alamayacağımı bilemiyor ve tedirginlik duyuyordum fakat mentorumla iletişime geçtikten ve proje üstünde çalışıp ne yaptığımı mentoruma anlatmaya başladıktan sonra içim giderek rahatladı. Bu yüzden eğer zamanınız varsa sizin de hiç çekinmeden istediğiniz bir projeye başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu programın herkes için çok faydalı bir tecrübe olacağına inanıyorum. Geçen yıl yanılmıyorsam 6 Türk öğrenci kabul edilmişti, bu yıl Google'ın her sene kontenjan artırmasından dolayı daha da fazlasının kabul edileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda yükseklisans ve doktora öğrencilerinin de katılabileceğini vurgulayayım. Projeler içinde her tip proje bulunuyor. Embedded projelerinden Rockbox gibi projeleri, düzenli olarak katılan Apache'yi, BSD ve VIM projelerini, Pınar Yanardağ'ın kabul edildiği Gnome'u, Sarp Centel'in kabul edildiği sağlık kayıtları projesi OpenMRS'i ve benzer projeleri hatırlıyorum. Bu kadar proje arasından size hitap edecek bir proje bulacağınızdan eminim. Hatta bu yıl Pardus'un da kabul edilme şansının çok fazla olduğunu düşünüyorum. (Yine de Pardus'un Google'a yapacağı başvurunun niteliği önemli elbette...) Hepinize başvurularda iyi şanslar, Freenode'a takılın :)

İlgili Yazılar

İzmir Linux Kullanıcıları Grubu Kuruldu

anonim

İzmir'deki penguenleri bir araya getirmek icin DEU öncülüğünde bir organizasyon başlatılıyor. Bu amaçla bir haberleşme listesi kurulmustur. Topluluğun geçici web adresi http://izmirlinux.deu.edu.tr üyelik sayfası ise http://liste.deu.edu.tr’dir.

Topluluğun amacı kısaca şöyle:

-İzmir´deki Linuxçuları bir araya getirmek, iletişimi saglamak.
-DEU bünyesindeki ogrenci topluluklari arasinda izmirlinux toplulugunu da katmak
- Açık kod kullanımı konusunda İzmir'deki diğer üniversitelerle işbirliği sağlamak.

Birkaç ay içerisinde faaliyete geçmesi düşünülen organizasyona desteği DEU rektör yardımcılığı ve DEU bilgi işlem dairesi verecektir. Organizasyon LKD ile işbirligi içinde olacaktır.

Linux Kullanılabilirlik Raporu

anonim

Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.

Massachusetts eyaleti Linux’a geçiyor

sametc

www.ntvmsnbc.com'da yayınlanan habere göre Massachusetts eyaleti kurumsal bilgisayarlarında Linux işletim sistemi kullanılacağını belirtti. Böylece, ABD’de Linux’a geçen ilk eyalet oluyor.
Massachusetts eyaleti daha önce de Microsoft’a karşı tekel davası açmıştı. Haberin devamı...

Debian GNU/Linux 2.2.r7 Duyuruldu!

anonim

Debian`in stable sürümlerinden kodadı `potato`nun 7. versiyonu duyuruldu. Bu sürümde öncelikle güvenlik açıklarına yer verilmiş, bunun dışında ise bir kaç ufak bug ile uğraşılmış. Eski potato sürümünü kullananlar ve apt ile sistemlerini güncel tutmayı başarmış olanlar için sorun yok, yine apt ile tüm güvenlik açıklarını kapatabilirler.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi icin: http://www.debian.org/News/2002/20020713 adresine göz atabilirsiniz

Uludağ sitesi yenilendi

bm

Aklıma geldikçe bloglara ve siteye bakıp duruyordum, bugün Uludağ sitesinin yenilendigini farkettim. Özellikle sıkca sorulan sorular listesi iyi olmuş. Burada birbirimizi yerken -- pardon sohbet ederken -- en azından basit sorulara kolayca link verme imkanı olduğu gibi, burada sıkça sorulan soruların da cevaplanabileceği bir döküman var. FMcilerin bakmalarını tavsiye ederim.