Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

0
hayalci
Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Merhaba, Google Summer of Code 2008 başvuru tarihleri açıklandı! Geçen yıl bitirme projesi grubumuzda Eclipse'e bir eklenti yazmaya çalışırken, irc.freenode.net sunucusundaki #eclipse kanalından, #eclipse-soc kanalına geçip ne yapabileceğimi sormuştum. Başvuru yapmayı aklımdan bile geçirmez ve kendime fazla güvenmezken kanaldaki geliştiriciler beni yüreklendirdiler ve bana uygun olabilecek bir proje konusu da önerdiler. Kanalda sorduğum soruların ardından başvuruların son gününden 1 gün önce bir başvuru hazırlamaya koyuldum ve Eclipse'in kendi bünyesinde Summer of Code için önerilen fikirlerden kendi tecrübe ve yeteneklerime göre bir tanesini seçip başvurumu bu konuya göre yaptım. Geçen sene başvuru yaptıktan sonra benimle konuşmuş olan arkadaşlarım başvuru sonucunda kabul edilmeyi de hiç beklemediğimi biliyorlardı ama bir şekilde başvurular sıraya koyulmuş, benim başvurum da kabul edilmişti. Önce mentor'umun kim olduğunu öğrendim, iletişime geçmeye ve konu ile ilgili fikir geliştirmeye, düşünmeye çalıştım. ("interim period" adı verilen bu dönem proje geliştirdiğiniz toplulukla kaynaşmanız için gereken zamanı size veriyor.) e-posta ile haberleştiğim mentor'umun önerileri doğrultusunda gerektiğinde değiştirmemiz gereken hedefleri değiştirdik ve yeniden tanımladık, kendimize göre bir yol haritası oluşturduk. SoC'un resmi olarak başladığı Haziran ortalarında halen finallerim ve bitirme projesi gibi işlerim vardı ancak daha sonra bu yüzden kaybettiğim günlerin büyük bir kayıp olmadığını gördüm. Koşulları okuduğumda ben de tişörtü ve 4500 doları alıp alamayacağımı bilemiyor ve tedirginlik duyuyordum fakat mentorumla iletişime geçtikten ve proje üstünde çalışıp ne yaptığımı mentoruma anlatmaya başladıktan sonra içim giderek rahatladı. Bu yüzden eğer zamanınız varsa sizin de hiç çekinmeden istediğiniz bir projeye başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu programın herkes için çok faydalı bir tecrübe olacağına inanıyorum. Geçen yıl yanılmıyorsam 6 Türk öğrenci kabul edilmişti, bu yıl Google'ın her sene kontenjan artırmasından dolayı daha da fazlasının kabul edileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda yükseklisans ve doktora öğrencilerinin de katılabileceğini vurgulayayım. Projeler içinde her tip proje bulunuyor. Embedded projelerinden Rockbox gibi projeleri, düzenli olarak katılan Apache'yi, BSD ve VIM projelerini, Pınar Yanardağ'ın kabul edildiği Gnome'u, Sarp Centel'in kabul edildiği sağlık kayıtları projesi OpenMRS'i ve benzer projeleri hatırlıyorum. Bu kadar proje arasından size hitap edecek bir proje bulacağınızdan eminim. Hatta bu yıl Pardus'un da kabul edilme şansının çok fazla olduğunu düşünüyorum. (Yine de Pardus'un Google'a yapacağı başvurunun niteliği önemli elbette...) Hepinize başvurularda iyi şanslar, Freenode'a takılın :)

İlgili Yazılar

GNU/Linux masaüstü kullanışlılıgı ile ilgili son araştırma

Phaedrus

Almanyada özel bir BT danışma şirketine yaptırılmış olan Linux masaüstü kullanışlılığı ile ilgili bir araştırma artık Linux´un son kullanıcı dedigimiz masaüstü kullanıcılarına zor zamanlar geçirtmediğini, XP´ye yakın bir rahatlık sunduğunu gösterdi. Haberin devamı burada.

GNU/Linux'un Sürücü Problemleri ve Mac'in Zaferi

anonim

Aslında iki ayrı haber olarak gödermeyi düşündüğüm konuyu birleştirmeyi tercih ettim. Çünkü her ikiside temelde son kullanıcı işlemleri için GNU/Linux un halen karalı hale gelememesiyle ilgili. Birinci haber deneyimli bir sistem yöneticisi olan eweek dergisi yazarlarından Steven J. Vaughan-Nichols un Centrino işlemcili dizüstü bilgisayarına ve bazı donanımlara GNU/Linux üzerinde karalı bir sürücü desteği bulamamasından yola çıkıyor. Bu makalede benim en çok dikkatimi çeken nokta üreticilerin sürücü desteği vermemesiyle ilgili sorunun yumurta tavuk ilişkisiyle açıklanması oldu. Örnekte üreticilerin yeterli kullanıcı kitlesi bulunmadığı için ürünlerinin GNU/Linux sürücülerini geliştirmeye vakit ve para ayırmamaları. Buna karşın akıllı kullanıcılarınsa GNU/Linux sürücüsü bulunmayan donanımı almamalarının bir kısır döngüye yol açtığı anlatılıyor. İkinci habere gelince...

Linux for Playstation 2!!!

larweda

Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...

Para verdip aldığımız işletim sistemi gerçekten bu parayı hak ediyormu?

binner3

Elimde 8.2 GB bir harddisk vardı.Bunun üzerinde bad sector olduğunu biliyordum ve linux kurmaya karar verdim. Partition ayarlarımı yaptım ve "Check for bad Sector" diyerek bad sectorleri taramasını istedim.Redhat 8.0 bu diskte bad sector buldu ve işletim sistemini bu disk üzerine yüklemeyiniz diyerek kurulumdan çıktı.

Klaus Knopper ile ropörtaj

conan

Distrowatch'dan Ladislav Bodnar Klaus Knopper ile 18 Kasım 2002 tarihinde bir roportaj yapmış. Knoppix ile ilgili oldukça güzel noktalara değinilmiş. Yaratıcısını tanımak ve de Knoppix'in geleceği hakkında bilgi tazelemek isterseniz okumanızı tavsiye ederim.