Gömülü Sistemlerde Linux Kullanımı

0
anonim
Gömülü sistemlerde Linux kullanımı ve bu amaçla bir Linux dağıtımı oluşturma konulu hazırladığım belgeyi, henüz tamamlanmamış olsa da, birilerine faydalı olabilir düşüncesiyle http://murat.debian-tr.org/doc/embed adresine koydum. Umarım gerçekten birilerinin işine yarar.

Editörün Notu: Keşke herkes böyle belge hazırlasa ;-)

Görüşler

0
roktas
Süper bir inceleme Murat, ellerine sağlık... Belgenin lisansı konusunda off-topic bir not geçeyim, bu GFDL 1.2 konusunda RMS ile debian-legal birbirine girmiş durumda... Henüz konsensus oluşmamakla beraber GFDL 1.2 belgeleri `main'den çıkaracaklar gibi, aman bu belge de gümbürtüye gitmesin :-)
0
demirten
Ben de yol yakınken dönmeye karar verdim :) Aslında GFDL'yi ve bu tartışmada RMS'i daha haklı buluyorum ama işin lisans kısmıyla uğraşmamak için değiştirdim.
0
yalcink01
gittik gördük. baba büyüksün!
0
demirten
Belgenin lisansı GPL oldu, eski halini unutun :)
Gözüme çarpan yazım hatalarını düzelttim ama daha epey var gibi. Resimleri optimize etmek gerektiğini düşündüm, kendi bilgisayarımdan bakınca sorun yok ama gerçekte öyle olmuyor, bu yüzden kaliteden bir parça ödün verdik ancak yerden oldukça kazandık. Fırsat buldukça bir şeyler eklemeye devam edeceğim.
0
FZ
Karim Yaghmour´un iki ay önce çıkan kitabı Building Embedded Linux Systems bu bağlamda ilgi çekebilir: http://www.oreilly.com/catalog/belinuxsys/index.html?CMP=IL7015

Aynı yazarın son makalelerinden biri de gömülü sistem geliştirme dünyası ve Linux arakesitine dair bir perspektif sunuyor: http://linux.oreillynet.com/pub/a/linux/2003/06/09/embedlinux.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Richard Stallman ile röportaj

anonim

Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.

Bakkalda Süt Varken Neden İnek Satın Alalım?

velista

Uludağ Projesinin ilk ürünü Pardus Çalışan CD'nin görücüye çıkmasıyla, ortalık karışmışa benziyor. Benim de içinde bulunduğum bir grup, Pardus'u ileriye doğru atılmış çok olumlu bir adım olarak görürken; bazıları da projenin sitesinin yetersizliğine ve ortaya çıkan "ilk ürünün" CD üzerinden çalışmasına içerledi...

Benim için sorun, Uludağ'cıların neden Microsoft Türkiye'ninki gibi bir site yapamadıklarından daha önemli... Sorulması gereken asıl soru şu: "Biz Türkler bir kilo kumdan ne üretebiliyoruz?"

AT&T GNU/Linux'u deniyor...

Soulblighter

Dünyanın en büyük bilgisayar, iletişim ve yazılım şirketlerinden AT&T, 70,000 çalışanı tarafından kullanılan PC'lerdeki Windows işletim sistemine alternatif olarak GNU/Linux'u denemeye başladı. Denemeler sonunda firma GNU/Linux kullanıp kullanmayacağına karar verecek.

Eğer bu karar verilirse, Microsoft, GNU/Linux'a karşı en büyük yenilgisini alacak. Özellikle son zamanlarda artan virüsler ve maliyetler, kullanıcıları Windows'a alternatif işletim sistemleri kullanmaya itiyor.

Bir röportajda, ''Ülkedeki her yönetici gibi biz de güvenlik, üretkenlik ve düşük maliyetler konusunda sıkıntı yaşıyoruz.'' diyen AT&T'nin bilgi yöneticisi Hossein Eslambolchi, kararı 2005 yılı sonunda verecek.

Kaynak: bloomberg.com

Editörün Notu: Görülen o ki UNIX´i geliştiren şirket köklerine geri dönüşe hazırlanıyor. Buna karar verecek olan adam ise dünyadaki en çok kazanan bilgi işlem müdürü (geçen seneki yıllık maaşı 4.3 milyon $ + 1.5 milyon $'lık şirket hissesi) ve bu adamın akıllıca hareket edeceğini var saymak çok yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Kernel geliştirici topluluğu büyüyor

coskung

Haber, itworld.com'dan; Linux Foundation yöneticisi Jim Zemlin, 2005'ten bu yana yaklaşık 3700 kişinin kernel koduna katkı yaptığını, en çok katkı yapan 10 geliştiricinin tüm katkının %15'lik kısmını sağladığını söylemiş. Öne çıkan isim 1571 katkı ile Al Viro.

Linux 2.6 çıktı

tongucyumruk

Linus Torvalds 3 yılda bir verdiği yılbaşı hediyemizi yine yılbaşına yetiştirdi. Linux 2.6 indirilmeye hazır. Sanıyorum içerdiği yeniliklerin hepsini buraya tekrar yazmaya gerek yok. Alsa, xfs gibi şeyler artık kernel'e entegre, masaüstü kullanıcılarını fazlasıyla memnun edecek daha responsive bir scheduler vs...