MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

0
FZ
Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Görüşler

0
anonim
konu hakkinda bilgisi/deneyimi olan arkadaslara bir sorum olacakti: ``vmware'in pabucu dama atilma noktasina geldi diyebilir miyiz simdi?``
0
FZ
Sanmıyorum, ancak yine de alternatiflerin olması iyidir diye düşünüyorum ;-) Kendi adıma coLinux´u denemeyi ve katkıda bulunmayı tercih ederim ;-)

ABD´li bir bilg. müh. öğrencisi tarafından başlatılan bu projeye özellikle iki deneyimli Japon bilgisayarcıdan destek gelmiş çünkü bu yöntemi kullanarak Japonya´daki kullanıcılara GNU/Linux´u çok daha hızlı ve pratik şekilde tanıtabileceklerini düşünmüşler (düşünsenize yani KNOPPIX iyi güzel de makinayı boot etmek gerekiyor falan, bir dakika arkadaşım diyorsunuz ve hiç boot etmeden bir Windows penceresi içinde KNOPPIX çalıştırıyorsunuz, demo diye buna derim! :)
0
muratkoc
vmware in sonu degil tabii ki :)

vmware in sonunu colinux degil daha cok xen getirebilir. Benzer nitelikte bir calismayi esasen adeos yapmaya calisiyordu fakat su ana kadar henuz colinux veya xen kadar birseyleri sonuclandirabilmis degil gibi. Vmware in sonu ise bu yazilimlar ancak vmware kadar destek verebilecek hale geldikten sonra gelebilir. Bu tur sistemleri ozellikle SMP sistemlerde calistirmak ve biraz daha ileri konfigurasyonlar yapmak henuz vmware disi urunler icin cok olasi degil.

Colinux, Linux altinda da calistirilabilir hale getirilmeye calisiyor. Gelistiriciler bunun nispeten daha kolay olacagini soyluyorlar ama bakalim neler olacak.
0
FZ
Şu anda ofisimdeki Windows 2000 Server (SP4) kurulu bilgisayarımda coLinux çalışıyor ancak edindiğim izlenim o ki bir hayli (highly) deneysel durumda. Söz gelimi vi ile bir belge açıp ESC tuşuna bastığımda göçüyor falan. Default halinde network ayarları sorunlu, Task Manager´da CPU %100 görünüyor, vs. SourceForge adresinde tek bir forumu var ve burası da normal kullanıcılara Read-Only görünüyor ve normal kullanıcı e-posta listesi henüz yok.

Bununla birlikte sistemi sorunsuz çalıştıranlar da var ve desteklendiğinde süreç içinde çok daha sağlam bir sürüm çıkarabileceklerini düşünüyorum.
0
tarrega
Bir de şimdi gözatın derim. Bir ay gibi kısa bir sürede epey bir ilerleme kaydedildi. Doküman oluşturmak için bir Wiki açtılar, developer email listesinde baya bir hareket var. (Pek anlamasam da) Az olan Linux bilgimi geliştirmek için bulunmaz bir nimet benim için, işyerinde 4 bir tarafımda Windows var zira. Şu anda 2002'de fazlamesai'de yazılmış olan Türkçeleme-1 yazısını uygulamaya çalışıyorum, kalvye düzeldi ama konsolda türkçe karakterler bir garip çıkıyor, yanlış bir font var sanki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux+ Magazine eski sayılarına ücretsiz sahip olun

anonim

Linux+ Magazine ücretli olarak satılan bir Linux dergisiydi. Bir süredir eski sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtmaya başlamışlar. Merak edenler, dergi kültürü olanlar eski sayıların ücretsiz pdf versiyonlarına buradan erişilebilir.

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

Üniversiteleri Linux yarışması heyecanı sardı

adervis

Üniversite öğrencileri, ders dönemlerini bitirme telaşı ile Linux dünyasında kendilerini gösterme heyecanını aynı anda yaşıyorlar. Geçtiğimiz yıl ilk olarak düzenlenmesine rağmen üniversiteliler arasında büyük bir ilgi gören ve yoğun katılıma sahne olan Linux Başarı Ödülleri'nin ikincisi başladı. 1 Mayıs tarihinde duyurularak yarışma takvimi başlatılan Linux Başarı Ödülleri 2003'ü kazananlar 15 Ekim'de düzenlenecek ödül töreniyle kamuoyuna açıklanacak. IBM Türk'ün "UNİPROJE" Ekibinin düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması, Linux Kullanıcıları Derneği tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen Linux Şenliği'nde duyuruldu.

LindowsOS 4.5 İncelemesi

ghanthar

Linuxmerkezi LindowsOS 4.5 in bir incelemesini yayımladı, buradan ulaşabilirsiniz.

Slackware 9 Sonunda Çıktı !!

oktay

Henüz resmi site slackware.com'dan haber verilmemiş olsa da Slackware 9 artık hazır. Bu yazıyı yazdığım saatlerde 9.0 sürümü henüz yansı sitelerine ulaşmamış görünüyor. Zannediyorum resmi bir açıklama yapılmamış olmasının sebebi de yansı sitelerine bu aşamada yüklenilmesini engellemek.

Uzun zamandır beklediğimiz şu anda hala yayınlanan en eski Linux sürümü ünvanını elinde bulunduran bu Slackware in yeni sürümü hepimize hayırlı olsun.

Eğer indirmeyi başarabilirseniz lütfen geçici yansı sunucuları kurup buradan adresi dağıtmak vasıtasıyla Türkiyede de yayılmasına yardımcı olunuz.

linuxtoday.com/developer/2003031901126NWSLSW adresinden daha fazla bilgi alınabilir.