MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

0
FZ
Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Görüşler

0
anonim
konu hakkinda bilgisi/deneyimi olan arkadaslara bir sorum olacakti: ``vmware'in pabucu dama atilma noktasina geldi diyebilir miyiz simdi?``
0
FZ
Sanmıyorum, ancak yine de alternatiflerin olması iyidir diye düşünüyorum ;-) Kendi adıma coLinux´u denemeyi ve katkıda bulunmayı tercih ederim ;-)

ABD´li bir bilg. müh. öğrencisi tarafından başlatılan bu projeye özellikle iki deneyimli Japon bilgisayarcıdan destek gelmiş çünkü bu yöntemi kullanarak Japonya´daki kullanıcılara GNU/Linux´u çok daha hızlı ve pratik şekilde tanıtabileceklerini düşünmüşler (düşünsenize yani KNOPPIX iyi güzel de makinayı boot etmek gerekiyor falan, bir dakika arkadaşım diyorsunuz ve hiç boot etmeden bir Windows penceresi içinde KNOPPIX çalıştırıyorsunuz, demo diye buna derim! :)
0
muratkoc
vmware in sonu degil tabii ki :)

vmware in sonunu colinux degil daha cok xen getirebilir. Benzer nitelikte bir calismayi esasen adeos yapmaya calisiyordu fakat su ana kadar henuz colinux veya xen kadar birseyleri sonuclandirabilmis degil gibi. Vmware in sonu ise bu yazilimlar ancak vmware kadar destek verebilecek hale geldikten sonra gelebilir. Bu tur sistemleri ozellikle SMP sistemlerde calistirmak ve biraz daha ileri konfigurasyonlar yapmak henuz vmware disi urunler icin cok olasi degil.

Colinux, Linux altinda da calistirilabilir hale getirilmeye calisiyor. Gelistiriciler bunun nispeten daha kolay olacagini soyluyorlar ama bakalim neler olacak.
0
FZ
Şu anda ofisimdeki Windows 2000 Server (SP4) kurulu bilgisayarımda coLinux çalışıyor ancak edindiğim izlenim o ki bir hayli (highly) deneysel durumda. Söz gelimi vi ile bir belge açıp ESC tuşuna bastığımda göçüyor falan. Default halinde network ayarları sorunlu, Task Manager´da CPU %100 görünüyor, vs. SourceForge adresinde tek bir forumu var ve burası da normal kullanıcılara Read-Only görünüyor ve normal kullanıcı e-posta listesi henüz yok.

Bununla birlikte sistemi sorunsuz çalıştıranlar da var ve desteklendiğinde süreç içinde çok daha sağlam bir sürüm çıkarabileceklerini düşünüyorum.
0
tarrega
Bir de şimdi gözatın derim. Bir ay gibi kısa bir sürede epey bir ilerleme kaydedildi. Doküman oluşturmak için bir Wiki açtılar, developer email listesinde baya bir hareket var. (Pek anlamasam da) Az olan Linux bilgimi geliştirmek için bulunmaz bir nimet benim için, işyerinde 4 bir tarafımda Windows var zira. Şu anda 2002'de fazlamesai'de yazılmış olan Türkçeleme-1 yazısını uygulamaya çalışıyorum, kalvye düzeldi ama konsolda türkçe karakterler bir garip çıkıyor, yanlış bir font var sanki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Kullanmamak İçin 5 Neden

vst

Linux kullanmamak için işte size 5 neden... Tıklamadan önce söyleyelim, bu bağlantı sizi biraz güleceğiniz, gülerken de biraz düşüneceğiniz bir sayfaya götürüyor. Ne düşüneceğine karar veremeyenlere bir ipucu: Yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemi üreticisinin ve onun desteğiyle inceleme raporları hazırlayan danışmanlık ve araştırma firmalarının sektördeki bilgi asimetrisinden faydalanarak yaptığı şey manipulasyon değildir de nedir?

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Gelecek Linux 2,0 ve Chip Dergisi

anonim

Chip Dergisi Aralık sayısı ile birlikte 2CD`den oluşan Gelecek Linux 2.0 Dağıtımını vermiş bulunmakta.

Türkiye`ye özel bir dağıtım olarak hazırlanan ve desteklenen (irc.openprojects.net`de #geleceklinux) Gelecek Linux`dan yeni güzel haberler bekliyoruz.

Sevgi Saygı Linux
Ed:yazının sahibinden yazıyı düzenlediğim için özür dilerim ;)

Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

Soulblighter

Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...

Mandrake 9.2 ISOları hazır!

ckaptan

Mandrake 9.2 ISOları 13.11 itibarı ile nihayet hazır! Bazı LG CD-ROM sürücülerinde kurulum esnasında yaşanan sorunların giderilmesine ait çalışmalardan dolayı uzayan public ISO'lar artık kullanıma açıldı...
Daha nice sürümlere!