MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

0
FZ
Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Görüşler

0
anonim
konu hakkinda bilgisi/deneyimi olan arkadaslara bir sorum olacakti: ``vmware'in pabucu dama atilma noktasina geldi diyebilir miyiz simdi?``
0
FZ
Sanmıyorum, ancak yine de alternatiflerin olması iyidir diye düşünüyorum ;-) Kendi adıma coLinux´u denemeyi ve katkıda bulunmayı tercih ederim ;-)

ABD´li bir bilg. müh. öğrencisi tarafından başlatılan bu projeye özellikle iki deneyimli Japon bilgisayarcıdan destek gelmiş çünkü bu yöntemi kullanarak Japonya´daki kullanıcılara GNU/Linux´u çok daha hızlı ve pratik şekilde tanıtabileceklerini düşünmüşler (düşünsenize yani KNOPPIX iyi güzel de makinayı boot etmek gerekiyor falan, bir dakika arkadaşım diyorsunuz ve hiç boot etmeden bir Windows penceresi içinde KNOPPIX çalıştırıyorsunuz, demo diye buna derim! :)
0
muratkoc
vmware in sonu degil tabii ki :)

vmware in sonunu colinux degil daha cok xen getirebilir. Benzer nitelikte bir calismayi esasen adeos yapmaya calisiyordu fakat su ana kadar henuz colinux veya xen kadar birseyleri sonuclandirabilmis degil gibi. Vmware in sonu ise bu yazilimlar ancak vmware kadar destek verebilecek hale geldikten sonra gelebilir. Bu tur sistemleri ozellikle SMP sistemlerde calistirmak ve biraz daha ileri konfigurasyonlar yapmak henuz vmware disi urunler icin cok olasi degil.

Colinux, Linux altinda da calistirilabilir hale getirilmeye calisiyor. Gelistiriciler bunun nispeten daha kolay olacagini soyluyorlar ama bakalim neler olacak.
0
FZ
Şu anda ofisimdeki Windows 2000 Server (SP4) kurulu bilgisayarımda coLinux çalışıyor ancak edindiğim izlenim o ki bir hayli (highly) deneysel durumda. Söz gelimi vi ile bir belge açıp ESC tuşuna bastığımda göçüyor falan. Default halinde network ayarları sorunlu, Task Manager´da CPU %100 görünüyor, vs. SourceForge adresinde tek bir forumu var ve burası da normal kullanıcılara Read-Only görünüyor ve normal kullanıcı e-posta listesi henüz yok.

Bununla birlikte sistemi sorunsuz çalıştıranlar da var ve desteklendiğinde süreç içinde çok daha sağlam bir sürüm çıkarabileceklerini düşünüyorum.
0
tarrega
Bir de şimdi gözatın derim. Bir ay gibi kısa bir sürede epey bir ilerleme kaydedildi. Doküman oluşturmak için bir Wiki açtılar, developer email listesinde baya bir hareket var. (Pek anlamasam da) Az olan Linux bilgimi geliştirmek için bulunmaz bir nimet benim için, işyerinde 4 bir tarafımda Windows var zira. Şu anda 2002'de fazlamesai'de yazılmış olan Türkçeleme-1 yazısını uygulamaya çalışıyorum, kalvye düzeldi ama konsolda türkçe karakterler bir garip çıkıyor, yanlış bir font var sanki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux eğitimi kayıtları devam ediyor, Sertifikasyon sınavı 28 Haziran'da

butch

Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlecek Linux Eğitimleri 1.Kuru 21 Haziran 2002 tarihine ertelendi. Yani katılmak için hala vaktiniz var :)

Sertifikasyon sınavı için de bugün itibariyle kayıtlar başladı. Sınava katılmak için herhangi bir ön şart yok. Linux bilgi ve becerinizi belgeleyecek olan, 28 Haziran tarihinde yapılacak sınava kayıt için bizimle iletişime geçin. Eğitim programı ve sınav içeriği hakkında bilgi için open.bilgi.edu.tr adresini mutlaka ziyaret edin.

XBox Linux´tan yeni haberler

tongucyumruk

Son zamanlarda XBox-Linux projesinde kıpırtılar sıklaştı. İşte XBox-Linux'tan son haberler:

-XBox linux üzerinde (sanırım emulatör üzerinden) Windows 2000 çalıştırılıp onun içerisinde de video oynatıldı. Videosun buradan indirebilir, basın bültenine de buradan ulaşabilirsiniz. Sanırım Bir performans şovu yapmak istemişler

Caldera, Micro$oft tarzı koltuk başına lisans sistemine geçiyor

larweda

Caldera sistems, oldukça popüler olan Caldera OpenLinux Workstation paketinin bu hafta piyasaya çıkan yeni versiyonunun satışlarını Microsoft`un windows ürünlerinde yaptığı gibi koltuk başına lisanslandırma ile yapacağını açıkladı. Bu bağlamda destek istenirse bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 99$`a, desteksiz bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 59$`a satılıyor. Bu, genelde paralel kullanıcı sayısını baz alan geleneksel unix ücretlendirmesinden de tamamen farklı bir yaklaşım. Linux dağıtımı gibi hataya izin vermeyen bir piyasada bu tarz radikal bir denemenin nasıl sonuçlar vereceğini de birkaç ay içinde hep beraber göreceğiz.

Mandrake 9.2´deki Büyük Sorunlar

cayfer

Mandrake tarafından listelenen sorunları okuyunca dehşete kapılmamak mümkün değil! Sürüm 9.2'ye güncellememek için o kadar çok neden var ki... Hele Dell marka dizüstü bilgisayarlada LG marka CD sürücüsü kullanıldığı ve MDK9.2 kurulumunda kullanılan yazılımların bu sürücülerde kalıcı hasar yarattığını düşünürseniz çok kişinin başı ciddi derde girecek demektir.

Her ne kadar ortalıkta henüz fazla MDK 9.2 CDsi yoksa da dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü ağ üzerinden yapılan kurulumlarda bile sorunlar aynen varmış. Ben her olasılığa karşı 9.2'yi atlayacağım herhalde.

Nedir İnsanoğlunun Çekirdekle Problemi?

GaripFakir

Herşey atom çekirdeğinin parçalanmasıyla başladı. Böylece daha YÜKSEK enerji üretmenin kapıları açıldı.

Sonra aynı durum Linux, UNIX dağıtımlarının çekirdeklerinde karşımıza çıktı. Çekirdeği derleyip (parçalayıp) daha YÜKSEK performans elde etmek. Bazı sürümler Mandrake gibi 586 mimarisine göre derlenmiş yapılarıyla bu işe adım attı. Debian, FreeBSD gibi "çevreci"ler ise sistem kararlılığı önemli deyip bu varsayılan sürüm olarak çekirdek derlenmesine henüz uzak bakıyorlar. Bu iki düşünce arasında ulusal bir tercih yapıp sonradan çekirdek derlemek isteyenler için güzel bir makale.