MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

0
FZ
Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Görüşler

0
anonim
konu hakkinda bilgisi/deneyimi olan arkadaslara bir sorum olacakti: ``vmware'in pabucu dama atilma noktasina geldi diyebilir miyiz simdi?``
0
FZ
Sanmıyorum, ancak yine de alternatiflerin olması iyidir diye düşünüyorum ;-) Kendi adıma coLinux´u denemeyi ve katkıda bulunmayı tercih ederim ;-)

ABD´li bir bilg. müh. öğrencisi tarafından başlatılan bu projeye özellikle iki deneyimli Japon bilgisayarcıdan destek gelmiş çünkü bu yöntemi kullanarak Japonya´daki kullanıcılara GNU/Linux´u çok daha hızlı ve pratik şekilde tanıtabileceklerini düşünmüşler (düşünsenize yani KNOPPIX iyi güzel de makinayı boot etmek gerekiyor falan, bir dakika arkadaşım diyorsunuz ve hiç boot etmeden bir Windows penceresi içinde KNOPPIX çalıştırıyorsunuz, demo diye buna derim! :)
0
muratkoc
vmware in sonu degil tabii ki :)

vmware in sonunu colinux degil daha cok xen getirebilir. Benzer nitelikte bir calismayi esasen adeos yapmaya calisiyordu fakat su ana kadar henuz colinux veya xen kadar birseyleri sonuclandirabilmis degil gibi. Vmware in sonu ise bu yazilimlar ancak vmware kadar destek verebilecek hale geldikten sonra gelebilir. Bu tur sistemleri ozellikle SMP sistemlerde calistirmak ve biraz daha ileri konfigurasyonlar yapmak henuz vmware disi urunler icin cok olasi degil.

Colinux, Linux altinda da calistirilabilir hale getirilmeye calisiyor. Gelistiriciler bunun nispeten daha kolay olacagini soyluyorlar ama bakalim neler olacak.
0
FZ
Şu anda ofisimdeki Windows 2000 Server (SP4) kurulu bilgisayarımda coLinux çalışıyor ancak edindiğim izlenim o ki bir hayli (highly) deneysel durumda. Söz gelimi vi ile bir belge açıp ESC tuşuna bastığımda göçüyor falan. Default halinde network ayarları sorunlu, Task Manager´da CPU %100 görünüyor, vs. SourceForge adresinde tek bir forumu var ve burası da normal kullanıcılara Read-Only görünüyor ve normal kullanıcı e-posta listesi henüz yok.

Bununla birlikte sistemi sorunsuz çalıştıranlar da var ve desteklendiğinde süreç içinde çok daha sağlam bir sürüm çıkarabileceklerini düşünüyorum.
0
tarrega
Bir de şimdi gözatın derim. Bir ay gibi kısa bir sürede epey bir ilerleme kaydedildi. Doküman oluşturmak için bir Wiki açtılar, developer email listesinde baya bir hareket var. (Pek anlamasam da) Az olan Linux bilgimi geliştirmek için bulunmaz bir nimet benim için, işyerinde 4 bir tarafımda Windows var zira. Şu anda 2002'de fazlamesai'de yazılmış olan Türkçeleme-1 yazısını uygulamaya çalışıyorum, kalvye düzeldi ama konsolda türkçe karakterler bir garip çıkıyor, yanlış bir font var sanki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Awstats: Olması gerektiği gibi Web İstatistik Programı

tunc

Son zamanlarda gittikçe populer olan web istatistik programlarından biri olan Awstats bir çok özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Online update, geliştirilmiş log analyzer , detaylı istatistikler ve bolca dil seçeneği v.s. Bu tarz programlar kişinin zevkine göre değiştiği için belki arayüzünü beğenmiyebilirsiniz , bundan dolayı yakın özelliklere sahip webalizer ı kullanabilirsiniz. Aşağıda awstats'ı kurdugum bir url'yi veriyom ,takılın gezin :) Bu arada dediğim programları aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Webalizer Awstats
Ondakikaara

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Gelişmiş Klavyeler için GNU/Linux Desteği

FZ

Paraya kıyıp üzerinde bir sürü ekstra tuş bulunan bir Multimedia ve Internet destekli klavye aldınız. Veya süper ergonomik bir Logitech klavyeniz var. Haliyle üzerindeki ekstra tuşları kullanarak GNU/Linux ortamında kolayca CD'ye, xmms'e, Internet tarayıcısına falan müdahale etmek istiyorsunuz. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Tabii ki Multimedia ve Internet Klavyeler: LinEAK Projesi başlıklı yazıyı okuyarak ;-)

Haberci Güvercinler Üzerinden IP Erişimi

anonim

Olay 2001 yılında geçiyor ama yeni haberim oldu. 1 Nisan 1990'da yayınlanan haberci güvercinler üzerinden IP erişim RFC belgesi (Carrier Piegon Internet, CPIP) temel alınarak Linux üzerinde gerçekleştirilmiş. Ortalama ping süreleri başlangıç için ümit verici :)

Paylaşmak istediğim bir anı

cayfer

Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.