MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

0
FZ
Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Görüşler

0
anonim
konu hakkinda bilgisi/deneyimi olan arkadaslara bir sorum olacakti: ``vmware'in pabucu dama atilma noktasina geldi diyebilir miyiz simdi?``
0
FZ
Sanmıyorum, ancak yine de alternatiflerin olması iyidir diye düşünüyorum ;-) Kendi adıma coLinux´u denemeyi ve katkıda bulunmayı tercih ederim ;-)

ABD´li bir bilg. müh. öğrencisi tarafından başlatılan bu projeye özellikle iki deneyimli Japon bilgisayarcıdan destek gelmiş çünkü bu yöntemi kullanarak Japonya´daki kullanıcılara GNU/Linux´u çok daha hızlı ve pratik şekilde tanıtabileceklerini düşünmüşler (düşünsenize yani KNOPPIX iyi güzel de makinayı boot etmek gerekiyor falan, bir dakika arkadaşım diyorsunuz ve hiç boot etmeden bir Windows penceresi içinde KNOPPIX çalıştırıyorsunuz, demo diye buna derim! :)
0
muratkoc
vmware in sonu degil tabii ki :)

vmware in sonunu colinux degil daha cok xen getirebilir. Benzer nitelikte bir calismayi esasen adeos yapmaya calisiyordu fakat su ana kadar henuz colinux veya xen kadar birseyleri sonuclandirabilmis degil gibi. Vmware in sonu ise bu yazilimlar ancak vmware kadar destek verebilecek hale geldikten sonra gelebilir. Bu tur sistemleri ozellikle SMP sistemlerde calistirmak ve biraz daha ileri konfigurasyonlar yapmak henuz vmware disi urunler icin cok olasi degil.

Colinux, Linux altinda da calistirilabilir hale getirilmeye calisiyor. Gelistiriciler bunun nispeten daha kolay olacagini soyluyorlar ama bakalim neler olacak.
0
FZ
Şu anda ofisimdeki Windows 2000 Server (SP4) kurulu bilgisayarımda coLinux çalışıyor ancak edindiğim izlenim o ki bir hayli (highly) deneysel durumda. Söz gelimi vi ile bir belge açıp ESC tuşuna bastığımda göçüyor falan. Default halinde network ayarları sorunlu, Task Manager´da CPU %100 görünüyor, vs. SourceForge adresinde tek bir forumu var ve burası da normal kullanıcılara Read-Only görünüyor ve normal kullanıcı e-posta listesi henüz yok.

Bununla birlikte sistemi sorunsuz çalıştıranlar da var ve desteklendiğinde süreç içinde çok daha sağlam bir sürüm çıkarabileceklerini düşünüyorum.
0
tarrega
Bir de şimdi gözatın derim. Bir ay gibi kısa bir sürede epey bir ilerleme kaydedildi. Doküman oluşturmak için bir Wiki açtılar, developer email listesinde baya bir hareket var. (Pek anlamasam da) Az olan Linux bilgimi geliştirmek için bulunmaz bir nimet benim için, işyerinde 4 bir tarafımda Windows var zira. Şu anda 2002'de fazlamesai'de yazılmış olan Türkçeleme-1 yazısını uygulamaya çalışıyorum, kalvye düzeldi ama konsolda türkçe karakterler bir garip çıkıyor, yanlış bir font var sanki.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux+ Magazine eski sayılarına ücretsiz sahip olun

anonim

Linux+ Magazine ücretli olarak satılan bir Linux dergisiydi. Bir süredir eski sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtmaya başlamışlar. Merak edenler, dergi kültürü olanlar eski sayıların ücretsiz pdf versiyonlarına buradan erişilebilir.

Linux Kullanmamak İçin 5 Neden

vst

Linux kullanmamak için işte size 5 neden... Tıklamadan önce söyleyelim, bu bağlantı sizi biraz güleceğiniz, gülerken de biraz düşüneceğiniz bir sayfaya götürüyor. Ne düşüneceğine karar veremeyenlere bir ipucu: Yaygın olarak kullanılan bir işletim sistemi üreticisinin ve onun desteğiyle inceleme raporları hazırlayan danışmanlık ve araştırma firmalarının sektördeki bilgi asimetrisinden faydalanarak yaptığı şey manipulasyon değildir de nedir?

Lycoris Desktop/LX ile hersey daha ucuz!

conan

Lycoris, Walmart ile yaptığı anlaşmayla yeni Desktop PC işletim sistemi ürünü olan Desktop/LX`i, Microtel bilgisayarlar içerisinde yüklü olarak piyasaya sundu. Desktop/LX tamamen Linux çekirdeği üzerine kurulu bir işletim sistemi.

Oldukca Windows/XP kılıklı olan sistem inanılmaz bir fiyatla satılıyor. 800 MHz VIA C3 işlemci (Celeron 800 ayarında), 128 MB bellek, 10 GB hard disk, CD-ROM, 10/100 Ethernet kartı, Lycoris Desktop/LX işletim sistemi, klavye, mouse, hoparlörler (monitör hariç) SIKI DURUN tam: 199.86$

Walmart bir zamandır LindowsOS ile yüklü bilgisayarlar da satıyordu. (şu anda fiyatlari Desktop/LX ile aynı)

Desktop/LX sitesinde sistemin oldukça fazla ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Linus Torvalds'dan Yeni Bir Fikir: DCO

malkocoglu

Linus Torvalds, ticari ürünlerden gelebilecek kodların Linux kaynak koduna girmemesi için Geliştiriciyi Tanimlayan Sertifika (Developer's Certificate of Origin - DCO) adlı bir sistem önerdi. Bu sistem kaynak kod dosyalarının kim, ne zaman yazıldığını kayıtlara geçirerek, kişinin ve kişilerin Linux içine koydukları kodlardan sorumlu olmalarını sağlayacak. Bu sayede SCO gibi sorun çıkartan tiplerden korunmak amaçlanıyor.

http://www.linuxworld.com/story/44996.htm

Linux Kullanılabilirlik Raporu

anonim

Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.