Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

0
anonim
Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.
Projenin üreteceği OS sadece temel bir sistemden oluşacak ektra araçlar ise kullanıcıların katkısı ile genişlemesi beklenen yazılım depolarında tutulacak ve bu depolara yum gibi kolay araçlar ve/veya web arayüzü ile ulaşım sağlanacak.

Gelelim asıl konuya: Şu anda yolumuzu tam olarak çizebilmek için bir yazı hazırlıyorum ve bunun için sizlerin yardımına ihtiyacım var. Bana bildiğiniz dağıtımlarda neleri sevip sevmediğinizi belirtirseniz çok iyi olur.
Birde kısaca şu soruya cevap verebilirseniz harika olur: "Bu yeni dağıtım nasıl bir dağıtım olursa onu kullanırım?"
Cevaplarınızı ghanthar@linuxmail.org adresine yollayabilirsiniz. (Eğer projeye geliştirici olarak yardım etmekle ilgiliniyorsanız yine bana buradan ulaşabilirsiniz)

not: herhangi bir karışıklık olmasın lütfen bu proje Türkiye veya Türk projesi değildir.
Saygılarımla
Tarık Gandur

Görüşler

0
cayfer
ticari kaygi yoksa bu gizlilik neden?
0
ghanthar
Cayfer,
Sorunuzu anlıyorum ancak aslında burada bir gizlilik problemi yok. Bana özel bir kanaldan ulaşırsanız size web adresini vs verebilirim.
Şu an hiçbir sürüm: ne bir beta ne de bir taslak olmadığı için proje toplu tanıtımlardan şimdilik kaçınıyor. Ayrıca eğer bu tanıtımlar sonucunda beklenmedik derecede bir ilgi gelirse web sitesinin vs çökme ihtimali var çünkü altyapı henüz yeni kuruluyor. Ancak Distrowatch ın bekleyen dağıtımlar listesinde dağıtım listelenmiş bulunuyor ve irc.freenode da da bir kanalı mevcut yani herhangi bir gizlilik yok sadece toplu tanıtım için henüz doğru zaman olmadığı düşünülüyor. Fazlamesai nin toplu tanıtıma gireceğini düşündüğüm için bu tarz bir haber yolladım.
Bu sebeplerden dolayı şimdilik isim vermeden sadece şimdiye kadar kullandığınız dağıtımların iyi ve kötü yanlarını öğrenmeye çalışıyorum.
Umarım Sorunuza Cevap verebilmişimdir.
Saygılarımla
Tarık
0
robertosmix
Çok farklı bir dağıtım veya yenilik ortaya koymanız temel olarak imkansız olduğundan, projenin, ticari bir kaygı veya bir önem arzettiğini zannetmiyorum. Çünkü en basitinden www.linux.org sitesini kaynak alırsanız, RH tabanlı o kadar çok işletim sistemi ve bunlara hizmet eden o kadar çok yazılımcı kitlesi var ki, gerçekci düşünmek gerekirse, sizin düşünebileceğinizden daha çok şey düşünmeleri oldukça muhtemel. Boşuna zaman harcayacağınızı üzülerek bildirmek istiyorum. Aslında zaman harcamak da diyemem çünkü her kernel kodu değiştiren giriş logosunu editleyip kendi logosunu koyan, kurulum dilini türkçeye çeviren zaten kendi RH dağıtımını ortaya koymuyormu? Bu zaten o kadar da zor bir iş değil.
Size zor bir örnek vereyim. Bir aralar IstanbulBSD diye bir çalışma vardı. Desteksizlikten dolayı öldü. Eğer iyi bir maddi destek ve takım yönetimi ile bugün NetBSD, FreeBSD, OpenBSD arasına girebilecek bir çalışmaydı. Şimdi nerede elemanlar bilmiyorum. Demek istediğim RedHat hizmeti vermek (Çünkü yine RH pazarlıyorsunuz) Microsoft bayiliği almakdan çokda farklı değil.
Son olarak, projelerin kaynağı (tasarlandığı ve geliştirildiği ortam) hangi ülke ise ürün o ülkenin ürünü olur. İnsanlar kendi kafalarına göre ürünün hangi ülkeye ait olduğunu belirleyemezler. Sizin gibi düşünürsek, Windows 2003'ün çin ve japon ortak projesi olduğunu da söyleyebiliriz, çünkü development team'in %80'i çin ve japon kökenli. Ayrıca sanırım desteği Türk geliştiricilerden istiyorsunuz. Yine sizin adınıza çok vahim bir durum çünkü kökeni türkiye olmayan bir proje var elinizde ve desteği Türklerden istiyorsunuz. Japonlar böyle bir durumda intihar ederlerdi herhalde!!
0
ghanthar
Selam,
Mesajınız biraz karamsar olsa da ilginizden dolayı teşekkür ederim.Diğer tarftan henüz ortada herhangi bir ürün yokken sırf red hat tabanlı diye biraz haksızlık ettiğiniz kanısındayım. Çünkü bu dağıtımın red hat ın basitçe değiştirilmiş bir versiyonu olmayacağı kanısındayım. Ayrıca unutmayın ki Mandrake de RH tabanlı olarak başlamıştı.
İlk cevap vermek istediğim nokta dağıtımın ülkesi ile ilgili. Evet dağıtım türkiye kaynaklı değil ancak uluslarası olmayı hedefleyen bir dağıtım. Aslına bakarsanız projenin nere kaynaklı olduğunu hatırlamıyorum bile (sanırım abd ama emin değilim) yani insanların kafasında şu ülkenin projesi olacak diye bir imaj gelişmesi zor. Ayrıca sormak istiyorum Debian sadece bir ülkeye ait bir dağıtım mı? Eğer proje bir dağıtımın uluslarası olmasını isterse o dağıtım uluslarrası olabilir kanımca ve Debian buna güzel bir örnek. Debian da türk kökenli değildi ancak türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinden destek alıyor (desteği sadece yazılım geliştirme anlamında kullanmıyorum) Ve bildiğim kadarıyla kimse harakiri yapmış değil. Aslına bakarsanız bu dağıtıma destek vermrmin tek sebebi tamamen proje tabanlı ve Debian Modeli denilebilinecek yapısı.
Size biraz kırıldığım ve sert bulduğum nokta ise ilk defa bir projeye destek vermeye çalışan birini (ya da destek verdiği projeyi) (kanımca) acımasızca eleştirmeniz. istanbulBSD örneğini vermişsiniz eğer bu proje bugün olsaydı tabiikide ona destek verirdim ancak Linux a ve açık yazılıma yazılım bilgisi olmayan biri olarak birşeyler katmaya çalışıyorum aylardır. Önce incelemeler ve web sitesi editörlüğü derken şimdi karşıma bir projeye yardım etme imkanı çıktı ve ben projenin sonu ne olursa olsun bunu denemek niyetindeyim.
Hiçbir zaman harcadığım zamanın boş olacağını düşünmüyorum. Bu sayede bana mail atacak 1-2 türk linux çu ile tanışmam bile bana yeter. Ayrıca yine bu sayede bir dağıtımın oluşum sürecine tanıklık etmiş oluyorum ki bu da önemli bir katkı kendi kişiliğime... Aslına bakarsanız projenin kökeni ve yapısı ne olursa olsun açık yazılım için yazılacak iki satırın veya edilecek iki lafın kimsenin zamanını boşuna harcayacağı görüşünde değilim.
Saygılarımla
Tarık
0
robertosmix

Öncelikle yapıcı yaklaşımınızı takdirle karşıladığımı belirtmeliyim. Bir önceki mesajımı gönderirken de aynı kanaatte idim. Ancak gerçekler ile yüzleşmekden de kaçınmadığımı görmüşsünüzdür umarım.
İlk olarak ürünün uluslararası bir proje olmasından bahsetmeliyim. Bakın, aslında uluslararası projeler (genelde) aslında yoktur. Bu bir pazarlama taktiğidir. ABD projesi dediğiniz zaman bir ürüne, dünyanın diğer ülkelerinde hoş karşılanmaz. Örneğin SuSe bangır bangır ben almanım diye bağırdığından dolayı, dağıtımları dünyanın her yanında aynı ilgi ile karşılanmıyor. Ki MandrakeSoft Fransız, TurboLinux Çin, RedHat ABD, Debian yine ABD (Public Interest Inc.(Virgina)), ASPlinux Rusya ..... Peki "neden ürünü dağıtmak istesinler, zaten maddi kazançları yokki!! " diyebilirsiniz. Aslında çok büyük maddi kazançları dolaylı olarak var. Örneğin RedHat enterprise çözümler sunuyor, suse ve mandrake'de öyle. Yani işletim sistemi konusunda ciddi olan firmalarla çalışıyorlar. Ve tabii ki firmaların onları seçme nedeni, işletim sistemlerinin geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanılıyor, test ediliyor, biliniyor olması. Örneğin redHat database solutions normal postgresql'in biraz evrimleştirilmişi... Ancak RedHat bunu çok astronomik rakamlar ile satıyor. Bu da ne demek istediğimi anlatıyor. Aslında daha önceki bir başlıktaki gibi Özgür yazılım gerçekten özgürmü sorusuna da bir başka yanıt vermiş oldum.
Peki biz ne yapabiliriz diye sorunca kendimize, alacağımız yanıt şu olmalı. Herşeyden önce kendi teknolojimizi pazarlamalıyız. Kendi teknolojisi olmayan firmalara para yok. Buna emin olun. Peki kendi teknolojimizi nasıl inşaa ederiz? Tabii ki daha çok çalışarak. Gerçekleri görerek. Korkmayarak. Yani oturup, sıfırdan unix'i ele alıp tek tek kod yazmaya başlamadan asla bir yerlere varamayacağımızı söylüyorum. Büyük balığı yutmak için küçük balığın yapması gereken ne varsa yapmalıyız. Bence, başka da bir çıkışı yok bu kaosun.
Sizin için önerim kod yazmaya kalkmaktansa, bu konuda yöneticiliğe soyunmanız. Şu andan sonra iyi bir coder olmanız çok zamanınızı alır. (en az 4-5 yıl) Katkınız yönetim açısından olmalı. Zaten piyasada o kadar çok bilg.mühendisi, coder varki. Bunlar için en büyük eksiklik de yönetilememek. Bu önerimi bir düşünün isterseniz!!
0
ghanthar
Sayın Robertosmix,
Söylememek istediğinizi şu an daha iyi anladığımı belirtmeliyim. Ancak yinede biraz daha yapıcı olabilirdiniz ilk mesajınızda (ikincisinde olduğunuz gibi). Söylediklerinize katılıyorum ve tabii ki de bu sözünü ettiğim projeye katkı sağlamak türk yazılımına hiçbir etki yapmaz. Zaten benim hiçbir zaman böyle bir iddiam olmadı. Ben daha önce de dediğim gibi projenin Debian modelini benimsemesine ilgi duydum ve biryerlerden başlamalıyım, e neden burası olmasın diye düşündüm. Yoksa ne rpm tabanlı distrolara ne de Red Hat a özel bir ilgim var (Slackware Kullanmaya başlayabildim zaten nihayet e bırakma niyetinde de değilim). Ancak red hat in linux a iyi kötü katkıları olduğu kanısındayım ve bu yüzden rh ye de onu kullananalarada saygım var.
Diğer taraftan söylediğiniz şey yani sıfırdan kod yazmaya başlamak çok doğru kanımca. Zaten dağıtımlara baktığınız da gerçekten başarılı olmuş dağıtımların sıfırdan olduğu ortaya çıkıyor. Ancak oturup Unix i sıfırdan yazalım derken Linux Kernel kullanmayalım mı demek istiyorsunuz onu çözemedim.
Türkiye de birçok yazılım geliştiricisinin bulanması ancak hiçbirinin gerçek anlamda işletim sistemi projelerine yönelmemesi şaşırtıcı ve üzücü. Doğruyu söylememk gerekirse nedenini çözebilmişte değilim. Bu tip projelerde yöneticilik yapmam gerektiğini yazmışsınız. İyi ama nasıl bu projeler yapı gereği ya şirket olarak başlarlar yada "üstün" bir coder ın liderliğinde şekillenirler. "Ben hiçbirşey bilmiyorum ama sizin lideriniz olacağım hdi proje yapaılım" demek biraz abed değil mi. Benimle birlikte yazılımdan anlayan biri daha olsa belki böyle bir proje başlatılabilirinir.
Özellikle linux düyasında yapılacak bu kadar çok şey varken insanların onun bunun dağıtımı üzerine ufak değişikliklerle dağıtım yaratması üzücü. Yalnış anlaşılmasın buna da gerek var bence yani örneğin Gelecek Linux ta gerekli biir dağıtım ancak tek olmamalı.
Herneyse sonuçta anlaşabildiğimize sevindim :-)
Saygılarımla....
Tarık
0
robertosmix
Öncelikle RH'ye karşı duyduğunuz ilgiyi anlayabildiğimi belirtmeliyim. Evet, Linux kernel kullanmayalım. Çünkü bu herhangi bir fark yaratmaz. Eğer sizde OpenBSD, FreeBSD veya NetBSD kullanırsanız oluşacak farkları anlarsınız. Ancak son kullanıcıya güveni ve gücü hissettirebilirsek kendi ürünümüzü pazarlamış ve büyük balığı yutmaya hazırlanmış oluruz.
Türkiyedeki yazılım geliştiricilerinin herhangi bir işletim sistemi geliştirmeye kalkışmamalarının temelinde bir çok neden var. En önemlilerinden biri, böyle bir çalışmaya ve rekabete girmenin ekonomik olarak büyük desteğe ihtiyacı ve bu desteğinde profesyonel bir yönetime ihtiyacı olmasıdır. Ne yazıkki ülkemizin kaynaklarının yetersizliği buna imkan verememektedir.
Yöneticilik için sahip olduğunuz endişe ve kaygıları yerinde buluyorum. Ancak sizin için daha farklı bir önerimin de bulunmadığını üzülerek bildirmeliyim.
Hayatımın yaklaşık 4/3 kadarını kod yazarak geçirdim. 21 yaşındayım, aklınıza gelebilecek birçok programlama dilini çok iyi bilirim ve kendimi buna rağmen OS tasarlamak için bile hazır bulmuyorum. (Ki bunun için ASM yeterli olsa bile) Çünkü OS geliştirmenin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Aslında bu gidişle kendimi hazır hissetmem bir kaç yılımı daha alacak ama sonrasında kendi ekibimi kurup iyi bir BSD tasarlayıp , yazdıracağıma da şüphem yok. Eğer ileride tekrar karşılaşırsak, sizin gibi yapıcı insanlarla çalışmaktan zevk alacağımı bilmenizi istiyorum.
0
Teorisyen
CSDOS [www.csdos.org] diye bir Türk İşletim Sistemi geliştirme çalışması var...
Bunu bir haber yaparak bildirmiştim... Acaba niye haberim yayınlanmadı...
Yeterli mi görülmedi ?
Veya değersiz mi bulundu?
0
ghanthar
Bunun neden haber yapılmadığı sorusuna cevap verebilecek konumda değilim ancak bana bu haberin detaylarını ghanthar@linuxmail.org adresine yazarsanız veye direkt kendiniz www.linuxturkey.org adresine haberi yollarsanız haberi bu sitede yayımlayacağımdan emin olabilirsiniz.
Saygılarımla...
Tarık
0
FZ
Sayın Teorisyen,

Acaba bir haber göndermeden önce FM sitesinin süper kullanışlı `Arama´ özelliğinden faydalanmak suretiyle göndermeye çalıştığınız haberin aynısının ya da benzerinin daha önce gönderilip gönderilmediğini kontrol etme zahmetine katlanıyor musunuz?

http://fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1004

adresine bakacak olursanız 2002 yılının Mayıs ayında konu ile ilgili bir haber yaptığımızı görebilirsiniz. Vakti zamanında epey tartışmaya yol açmış bir haberdir. Söz konusu haberle ilgili en önemli değişiklik web sitesinin adresindeki değişiklik olarak görünmektedir ki bunu da ilgili haberin altına ekleyebiliriz bilgi olarak değil mi?

Üyelerin gönderdiği haberleri dikkatlice değerlendiren, tonlarca yazım ve anlam hatasını düzelten, bunun için emek ve zaman harcayan FM editörlerine karşı negatif duygular beslemeden önce biraz daha soğukkanlı ve düşünceli olmanızı öneririz. (Sizin haberinizde hata vardı, vs. demek istemedim, genel olarak bilgi verdim, haberinizin yayınlanmama sebebi bir önceki paragrafta belirtilmiştir).

Saygılar.
0
Teorisyen
Ben süper kullanışlı arama motorumuzu kullanmıştım ama aramayı sadece CSDOS olarak yapmıştım.. Tabii ki sonunda hiç bir şey çıkmayınca haberi gönderivermiştim....
Şu an adı CSDOS'muş... ama eski haberde CSD/TINUX olunca biz boşa haber göndermiş olduk...
Yani benim biraz daha araştırma yönümü geliştirmem gerekiyor anlayacağınız...
0
robertosmix
Evet.. İşte bu. CSD benim size anlatmak istediğimin tam karşılığı belkide. Daha önce farketmemiştim -ki bu yüzden kendimi suçlamaktayım- ama bundan sonra sonuna kadar desteğim yanlarında. Sizleri de bu çalışmayı desteklemeye davet ediyorum. (Elinizden ne gelirse)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...

Türkiye`de profesyonel Linux eğitimi

larweda

Son yılların gözde iş sektörlerinden biri olan bilgisayar eğitim sektörü, Türkiye`de de geçen sene büyük eğitim firmaları ve büyük yatırımlar (aynı zamanda büyük batırımlar :-) ile hızlı bir ilerleme kaydetti. Piyasada gördüğümüz eğitim firmalarının tamamı M$, CISCO, Digital, Sun, Oracle gibi yüksek fiyatlı, yüksek telif hakkı ödenen konularda eğitim vermeyi tercih ettiler. Yeni açılan bir eğitim firması olan BTeğitim ise eğitim portföyüne toplam 3 Kur / 18 Hafta süren bir Linux Sertifika Programı ile başlıyor.

Mandrakelinux 10.0 Community

parsifal

Linux 2.6 çekirdeği ile yepyeni Mandrakelinux 10.0 çıktı.
Şu anda sadece DVD olarak satılan ve Mandrake Club üyeleri için indirilebilen Mandrakelinux 10.0, Mayıs 2004'de "Mandrakelinux 10.0 Offical" olarak aramıza katılacak...
Meraklıları için buraya...

İdeal taşınabilir Linux sistem

sundance

Gittiğiniz her yere götürmek istediğiniz bir Linux sisteminiz olsun mu istiyorsunuz? Fakat avuçiçi bilgisayarlar size ara geçiş cihazları gibi mi geliyor? İlla klavyesi olsun mu diyorsunuz?

Son olarak aranızda Sinclair'ın klavyesini özleyenler var mı? İşte huzurlarınızda Sharp Zaurus SL-C3100. 300 gram ağırlığında, harddiski var...

Öğretmene dizüstü var da Debian yok mu?

maat

MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)