GNU/Linux 2.6 Çekirdeğinde Yüksek Performanslı Etkileşim

0
FZ
Linux çekirdek geliştirme ekibi gene yaptı yapacağını! Linux yaratıcısı Linus Torvalds son sunduğu "patch" ile etkileşimli proseslerin performansını artırdığını böylece X masaüstü ortamlarının çok daha iyi çalışacağını belirtti. Tabii buna müzik ve sinema uygulamaları da dahil.ost, greatly benefiting the X desktop, as well as music and movie players. O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcıyı geliştiren Ingo Molnar, Linus'un patch'ini kendi etkileşim çabaları ile bütünleştirince ortaya çıkacak sonucun yani 2.6 çekirdek sürümünün masaüstü kullanıcısının rüyasının gerçekleşmesi gibi bir şey olacağı tahmin ediliyor.
Bu arada kaynak haberin altındaki yorumlarda sunucu tarafında gerekli zamanlayıcı performansı ile masaüstündekinin çok farklı olduğu belirtilerek bunların uzlaşmaz oldukları öne sürülüyor. Ancak bu karşı bazı kullanıcılar da lilo.conf ile boot sürecinde hangi çekirdeğin devreye sokulabileceğinin ayarlanabileceğini belirtiyor. Bir kısım kullanıcı ise değişik ortamlara göre değişik çekirdeklerin önceden derlenmiş olarak sunulmasının yegâne çözüm olduğunu savunuyor.

Bu arada yine aynı adreste, Ingo ile Linus'un damardan ve biraz da gerilimli muhabbetini okumak da epey keyifli (bir yerde Linus, Ingo'ya saydırırken `bu seninki NT mantalitesi hıyar herif!´ gibilerinden bir şey diyor ki yani ağır laf bence de :-P

Tabii FM sitesinde ele aldığımız Programlamanın Tao'su mevzusunun Linux ve çekirdeğe uyarlanmış hali de evlere şenlik, mutlaka okuyun :)

İlgili Yazılar

Novell, SuSe 9.1`i duyurdu

yuxel

Novell, Gnu/Linux 2.6 ile gelen ilk ticari dağıtım olma özelliğine sahip olan SuSe 9.1'i duyurdu. Kişisel sürümü $29.95, profesyonel sürümü ise $89.95 'den satılacak olan 9.1, Gnome 2.4.2 ve KDE 3.2.1 masaüstü ortamlarını içeriyor. Dağıtımda ayrıca Softmaker firmasında üretilen TextMaker(kelime işlemci) ve Planmaker(tablolama) ofis programları da gelmekte.
Slashdot | Newsforge | Eweek | Madpenguin

Linux Geliştiricileri'nden Teklif: Tarif Edin Sizin için Sürücüyü Biz Yazalım

FZ

Linux çekirdek programcılarından ve "Linux Kernel in a Nutshell"in yazarı Greg Kroah-Hartman blogunda çok önemli bir haber duyurdu. Bu haberde bahsedilenler gerçekleşirse GNU/Linux kullanıcıları kısa sürede çok daha fazla donanım desteğine, açık kodlu sürücülere ve kaliteli donanım sürücülerine kavuşabilir.

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Linux gibi Windows

sundance

Sizde mi commandline kullandığınız günleri özlüyorsunuz, veya Windows Commander da zaman zaman rahat edemeyip, Command.exe yazıp dos ekranına düşenlerden misiniz ? Yoksa "Ah şöyle Unix'deki gibi commandline ortamı olsa mı diyorsunuz ?"

GNU Utilities for Windows böyle bir proje işte. Cygnus layerına ihtiyaç duymayan, Linux komutlarının büyük bir kısmını kapsayan bu paket tam size göre. Hatta isterseniz ZShell bile var :)

Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

sundance

Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.