Yeni bir dağıtım: Hadron

0
purak
Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.
Hadron Nedir?
Hadron, esas olarak USB belleklerde çalışmak için geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Gentoo'yu bir çeşit derleme çiftliği olarak kullanır ve hemen hemen hiç bir Gentoo aracı içermez. Paket ya da Hadron'daki adıyla modül yönetimi için lpms adında yeni bir araç kullanır. Projenin amacı basit, güvenilir, işlevsel ve kararlı bir Linux dağıtımı oluşturmaktır.

lpms Nedir?
lpms tamamen Python ile kodlanmış farklı bir paket yöneticisidir. Tahmin ettiğinizin aksine derleme yapmaz, modül tanımlamalarını kullanarak Portage veritabanına erişir ve paketlere ait dosyaların bulunduğu yerleri öğrenir. Daha sonra dosyaları inşa dizinine kopyalar. Son olarak da squashfs formatında sıkıştırır. Bir modül aktifleştirilirken de herhangi bir kopyalama işlemi olmaz. Aktivasyon sadece mount işleminden ibarettir.

Dağıtım hakkındaki bilgiler şu an sadece bloguma yazdıklarımdan ibaret. Önümüzdeki aylarda yayınlanacak ilk alfa sürümde kendi sitesi ve wikisi de faliyete geçecek.

Hadron tamamen kişisel çabalarla, amatör bir ruhla geliştiriliyor. Ve şu an emekleme aşasının başlarında. Daha iyi olması için destek ve ilginize ihtiyaç var.

En güncel sürüm olan prealpha2 hakkında bilgi almak için buraya tıklayın

Tüm soru ve sorunlarınız için #hadron kanalına bekleriz.

Görüşler

0
purak
Onay 1 ay sonra da gelse de teşekkürler... :)
0
Tarık
ruby, lisp, python, perl, php, apache, mysql, gcc, g++, emacs22 gibi güçlü geliştirici edevatları bulundurulursa, proje tanıtımı yazıları ve ekran görüntülerinin bulunduğu kendi adına açılmış bir domainde host edilirse hadron neden kullanılmasın değil mi? en önemlisi ve en önceliklisi elbette insanların sistemi kontrol altına alabilecekleri ve sistemlerini otomatikleştirebilecekleri bir betik dili diye düşünüyorum.

ama tabii birde, neden xubuntu, gentoo, debian, fedora core ya da tanıdık diğer dağıtımlar değilde hadronu seçelim?
0
purak
ruby, lisp php, mysql, apache şu an depoda yok ama depoya girmeleri zor değil. Bir kaç saatimi alır o paketleri hazırlamak ama bu sürüm için yapmayacağım.

http://hadronproject.org adresinde bir site oluşturuyorum, ama henüz tam olarak hazır değil. İlerde Hadron'la ilgili tek site orası olacak. Ekran görüntüleri hariç bahsettiğin herşey olacak. :) Ayrıca Hadron'un ileride LKD tarafından host edileceğini umuyorum. Şu an Sourceforge arkamızda.

>> en önemlisi ve en önceliklisi elbette insanların sistemi kontrol altına alabilecekleri ve sistemlerini otomatikleştirebilecekleri bir betik dili diye düşünüyorum.

Burada bahsettiğin şey sistem yönetimi için betikler galiba, yoksa betik dili gelişmemi istememişsindir :) Sistemin kullanımının kolay olması için elimden geleni yapıyorum. Genel olarak Python'la bazen de kabuk programlama ile betikler hazırlıyorum. İleride sistemin çekip çevrilmesi için daha fazla betik ortalıkta olacak.

Neden başka bir dağıtım değil de Hadron sorusu güzel... Öncelikle belirteyim ki Hadron'u ben eğlence ve bilgi edinmek için geliştiriyorum, sayacağım tüm diğer sebepler ikincil. Ama avanjajı nedir dersen aklıma ilk gelen şeyi yazabilirim, doğaçlama bir cevap bu...

Sistem USB belleklerden çalışmak üzere özel olarak geliştiriliyor. Ubuntu'yu ya da Fedora'yı USB belleğe kurup çatır çatır kullanabilirsiniz ama öntanımlı gelen Gnome'u uçurup yerine KDE ya da ne bileyim XFCE kurduğunuz zaman onbinlerce dosya yazılıp silinecek ve hassas USB belleğiniz yorulacaktır. Hadron ise sadece 3-5 modül(paket) indirir ve sadece mount eder. Download kısmı hariç tüm işlemler bir saniye içinde falan olur. Normal bir dağıtımda ise uzun zaman alabilir değil mi? Bu okuma yazma meselesine "milyonlarca kez yazabilirim" diyebilirsiniz. Ama en basitinden 5 yıl kullanacağınız bir USB belleği 2 yıl kullanmak ister misiniz. Ya da içinde önemli rapolarınızın olduğu USB bellek, bir anda binlerce okuma yazma sonrası birden bire çalışmayı bırakırsa?..

Daha pek çok şey de yazılabilir, politik cevaplar da verilebilir. Ama ben açık konuşayım, ben Hadron'u eğlenmek ve öğrenmek için geliştiriyorum. Ana sebep bu... :)

Saygılar
0
Tarık
Tüm gnu/linux dağıtımları için aynı şeyleri söylemek mümkün sanırım. Elbette ki sizin dağıtımınız sizin kendi özgün fikirlerinizi taşır.

Ben sekiz yaşına gelmiş yaşlıca bir bilgisayar kullanıyorum ve onunla xubuntu üzerinde yapamadığım hiçbir işim yok. Umarım Hadron' u geliştirirken hafif, hızlı, hizmete yönelik ve bir takım benzersiz özellikler sağlayan bir dağıtım olmasını amaç edinirsiniz. Zira yaşlı bilgisayarlar için 3-5 orta siklet dağıtımın dışında pek birşey yok maalesef. Halbuki çoğu eski bilgisayar saniyede milyarlarca komut işleyebilmekte! Bu bilgisayarları cenaze haline getirmek israftan ve doğaya biraz daha zarar vermekten başka birşey değil diye düşünmeden edemiyorum.

başarılar.
0
purak
Hadron'da şu an Xfce, Lxde, Fluxbox, Openbox ve Awesome var arayüz olarak. Ayrıca depoya vermediği bir yarım Gnome modülü de var. İsteyen istediği arayüzü seçebiliyor olacak. Ki zaten şu an bile öyle. Ayrıca Standart ISO dediğim güncel iso XFCE içeriyor.

saygılar
0
SoldatenLieder
2000 çeşit dağıtım var.. Hala birileri dağıtım oluşturuyor..
0
Betelgeuse
Bunda şaşılacak birşey yok ki. Demek ki hala birilerinin dağıtım oluşturmak için farklı faklı nedenleri var.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nvu Web Geliştirme Yazılımı Artık Türkçe

tetir

Linspire tarafından desteklenen Nvu web geliştirme yazılımının yerelleştirme çalışmaları Erkan Kaplan ve Serdar Soytetir tarafından sonuçlandırıldı. Linux ve Mac ortamları için hazırlanan Türkçe paketler ve eklenti olarak kurulabilen dil dosyası (xpi) burada:
Linux için Türkçe Paket
Türkçe Dil Dosyası
Mac için Türkçe Paket

Linux ve Büyük Medya

FZ

Beyler, bayanlar,

Financial Times gazetesinin (ki bu yayın organı finans piyasalarının ve iş dünyasının en saygın ve ciddi yayınlarından biridir) 31 Ocak 2001 Çarşamba tarihli nüshasının 11. sayfasında IBM tarafından (dünyanın en büyük bilgisayar firması) verilmiş TAM SAYFA bir LINUX reklamı vardır.

Bu reklamda, Linus Torvalds, Elvis Presley`den sonra gelen en popüler tip olarak lanse edilmekte ve cığlık cığlığa bir kız "Linux is so totally dreamy!" demektedir.

Sanırım 2001 yılı Linux ve iş dünyası arasındaki yakınlaşma bakımından önemli bir yıl olacak ve bu reklam da bunun habercilerinden biri.

Daha fazla yoruma gerek yok bence. :-)

Skolelinux 1.0 Duyuruldu

anonim

MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

Slackware 12 çıktı

Onur_Yerlikaya

Slackware'in 12 dağıtımı dün gece çıktı. Sunuculara aşırı yüklenme olmasın diye şu anda ftp'de yok diğer yansılara da cd-dvd görüntüleri ( .iso ) yerleştirildikten sonra açılması beklenen Slackware hayranlarına duyurulur.