Yeni bir dağıtım: Hadron

0
purak
Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.
Hadron Nedir?
Hadron, esas olarak USB belleklerde çalışmak için geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Gentoo'yu bir çeşit derleme çiftliği olarak kullanır ve hemen hemen hiç bir Gentoo aracı içermez. Paket ya da Hadron'daki adıyla modül yönetimi için lpms adında yeni bir araç kullanır. Projenin amacı basit, güvenilir, işlevsel ve kararlı bir Linux dağıtımı oluşturmaktır.

lpms Nedir?
lpms tamamen Python ile kodlanmış farklı bir paket yöneticisidir. Tahmin ettiğinizin aksine derleme yapmaz, modül tanımlamalarını kullanarak Portage veritabanına erişir ve paketlere ait dosyaların bulunduğu yerleri öğrenir. Daha sonra dosyaları inşa dizinine kopyalar. Son olarak da squashfs formatında sıkıştırır. Bir modül aktifleştirilirken de herhangi bir kopyalama işlemi olmaz. Aktivasyon sadece mount işleminden ibarettir.

Dağıtım hakkındaki bilgiler şu an sadece bloguma yazdıklarımdan ibaret. Önümüzdeki aylarda yayınlanacak ilk alfa sürümde kendi sitesi ve wikisi de faliyete geçecek.

Hadron tamamen kişisel çabalarla, amatör bir ruhla geliştiriliyor. Ve şu an emekleme aşasının başlarında. Daha iyi olması için destek ve ilginize ihtiyaç var.

En güncel sürüm olan prealpha2 hakkında bilgi almak için buraya tıklayın

Tüm soru ve sorunlarınız için #hadron kanalına bekleriz.

Görüşler

0
purak
Onay 1 ay sonra da gelse de teşekkürler... :)
0
Tarık
ruby, lisp, python, perl, php, apache, mysql, gcc, g++, emacs22 gibi güçlü geliştirici edevatları bulundurulursa, proje tanıtımı yazıları ve ekran görüntülerinin bulunduğu kendi adına açılmış bir domainde host edilirse hadron neden kullanılmasın değil mi? en önemlisi ve en önceliklisi elbette insanların sistemi kontrol altına alabilecekleri ve sistemlerini otomatikleştirebilecekleri bir betik dili diye düşünüyorum.

ama tabii birde, neden xubuntu, gentoo, debian, fedora core ya da tanıdık diğer dağıtımlar değilde hadronu seçelim?
0
purak
ruby, lisp php, mysql, apache şu an depoda yok ama depoya girmeleri zor değil. Bir kaç saatimi alır o paketleri hazırlamak ama bu sürüm için yapmayacağım.

http://hadronproject.org adresinde bir site oluşturuyorum, ama henüz tam olarak hazır değil. İlerde Hadron'la ilgili tek site orası olacak. Ekran görüntüleri hariç bahsettiğin herşey olacak. :) Ayrıca Hadron'un ileride LKD tarafından host edileceğini umuyorum. Şu an Sourceforge arkamızda.

>> en önemlisi ve en önceliklisi elbette insanların sistemi kontrol altına alabilecekleri ve sistemlerini otomatikleştirebilecekleri bir betik dili diye düşünüyorum.

Burada bahsettiğin şey sistem yönetimi için betikler galiba, yoksa betik dili gelişmemi istememişsindir :) Sistemin kullanımının kolay olması için elimden geleni yapıyorum. Genel olarak Python'la bazen de kabuk programlama ile betikler hazırlıyorum. İleride sistemin çekip çevrilmesi için daha fazla betik ortalıkta olacak.

Neden başka bir dağıtım değil de Hadron sorusu güzel... Öncelikle belirteyim ki Hadron'u ben eğlence ve bilgi edinmek için geliştiriyorum, sayacağım tüm diğer sebepler ikincil. Ama avanjajı nedir dersen aklıma ilk gelen şeyi yazabilirim, doğaçlama bir cevap bu...

Sistem USB belleklerden çalışmak üzere özel olarak geliştiriliyor. Ubuntu'yu ya da Fedora'yı USB belleğe kurup çatır çatır kullanabilirsiniz ama öntanımlı gelen Gnome'u uçurup yerine KDE ya da ne bileyim XFCE kurduğunuz zaman onbinlerce dosya yazılıp silinecek ve hassas USB belleğiniz yorulacaktır. Hadron ise sadece 3-5 modül(paket) indirir ve sadece mount eder. Download kısmı hariç tüm işlemler bir saniye içinde falan olur. Normal bir dağıtımda ise uzun zaman alabilir değil mi? Bu okuma yazma meselesine "milyonlarca kez yazabilirim" diyebilirsiniz. Ama en basitinden 5 yıl kullanacağınız bir USB belleği 2 yıl kullanmak ister misiniz. Ya da içinde önemli rapolarınızın olduğu USB bellek, bir anda binlerce okuma yazma sonrası birden bire çalışmayı bırakırsa?..

Daha pek çok şey de yazılabilir, politik cevaplar da verilebilir. Ama ben açık konuşayım, ben Hadron'u eğlenmek ve öğrenmek için geliştiriyorum. Ana sebep bu... :)

Saygılar
0
Tarık
Tüm gnu/linux dağıtımları için aynı şeyleri söylemek mümkün sanırım. Elbette ki sizin dağıtımınız sizin kendi özgün fikirlerinizi taşır.

Ben sekiz yaşına gelmiş yaşlıca bir bilgisayar kullanıyorum ve onunla xubuntu üzerinde yapamadığım hiçbir işim yok. Umarım Hadron' u geliştirirken hafif, hızlı, hizmete yönelik ve bir takım benzersiz özellikler sağlayan bir dağıtım olmasını amaç edinirsiniz. Zira yaşlı bilgisayarlar için 3-5 orta siklet dağıtımın dışında pek birşey yok maalesef. Halbuki çoğu eski bilgisayar saniyede milyarlarca komut işleyebilmekte! Bu bilgisayarları cenaze haline getirmek israftan ve doğaya biraz daha zarar vermekten başka birşey değil diye düşünmeden edemiyorum.

başarılar.
0
purak
Hadron'da şu an Xfce, Lxde, Fluxbox, Openbox ve Awesome var arayüz olarak. Ayrıca depoya vermediği bir yarım Gnome modülü de var. İsteyen istediği arayüzü seçebiliyor olacak. Ki zaten şu an bile öyle. Ayrıca Standart ISO dediğim güncel iso XFCE içeriyor.

saygılar
0
SoldatenLieder
2000 çeşit dağıtım var.. Hala birileri dağıtım oluşturuyor..
0
Betelgeuse
Bunda şaşılacak birşey yok ki. Demek ki hala birilerinin dağıtım oluşturmak için farklı faklı nedenleri var.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?

10 trilyonla neler yapılmaz...(mesela kendi işletim sistemimiz)

gILgamIsh

Her nekadar KamuNet projesi hakkında bilgi sahibi olmasam da (henüz) projenin ve onun için ayrılan bütçenin, burada çokça dile getirdiğimiz hayaller için bir başlangıç olabileceği konusunda ümitliyim. Gerçekten de önümüze hazır sunulan ve nimet diye sarıldığımız yazılımlar (onlar kendini biliyor) aslında tüm ülke için her açıdan büyük stratejik önem taşıyorlar. Belki bu uyum yasası benzeri avrupa+&KamuNet projesi ve onun için ayrılan 10 trilyon aklımızı başımıza getirmek için bir neden olur ne dersiniz??
Aşağıdaki metin Mac kullanıcılarının listesi "Elmakurdu"ndan alıntıdır.

KDE 3.2 Alpha 1 çıktı!!

ghanthar

Eylül ayı Linux Dünyasında Yeni Sürüm Ayı olarak bilinen aylardandır. Önce Mandrake, RedHat ve Suse (resmi bir açıklama yok ancak bazı FTP sunucularında yeni bir SuSE sürümünün ismi görülüyor) dağıtımlarının `BETA´ ları ardından yeni sürümün yaklaştığını haber veren OpenOffice.org 1.1 RC4 ve Gnome 2.4 derken şimdi de KDE 3.2´nin ilk ALPHA sürümü ile karşa karşıyayız. Kararlı sürüm ise Aralık ayı civarı masaüstümüzde olacak.

Kaynak:LinuxTurkey

Yardım Çağrısı: Türkçe Gentoo Forumu Açalım

anonim

Fazlamesai.net camiasına: Gentoo Linux forumlarında Türkçe başlık açmayı düşünüyoruz. Gentoo Linux kullanan arkadaşların Gentoo Forums adresindeki "other languages" başlığı altındaki forumda bulunan "Gentoo Forums'da Turkce Bolum Acilsin mi?" forum oylamasına iştirak etmelerini bekliyoruz. Bu şekilde eğer oy sayısı 50nin üzerine çıkarsa Türkçe başlık açabileceğiz.

EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

anonim

LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.