Siyaseten doğruluğun önemi

0
loker
Linux International geçtiğimiz günlerde lüks bir otelde Penguen şeklinde pasta kesip GPL'in yaş gününü kutladı. Bunu, (Linux camiasıyla paylaşmak yerine) basın toplantısı şeklinde yapan oluşum adına konuşan Siyami Kahyaoğlu burada gazetecilere GPL'in önemini, özgür yazılımı anlattı, örnekler verdi ve MEB ihalesi konusunda girişimde bulunduklarını da söyledi. Hepsi çok güzeldi, ancak sunum malesef özgür olmayan bir yazılım aracılığıyla yapılıyordu ve bu bir gazetecinin gözünden kaçmadı [radikal.com.tr, Sanal Alem].

Ciddiye alınmadığınızda suçlu kim olacak şimdi?

Görüşler

0
bm
Bunu farkeden gazeteci bunu niye sormamis? Ben konusmanin icerigini de begenmedim. FSF'nin etkiniliginde bedava/ozgur karismis hos olmamis. Ihale sikayetinin yeri de orasi degil bence. (ama sponsorlara bakilirsa [1] is zaten FSF ile alakali degil belki Oracle nicin FSF'nin yildonumunu kutlasin?) FSF veya RMS ile baglantisi olanlar haber verebilirler mi boyle birsey yapildi bunlar dendi sizin kurulus yildonumunuzde diye?

[1] http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=12351
0
FZ
@fsf.org e-posta adresi kullanan değerli FM üyeleri haber verir belki ;-)
0
nipple
Bu ikinci Powerpoint vakası. İlki burada... [www.radikal.com.tr]
0
dino68
Serdar Kuzuloğlu toplantıda 7-8 soru sorup; aldığı cevaplar karşısında
"kusura bakmayın; şeytanın avukatlığını yapıyorum" dedi;
"Neden Powerpoint kullandınız" sorusuna cevaben,
"siz kopyasını isterseniz verebilmek için; yoksa sunumun aslı OpenOffice Impress" cevabını da aldı;
ama neden diğer soruları ve cevaplarını yazmamış da sadece bunu yazmış acaba?
0
loker
Impress .ppt desteklemiyor sanki... Daha da vahimi, internetten bugün en ucuz sabit bağlantıyla (256K-adsl) 20 dakikada indirilen OOo'nun hatta daha da basit bir çözüm olarak Imposter'ın (bkz: pardus) teşvik edilmesine de zaten ne gerek var... Gelen basın zaten boyalı basın, hadi canım, bunu da yazın...

Serdar Kuzuloğlu'nu anlayabilen bir insan değilim, lakin LI'nin bacımız gücünde gaf yapmış olduğunu Serdar bey değiştirmez...
0
ttk
Serdar Kuzuloğlu Linux'ta olduğu hâlde Tükrçe F klavyesi bile yok diye sataşmada ve küçümsemede bulunabilen bir şahıs. Anlaşıldığına göre daha önce olduğu gibi bu sefer de ağzının payını almış.

Alternatifi varken Powerpoint kullananlar da kabahatli, ya da belki Serdar Kuzuloğlu'nu yine tongaya bastırıp konuşturup ağzının payını verip susturmak için bir ayarlama da yapmış olabilirler.

Diğer soruların cevaplarını bu şahsın yazmamasına hiç şaşırmadım daha fazlasını da söylemeyeyim ...
0
loker
ya da belki Serdar Kuzuloğlu'nu yine tongaya bastırıp konuşturup ağzının payını verip susturmak için bir ayarlama da yapmış olabilirler.

Tabii diğer gazetecileri de SK kuşkulanmasın diye çağırdılar, yok artık... Abartmayalım isterseniz... Ayrıca F klavye desteği tabii ki var, ama her dağıtımda var mı? Sorunsuz mu? Ya da F klavye haritası güncel mi? Hiç kullandınız mı?

Mandrake'nin içinden 1956'da tanımlanan ama bugün değişmiş olan F klavye haritası çıkıyordu en son baktığımda örneğin...

Tabii arayan bulur ama... F klavye kullanan Linux'cu az olduğu için desteği çok geniş ve rahat değil. Bu eksiklerimizi görmekten korkmayalım, bu tip adamlara da ard niyetli tiplerin nereden saldıracaklarını gösterdikleri için teşekkür edip yolumuza devam edelim.
0
ttk
Tabii diğer gazetecileri de SK kuşkulanmasın diye çağırdılar, yok artık...

Olmaz olmaz :)
Şaka bir tarafa, kıyıda köşedeki giderilebilir eksiklikleri "köşe"sinde bir işletim sistemi aleyhine kullanıcı gütme şeklinde tabir edilebilecek biçimde kullanan bir yazar da olsa söz konusu olan, yine de abartmışım, haklısınız.
0
ae
Serdar Kuzuloğlu Linux'ta olduğu hâlde Tükrçe F klavyesi bile yok diye sataşmada ve küçümsemede bulunabilen bir şahıs. Anlaşıldığına göre daha önce olduğu gibi bu sefer de ağzının payını almış.

İyi güzel de o yazının tarihi 2002-10-14. Artı yazının devamına baktıysanız yahut Radikal sitesini biraz incelediyseniz, Apache/PHP/.nix üzerinde çalıştığını siz de görebilirdiniz.

İdam etmeden önce bir daha düşünün...
0
gismo
Evet adam dandik makine üzerinde koskoca siteyi canavar gibi taşıyor linux diye de atmıştı havasını.
0
ttk
Bu bilgilerin ışığında ilgili yazardan açıktan özür dilemem gerekecek :)

Özür diliyorum,
alt.culture.turkish.internet usenet kanalında ilgili yazarın bir yazısı ile ilgili yazışmalardan dolayı kendisinin azılı bir linux aleyhtarı olduğunu sanıyordum.
0
gismo
Eleştiriye karşı tahammülsüzüz. Eleştiriyi saldırı olarak algılama eğilimimiz var. Bu kültürel bir sorun. Benzer tartışmalar Pardus konusunda da yaşandı. Yanlış bilgiler varsa düzeltmek lazım tabii. Saldıran varsa cevabını vermek lazım. Ama eleştiren herkese sen buna düşmansın demenin anlamı yok. Eleştiri gelişme için olmazsa olmazdır. Eleştirenlere teşekkür etmek lazım. Bence Serdar Kuzuloğlu'da bu anlamda teşekkür edilecek, Linux sempatizanı bir yazardır. Yazılarını ilgiyle takip ediyorum, ve satır aralarında tarafsız kalmak için kıvranmasına rağmen Linux'a selam çaktığını da görüyorum.
0
gismo
Serdar Kuzuloğlu'nun GNU/Linux düşmanı olduğunu nereden çıkarıyorsunuz anlamadım. Mümkün mertebe bahsediyor adam. Üstelik niye görmezden geliyorsunuz mealinde de şeyler yazıyor. Pardus dururken devlet öğretmen bilgisayarlarına niye MS yazılımları yüklüyor diyen de o. Burada sapla samanı birbirine karıştırmadan bakmak lazım. Eleştiri yapmasını da iyi bir şey olarak görmek lazım. Adamın derdi son kullanıcı sıkıntılarının giderilmesi. Ve bu hakkaten önemli bir mesele. Sen ben debelenir çözeriz ama son kullanıcının o kadar ne sabrı var ne de bilgisi. Nerdeyse MS ajanı yaptınız adamı
0
gismo
Ayrıca FSF'in yıldönümü kutlamasında Özgür olmayan bir yazılımın kullanılmasının bir açıklaması olamaz. Özgür alternatifi yoksa bile olamaz, ki var.
0
gismo
Belirmeden geçemeyeceğim; Siyaseten doğru buraya oturmamış. Siyaseten doğruluk 'politically correct' in türkçesi olup, politik olarak doğru kabul edilmiş üzerinde artık tartışılmayan konularda dikkatli hareket etme gereğidir. Örnek vermek gerekirse zenci yerine siyah demek gibi. Ya da ırak'a girerken "ben bu ülkeyi işgal edeceğim" yerine "Saddam diktatördür" demek gibi.
Buraya denk düşen şeyi söylerdim ama, neyse...
0
bm
Ben de birisi farkedip birsey soyleyecek mi diye bekliyordum, tesekkurler. (aciklamanizi begenmedim bu arada, ama kendim duzgun aciklama da yapamiyorum. Kavramin ithal edilmemesini tercih ederim tabi ama ithal edeceksek daha duzgun bir aciklamasi olmali. Yahut en azindan varyasyon uretsek, 'koyun lisani' 'omurgasi yok agzi var' filan gibi?).
0
loker
Bu ne aşağılık kompleksidir anlamadım ki? Hadi diyelim kavram buraya oturmadı, bu tartışılır da kavramı icat etmeyi becerememiş olmakla ilgili sorunu çözemedim... Çözmeyi de düşünmüyorum.
0
bm
Budadaligi ithal etmeyelim diyorum, tabi bunu demek isterken 'kavram ithal etmeyelim' gibi baska anlam tasiyan ifade kullandigim icin, anlasilmiyor.
0
loker
Kavramı bir boyutuyla okursak evet... Ki bu durumda bile zorlanmış bir sınır ve deforme edilse de yerleştirilmiş bir kavram var demektir...

Keşke 'ben bilirim ama' tavrı yerine neymiş doğru düşen söyleseydin...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mandriva Linux 2007 Beta

alperfm

Eski versiyonlarıyla herkesin (özellikle de benim) bilinçaltına hatalarla dolu linux sürümü olarak yerleşen mandriva (eskiden mandrake idi), artık o kanıyı silmiş gibi. Yeni sürümü Mandriva Linux 2007 nin ise betası çıkmış durumda.

Mandriva 2007 deki yeniliklere bakacak olursak:

>3D masaüstü desteği, drak3d ile konfigüre edebilme,
>Gnome 2.16,
>Kernel 2.6.17,
>Yeni 'Ia Ora' Mandriva teması,
>VPN konfigüre aracı; drakvpn...

İnsan köpeği ısırırsa haberdir!

dino68

Microsoft Rusya GNU/Linux ve OpenOffice.org sayesinde kurtuldu

Microsoft Rusya'nın Shared Source Initiative sunumu, sunumda kullanılacak Windows makinesinin problemleri nedeniyle neredeyse felakete dönüşüyordu. Çözüm sunumu yapan kişinin notebook'undaki Alt Linux (Rusya'ya özgü bir dağıtım) ve OpenOffice 1.1.2 kullanılarak sağlandı. Kısacası, Microsoft Rusya sunumunu açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde gerçekleştirebildi.

Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

aksoyhasan

Bu söz, GNU projesini desteklemek üzere 1985 yılında kurulan Free Software Foundation [Özgür Yazılım Vakfı] kurucusu Richard Stallman tarafından söylenmiş. PCWorld'ün Avusturya sitesinin gerçekleştirdiği röportajda oldukça ilginç konulara değinen Stallman, "Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

Kaynak: http://www.bildirgec.org/

Slackware Gnome'u bırakıyor mu?

Soulblighter

Slackware'in başadamı Patrick Volkerding'den şok edici açıklama geldi: Slackware'in sonraki sürümlerinde GNOME'a yer vermeyi düşünmüyoruz.

Dropline Systems'dan Troy McFerron, Patrick Volkerding'e yazdığı mektup ve Patrick'in cevabını kısaca yazıyorum...

283 telifi ihlal iddiası ve Münih´in GNU/Linux'tan geri adımı

anonim

Oldukça endişe verici bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. Ntvmsnbc'nin bu haberine göre Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98’i Linux’un iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBM’den 60, HP’den 20 ve Intel’den de 11 adet telifi ihlal ediyor. Bunun ilk sonucu Münüh'in GNU/Linux'a geçişi askıya almasıyla yaşandı.