Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

0
conan
Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Gentoo özgür, bedava ve modern bir Linux dağıtımı. (Hadi ya!) İçinde modern bir Linux dağıtımından beklediğiniz her şey (ve daha fazlası) çıkıyor. Tamam bunlar her dağıtımda var, peki nesi fazla? Fazlası, Gentoo’da herşey kaynak kodu şeklinde bilgisayarınıza gelip orada derlenip bilgisayarınıza yerleştiriliyor. Bu da demek oluyor ki derlenen programlarınız makinanızın her özelliğini en iyi şekilde kullanabiliyor. Yani K6 makinanızda K6’nın işlem setini kullanan programları o özelliklerle derleyebiliyorsunuz. Diğer birçok dağıtımda olduğu gibi i386 mimarisine göre derlenmiş programları kullanmak zorunda değilsiniz. (Örnek: Eskiden RedHat 6.1 yüklü K6 makinamın yaklaşık 500 küsurluk bir bogomips verisi vardı. Şu anda ise 900 küsurluk bir bogomips değeri alıyorum.) Dağıtım büyük bir mimari yelpazesini de içine almış durumda. Derleyebileceğiniz mimariler ise şunlar: x86, PowerPC, Sparc ve Sparc64

Bu derleme işlemlerini kolaylaştırmak için ise portage diye bir paket yöneticisi dağıtımın içine ilave edilmiş. Bu yönetici size kuracağınız programların nelere bağlı olduğunu bulup bunların kurulu olup olmadıklarını çıkartıp buna göre gerekli bütün işlemleri tek bir komut satırı yazarak yapıyor. Peki bu paketler nerede? Bu paketler gentoo’nun evinde. Yani siz her paket kurulumunda gidip paketleri gentoonun sayfasından indirmek zorundasınız. (Yanlış anlaşılma olmasın: paket kur komutunu verdiginizde paket yöneticisi bu indirme işlemini sizin adınıza yapıyor) Yani bence 24 saat hızlı bir internet bağlantısı olması şart. Ama modem kullanıcıları da üzülmesin çünkü Gentoo’nun binary dağıtımı da sayfasından indirilip CD’ye basılabilir. Ama o zaman da kendi sisteminiz için derleyebiliyor musunuz? Onu da bu tip bir kurulum yapan belki bu yazının altında söyleyebilir.

Benim şu anda 3 tane makinamda Gentoo kurulu ve oldukça mutluyum. Zaten yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı bir dağıtım. Bulaştı mı eski dağıtımınızı dağıtıp Gentoo kurasınız geliyor!

Yakında tüm kurulum. Türkçe! ;)

Linkler: (ingilizce)
Gentoo ana sayfası
Gentoo SSS
Bütün Gentoo dökümanları

Görüşler

0
m1a2
Conan`ım yiğidim, yettim geliyorum... Yakında seni bu Gentoo virüsünden kurtaracam. Woody ile şifa bulacaksın. Üstelik bu virüs`ün sende oluşturduğu bogomips sanrılarına da bi son verecem ;) Hayatın yeni bir anlam kazanacak... i586 ve taifesinin kıymet-i harbiyesinin olmadığını; kararlılığın, dürüstlüğün, güvenliğin ve tutarlılığın değerini idrak edeceksin :) Huzur bulacaksın vesselâm, bekle...
0
conan
heheh cok eglendim yorumu okurken hala guluyorum :))))
0
cazz
kesinlikle ne yalan soyliyeyim ben de acayip guldum bu muhtesem icli yoruma
Saygilarr+Sevgiler
0
sundance
:)) Tamamen aynı kaygılar içindeyim :)) Woody CD`de duruyor. Vectoru aynen koruyup bir diğer partisyona kurmayı düşünüyorum, kafamdaki yegane soru işareti ise Gentoo`mu acaba idi ? Sanırım Woody olacak. Evet ya, bir Woody kurup, sonra beş altı yıl apt getle devam ederim temiz de olur :) Hoş Slackware 9, beta 1 ve (hani bu babaların yanında esamesi okunmaz ama ;) Mandrake 9 RC1 de gelmiş ama :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Enteresan Eylemler

roktas

Bilgisayar monitörlerini sineksavar kılanlara "hmm" dedirtecek bir soru: Yazıcıya MP3 çaldırmak mümkün mü? Eh en azından şu komut bunu yapıyorsa mümkün :-)

lpr -Pmp3 Wally Pleasant - In Love with a Geek.mp3

Buyurun buradan okuyun. "Geek" olmak kolay mevzu değil...

Kaynak: Debian Weekly News (03 Şubat 2004 baskısı)

Huzurlarınızda SUSE Linux 10

parsifal

openSUSE projesinin ilk meyvesi oldu!

Goldmaster olarak da adlandırılan SUSE linux 10.0 hakkında daha detaylı bilgiyi burdan alabilirsiniz.

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

Mandrake ve HP elele

sundance

Dün yapılan bir basın açıklamasına göre bundan böyle -dünya çapında- HP Desktop bilgisayarlarıyla birlikte Mandrake 9.1 dağıtımı seçenekli olarak gelebilecek.

Dünyada 'Linuxu sonuna kadar destekliyoruz, pazara kadar değil mezara kadar Linux' diyen HP ve IBM'in Türkiye'deki desteği malum, bakalım ne zaman HP Türkiye'den gidip Mandrake install edilmiş PC'ler alabileceğiz ? Bakalım bu dünya çapı bizi de alabilecek kadar büyük mü ?

GNU/Linux ve BSOD

zekeriya_akyildiz

Microsoft'a gün doğdu, daha geçen gün ve daha önceleri hep göçmüş olan MS Windows sistemlerinin resimlerini yayınlarken. Microsoft düşkünü arkadaşlar durumu açıklamaya çalışırken falan ortalık karışmış yüzlerce entry alt alta gelmişti. Şimdi BSOD sırası GNU/Linux' ta (disk hatası gerçi ama olsun):

http://www.flickr.com/photos/milliped/116393699/