Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

0
conan
Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Gentoo özgür, bedava ve modern bir Linux dağıtımı. (Hadi ya!) İçinde modern bir Linux dağıtımından beklediğiniz her şey (ve daha fazlası) çıkıyor. Tamam bunlar her dağıtımda var, peki nesi fazla? Fazlası, Gentoo’da herşey kaynak kodu şeklinde bilgisayarınıza gelip orada derlenip bilgisayarınıza yerleştiriliyor. Bu da demek oluyor ki derlenen programlarınız makinanızın her özelliğini en iyi şekilde kullanabiliyor. Yani K6 makinanızda K6’nın işlem setini kullanan programları o özelliklerle derleyebiliyorsunuz. Diğer birçok dağıtımda olduğu gibi i386 mimarisine göre derlenmiş programları kullanmak zorunda değilsiniz. (Örnek: Eskiden RedHat 6.1 yüklü K6 makinamın yaklaşık 500 küsurluk bir bogomips verisi vardı. Şu anda ise 900 küsurluk bir bogomips değeri alıyorum.) Dağıtım büyük bir mimari yelpazesini de içine almış durumda. Derleyebileceğiniz mimariler ise şunlar: x86, PowerPC, Sparc ve Sparc64

Bu derleme işlemlerini kolaylaştırmak için ise portage diye bir paket yöneticisi dağıtımın içine ilave edilmiş. Bu yönetici size kuracağınız programların nelere bağlı olduğunu bulup bunların kurulu olup olmadıklarını çıkartıp buna göre gerekli bütün işlemleri tek bir komut satırı yazarak yapıyor. Peki bu paketler nerede? Bu paketler gentoo’nun evinde. Yani siz her paket kurulumunda gidip paketleri gentoonun sayfasından indirmek zorundasınız. (Yanlış anlaşılma olmasın: paket kur komutunu verdiginizde paket yöneticisi bu indirme işlemini sizin adınıza yapıyor) Yani bence 24 saat hızlı bir internet bağlantısı olması şart. Ama modem kullanıcıları da üzülmesin çünkü Gentoo’nun binary dağıtımı da sayfasından indirilip CD’ye basılabilir. Ama o zaman da kendi sisteminiz için derleyebiliyor musunuz? Onu da bu tip bir kurulum yapan belki bu yazının altında söyleyebilir.

Benim şu anda 3 tane makinamda Gentoo kurulu ve oldukça mutluyum. Zaten yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı bir dağıtım. Bulaştı mı eski dağıtımınızı dağıtıp Gentoo kurasınız geliyor!

Yakında tüm kurulum. Türkçe! ;)

Linkler: (ingilizce)
Gentoo ana sayfası
Gentoo SSS
Bütün Gentoo dökümanları

Görüşler

0
m1a2
Conan`ım yiğidim, yettim geliyorum... Yakında seni bu Gentoo virüsünden kurtaracam. Woody ile şifa bulacaksın. Üstelik bu virüs`ün sende oluşturduğu bogomips sanrılarına da bi son verecem ;) Hayatın yeni bir anlam kazanacak... i586 ve taifesinin kıymet-i harbiyesinin olmadığını; kararlılığın, dürüstlüğün, güvenliğin ve tutarlılığın değerini idrak edeceksin :) Huzur bulacaksın vesselâm, bekle...
0
conan
heheh cok eglendim yorumu okurken hala guluyorum :))))
0
cazz
kesinlikle ne yalan soyliyeyim ben de acayip guldum bu muhtesem icli yoruma
Saygilarr+Sevgiler
0
sundance
:)) Tamamen aynı kaygılar içindeyim :)) Woody CD`de duruyor. Vectoru aynen koruyup bir diğer partisyona kurmayı düşünüyorum, kafamdaki yegane soru işareti ise Gentoo`mu acaba idi ? Sanırım Woody olacak. Evet ya, bir Woody kurup, sonra beş altı yıl apt getle devam ederim temiz de olur :) Hoş Slackware 9, beta 1 ve (hani bu babaların yanında esamesi okunmaz ama ;) Mandrake 9 RC1 de gelmiş ama :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Desktop GNU/Linux Mümkün!

mrtksn

Sıradan bir Desktop PC kullanıcısının hiç bir GNU/Linux dağıtımını kullanamayacağını düşünüyordum, ama bu önyargım kırıldı.

Oda arkadaşımın PC'sinin sabit diski 2 ay kadar önce soru çıkarmaya başladı,bazen tepki vermez oldu ve windowsu boot edemez hale geldi; Bunun üzerine günü kurtarmak için arkadaşıma Knoppix 4.0 Live CD yi önerdim, ilk başta dalga geçti...

GNU/Linux Tarihi Arşivi

ghanthar

İlk Red Hat veya Slackware, Suse sürümünü denemek, veya bunlardan önce hangi dağıtımlar vardı bir göz atmak nasıl olurdu? Güzel mi? O zaman bu haberi okuyun.

Vector 3.0 çıktı

anonim

DistroWatch'un haberine göre Vector Linux 3.0 versiyonu cikti. Bu versiyonda önemli yenilikler var. Tamamen Slackware tabanlı hale getirilen dağıtımda ayrıca Slackware'in paket araçları pkgtools da bulunuyor. Bu sayede Slackware için olan her paketi (ve update'leri) yükleyebilirsiniz. Ayrica LSB uyumlu ve versiyon 2.5'a göre sadece 20MB daha büyük !

Tcpdump kullanarak Ağ trafiği izlemek

honal

Ağ Trafiği nedir? Trafiği izleyerek ne elde edebiliriz, ya da hangi sorunlarımıza çözüm bulabiliriz?

Sniffer olarak adlandırılan ve ağ trafiğini izlemek amacıyla yazılan birçok program vardır, bunlardan UNIX/Linux dünyası için en bilineni ve sık kullanılanı tcpdump’tır.
İlk olarak UNIX sistemler için yazılan ve sonrasında NRG (Network Research Group) tarafından Windows’a da port edilen TCPDUMP hakkında, detaylı bir yazıyı, www.huzeyfe.net adresinde bulabilirsiniz..

Not: Birçok GNU/Linux sürümünde kurulu olan TCPDUMP'ın en son versionunu www.tcpdump.org'dan, Windows sürümünü ise bu adres'den indireceğiniz Wincap sürücüsünü kurup, WINDUMP'ı indirerek kullanabilirsiniz.

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing