Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

0
conan
Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Gentoo özgür, bedava ve modern bir Linux dağıtımı. (Hadi ya!) İçinde modern bir Linux dağıtımından beklediğiniz her şey (ve daha fazlası) çıkıyor. Tamam bunlar her dağıtımda var, peki nesi fazla? Fazlası, Gentoo’da herşey kaynak kodu şeklinde bilgisayarınıza gelip orada derlenip bilgisayarınıza yerleştiriliyor. Bu da demek oluyor ki derlenen programlarınız makinanızın her özelliğini en iyi şekilde kullanabiliyor. Yani K6 makinanızda K6’nın işlem setini kullanan programları o özelliklerle derleyebiliyorsunuz. Diğer birçok dağıtımda olduğu gibi i386 mimarisine göre derlenmiş programları kullanmak zorunda değilsiniz. (Örnek: Eskiden RedHat 6.1 yüklü K6 makinamın yaklaşık 500 küsurluk bir bogomips verisi vardı. Şu anda ise 900 küsurluk bir bogomips değeri alıyorum.) Dağıtım büyük bir mimari yelpazesini de içine almış durumda. Derleyebileceğiniz mimariler ise şunlar: x86, PowerPC, Sparc ve Sparc64

Bu derleme işlemlerini kolaylaştırmak için ise portage diye bir paket yöneticisi dağıtımın içine ilave edilmiş. Bu yönetici size kuracağınız programların nelere bağlı olduğunu bulup bunların kurulu olup olmadıklarını çıkartıp buna göre gerekli bütün işlemleri tek bir komut satırı yazarak yapıyor. Peki bu paketler nerede? Bu paketler gentoo’nun evinde. Yani siz her paket kurulumunda gidip paketleri gentoonun sayfasından indirmek zorundasınız. (Yanlış anlaşılma olmasın: paket kur komutunu verdiginizde paket yöneticisi bu indirme işlemini sizin adınıza yapıyor) Yani bence 24 saat hızlı bir internet bağlantısı olması şart. Ama modem kullanıcıları da üzülmesin çünkü Gentoo’nun binary dağıtımı da sayfasından indirilip CD’ye basılabilir. Ama o zaman da kendi sisteminiz için derleyebiliyor musunuz? Onu da bu tip bir kurulum yapan belki bu yazının altında söyleyebilir.

Benim şu anda 3 tane makinamda Gentoo kurulu ve oldukça mutluyum. Zaten yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı bir dağıtım. Bulaştı mı eski dağıtımınızı dağıtıp Gentoo kurasınız geliyor!

Yakında tüm kurulum. Türkçe! ;)

Linkler: (ingilizce)
Gentoo ana sayfası
Gentoo SSS
Bütün Gentoo dökümanları

Görüşler

0
m1a2
Conan`ım yiğidim, yettim geliyorum... Yakında seni bu Gentoo virüsünden kurtaracam. Woody ile şifa bulacaksın. Üstelik bu virüs`ün sende oluşturduğu bogomips sanrılarına da bi son verecem ;) Hayatın yeni bir anlam kazanacak... i586 ve taifesinin kıymet-i harbiyesinin olmadığını; kararlılığın, dürüstlüğün, güvenliğin ve tutarlılığın değerini idrak edeceksin :) Huzur bulacaksın vesselâm, bekle...
0
conan
heheh cok eglendim yorumu okurken hala guluyorum :))))
0
cazz
kesinlikle ne yalan soyliyeyim ben de acayip guldum bu muhtesem icli yoruma
Saygilarr+Sevgiler
0
sundance
:)) Tamamen aynı kaygılar içindeyim :)) Woody CD`de duruyor. Vectoru aynen koruyup bir diğer partisyona kurmayı düşünüyorum, kafamdaki yegane soru işareti ise Gentoo`mu acaba idi ? Sanırım Woody olacak. Evet ya, bir Woody kurup, sonra beş altı yıl apt getle devam ederim temiz de olur :) Hoş Slackware 9, beta 1 ve (hani bu babaların yanında esamesi okunmaz ama ;) Mandrake 9 RC1 de gelmiş ama :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

XmlLinux--Türkiye nin ilk xml linux haber portalı

ghanthar

XmlLinux sitesini açmış bulunuyorum. Sitenin işleyişi oldukça basit ancak pratik anlamda işlevsel olabileceği kanısındayım. Site nuke sistemleri tarafından yaratılan xml haber dosyalarını yayımlıyor. Pratik anlamda ise bu şu demek: Türkiye deki pek çok linux sitesinin haber başlıklarını (tüm haberler otomatik olarak saat başı güncellenmektedir) tek bir sayfadan okuyabiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey başlığa tıklayarak okumak istediğiniz habere doğrudan gitmek ve okumak. Her gün bir dolu siteyi gezmekten kurtarabileceğini düşündüğüm basit bir sistem.
Ziyaret etmek için XmlLinux.ghanthar.net

HP: GNU/Linux olduğundan düşük gösteriliyor

cihatix

Açık kaynağı destekleyen şirketlerden HP’nin üst düzey bir yöneticisi, istatistik şirketlerinin geri kalmış ölçüm yöntemleri nedeniyle GNU/Linux’un yaygınlığını olduğundan aşağıda gösterdiklerini öne sürdü.

Robert M. Love ile röportaj

raistlinthewiz

tinyminds.org'un kernel hackerlardan Robert M. Love ile yaptığı röportajda, Robert'ın yazmış olduğu preemptive kernel patch hakkında bilgiler bulabilirsiniz. tinyminds.org Robert M. Love röportajı

Torvalds: Linux, yoluna devam edecek

anonim

Mart ayında Unix kodları telif haklarını elinde bulunduran SCO Group şirketinin IBM’i Linux’un Unix’e dayandığı ve IBM’in bu Unix kodlarını Linux’u geliştirmek için kullandığı iddiasıyla mahkemeye vermesi ve Linux kullanıcılarından telif ücreti tazmin edeceğini açıklamasının ardından Linux’un ‘bağımsız”lığı tartışmaya açıldı.

Linus Torvalds daha önce bir çok kereler Linux’un Unix kodlarıyla Berkeley Software Solution kodlarını paylaştıkları için akraba olduğunu ancak bunun bir bağlayıcılık içermediğini belirtmişti.

Torvald ile yapılan söyleşiyi de sizlere iletelim:

Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.