Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

0
conan
Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Gentoo özgür, bedava ve modern bir Linux dağıtımı. (Hadi ya!) İçinde modern bir Linux dağıtımından beklediğiniz her şey (ve daha fazlası) çıkıyor. Tamam bunlar her dağıtımda var, peki nesi fazla? Fazlası, Gentoo’da herşey kaynak kodu şeklinde bilgisayarınıza gelip orada derlenip bilgisayarınıza yerleştiriliyor. Bu da demek oluyor ki derlenen programlarınız makinanızın her özelliğini en iyi şekilde kullanabiliyor. Yani K6 makinanızda K6’nın işlem setini kullanan programları o özelliklerle derleyebiliyorsunuz. Diğer birçok dağıtımda olduğu gibi i386 mimarisine göre derlenmiş programları kullanmak zorunda değilsiniz. (Örnek: Eskiden RedHat 6.1 yüklü K6 makinamın yaklaşık 500 küsurluk bir bogomips verisi vardı. Şu anda ise 900 küsurluk bir bogomips değeri alıyorum.) Dağıtım büyük bir mimari yelpazesini de içine almış durumda. Derleyebileceğiniz mimariler ise şunlar: x86, PowerPC, Sparc ve Sparc64

Bu derleme işlemlerini kolaylaştırmak için ise portage diye bir paket yöneticisi dağıtımın içine ilave edilmiş. Bu yönetici size kuracağınız programların nelere bağlı olduğunu bulup bunların kurulu olup olmadıklarını çıkartıp buna göre gerekli bütün işlemleri tek bir komut satırı yazarak yapıyor. Peki bu paketler nerede? Bu paketler gentoo’nun evinde. Yani siz her paket kurulumunda gidip paketleri gentoonun sayfasından indirmek zorundasınız. (Yanlış anlaşılma olmasın: paket kur komutunu verdiginizde paket yöneticisi bu indirme işlemini sizin adınıza yapıyor) Yani bence 24 saat hızlı bir internet bağlantısı olması şart. Ama modem kullanıcıları da üzülmesin çünkü Gentoo’nun binary dağıtımı da sayfasından indirilip CD’ye basılabilir. Ama o zaman da kendi sisteminiz için derleyebiliyor musunuz? Onu da bu tip bir kurulum yapan belki bu yazının altında söyleyebilir.

Benim şu anda 3 tane makinamda Gentoo kurulu ve oldukça mutluyum. Zaten yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı bir dağıtım. Bulaştı mı eski dağıtımınızı dağıtıp Gentoo kurasınız geliyor!

Yakında tüm kurulum. Türkçe! ;)

Linkler: (ingilizce)
Gentoo ana sayfası
Gentoo SSS
Bütün Gentoo dökümanları

Görüşler

0
m1a2
Conan`ım yiğidim, yettim geliyorum... Yakında seni bu Gentoo virüsünden kurtaracam. Woody ile şifa bulacaksın. Üstelik bu virüs`ün sende oluşturduğu bogomips sanrılarına da bi son verecem ;) Hayatın yeni bir anlam kazanacak... i586 ve taifesinin kıymet-i harbiyesinin olmadığını; kararlılığın, dürüstlüğün, güvenliğin ve tutarlılığın değerini idrak edeceksin :) Huzur bulacaksın vesselâm, bekle...
0
conan
heheh cok eglendim yorumu okurken hala guluyorum :))))
0
cazz
kesinlikle ne yalan soyliyeyim ben de acayip guldum bu muhtesem icli yoruma
Saygilarr+Sevgiler
0
sundance
:)) Tamamen aynı kaygılar içindeyim :)) Woody CD`de duruyor. Vectoru aynen koruyup bir diğer partisyona kurmayı düşünüyorum, kafamdaki yegane soru işareti ise Gentoo`mu acaba idi ? Sanırım Woody olacak. Evet ya, bir Woody kurup, sonra beş altı yıl apt getle devam ederim temiz de olur :) Hoş Slackware 9, beta 1 ve (hani bu babaların yanında esamesi okunmaz ama ;) Mandrake 9 RC1 de gelmiş ama :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gentoo Türkiye

pinhanarch

Gentoo Türkiye sitesi, Gentoo'nun haftalık bülteninde duyuruldu. Umarız katılımı ve devamlılığı sürekli olur.

Gentoo Türkiye : http://www.gentoo-tr.org/

Haber kaynağı: http://www.gentoo.org/news/en/gwn/20041129-newsletter.xml

Fedora Core 1.0 Hazır

caglar_onur

Redhat'in açık kaynak projesi haline getirdiği Fedora Linux ilk sürümünü duyurdu.
Ayrıntılar için: http://fedora.redhat.com/
Sürüm Notları için: http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/
İndirmek için: http://fedora.redhat.com/download/

Not: ftp.linux.org.tr'de mecvut benim bulabildiğim tek türkiye yansısı o, şu an indiriyorum akşamda vakit bulursam kuracağım, ilk izlenimlerimi aktarmaya çalışırım

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.

10 trilyonla neler yapılmaz...(mesela kendi işletim sistemimiz)

gILgamIsh

Her nekadar KamuNet projesi hakkında bilgi sahibi olmasam da (henüz) projenin ve onun için ayrılan bütçenin, burada çokça dile getirdiğimiz hayaller için bir başlangıç olabileceği konusunda ümitliyim. Gerçekten de önümüze hazır sunulan ve nimet diye sarıldığımız yazılımlar (onlar kendini biliyor) aslında tüm ülke için her açıdan büyük stratejik önem taşıyorlar. Belki bu uyum yasası benzeri avrupa+&KamuNet projesi ve onun için ayrılan 10 trilyon aklımızı başımıza getirmek için bir neden olur ne dersiniz??
Aşağıdaki metin Mac kullanıcılarının listesi "Elmakurdu"ndan alıntıdır.

Slackware 10.1 duyuruldu

selim

Uzun suredir beklenen, hatta Pat'in hastanede yatmasından dolayı çıkış tarihi belli olmayan Slackware' in 10.1 sürümü duyuruldu.
Daha çok hataların düzeltildiği bir sürüm. Büyük değisikliklerin 11. sürümde yapılacağı söyleniyor.

10.1 numaralı sürümdeki değişiklikler: