Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

0
conan
Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Gentoo özgür, bedava ve modern bir Linux dağıtımı. (Hadi ya!) İçinde modern bir Linux dağıtımından beklediğiniz her şey (ve daha fazlası) çıkıyor. Tamam bunlar her dağıtımda var, peki nesi fazla? Fazlası, Gentoo’da herşey kaynak kodu şeklinde bilgisayarınıza gelip orada derlenip bilgisayarınıza yerleştiriliyor. Bu da demek oluyor ki derlenen programlarınız makinanızın her özelliğini en iyi şekilde kullanabiliyor. Yani K6 makinanızda K6’nın işlem setini kullanan programları o özelliklerle derleyebiliyorsunuz. Diğer birçok dağıtımda olduğu gibi i386 mimarisine göre derlenmiş programları kullanmak zorunda değilsiniz. (Örnek: Eskiden RedHat 6.1 yüklü K6 makinamın yaklaşık 500 küsurluk bir bogomips verisi vardı. Şu anda ise 900 küsurluk bir bogomips değeri alıyorum.) Dağıtım büyük bir mimari yelpazesini de içine almış durumda. Derleyebileceğiniz mimariler ise şunlar: x86, PowerPC, Sparc ve Sparc64

Bu derleme işlemlerini kolaylaştırmak için ise portage diye bir paket yöneticisi dağıtımın içine ilave edilmiş. Bu yönetici size kuracağınız programların nelere bağlı olduğunu bulup bunların kurulu olup olmadıklarını çıkartıp buna göre gerekli bütün işlemleri tek bir komut satırı yazarak yapıyor. Peki bu paketler nerede? Bu paketler gentoo’nun evinde. Yani siz her paket kurulumunda gidip paketleri gentoonun sayfasından indirmek zorundasınız. (Yanlış anlaşılma olmasın: paket kur komutunu verdiginizde paket yöneticisi bu indirme işlemini sizin adınıza yapıyor) Yani bence 24 saat hızlı bir internet bağlantısı olması şart. Ama modem kullanıcıları da üzülmesin çünkü Gentoo’nun binary dağıtımı da sayfasından indirilip CD’ye basılabilir. Ama o zaman da kendi sisteminiz için derleyebiliyor musunuz? Onu da bu tip bir kurulum yapan belki bu yazının altında söyleyebilir.

Benim şu anda 3 tane makinamda Gentoo kurulu ve oldukça mutluyum. Zaten yazının başlığından da anlaşılacağı üzere bulaşıcı bir dağıtım. Bulaştı mı eski dağıtımınızı dağıtıp Gentoo kurasınız geliyor!

Yakında tüm kurulum. Türkçe! ;)

Linkler: (ingilizce)
Gentoo ana sayfası
Gentoo SSS
Bütün Gentoo dökümanları

Görüşler

0
m1a2
Conan`ım yiğidim, yettim geliyorum... Yakında seni bu Gentoo virüsünden kurtaracam. Woody ile şifa bulacaksın. Üstelik bu virüs`ün sende oluşturduğu bogomips sanrılarına da bi son verecem ;) Hayatın yeni bir anlam kazanacak... i586 ve taifesinin kıymet-i harbiyesinin olmadığını; kararlılığın, dürüstlüğün, güvenliğin ve tutarlılığın değerini idrak edeceksin :) Huzur bulacaksın vesselâm, bekle...
0
conan
heheh cok eglendim yorumu okurken hala guluyorum :))))
0
cazz
kesinlikle ne yalan soyliyeyim ben de acayip guldum bu muhtesem icli yoruma
Saygilarr+Sevgiler
0
sundance
:)) Tamamen aynı kaygılar içindeyim :)) Woody CD`de duruyor. Vectoru aynen koruyup bir diğer partisyona kurmayı düşünüyorum, kafamdaki yegane soru işareti ise Gentoo`mu acaba idi ? Sanırım Woody olacak. Evet ya, bir Woody kurup, sonra beş altı yıl apt getle devam ederim temiz de olur :) Hoş Slackware 9, beta 1 ve (hani bu babaların yanında esamesi okunmaz ama ;) Mandrake 9 RC1 de gelmiş ama :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

$24,5 M`luk Super Bilgisayar - Linux tabi ki ;)

sundance

Slashdot`ın haberine göre dünyanın en hızlı super bilgisayarlarından bir tanesinin daha yapımı için Pacific Northwest National Laboratory HP ile $24,5M`luk bir anlaşma imzalamış.

\r\r Sözkonusu bilgisayar 170TB disk alanına, 1,8TB RAM`e ve 1400 işlemciye sahip olacakmış. İşletim sistemi de Linux. Asıl eğlenceli olan ise yorumlarda, `eğer Windows XP Pro kullanılsaydı` kısmı ;)
\r\r "...proje $24,500,399.98`a malolurdu ki bu da bütçeyi aşardı ($24M+XP'nin satış fiyatı)... üstelik 1398 cpu`da boşa giderdi :)))"

Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

anonim

Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

E-Lapis Dergisinin Debian Özel Sayısı Çıktı

anonim

E-Lapis dergisinin Debian özel sayısını tamamladık. Alper Orus arkadaşımızın içeriğini hazırladığı bu özel sayımızı umarım zevkle okursunuz. 15 Güne kadar dergimizin 3. sayısını ve Firefox elkitabı isimli tekrar bir özel sayıyı dergimizin internet sitesinden (İndir bölümünden) ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

Adım adım Linux'a geçiş

sundance

Niyam.com'da yayınlanan bu makale yedi aşamada GNU/Linux sistemlere geçmeyi ve mevcut gündelik işlerinizi orda gerçekleştirmeyi anlatıyor.

Çin´den Linux tabanlı yeni telefon.

conan

E28 isimli bir Çin şirketi Ağustos'tan beri iç pazarda linux tabanlı PDA/Cep telefonu kombinasyonu olan ürünü E2800'ü yaklaşık 600$lık bir fiyatla pazarlamaktaymış. 123 gramlık bu alette cep telefonu, dokunmatik ekran, PDA, el yazısı tanıma, sayısal fotoğraf makinası, SD card ile hafıza genişletebilme (512MB) gibi özellikler var. Ekranı 240x320 ve 4096 renk olan telefonun yakında amerika ve avrupa pazarına sunulması düşünülüyormuş.