Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

0
FZ
Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?

İlgili Yazılar

Mandrake ve HP elele

sundance

Dün yapılan bir basın açıklamasına göre bundan böyle -dünya çapında- HP Desktop bilgisayarlarıyla birlikte Mandrake 9.1 dağıtımı seçenekli olarak gelebilecek.

Dünyada 'Linuxu sonuna kadar destekliyoruz, pazara kadar değil mezara kadar Linux' diyen HP ve IBM'in Türkiye'deki desteği malum, bakalım ne zaman HP Türkiye'den gidip Mandrake install edilmiş PC'ler alabileceğiz ? Bakalım bu dünya çapı bizi de alabilecek kadar büyük mü ?

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.

Lindows Adını Değiştiriyor

yuxel

Slashdot'daki habere göre, Microsoft, Lindows'a 2001 yılında açtığı davayı kazanmış. Lindows'un yeni ismini heyecanla bekliyoruz.

Linux 2.4 çekirdeğin 20 yaşındaki koruyucu meleği Marcelo ile röportaj

acemi_

Çeviri biraz acele ve özensiz oldu. Sözü edilen bazı konular hakkında da yeterli bilgiye sahip değilim. Bunu göz önüne alarak okuyun.

http://kerneltrap.org/node/view/1880


Marcelo Tosatti, 2001 Kasın ayında 18 yaşındayken Linux 2.4 kararlı cekirdeğin bakıcısı (maintainer) oldu. 2.4.15 sürümünden çok kısa bir süre sonra çıkan 2.4.16 sürümü ile ilk çekirdeğini yayınladı. Çekirdekte, dosya sistemindeki bir bozulma ile ilgili bir güncelleme yapılmıştı. İki sene sonunda, artık çekirdeğin 2.4.23 sürümünü yayınlamış durumda ve çok yakında çekirdeği bakım (maintenance) moduna geçirmeyi planlıyor. Yani artik sadece hatalar ve güvenlikle ilgili güncellemeler yapılacak.

Marcelo, Brezilya'da yaşıyor ve Cyclades Corporation adlı şirkette çalışıyor. Bu röportajda, Marcelo'nun nasıl 2.4 çekirdeğin bakıcısı olduğuna ve 2.4 çekirdeği bugünlere nasıl getirdiğine bakacağız.

Öğretmene dizüstü var da Debian yok mu?

maat

MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)