Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

3
butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası üretme sürecinin bazı adımlarında sistemde root yetkileri ile hareket etmeniz gerekir. Yetki artırımı gerektiği not edilen noktalardaki komutları root kullanıcısı olarak veya sudo vasıtasıyla root yetkilerini alarak çalıştırmanız gerekmektedir.

Sertifika oluşturma

Uygun gördüğünüz bir konuma (tercihen kullanıcınızın ev dizinine) EFF'nin Let's Encrypt sertifikası üretmemizi sağlayan istemcisini klonlayarak işe başlayalım.

git clone https://github.com/certbot/certbot.git

Sırasıyla, certbot klasörüne girelim, istemcimizi çalıştırabilmek için gerekli izinleri verelim ve adresim.com için sertifika oluşturalım.

cd certbot

chmod +x certbot-auto

#root yetkisi ile çalıştırılmalı
./certbot-auto certonly --webroot -w /web/sitenizin/root/dizini -d adresim.com -d www.adresim.com

Bu aşamada sizden e-posta adresiniz ve kullanım şartlarını onaylamanız istenecek. Sorunla karşılaşmadıysanız sertifika oluşturma işlemini tamamlamış bulunuyorsunuz.

Nginx ayarları

Bir sonraki adım, Nginx ayarları. Bunun için Nginx sunucunuzun ayarlarına aşağıdaki örneği uyarlamanız ve Nginx'i tekrar başlamanız yeterli.

server {
    listen 443 default_server ssl;
    server_name www.adresim.com adresim.com;

    ssl_certificate /etc/letsencrypt/live/adresim.com/fullchain.pem;
    ssl_certificate_key /etc/letsencrypt/live/adresim.com/privkey.pem;
}

Sertifika yenileme

Let's Encrypt sertifikaları, 3 ay gibi kısa bir yaşam süresine sahip olduğu için bunun bitimine yakın bir zamanda yenilenmeleri gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu işlem de çok basit.

./certbot-auto renew

Bu işlemi her 3 ayda bir yapmak yerine, bir cron görevi tanımlamak çok doğru bir karar olacaktır (Örnek 2 ayda bir çalışıyor). Bunun için aşağıdaki gibi bir tanım yeterli. Bu işlemin ardından Nginx tekrar başlatılacağı için bunu root olarak yapmak gerekiyor.

0 0 1 */2 * /home/kullanici/certbot/certbot-auto renew && service nginx reload

Not: Bu rehber Ubuntu 16.04 üzerinde denenmiştir ancak tahmin ediyoruz ki diğer dağıtımlara/sürümlere de kolayca uygulanabilir.

Katkıları için @tongucyumruk'a teşekkürler.

Görüşler

0
conan

emresaglam.com'un sertifika yenilemesini anlatmışsın :D

Bunları bir kaç hafta önce apache için yapmış birisi olarak çok mutlu mesut yaşıyorum.

0
Cylon

Peki kilit simgesinin yanında firma adımızında görünmesini istersek ekstra hangi ayarları yapmalıyız?

0
tongucyumruk

TL;DR Let's Encrypt ile bunu yapmanız mümkün değil

Bahsettiğiniz özelliğin adı SSL-EV (EV = Extended Validation, Genişletilmiş Doğrulama). Kısaca ne olduğunu açıklayayım.

SSL teknolojisi size bağlandığınız web sitesinin gerçekten yazdığınız adresteki web sitesi olduğunu doğrulama imkanı sunar. SSL sayesinde, tarayıcınızın adres satırına https://fazlamesai.net yazdığınız zaman bağlandığınız siteinin gerçekten fazlamesai.net olduğunu doğrulayabilir, gönül rahatlığıyla parolanızı yazabilirsiniz. Peki diyelim ben sizin parolanızı ele geçirmek isteyen kötü niyetli biriyim, bu SSL korumasını nasıl aşabilirim? Tabi ki insani zaaflardan faydalanarak.

Eğer sizi fazlamesai.net gibi görünen ama fazlamesai.net olmayan bir siteye yönlendirmek istersem, size parolanızı değiştirmenizi söyleyen bir mail yollayabilirim. Mail'deki linke tıkladığınızda karşınıza fazlamesai.net giriş sayfası gelir. Tabi ki siz aklıbaşında bir insan olarak önce SSL kilidinin orada olup olmadığını kontrol edip, SSL işaretinin yeşil ışıltısını gördükten sonra güven içinde parolanızı yazarsınız. O noktada gözünüzden kaçan detay ise adres satırında https://fazlamesai.net değil https://fazlamesaí.net yazıyor olduğudur. IDN (Internationalized Domain Names - alan adlarında Unicode karakterlerinin kullanılmasına izin veren yer yer başa bela bir teknoloji) teknolojisi sayesinde ben fazlamesai.net'e çok benzeyen fakat fazlamesai.net olmayan bu alan adını kendi adıma kaydedip bu tip saldırılarda kullanabilirim.

SSL-EV teknolojisi işte burada devreye giriyor. Bir SSL-EV sertifikası teknolojik anlamda sıradan bir SSL sertifikasından hiçbir farkı olmayan bir sertifika tipi. Diğer SSL sertifikaları ile EV sertifikalar arasındaki fark ise EV sertifikalarının gerçek kurumsal kimlik bilgisinin doğrulamasını içeriyor olması. Örneğin fazlamesai.net'e girdiğiniz zaman adres satırında FAZLAMESAİ İNŞAAT TURİZM SANAYİ A.Ş. yazmasını istiyorsak bunun için sadece fazlamesai.net domainine sahip olmamız yetmiyor, EV doğrulaması için gerekli bütün belgeleri de SSL sertifikamızı aldığımız kuruma iletmemiz gerekiyor. SSL sertifika sağalayıcısı bütün bu belgeleri doğrulayıp başvuran kurumun gerçekten iddia edilen kurum olduğundan emin olduktan sonra SSL-EV sertifikasını onaylıyor.

Takdir edersiniz ki bu süreç oldukça meşakkatli ve insan emeği yoğun bir süreç olduğu için Let's Encrypt gibi otomatize ve ucuz çözümlerle EV sertifikası almak pek mümkün olmuyor.

0
Cylon

Oldukça net açıklamışsınız, teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gentoo Derlenip Toparlanıyor

cbc

Gentoo projesi iç yapısını değiştiriyor.

Şu ana kadar varolan yapıda her şey direkt olarak Daniel Robbins'in onayına -ve diretmelerine- bakarken, projeler geliştirilirken zaman sınırlandırıcı faktörler devrede değildi; tamamen rahat çalışan ekip için artık yeni bir yapılandırmaya girişiliyor. Düzenli olarak raporlar hazırlayacak, düzenli toplantılar yapacak olan ekip yine Daniel Robbins'in başkanlığında proje gruplarına bölündü.

Kernel 2.6.10 çıktı

mos

Son "release candidate" sürümü 2.6.10-rc3 'ten pek farklı yanı yokmuş, ama yine de Linux kernelimizin son kararlı sürümü artık 2.6.10

Bu sürüme verilen ad da "woozy numbat" mış.
Zonked Quokka dan iyidir ;-)

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar

gorkem

Avrupa Birliği, açık yazılımlara ayrı bir önem veriyor. Proje hakemlerinin, çalışmalardan elde edilen kod parçası, bilgi, rapor, yöntem, analiz sonucu gibi her türlü verinin açık, yeniden kullanılabilir halini görmeleri, projelerin algılanan değerini, dolayısıyla kabul edilme şansını yükseltiyor.

UEKAE tarafından yürütülen TOSSAD (towards open source software adoption and dissemination), yani açık kaynak kodlu yazılımları benimseme ve yayma çalışması da bu örneklerden bir tanesi. 2002-2006 yılı arasında sürdürülecek olan AB 6. çerçeve projelerinin bir çağrısına teklif olarak götürülen proje metni, iletilen 200 proje arasında 8. "en iyi proje önerisi" olarak bir başka başarıya da imza atmış.

Vector Linux-3.2 Çıktı

ersan

Vector Linux 3.2 bir kaç gün önce duyuruldu: 2.4.20 kernel, Glibc-2.2.5, Opera-6.11, Dillo-0.6.6 ve daha bir çok program ile eskisi gibi yine çok hızlı.

Apache TOM CAT 4.0 çıktı

anonim

Apache'nin Java Servlet'i ve JSP yorumlayıcısı Tom Cat'in 4.0 versiyonu internet'e sunuldu. Tom Cat 4.0 Java Servlet 2.3 and JSP 1.2 özelliklerini içinde barındırıyor. Daha önceki sürüm olan 3.3'e göre tamamen farklı bir kod mimarisi kullanılmış. Daha detaylı bilgi ve indirip denemek için: jakarta.apache.org/tomcat/news.html