Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

3
butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası üretme sürecinin bazı adımlarında sistemde root yetkileri ile hareket etmeniz gerekir. Yetki artırımı gerektiği not edilen noktalardaki komutları root kullanıcısı olarak veya sudo vasıtasıyla root yetkilerini alarak çalıştırmanız gerekmektedir.

Sertifika oluşturma

Uygun gördüğünüz bir konuma (tercihen kullanıcınızın ev dizinine) EFF'nin Let's Encrypt sertifikası üretmemizi sağlayan istemcisini klonlayarak işe başlayalım.

git clone https://github.com/certbot/certbot.git

Sırasıyla, certbot klasörüne girelim, istemcimizi çalıştırabilmek için gerekli izinleri verelim ve adresim.com için sertifika oluşturalım.

cd certbot

chmod +x certbot-auto

#root yetkisi ile çalıştırılmalı
./certbot-auto certonly --webroot -w /web/sitenizin/root/dizini -d adresim.com -d www.adresim.com

Bu aşamada sizden e-posta adresiniz ve kullanım şartlarını onaylamanız istenecek. Sorunla karşılaşmadıysanız sertifika oluşturma işlemini tamamlamış bulunuyorsunuz.

Nginx ayarları

Bir sonraki adım, Nginx ayarları. Bunun için Nginx sunucunuzun ayarlarına aşağıdaki örneği uyarlamanız ve Nginx'i tekrar başlamanız yeterli.

server {
    listen 443 default_server ssl;
    server_name www.adresim.com adresim.com;

    ssl_certificate /etc/letsencrypt/live/adresim.com/fullchain.pem;
    ssl_certificate_key /etc/letsencrypt/live/adresim.com/privkey.pem;
}

Sertifika yenileme

Let's Encrypt sertifikaları, 3 ay gibi kısa bir yaşam süresine sahip olduğu için bunun bitimine yakın bir zamanda yenilenmeleri gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu işlem de çok basit.

./certbot-auto renew

Bu işlemi her 3 ayda bir yapmak yerine, bir cron görevi tanımlamak çok doğru bir karar olacaktır (Örnek 2 ayda bir çalışıyor). Bunun için aşağıdaki gibi bir tanım yeterli. Bu işlemin ardından Nginx tekrar başlatılacağı için bunu root olarak yapmak gerekiyor.

0 0 1 */2 * /home/kullanici/certbot/certbot-auto renew && service nginx reload

Not: Bu rehber Ubuntu 16.04 üzerinde denenmiştir ancak tahmin ediyoruz ki diğer dağıtımlara/sürümlere de kolayca uygulanabilir.

Katkıları için @tongucyumruk'a teşekkürler.

Görüşler

0
conan

emresaglam.com'un sertifika yenilemesini anlatmışsın :D

Bunları bir kaç hafta önce apache için yapmış birisi olarak çok mutlu mesut yaşıyorum.

0
Cylon

Peki kilit simgesinin yanında firma adımızında görünmesini istersek ekstra hangi ayarları yapmalıyız?

0
tongucyumruk

TL;DR Let's Encrypt ile bunu yapmanız mümkün değil

Bahsettiğiniz özelliğin adı SSL-EV (EV = Extended Validation, Genişletilmiş Doğrulama). Kısaca ne olduğunu açıklayayım.

SSL teknolojisi size bağlandığınız web sitesinin gerçekten yazdığınız adresteki web sitesi olduğunu doğrulama imkanı sunar. SSL sayesinde, tarayıcınızın adres satırına https://fazlamesai.net yazdığınız zaman bağlandığınız siteinin gerçekten fazlamesai.net olduğunu doğrulayabilir, gönül rahatlığıyla parolanızı yazabilirsiniz. Peki diyelim ben sizin parolanızı ele geçirmek isteyen kötü niyetli biriyim, bu SSL korumasını nasıl aşabilirim? Tabi ki insani zaaflardan faydalanarak.

Eğer sizi fazlamesai.net gibi görünen ama fazlamesai.net olmayan bir siteye yönlendirmek istersem, size parolanızı değiştirmenizi söyleyen bir mail yollayabilirim. Mail'deki linke tıkladığınızda karşınıza fazlamesai.net giriş sayfası gelir. Tabi ki siz aklıbaşında bir insan olarak önce SSL kilidinin orada olup olmadığını kontrol edip, SSL işaretinin yeşil ışıltısını gördükten sonra güven içinde parolanızı yazarsınız. O noktada gözünüzden kaçan detay ise adres satırında https://fazlamesai.net değil https://fazlamesaí.net yazıyor olduğudur. IDN (Internationalized Domain Names - alan adlarında Unicode karakterlerinin kullanılmasına izin veren yer yer başa bela bir teknoloji) teknolojisi sayesinde ben fazlamesai.net'e çok benzeyen fakat fazlamesai.net olmayan bu alan adını kendi adıma kaydedip bu tip saldırılarda kullanabilirim.

SSL-EV teknolojisi işte burada devreye giriyor. Bir SSL-EV sertifikası teknolojik anlamda sıradan bir SSL sertifikasından hiçbir farkı olmayan bir sertifika tipi. Diğer SSL sertifikaları ile EV sertifikalar arasındaki fark ise EV sertifikalarının gerçek kurumsal kimlik bilgisinin doğrulamasını içeriyor olması. Örneğin fazlamesai.net'e girdiğiniz zaman adres satırında FAZLAMESAİ İNŞAAT TURİZM SANAYİ A.Ş. yazmasını istiyorsak bunun için sadece fazlamesai.net domainine sahip olmamız yetmiyor, EV doğrulaması için gerekli bütün belgeleri de SSL sertifikamızı aldığımız kuruma iletmemiz gerekiyor. SSL sertifika sağalayıcısı bütün bu belgeleri doğrulayıp başvuran kurumun gerçekten iddia edilen kurum olduğundan emin olduktan sonra SSL-EV sertifikasını onaylıyor.

Takdir edersiniz ki bu süreç oldukça meşakkatli ve insan emeği yoğun bir süreç olduğu için Let's Encrypt gibi otomatize ve ucuz çözümlerle EV sertifikası almak pek mümkün olmuyor.

0
Cylon

Oldukça net açıklamışsınız, teşekkürler.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian 3.0 (Codename Woody) Ertelendi

anonim

Dört gözle bekledigimiz (en azindan benim icin bu öyle) debian'in 3.0 sürümü cikis tarihi olarak 1 mayis'i duyurmustu - aslinda bu taa o zamanda da soylenmisti kesin olarak 1 mayis degil tahmini olarak 1 mayis diye - fakat bugun ise debian duyuru listesinden gelen ertelendi basligindaki bir mail ile heveslerimiz kursagimizda kaldi.

Kesin cikis tarihi mi? Kararli hale ve olmasi gereken yere gelince...(aman DukeNukem4Ever olmasın da: Ed)
Ayrintili bilgi icin Slashdot ve debian duyuru listesi

Vector Linux-3.2 Çıktı

ersan

Vector Linux 3.2 bir kaç gün önce duyuruldu: 2.4.20 kernel, Glibc-2.2.5, Opera-6.11, Dillo-0.6.6 ve daha bir çok program ile eskisi gibi yine çok hızlı.

Lycoris Desktop/LX ile hersey daha ucuz!

conan

Lycoris, Walmart ile yaptığı anlaşmayla yeni Desktop PC işletim sistemi ürünü olan Desktop/LX`i, Microtel bilgisayarlar içerisinde yüklü olarak piyasaya sundu. Desktop/LX tamamen Linux çekirdeği üzerine kurulu bir işletim sistemi.

Oldukca Windows/XP kılıklı olan sistem inanılmaz bir fiyatla satılıyor. 800 MHz VIA C3 işlemci (Celeron 800 ayarında), 128 MB bellek, 10 GB hard disk, CD-ROM, 10/100 Ethernet kartı, Lycoris Desktop/LX işletim sistemi, klavye, mouse, hoparlörler (monitör hariç) SIKI DURUN tam: 199.86$

Walmart bir zamandır LindowsOS ile yüklü bilgisayarlar da satıyordu. (şu anda fiyatlari Desktop/LX ile aynı)

Desktop/LX sitesinde sistemin oldukça fazla ekran görüntüsünü bulabilirsiniz.

Grafik Tabanlı Gentoo Installer

ndemir

GNU/Linux dağıtımları arasında, gerek kurulumu gerek paket yönetim sistemiyle Gentoo diğerlerine göre çok farklı bir yerde duruyor. Gentoo Live CDyi alıp, boot edip ardından konsolda komutlar yazarak Gentoo kurmak yakın zamanda yok olacak (gibi) çünkü grafik tabanlı Gentoo Installer geliyor. Ekran görüntüleri de burada.

LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde

MaXCoDeR

Türkiye'nin ilk ve tek Linux dergisi LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde! LINUXnet yeni sayısında %10 daha kalın, bir CD daha fazla hediyeli.

LINUXnet'in hediyesi toplam 6 CD'de Mandrakelinux 10.1 Community, SUSE 9.1 Personal, Knoppix 3.6 ve LINUXnet Özel CD'si yer alıyor.

Derginin tüm içeriğini görmek için www.linuxnet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.