Linux Geliştiricileri'nden Teklif: Tarif Edin Sizin için Sürücüyü Biz Yazalım

0
FZ
Linux çekirdek programcılarından ve "Linux Kernel in a Nutshell"in yazarı Greg Kroah-Hartman blogunda çok önemli bir haber duyurdu. Bu haberde bahsedilenler gerçekleşirse GNU/Linux kullanıcıları kısa sürede çok daha fazla donanım desteğine, açık kodlu sürücülere ve kaliteli donanım sürücülerine kavuşabilir.
Duyuruya göre: "Linux çekirdek geliştirici camiası tüm şirketlere bedava Linux sürücü geliştirme hizmeti sunuyor. Bundan faydalanmak isteyen şirketin tek yapması gereken cihazın nasıl çalıştığını, spesifikasyonunu vermek yahut konu hakkında bilgi sahibi olan bir mühendisle çok seyrek de olsa yazışmak sureti ile bilgi alışverişi yapmamıza izin vermek. Eğer şirketiniz gizlilik anlaşmaları gibi hukuki konulardan ötürü tereddüt ediyorsa tüm gizlilik kurallarının korunacağı ve hukuki süreçlere uygunluk konusunda da teminat veriyoruz. Böylece geliştiricileriniz diğer işletim sistemleri için sürücü geliştirmeye odaklanabilir ve siz de kolayca ürününüz ve pazarlama broşürleriniz üstüne 'Linux tarafından desteklenmektedir' damgası basabilirsiniz."

Kaynak: Linux Kernel Devs Offer Free Driver Development

Görüşler

0
Betelgeuse
Bu güzel bir haber. Ama yine de insanın aklına "ama" ile başlayan düşünceler getiriyor. Teorik olarak her türlü donanım için sürücü yazılım geliştirmek linux geliştiricilerinin işi değil, bir donanım üretiliyorsa bu donanımın çalışacağı sistemlerdeki sürücülerini de onlar üretmeliler. Ama varolan tekel ortamında bu böyle olamıyor. Windows bir donanımı tanımadığında donanımla gelen CD'den bir sürücüyü yüklemek normal karşılanıyor ama konu linux olunca aynı kullanıcılar bu linux da hiç bir şeyi beceremiyor deyip geçiyorlar. Bu soruna bir çözüm olabilir sanıyorum bu durum. Tabi bir de donanım sürücülerinin kaynak kodlarının da açık olup olmama durumu var. Donanım üreticileri donanımlarının bütün özelliklerini ticari sır deyip açıklamak istemiyorlar, haliyle açık kaynak kodlu donanım sürücüsü yayınlamak istemiyorlar. Pazarda tekel konumundaki çok büyük donanım üreticileri (ATI, NVidia vs.) bu çağrıyı ciddiye almayabilirler ama linuk kullananlara da ürünlerini satmak isteyen küçük üreticiler için de bu bir fırsat olabilir aynı zamanda. Bilgisayarıma takmak için bir parça alacağım zaman kutusunda "Linux geliştiricileri tarafından yazılmış donanım sürücüsü vardır" diye bir yazı olan donanımı tercih ederim. Zaten artık donanımlar arasındaki performans farkları öyle iddia edildiği gibi çok da büyük farklar değil, kullandığım yazılımlarla uyumlu olması ve sorun çıkarmaması daha tercih edilebilir birşey. Umarım bu girişim başarılı olur. Donanım üreticilerinin kutularına Linux ile uyumludur yazması bile büyük bir gelişme olur.
0
tolgacakiroglu
Ayrıca bu durum sadece linux için değil, kendileri işletim sistemi yazımıyla ugrasan (benim gibi :) ) kisiler icinde cok buyuk bir katki olacaktir.
0
FZ
Ne tür bir çekirdek yazmaya çalışıyorsunuz?
0
tolgacakiroglu
Ne tür derken, baştan bir sistem. Yani başka bir işletim sistemi üzerine değil. Linux'un cekirdegini degistirmek gibi birsey degil yani. Ama tabiki onumde daha uzun bir yol var. Tek basina da zor oluyor.
0
Challenger
Sanırım FZ daha çok ne gibi özellikleri olacağını sormak istedi. Nasıl bir yapıya sahip olacak?

Böyle bir geliştirme çalışmasının amacı nedir? Hobi ve öğrenme projesi mi? Yoksa ciddi hedefler mi var?
0
tolgacakiroglu
Su anda hangi ozelliklere sahip olacagindan cok, bir kere calisir durumda tam olarak bitirmeyi dusunuyorum. Bundan sonra gelisimler yapmayi planliyorum.

Projeyi daha bitiremedigim icin ciddi hedef diyemeyecegim. Cunku eger ciddi hedef dersem, surekli uzerinde calismaliyim. Fakat baska islerimden dolayi bunu tam olarak basaramiyorum. Bir kere bitirdikten sonra, ciddi olmaya baslayacaktir.
0
tejas
Aslında, bitirdikten sonra ciddi hedeflere sahip olursanız, hedeflerinizi kendi çekirdeğiniz üzerinde geliştirmektense, Hurd üzerinde gerçekleştirseniz daha iyi olur gibi geliyor. Gerçi Hurd'ten de umudu kestim ya. En iyisi GPL'li OpenSolaris'i bekleyelim :D
0
kemalguvenli
İnancını kırmayayım ama kernel yazmak hakikaten çok zordur, daha gerçekci peojeler üzerinde çalışabilirsin :)
0
Tuvok
Bencede çok iyi bir fikir, inşallah başarılı olur ve şirketler bu tekliften faydalanır.
0
canacar
Ozgur yazilim camiasi icin gercekten uzucu bir haber.

Aslinda guzel gozuken ancak onemli problemleri icerisinde barindiran bir oneri bu. Oncelikle bir konuda haklilar, bir donanimi desteklemek icin o donanima ait dokumantasyon kritik bir ihtiyac.

Bu onerinin en buyuk problemi ise gizlilik anlasmalari. Gizlilik anlasmasina uyan linux gelistiricileri okunabilir, kullanilabilir, ileride baskalari tarafindan hatalari duzeltilebilir bir surucu yaratamayacak. Sadece kaynak kodu bu suruculeri ornegin baska isletim sistemlerine adapte etmeye veya ileride hatalarini duzeltmeye olanak saglamayacak.

Ote yandan donanim gelistirenlerin bu modeli kabul etmeleri icin de fazla bir neden yok. Mevcut modelde (windows vs. icin surucuyu uretici gelistirir, diger isletim sistemleri baslarinin cagresine bakar) donanim ureticisinin yeni urunleri satmak icin tek yapacagi eski donanimlarin surucu destegini kesmektir. Bu nedenle aslinda mukemmel calisan pek cok donanim Redmond'dan gelen "modern" isletim sistemlerinde desteklenmemektedir.

Bu ureticiler icin NDA (gizlilik sozlesmeleri) yasal kisitlamalar ve benzeri soylemler sadece birer bahaneden ibaret olmaktadir. Asil amac donanimlarini kapali tutarak yeni urunlerin onunu acmaktir.

Sonuc: Linux camiasi, bu oneri ile NDA gibi bir yuku pesinen kabul etmis, bir kazanc elde etmemis, gercek anlamda ozgur bir dokumantasyon elde etmeyi basaramamistir. Sadece daha once dokumantasyon saglayan donanim sirketlerine de isterseniz NDA da imzalariz sorun degil demekle kalmistir.

0
Challenger
Ama işin şu boyutu da var. Geliştirilecek bu sürücüler sayesinde donanım uyumluluğu sorunu yaşayan birçok insan Linux kullanabiliyor olacak. Bu insanlar bir şekilde Linux' a geçiş yapacak ve Linux' un donanım uyumluluğu konusundaki (özellikle ADSL modem gibi donanımlar) sorunlar ortadan kalkacak. Sırf bu nedenle isteyip de Linux kullanmayan insanlar var.

İnsanlar Linux' a geçiş yaptıkça, özgür yazılım dünyasının içine daha çok girdikçe, bu dünyaya alışacak ve tercihleri değişecek. Bu da şirketleri özgür yazılım konusunda daha çok düşünmeye sevk edecek. Tamam, şimdi belki bazı şirketlerin "gizlilik" konusundaki endişeleri nedeniyle bahsettiğiniz sorun ortaya çıkacak. Ama ileride o sürücülerin kaynak kodları kendiliğinden açılacak ve daha fazla kazanım elde edilecek.
0
Betelgeuse
işin bir de bu boyutu olabilir.
Mesela ATI ve NVidia gibi grafik işlemcisi üretip bunun özelliklerini açmak istemeyen bu yüzden özgür yazılım şeklindeki sürücülere yanaşmayan firmalar var ve bu firmalar çok büyüyüp neredeyse tekel olmuşlar. Bunların çok satılan ama linux ortamında türlü türlü sorunlar çıkaran donanımlarını almak yerine başka alternatifler çıkmasına faydası olabilir bu yaklaşım ve bu tekellerin zayıflamasına yardımcı olabilir bu açıdan.
Diyelim ki X firması da bir grafik işlemcisi üretti ama bu diğer ikisi kadar büyük ve güçlü olmadığı için piyasada pazar payı edinemeyecektir. Ama bu X küçük firması linux kernel geliştiricileri ile güzel bir işbirliğine gidip de linux ortamında mükemmel çalışan sürücülerle piyasaya çıkarsa en azından linux kullanan kişiler için birinci öncelik olacaktır. Bir düşünün, ATI ya da NVidia'nın süper özellikli ama linux ortamında bu süper özelliklerini kullanamadığınız ve bir sürü sorun çıkaran donanımını mı alırsınız yoksa o kadar süper özellikli olmasa da linux ortamında donanımı tam verimli çalıştırabilecek özgür yazılım sürücüleri ile gelen bir donanımı mı tercih edersiniz? Linux kullananlar piyasanın %5 gibi minik bir kesimi olabilir ama bu kesim aynı zamanda piyasanın en çok araştıran ve bilinçli kesimi ve dünya çapında düşünürseniz bu %5 bile bir çok üreticiyi fazla fazla zengin etmeye yeter. Linux mail listelerinde ya da linux dağıtımlarının web sitelerinde vb. gibi ortamlarda X üretici donanımlarına sürücü yazılımı için linux kernel geliştiricileri ile tam bir işbirliği yaptı, artık çok tutulan dağıtımların paket depolarında sürücü yerini aldı bile şeklinde bir haber bile parayla yapılan reklamlardan bile daha etkili olacaktır. Bu açıdan bu gelişmeyi olumlu buluyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.

NASA En Önemli Simülasyonlarından Birini GNU/Linux ile Tamamladı

FZ

NASA okyanus hareketleri ile ilgili çok karmaşık bir simülasyonu Linux çalıştıran 256 işlemcili Silicon Graphics Altix sistemi ile gerçekleştirdi.

SCO/IBM Linux Savaşında İlk Raund´u IBM Kazandı

malkocoglu

Bilinmezlikten kendini "dava açarak" kurtarmaya uğraşan zavallı şirket SCO, IBM ile girdiği Linux savaşında ilk yarayı aldı.

IBM draws first blood in SCO Linux battle

MS Exchange Uyumlu GNU/Linux

DJENGIN

Novell, yeni “Ximian® Connector for Microsoft Exchange” çözümüyle Linux masaüstü kullanıcılarının Microsoft Exchange 2000/2003’e erişimlerini sağlıyor. Bu yeni çözüm sayesinde Linux masaüstü kullanıcıları Microsoft Exchange’deki e-postalarına, takvimlerine, grup programlarına, adres defterlerine, görevlerine, klasörlerine ve taslaklarını erişip, bunları kolayca yönetebilme olanağına kavuşacaklar. Novell, ‘oneNet’ vizyonunun bir göstergesi olan ‘Ximian Connector for Microsoft Exchange 2003’ün, sayısı hızla artan kurumsal Linux masaüstü kullanıcılarının Exchange ile birlikte çalışma ihtiyaçlarına cevap vereceğini belirtti. Ximian Evolution ile birlikte çalışan Ximian Connector for Microsoft Exchange, Linux tabanlı sistemlerle kişisel ve grup bilgi yönetimi çözümü sağlamış oluyor. Böylece Novell, farklı sistemleri birbirleriyle ilişkilendirerek kullanıcılara gereksinim duydukları kaynaklara istedikleri zamanda erişme olanağı tanıyor.

Elektrik ve Elektronikçiler için Türkçe Live CD: Boreas Linux

anonim

Elektrik ve Elektronik geliştiricileri için hazırlanan, doğrudan CDden çalışan, simülasyon, baskı devre ve şema çizimi, PIC programlama gibi konulardaki Linux yazılımlarının bulunduğu özel bir işletim sistemi Boreas Linux.

Boreas LINUX'un içerdiği elektrik/elektronik yazılımlarından birkaçı: