Linux´un Geleceği

0
Nightwalker
http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.
Sanırım MS Windows'un ev kullanıcılarında pek işe yaramayan teknik desteği büyük firmalar söz konusu olduğunda etkili oluyor. Buna kullanıcı alışkanlıklarını ve MS Windows'un "user friendly" yapısını da eklersek Linux'un alması gereken yolun daha oldukça başlarında olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Not: Bu yorumu yeni bir "lin win" polemiği yaratmak için eklemedim. Sadece haberin kişisel yorumudur. Lütfen ateşli ve imalı yorumlar yazmadan önce dikkate alınız. MS Windows'un var olan eksiklerinden benimde haberim var.

Görüşler

0
oktay
Yorumun icin tesekkurler. Fakat makaleyi tekrar okumani tavsiye ederim. Bahsi gecen buyuk sirketler 'mission critical' tabir edilen, bir sorun cikarsa dukkan kapattiran turden islerde hicbir zaman Windows kullanmazlar.

Microsoft'un ve Windows'un bu tip cok buyuk sirketlerde desktop ve kritik olmayan isler disinda zaten yeri yoktur.

Bu sirketler genelde ticari Unix isletim sistemlerinden birini kullanirlar. Genelde en az son 10 senedir de ayni sirketle calistiklari icin bunu degistirme riskine de girmezler. Sonucta Eger isinden olmak istemiyorsan IBM alacaksin dusuncesinin egemen oldugu bir akimdan geliyor bu sirketlerin basindakiler.

Arti.. milyon dolarlarla ifade edilen bu piyasada o sirketlerin basinda olan ve alim kararini veren adamlari da yazilim sirketi lobileri en kaba tabiriyle *goruyorlar*.

Son olarak da sunu hatirlatmak isterim. Bahsi gecen sirketlerin bir cogu zaten bir cok baska gorevde Linux'u kullaniyorlar. Bunu acik acik yapanlar oldugu gibi, gizli gizli yapanlar da var.

Basarilar.
0
Nightwalker
Söylemek hoş değil ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu oldu makaleyi okurken. Firmaların open source ve linux karşıtlığını windows taraftarlığı olarak algıladım. Uyarın için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Slackware 10.2 İçin Beta Testleri Başlıyor

selim

Slackware'in yöneticisi Patrick Volkerding'in sürüm dosyasında duyurduğuna göre Slackware 10.2 için beta testlerine başlanıyor. İçerisinde çok fazla yenilik ve güncelleme bulunmayacak. Sürüm dosyasındaki yazı şöyle:

Linux ve Büyük Medya

FZ

Beyler, bayanlar,

Financial Times gazetesinin (ki bu yayın organı finans piyasalarının ve iş dünyasının en saygın ve ciddi yayınlarından biridir) 31 Ocak 2001 Çarşamba tarihli nüshasının 11. sayfasında IBM tarafından (dünyanın en büyük bilgisayar firması) verilmiş TAM SAYFA bir LINUX reklamı vardır.

Bu reklamda, Linus Torvalds, Elvis Presley`den sonra gelen en popüler tip olarak lanse edilmekte ve cığlık cığlığa bir kız "Linux is so totally dreamy!" demektedir.

Sanırım 2001 yılı Linux ve iş dünyası arasındaki yakınlaşma bakımından önemli bir yıl olacak ve bu reklam da bunun habercilerinden biri.

Daha fazla yoruma gerek yok bence. :-)

Vector Linux 2.5 Beta hazır...

m1a2

"Well boys and girls the long awaited Vector Linux 2.5 release is just around the corner."
Vector Linux`un beta sürümü böyle duyuruldu.

Final sürüm 2-3 hafta sonra hazır olacak. Bilmeyenler veya bakmaya üşenenler için tanıtalım...

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?

Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim...