Linux´un Geleceği

0
Nightwalker
http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.
Sanırım MS Windows'un ev kullanıcılarında pek işe yaramayan teknik desteği büyük firmalar söz konusu olduğunda etkili oluyor. Buna kullanıcı alışkanlıklarını ve MS Windows'un "user friendly" yapısını da eklersek Linux'un alması gereken yolun daha oldukça başlarında olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Not: Bu yorumu yeni bir "lin win" polemiği yaratmak için eklemedim. Sadece haberin kişisel yorumudur. Lütfen ateşli ve imalı yorumlar yazmadan önce dikkate alınız. MS Windows'un var olan eksiklerinden benimde haberim var.

Görüşler

0
oktay
Yorumun icin tesekkurler. Fakat makaleyi tekrar okumani tavsiye ederim. Bahsi gecen buyuk sirketler 'mission critical' tabir edilen, bir sorun cikarsa dukkan kapattiran turden islerde hicbir zaman Windows kullanmazlar.

Microsoft'un ve Windows'un bu tip cok buyuk sirketlerde desktop ve kritik olmayan isler disinda zaten yeri yoktur.

Bu sirketler genelde ticari Unix isletim sistemlerinden birini kullanirlar. Genelde en az son 10 senedir de ayni sirketle calistiklari icin bunu degistirme riskine de girmezler. Sonucta Eger isinden olmak istemiyorsan IBM alacaksin dusuncesinin egemen oldugu bir akimdan geliyor bu sirketlerin basindakiler.

Arti.. milyon dolarlarla ifade edilen bu piyasada o sirketlerin basinda olan ve alim kararini veren adamlari da yazilim sirketi lobileri en kaba tabiriyle *goruyorlar*.

Son olarak da sunu hatirlatmak isterim. Bahsi gecen sirketlerin bir cogu zaten bir cok baska gorevde Linux'u kullaniyorlar. Bunu acik acik yapanlar oldugu gibi, gizli gizli yapanlar da var.

Basarilar.
0
Nightwalker
Söylemek hoş değil ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu oldu makaleyi okurken. Firmaların open source ve linux karşıtlığını windows taraftarlığı olarak algıladım. Uyarın için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Kullanılabilirlik Raporu

anonim

Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.

Linux, Renault F1 testlerini hızlandırdı

Soulblighter

IBM e1350 Linux kümeleme sistemi Renault F1 takımının test için harcadığı zamanı 3 haftadan 18 saate düşürdü.

Gömülü Sistemler için bir Linux Dağıtımı Geliştirme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 27 Mayıs 2004 Perşembe günü İstanbul'da bir seminer düzenliyor. IBM İstanbul Linux Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı seminerde, özel amaçlar için geliştirilen gömülü sistemler üzerinde çalışacak bir Linux dağıtımının nasıl geliştirileceği, tasarım prensipleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulacaktır. Ayrıca seminer, gömülü sistemler haricinde kişisel bilgisayarında kendi özel Linux dağıtımını geliştirmek isteyenler için de faydalı olacaktır.

Linux 2.6´nın Harika Dünyası

FZ

Linux çekirdeği 1991 yılında Finlandiya´lı Linus Torvalds tarafından yüksek lisans projesi olarak başlatılmış, Minix benzeri bir işletimi sisteminin 80386 işlemcili PC´ler üzerinde çalışması hedeflenmişti. Linus´un bu proje için aklına gelen ilk isim Freax idi ve neyse ki bundan çok kısa sürede vazgeçti. Çekirdeğin ilk kararlı sürümü olan Linux 1.0, Mart 1994´te dünya kamuoyuna açık kodlu ve bedelsiz olarak sunuldu. O sırada resmen sadece i386 mimarisini ve tek işlemcili makinaları destekliyordu.

Sene 2003, yaklaşık 9 yıl sonra Linux 2.6 binlerce gönüllü ve çalışkan yazılım ve donanım uzmanının çabaları sonucunda yine kamuoyuna sunulmak üzere.

Linux yüklü dizüstü!

velista

Bir süre önce bu sayfalarda, Türkiye'deki dizüstü markalarının Windows işletim sistemsiz dizüstü satmamasını tartışıyorduk...

Bugün posta kutuma düşen bir basın bültenini sizinle paylaşmak istedim. Kelimesine dokunmadan aşağı koyuyorum...