Linux´un Geleceği

0
Nightwalker
http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.
Sanırım MS Windows'un ev kullanıcılarında pek işe yaramayan teknik desteği büyük firmalar söz konusu olduğunda etkili oluyor. Buna kullanıcı alışkanlıklarını ve MS Windows'un "user friendly" yapısını da eklersek Linux'un alması gereken yolun daha oldukça başlarında olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Not: Bu yorumu yeni bir "lin win" polemiği yaratmak için eklemedim. Sadece haberin kişisel yorumudur. Lütfen ateşli ve imalı yorumlar yazmadan önce dikkate alınız. MS Windows'un var olan eksiklerinden benimde haberim var.

Görüşler

0
oktay
Yorumun icin tesekkurler. Fakat makaleyi tekrar okumani tavsiye ederim. Bahsi gecen buyuk sirketler 'mission critical' tabir edilen, bir sorun cikarsa dukkan kapattiran turden islerde hicbir zaman Windows kullanmazlar.

Microsoft'un ve Windows'un bu tip cok buyuk sirketlerde desktop ve kritik olmayan isler disinda zaten yeri yoktur.

Bu sirketler genelde ticari Unix isletim sistemlerinden birini kullanirlar. Genelde en az son 10 senedir de ayni sirketle calistiklari icin bunu degistirme riskine de girmezler. Sonucta Eger isinden olmak istemiyorsan IBM alacaksin dusuncesinin egemen oldugu bir akimdan geliyor bu sirketlerin basindakiler.

Arti.. milyon dolarlarla ifade edilen bu piyasada o sirketlerin basinda olan ve alim kararini veren adamlari da yazilim sirketi lobileri en kaba tabiriyle *goruyorlar*.

Son olarak da sunu hatirlatmak isterim. Bahsi gecen sirketlerin bir cogu zaten bir cok baska gorevde Linux'u kullaniyorlar. Bunu acik acik yapanlar oldugu gibi, gizli gizli yapanlar da var.

Basarilar.
0
Nightwalker
Söylemek hoş değil ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu oldu makaleyi okurken. Firmaların open source ve linux karşıtlığını windows taraftarlığı olarak algıladım. Uyarın için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar

gorkem

Avrupa Birliği, açık yazılımlara ayrı bir önem veriyor. Proje hakemlerinin, çalışmalardan elde edilen kod parçası, bilgi, rapor, yöntem, analiz sonucu gibi her türlü verinin açık, yeniden kullanılabilir halini görmeleri, projelerin algılanan değerini, dolayısıyla kabul edilme şansını yükseltiyor.

UEKAE tarafından yürütülen TOSSAD (towards open source software adoption and dissemination), yani açık kaynak kodlu yazılımları benimseme ve yayma çalışması da bu örneklerden bir tanesi. 2002-2006 yılı arasında sürdürülecek olan AB 6. çerçeve projelerinin bir çağrısına teklif olarak götürülen proje metni, iletilen 200 proje arasında 8. "en iyi proje önerisi" olarak bir başka başarıya da imza atmış.

Compex Dijital Yaşam Fuarı

anonim

7-10 Şubat 2002 tarihleri rasında Lütfi Kırdar Rumeli Fuar Merkezi'nde (Harbiye/istanbul) düzenlenen Compex Dijital Yaşam Fuarına ücretsiz davetiye almak için www.compex.com.tr adresini kullanabilirsiniz.

Ayrıca, Gelecek A.Ş, yılın ilk Compex fuarına katılıyor ve Gelecek Linux`u tanıtmak için A-27 standından hazır olacak.

Linux Başarı Ödülleri 2003 yarışması sonuçlandı

huseyin

IBM Türk açık kodlu projelerin gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği Linux Başarı Ödülleri 15 Ekim'de sona erdi.

21 projenin finale kaldığı yarışmada, Önsel Armağan, Hüseyin Ergün ve Murat Kumaç 'ın hazırladığı Turquaz, açık kodlu muhasebe yazılımı birinci oldu.

Proje ekibi, ödül olarak IBM bilgisayar ve AISEC'ten yurtdışı staj imkanı kazandı.

Slackware 11.0 duyuruldu!

anonim

Bir yıldan daha uzun süredir beklenen ve yaşayan Linux dağıtımları arasında en eskisi -bir grup Linux kullanıcısına göre de en iyisi- olan Slackware Linux'un 11.0 sürümü duyuruldu. Ayrıntılar www.slackware.com adresinden öğrenilebilir.

Linux eğitimi kayıtları devam ediyor, Sertifikasyon sınavı 28 Haziran'da

butch

Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlecek Linux Eğitimleri 1.Kuru 21 Haziran 2002 tarihine ertelendi. Yani katılmak için hala vaktiniz var :)

Sertifikasyon sınavı için de bugün itibariyle kayıtlar başladı. Sınava katılmak için herhangi bir ön şart yok. Linux bilgi ve becerinizi belgeleyecek olan, 28 Haziran tarihinde yapılacak sınava kayıt için bizimle iletişime geçin. Eğitim programı ve sınav içeriği hakkında bilgi için open.bilgi.edu.tr adresini mutlaka ziyaret edin.