Linux´un Geleceği

0
Nightwalker
http://www.vnunet.com/News/1138984 adresinde yer alan habere göre yıllık kazançları 1 milyar doları aşan 15 büyük Amerikan firmasıyla yapılan görüşmelerde firma yetkilileri GNU/Linux'un kritik görevlerde kullanımak için hala yeterli olmadığını belirttiler. Firmaların endişeleri Linux'a verilen destek konusunun yetersizliğinden kaynaklanıyor. Diğer taraftan röportajda görüşleri alınan bilişim uzmanlarından bazıları Linux'un büyük firmaların kritik görevlerinde kullanılmamasının sebebini algı yanlışlıklarına ve alışkanlıklara bağladılar.
Sanırım MS Windows'un ev kullanıcılarında pek işe yaramayan teknik desteği büyük firmalar söz konusu olduğunda etkili oluyor. Buna kullanıcı alışkanlıklarını ve MS Windows'un "user friendly" yapısını da eklersek Linux'un alması gereken yolun daha oldukça başlarında olduğunu söyleyebiliriz sanırım.

Not: Bu yorumu yeni bir "lin win" polemiği yaratmak için eklemedim. Sadece haberin kişisel yorumudur. Lütfen ateşli ve imalı yorumlar yazmadan önce dikkate alınız. MS Windows'un var olan eksiklerinden benimde haberim var.

Görüşler

0
oktay
Yorumun icin tesekkurler. Fakat makaleyi tekrar okumani tavsiye ederim. Bahsi gecen buyuk sirketler 'mission critical' tabir edilen, bir sorun cikarsa dukkan kapattiran turden islerde hicbir zaman Windows kullanmazlar.

Microsoft'un ve Windows'un bu tip cok buyuk sirketlerde desktop ve kritik olmayan isler disinda zaten yeri yoktur.

Bu sirketler genelde ticari Unix isletim sistemlerinden birini kullanirlar. Genelde en az son 10 senedir de ayni sirketle calistiklari icin bunu degistirme riskine de girmezler. Sonucta Eger isinden olmak istemiyorsan IBM alacaksin dusuncesinin egemen oldugu bir akimdan geliyor bu sirketlerin basindakiler.

Arti.. milyon dolarlarla ifade edilen bu piyasada o sirketlerin basinda olan ve alim kararini veren adamlari da yazilim sirketi lobileri en kaba tabiriyle *goruyorlar*.

Son olarak da sunu hatirlatmak isterim. Bahsi gecen sirketlerin bir cogu zaten bir cok baska gorevde Linux'u kullaniyorlar. Bunu acik acik yapanlar oldugu gibi, gizli gizli yapanlar da var.

Basarilar.
0
Nightwalker
Söylemek hoş değil ama sanırım bir yanlış anlama söz konusu oldu makaleyi okurken. Firmaların open source ve linux karşıtlığını windows taraftarlığı olarak algıladım. Uyarın için teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kolları sıvadık - 2: VectorLinux Kuralım

butch

Eveet, Vector Linux kuruyoruz`un yeni bölümüne hoş geldiniz.

Sizlerden aldığımız tepkiler bizleri oldukça sevindirdi. Ne yönde nasıl bir çalışma yapmamız gerektiği, bunun nasıl bir ilgi ve destek göreceği konusunda küçük de olsa kararsızlıklarımız vardı, verdiğiniz tepkilerle bunu çözmemiz konusunda oldukça yardımcı oldunuz.

Gelelim yaklaşık iki haftadır beklediğiniz kuruluma.

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

PhpEd Amerika Yollarında

anonim

Eh .. Ne diyelim haftalardır hatta daha uzun zamandır, bilişim yazarlarının üzerine basa basa söyledikleri "Beyin Göçü.." tartışmasına örnek olacak şekilde yeni bir macera daha eklendi.Evet, Bir Türk doktor (Ergin Soysal) tarafından yazılmış olan PHP editörü PHPED, ünlü MYSQL firmasinin üreticisi olan Nusphere tarafından satın alındı!!.Hadi bakalım hayırlısı olsun.Daha fazlası için http://www.nusphere.com adresine faremizi tıklatalım.

Editörün notu:Aslında bu gelişme Mayıs ayı başında yaşandı. Ama haber yapmayı ihmal etmişiz. Burayı da ziyaret edelim http://www.soysal.com/PHPEd/

Debian 3.0 (Codename Woody) Ertelendi

anonim

Dört gözle bekledigimiz (en azindan benim icin bu öyle) debian'in 3.0 sürümü cikis tarihi olarak 1 mayis'i duyurmustu - aslinda bu taa o zamanda da soylenmisti kesin olarak 1 mayis degil tahmini olarak 1 mayis diye - fakat bugun ise debian duyuru listesinden gelen ertelendi basligindaki bir mail ile heveslerimiz kursagimizda kaldi.

Kesin cikis tarihi mi? Kararli hale ve olmasi gereken yere gelince...(aman DukeNukem4Ever olmasın da: Ed)
Ayrintili bilgi icin Slashdot ve debian duyuru listesi