Xbox üzerinde Linux

0
tongucyumruk
Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.
Ama sonucu ne olursa olsun bence bu projenin en önemli neticesi Linux'un esnekliğini bir kere daha kanıtlamak olacak... Linux öylesine esnek bir sistem ki kolunuzdaki saatten evinizdeki Xbox'a veya bağlandığınız web serverdan dev mainframe'e kadar her yerde çalışabiliyor... Bence gücünü de buradan alıyor...

Son olarak Xbox Linux ana sayfasındaki bir cümle ile yazımı bitiriyorum:

It's "Unix" if it has the "x" sound it it's name - the Xbox must be Unix then. Slashdot.org'daki bir tartışmadan

Görüşler

0
anonim
Hakkaten şimdi aklıma takıldı.Klave mouse filan bağlamak bir yana embedded bir server kursalar xbox içine.Hızlı olur,hızlı...
0
FZ
Hakikaten o kadar hızlı mı yaw?
0
tongucyumruk
Fiyatına oranla oldukça hızlı... 250-300$ civarında bir fiyatı var yanılmıyorsam. Ve içindeki işlemci PIII-733-800 falan gibi birşey. Embedded server olayını bilemem ama gerçektende bana evde 2-3 makinalık bir cluster kurmayı düşündürecek kadar sağlam bir işlem gücü. Hemde böyle bir fiyata bence oldukça makul. Aslında bu durumda arkadaşın işlem gücünden sonuna kadar faydalanmış olmuyoruz. sonuçta bu bir oyun makinası olduğundan asıl gücünü gerçek zamanlı grafik konusunda ortaya koyuyor bence. Eğer o ekran kartının etinden sütünden de farklı amaçlar için faydalanmak mümkün olursa serverlar falan uçar gibime geliyor...
0
FZ
Grafik rendering cluster gibi bir şey yapılabilir, bunu mu kast ediyorsun? Yani 300$'a 3 tane XBox alsan ki bunlar grafik işlemler için optimize edilmiş donanıma sahipler, bunları Linux ile çalıştırıp sonra da cluster haline getirsen, 3 boyutlu işler için çok hızlı bir bilgi işlem platformu olarak kullanabilirsin ve bu bağlamda epey ucuza da gelir, ayrıca az yer kaplar öyle değil mi?

Uçtum gene ben :)
0
anonim
yanlis hatirlamiyorsam bir de xbox uzerinde linux calistirabilen icin odul konmustu ,)
0
anonim
XBOX, calisabilir kodun icinde bir imza tasiyor. Bu imza olmadan programi calistirmayi reddediyor. Diger yandan kod bolumleri sifrelenmis oluyor. Hemde bu imza ile. Sifre cozumunu donanim hallediyor. Gecenlerde bir tane tamire geldi. Iyice bir mincikladim.

Kotu haber: Donanim gercekten cok SIKI. Su sizdirmaz gibi gorunuyor. SDK ile yapilmamis bir programi kabul ettirmeniz zor.

Iyi haber: Donanim bir tur seri haberlesme portu ile bunu yapiyor. Bir telden giriyor, diger telden cozulmus kod cikiyor. Eger buralara bir analizor takarsaniz sifre cozme yontemini hacklemeniz nispeten kolay.

Sorunlar cozulmek icin vardir. Gelismelere bakilirsa, yil sonuna kadar XBOX Linux download'a hazir olabilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Haftalık Linux Haber Bülteni E-postanızda...

anonim

Yenilenen LinuxMerkezi sitesi Haftalık Bülten adında yeni bir hizmet başlatmış. Bu hizmet her hafta Türkçe Linux Haberlerinin e-postanıza gelmesini sağlıyor.

Ayrıntılı Bilgi

Paylaşmak istediğim bir anı

cayfer

Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.

Gelecek Linux 2.0 çıktı

tongucyumruk

Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.

Mandriva Linux Limited Edition 2005

darkhunter

Mandriva ilk meyvesini verdi. Önümüzdeki günlerde halka da açılması beklenen Mandriva Linux'un temel özellikleri şöyle :
- Linux kernel 2.6.11.6
- KDE 3.3.2 (with some backports from version 3.4, including kpdf)
- GNOME 2.8.3
- Firefox 1.0.2
- GCC 3.4.3
- The GIMP 2.2
- Cdrecord 2.01.01a21 (with DVD+R dual-layer support)
- OpenOffice.org 1.1.4
- MySQL 4.1.11

Debian sürüm 3.0 çıktı!

cadas

Sonunda Debian GNU/Linux version 3.0 çıktı... Resmi sitede çıkan haberi okumak için buraya, Slashdot'taki yorumları okumak için de buraya tıklayabilirsiniz.(Ed. Aaa debian 3.0 çıkmış şunun haberini yapayım diye yönetici arabirimine girdiğim anda, bu haberle karşılaştım :) FM bu işte...)