Xbox üzerinde Linux

0
tongucyumruk
Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.
Ama sonucu ne olursa olsun bence bu projenin en önemli neticesi Linux'un esnekliğini bir kere daha kanıtlamak olacak... Linux öylesine esnek bir sistem ki kolunuzdaki saatten evinizdeki Xbox'a veya bağlandığınız web serverdan dev mainframe'e kadar her yerde çalışabiliyor... Bence gücünü de buradan alıyor...

Son olarak Xbox Linux ana sayfasındaki bir cümle ile yazımı bitiriyorum:

It's "Unix" if it has the "x" sound it it's name - the Xbox must be Unix then. Slashdot.org'daki bir tartışmadan

Görüşler

0
anonim
Hakkaten şimdi aklıma takıldı.Klave mouse filan bağlamak bir yana embedded bir server kursalar xbox içine.Hızlı olur,hızlı...
0
FZ
Hakikaten o kadar hızlı mı yaw?
0
tongucyumruk
Fiyatına oranla oldukça hızlı... 250-300$ civarında bir fiyatı var yanılmıyorsam. Ve içindeki işlemci PIII-733-800 falan gibi birşey. Embedded server olayını bilemem ama gerçektende bana evde 2-3 makinalık bir cluster kurmayı düşündürecek kadar sağlam bir işlem gücü. Hemde böyle bir fiyata bence oldukça makul. Aslında bu durumda arkadaşın işlem gücünden sonuna kadar faydalanmış olmuyoruz. sonuçta bu bir oyun makinası olduğundan asıl gücünü gerçek zamanlı grafik konusunda ortaya koyuyor bence. Eğer o ekran kartının etinden sütünden de farklı amaçlar için faydalanmak mümkün olursa serverlar falan uçar gibime geliyor...
0
FZ
Grafik rendering cluster gibi bir şey yapılabilir, bunu mu kast ediyorsun? Yani 300$'a 3 tane XBox alsan ki bunlar grafik işlemler için optimize edilmiş donanıma sahipler, bunları Linux ile çalıştırıp sonra da cluster haline getirsen, 3 boyutlu işler için çok hızlı bir bilgi işlem platformu olarak kullanabilirsin ve bu bağlamda epey ucuza da gelir, ayrıca az yer kaplar öyle değil mi?

Uçtum gene ben :)
0
anonim
yanlis hatirlamiyorsam bir de xbox uzerinde linux calistirabilen icin odul konmustu ,)
0
anonim
XBOX, calisabilir kodun icinde bir imza tasiyor. Bu imza olmadan programi calistirmayi reddediyor. Diger yandan kod bolumleri sifrelenmis oluyor. Hemde bu imza ile. Sifre cozumunu donanim hallediyor. Gecenlerde bir tane tamire geldi. Iyice bir mincikladim.

Kotu haber: Donanim gercekten cok SIKI. Su sizdirmaz gibi gorunuyor. SDK ile yapilmamis bir programi kabul ettirmeniz zor.

Iyi haber: Donanim bir tur seri haberlesme portu ile bunu yapiyor. Bir telden giriyor, diger telden cozulmus kod cikiyor. Eger buralara bir analizor takarsaniz sifre cozme yontemini hacklemeniz nispeten kolay.

Sorunlar cozulmek icin vardir. Gelismelere bakilirsa, yil sonuna kadar XBOX Linux download'a hazir olabilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde

MaXCoDeR

Türkiye'nin ilk ve tek Linux dergisi LINUXnet'in 2. sayısı bayilerde! LINUXnet yeni sayısında %10 daha kalın, bir CD daha fazla hediyeli.

LINUXnet'in hediyesi toplam 6 CD'de Mandrakelinux 10.1 Community, SUSE 9.1 Personal, Knoppix 3.6 ve LINUXnet Özel CD'si yer alıyor.

Derginin tüm içeriğini görmek için www.linuxnet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

HEV Özel Kemerköy Okulları Linux Eğitimleri 6 Nisanda Başlıyor!

anonim

HEV Özel Kemerköy Okulları bünyesinde verilmekte olan SuSE Linux Eğitimleri hakkında bilgi içermektedir.

Eğitimlere temel eğitim programı olan Sistem Yönetimi I ile başlıyoruz:

Programın Başlama Tarihi : 6 Nisan 2002
Programın Süresi : 24 saat
Konum : HEV Özel Kemerköy Okulları PC laboratuarı

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı?

FZ

mp3.com ile köşeyi dönen ve ardından masaüstü GNU/Linux dağıtımı işine giren ve Linspire isimli bir GNU/Linux dağıtımı satmaya başlayan Michael Robertson, ülkelerin ulusal dağıtımlarını geliştirmelerinin pek de mantıklı ve anlamlı bir iş olmadığını düşünüyor.

Robertson'a göre bu durum yıllar önce ülkelerin kendi ulusal havayollarına sahip olmaya çalışmalarına ve sonra da o havayolları şirketlerinin zarar etmesine benziyor. Robertson, ciddi bir masaüstü dağıtım geliştirip kitlelere sunmanın büyük bir ekip gerektirdiğini ve bundan daha önemlisi çok hızlı, kıvrak ve piyasa koşullarına göre hareket edilmesinin önemli olduğunu, bunu da ancak özel sektörün becerebileceğini, devlet kurumlarının bu tür bir alanda yeterince çevik ve öngörülü hareket edemeyeceğini belirtiyor. Yazar, Brezilya ve Çin gibi ülkelerin ulusal dağıtım geliştirme çabalarının arzu edilen noktaya varamayacağını belirtiyor.

Kaynak: http://emresokullu.blogspot.com

Slackware 9 Sonunda Çıktı !!

oktay

Henüz resmi site slackware.com'dan haber verilmemiş olsa da Slackware 9 artık hazır. Bu yazıyı yazdığım saatlerde 9.0 sürümü henüz yansı sitelerine ulaşmamış görünüyor. Zannediyorum resmi bir açıklama yapılmamış olmasının sebebi de yansı sitelerine bu aşamada yüklenilmesini engellemek.

Uzun zamandır beklediğimiz şu anda hala yayınlanan en eski Linux sürümü ünvanını elinde bulunduran bu Slackware in yeni sürümü hepimize hayırlı olsun.

Eğer indirmeyi başarabilirseniz lütfen geçici yansı sunucuları kurup buradan adresi dağıtmak vasıtasıyla Türkiyede de yayılmasına yardımcı olunuz.

linuxtoday.com/developer/2003031901126NWSLSW adresinden daha fazla bilgi alınabilir.

Fedora Core 6 Duyuruldu

anonim

Can sıkıcı birkaç hatanın giderilmesinin zaman alması nedeniyle çıkışı 2 defa ertelenen Fedora Core,planlanan tarih olan 16 Ekim'den 8 gün sonra 6. sürümünü az önce duyurdu.