Xbox üzerinde Linux

0
tongucyumruk
Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.
Ama sonucu ne olursa olsun bence bu projenin en önemli neticesi Linux'un esnekliğini bir kere daha kanıtlamak olacak... Linux öylesine esnek bir sistem ki kolunuzdaki saatten evinizdeki Xbox'a veya bağlandığınız web serverdan dev mainframe'e kadar her yerde çalışabiliyor... Bence gücünü de buradan alıyor...

Son olarak Xbox Linux ana sayfasındaki bir cümle ile yazımı bitiriyorum:

It's "Unix" if it has the "x" sound it it's name - the Xbox must be Unix then. Slashdot.org'daki bir tartışmadan

Görüşler

0
anonim
Hakkaten şimdi aklıma takıldı.Klave mouse filan bağlamak bir yana embedded bir server kursalar xbox içine.Hızlı olur,hızlı...
0
FZ
Hakikaten o kadar hızlı mı yaw?
0
tongucyumruk
Fiyatına oranla oldukça hızlı... 250-300$ civarında bir fiyatı var yanılmıyorsam. Ve içindeki işlemci PIII-733-800 falan gibi birşey. Embedded server olayını bilemem ama gerçektende bana evde 2-3 makinalık bir cluster kurmayı düşündürecek kadar sağlam bir işlem gücü. Hemde böyle bir fiyata bence oldukça makul. Aslında bu durumda arkadaşın işlem gücünden sonuna kadar faydalanmış olmuyoruz. sonuçta bu bir oyun makinası olduğundan asıl gücünü gerçek zamanlı grafik konusunda ortaya koyuyor bence. Eğer o ekran kartının etinden sütünden de farklı amaçlar için faydalanmak mümkün olursa serverlar falan uçar gibime geliyor...
0
FZ
Grafik rendering cluster gibi bir şey yapılabilir, bunu mu kast ediyorsun? Yani 300$'a 3 tane XBox alsan ki bunlar grafik işlemler için optimize edilmiş donanıma sahipler, bunları Linux ile çalıştırıp sonra da cluster haline getirsen, 3 boyutlu işler için çok hızlı bir bilgi işlem platformu olarak kullanabilirsin ve bu bağlamda epey ucuza da gelir, ayrıca az yer kaplar öyle değil mi?

Uçtum gene ben :)
0
anonim
yanlis hatirlamiyorsam bir de xbox uzerinde linux calistirabilen icin odul konmustu ,)
0
anonim
XBOX, calisabilir kodun icinde bir imza tasiyor. Bu imza olmadan programi calistirmayi reddediyor. Diger yandan kod bolumleri sifrelenmis oluyor. Hemde bu imza ile. Sifre cozumunu donanim hallediyor. Gecenlerde bir tane tamire geldi. Iyice bir mincikladim.

Kotu haber: Donanim gercekten cok SIKI. Su sizdirmaz gibi gorunuyor. SDK ile yapilmamis bir programi kabul ettirmeniz zor.

Iyi haber: Donanim bir tur seri haberlesme portu ile bunu yapiyor. Bir telden giriyor, diger telden cozulmus kod cikiyor. Eger buralara bir analizor takarsaniz sifre cozme yontemini hacklemeniz nispeten kolay.

Sorunlar cozulmek icin vardir. Gelismelere bakilirsa, yil sonuna kadar XBOX Linux download'a hazir olabilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkiye`de profesyonel Linux eğitimi

larweda

Son yılların gözde iş sektörlerinden biri olan bilgisayar eğitim sektörü, Türkiye`de de geçen sene büyük eğitim firmaları ve büyük yatırımlar (aynı zamanda büyük batırımlar :-) ile hızlı bir ilerleme kaydetti. Piyasada gördüğümüz eğitim firmalarının tamamı M$, CISCO, Digital, Sun, Oracle gibi yüksek fiyatlı, yüksek telif hakkı ödenen konularda eğitim vermeyi tercih ettiler. Yeni açılan bir eğitim firması olan BTeğitim ise eğitim portföyüne toplam 3 Kur / 18 Hafta süren bir Linux Sertifika Programı ile başlıyor.

HP, GNU/Linux Tabanlı Dizüstü Bilgisayar Piyasaya Sürecek

malkocoglu_2

Hewlett-Packard, SUSE Linux ile yüklenmiş olarak satılacak yeni bir dizüstü bilgisayarı çok yakında piyasalara duyuracak. HP'nin bu tür bir ürünü piyasaya süren ilk bilgisayar şirketi olduğu iddia edildi.

HP unveils Linux-based laptop

1.Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 16-19 Mayıs 2002

polat

Bu baharda bütün penguenler bir araya geliyor (This spring all the penguins are getting together linux and free software festival). Slogan bu. 16-19 Mayıs'ta Ankara'da görüşmek üzere. Ayrıntılar senlik.linux.org.tr

Chris Stephenson röportajı

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre Danışmanı Chris Stephenson'la NTV Radyo'daki "Linux Magazine" programında bir röportaj yayınlanacak. 25 Mart'ta saat 12:30'da dinlenecebilecek. Programda Chris Stephenson'la özgür yazılım ve üniversiteler üzerine konuşulduğu bilgisi alındı. Röportajın dökümünün NTVMSNBC portalında yayınlanacağı da söylendi.
http://www.ntvmsnbc.com/ntv/ntvradyo adresinden canlı dinlenebilir.

RedHat 7.2 çıktı

conan

RedHat 7.2 piyasaya çıkmış bulunmakta. (Hatta ilk patch'i bile çıktı hehe) Sürümün kod adı: ENIGMA ;) Hadi bakalım downloadlara kuvvet.

Yeni versiyonda daha çok görsel gelişimlere ağırlık vermiş görünüyor. ayrıca Linux kernel 2.4'ün güzellikleri de Redhat 7.2'ye dahil edilmiş.
(Editörün notu: bu son cümleyi yazı onaylarken ben eklemiştim, yazı anasayfada çok kısa görünmesin diye Redhat sitesine göz atıp ufak bişeyler eklemek gerekmişti. Dikkatsizlik yaparak yanlış bir bilgi eklemişim, Doğrusu: Linux 2.4 Kernel'i Redhat 7.0'dan beri Redhat dağıtımı içindeydi.)

- Redhat 7.2 - RedHat yansıları