Xbox üzerinde Linux

0
tongucyumruk
Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.
Ama sonucu ne olursa olsun bence bu projenin en önemli neticesi Linux'un esnekliğini bir kere daha kanıtlamak olacak... Linux öylesine esnek bir sistem ki kolunuzdaki saatten evinizdeki Xbox'a veya bağlandığınız web serverdan dev mainframe'e kadar her yerde çalışabiliyor... Bence gücünü de buradan alıyor...

Son olarak Xbox Linux ana sayfasındaki bir cümle ile yazımı bitiriyorum:

It's "Unix" if it has the "x" sound it it's name - the Xbox must be Unix then. Slashdot.org'daki bir tartışmadan

Görüşler

0
anonim
Hakkaten şimdi aklıma takıldı.Klave mouse filan bağlamak bir yana embedded bir server kursalar xbox içine.Hızlı olur,hızlı...
0
FZ
Hakikaten o kadar hızlı mı yaw?
0
tongucyumruk
Fiyatına oranla oldukça hızlı... 250-300$ civarında bir fiyatı var yanılmıyorsam. Ve içindeki işlemci PIII-733-800 falan gibi birşey. Embedded server olayını bilemem ama gerçektende bana evde 2-3 makinalık bir cluster kurmayı düşündürecek kadar sağlam bir işlem gücü. Hemde böyle bir fiyata bence oldukça makul. Aslında bu durumda arkadaşın işlem gücünden sonuna kadar faydalanmış olmuyoruz. sonuçta bu bir oyun makinası olduğundan asıl gücünü gerçek zamanlı grafik konusunda ortaya koyuyor bence. Eğer o ekran kartının etinden sütünden de farklı amaçlar için faydalanmak mümkün olursa serverlar falan uçar gibime geliyor...
0
FZ
Grafik rendering cluster gibi bir şey yapılabilir, bunu mu kast ediyorsun? Yani 300$'a 3 tane XBox alsan ki bunlar grafik işlemler için optimize edilmiş donanıma sahipler, bunları Linux ile çalıştırıp sonra da cluster haline getirsen, 3 boyutlu işler için çok hızlı bir bilgi işlem platformu olarak kullanabilirsin ve bu bağlamda epey ucuza da gelir, ayrıca az yer kaplar öyle değil mi?

Uçtum gene ben :)
0
anonim
yanlis hatirlamiyorsam bir de xbox uzerinde linux calistirabilen icin odul konmustu ,)
0
anonim
XBOX, calisabilir kodun icinde bir imza tasiyor. Bu imza olmadan programi calistirmayi reddediyor. Diger yandan kod bolumleri sifrelenmis oluyor. Hemde bu imza ile. Sifre cozumunu donanim hallediyor. Gecenlerde bir tane tamire geldi. Iyice bir mincikladim.

Kotu haber: Donanim gercekten cok SIKI. Su sizdirmaz gibi gorunuyor. SDK ile yapilmamis bir programi kabul ettirmeniz zor.

Iyi haber: Donanim bir tur seri haberlesme portu ile bunu yapiyor. Bir telden giriyor, diger telden cozulmus kod cikiyor. Eger buralara bir analizor takarsaniz sifre cozme yontemini hacklemeniz nispeten kolay.

Sorunlar cozulmek icin vardir. Gelismelere bakilirsa, yil sonuna kadar XBOX Linux download'a hazir olabilir.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Chip Özel Sayısı: Red Hat 9.0 Beta!

anonim

Chip Dergisi bu ay çıkarttığı özel sayısında, Red Hat 9.0 Beta'yı veriyor.

Gazete bayilerinde 9,5 milyona satılmakta olan bu sayıda neden 9.0'ın kendisini değil de Betasının verildiği, dahası bunun neden derginin hiçbir yerinde belirtilmeyip, ancak kuruluma başlayınca görülebildiği bir soru işareti.

Bir başka soru işareti de, 'Dünyada ilk defa bir dergi RedHat 9.0'ı çıkar çıkmaz veriyor'ifadesinde. Bilindiği üzere RedHat firması ismin imtiyaz sahibi ve ondan izin alınmadan RedHat adı altında bu dağıtımın dağıtılması kesinlikle yasak. Peki Chip bu işi nasıl yaptı ?
Az önce aldığımız bir habere göre Vogel, Chip Özel Sayısını piyasadan çekmek için harekete geçmiş! Şu anda derginin dağıtılmış sayıları bayilerden toplanıyor!

Linux Kernel 2.6: Nasıl buraya gelindi ?

sundance

On yılı aşkın yolculuğunda 2.6 kernel ile önemli bir aşamaya gelen Linux, ticari Unixlerden ileri olan ve şirketlerin önemli ihtiyaçlarına cevap veren özellikleriyle (64Gb Ram adresleme, terabytelarca dosya alanı vs.) ölçeklenme problemini de geride bırakmışa benziyor.

Taş gibi sağlam 2.2, yepyeni özellikleri ile 2.4 derken sunucu piyasasına olduğu kadar masaüstüne yönelik yenilikleri de bünyesinde barındıran 2.6 kernel nasıl geliştirilmiş, öncekilerden farklı ne gibi araçlar ve yöntemler uygulanmış konusunda IBM DeveloperWorks yine muhteşem bir makale hazırlamış.

Linux for Playstation 2!!!

larweda

Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...

LINUXnet Dergisini Bulamayanlar Linux34.com´dan Sipariş Verebilir

anonim

Türkiye'nin ilk ve tek Linux Dergisi LinuxNET'i bulamayanlar Linux34.Com adresinden temin edebilir.

Hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Dergimize sahip çıkalım.

http://www.linux34.com/linuxnet/ adresinden geniş bilgi alabilirsiniz.

Yeni bir Unix kabuğu, vshnu

sundance

Tamam, Unix dinazorusunuz, komut satırı en güzeli diyorsunuz, fakat yine de arada kimse bakmazken Midnight Commander açıp "oh be ne rahatmış?" dediğiniz de oluyor mu?

Ya da, bash'in vi komut satırını kullandığınızda "işte bu" dediğiniz oluyor mu?

Sizler için de görsel bir kabuk var: Vshnu. Hem de ne kabuk, hem komut satırına hizmet veriyor, hem vi komutlarını alıyor, hem de Perl scriptleri ile makrolar kabul ediyor. Dahası kendisi de bir perl scripti, hatta sıkı durun bir Perl modülü. Bir deneyin derim şahsen...