canacar

canacar


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Windows Vista yüklemek 2 dakika ! ( 43)

Bu video benim çok hoşuma gitmedi. Hedefinden bağımsız olarak bir şiddet gösterisi.

Eğer Vista ile ilgili gerçek 'problemlere' göz atmak isterseniz, bir süre önce yayınlanmış ve Vista'nın DRM özelliklerini inceleyen bu dokümana göz atmanızı öneririm:

http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html

Ardından Vista kurulu bilgisayarınızın sahibinin kim olduğunu tekrar gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Farklı bir bakış açısı için Microsoft cevabı.
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2007/01/20/windows-vista-content-protection-twenty-questions-and-answers.aspx

Vista'nın müzik endüstrisinin istekleri doğrultusunda yapılandırdığı gerçeğini değiştirmiyor.

Linux Geliştiricileri'nden Teklif: Tarif Edin Sizin için Sürücüyü Biz Yazalım ( 12)

Ozgur yazilim camiasi icin gercekten uzucu bir haber.

Aslinda guzel gozuken ancak onemli problemleri icerisinde barindiran bir oneri bu. Oncelikle bir konuda haklilar, bir donanimi desteklemek icin o donanima ait dokumantasyon kritik bir ihtiyac.

Bu onerinin en buyuk problemi ise gizlilik anlasmalari. Gizlilik anlasmasina uyan linux gelistiricileri okunabilir, kullanilabilir, ileride baskalari tarafindan hatalari duzeltilebilir bir surucu yaratamayacak. Sadece kaynak kodu bu suruculeri ornegin baska isletim sistemlerine adapte etmeye veya ileride hatalarini duzeltmeye olanak saglamayacak.

Ote yandan donanim gelistirenlerin bu modeli kabul etmeleri icin de fazla bir neden yok. Mevcut modelde (windows vs. icin surucuyu uretici gelistirir, diger isletim sistemleri baslarinin cagresine bakar) donanim ureticisinin yeni urunleri satmak icin tek yapacagi eski donanimlarin surucu destegini kesmektir. Bu nedenle aslinda mukemmel calisan pek cok donanim Redmond'dan gelen "modern" isletim sistemlerinde desteklenmemektedir.

Bu ureticiler icin NDA (gizlilik sozlesmeleri) yasal kisitlamalar ve benzeri soylemler sadece birer bahaneden ibaret olmaktadir. Asil amac donanimlarini kapali tutarak yeni urunlerin onunu acmaktir.

Sonuc: Linux camiasi, bu oneri ile NDA gibi bir yuku pesinen kabul etmis, bir kazanc elde etmemis, gercek anlamda ozgur bir dokumantasyon elde etmeyi basaramamistir. Sadece daha once dokumantasyon saglayan donanim sirketlerine de isterseniz NDA da imzalariz sorun degil demekle kalmistir.

MS Windows kullananlar daha mı özgürlükçü? Programcılar çok mu korkak? ( 28)

Lütfen "özgürlük" kelimesine daha fazla anlam yüklemeyelim. Zaten yeterince kavram karmaşası var. Tanım olarak "açık fikirli" veya "meraklı" daha uygun olurdu...

Windows aslında fazlasıyla karmaşık bir sistem. Unix ortamının yalınlığına sahip değil. Kullanım ve programlama kolaylığı getiren araçlar ise aslında bir ilüzyon "... that has been pulled over your eyes to blind you from the truth." ;)

Bu nedenle geliştirme ortamlarınca sunulan reçetelerin dışına çıkmaya çalışan programcılar korkunç bir boşluk ve dik bir öğrenme eğrisi ile karşılaşıyorlar. Bu da onları "alternatif" aramaya yönlendiriyor sanırım.

Fazlamesai.net'e soralım: Bilgi güvenliği; nasıl? ( 6)

Şaka bir yana, değindiğiniz konu bilgi güvenliğinden çok bilginin güvenilirliğini ilgilendiriyor. Ortalıkta dolaşan doğru veya yanlış bütün o bilgiler oldukça güvende.

Öte yandan, günümüzde diğer medyanın güvenilirliği de İnternet'ten cok da yüksek değil. Gücü olanın tarihi istediği gibi yazdığı hatta değiştirdiği bir devirde yaşıyoruz. Emin olun Edgar Alan Poe'nun eserlerinin doğruluğunu kontrol etmek pek çok başka 'gerçeğe' göre çok çok daha kolay. Bütün bunlarla başetmek için elimizide tek bir araç kalıyor, o da kendi düşünme ve değerlendirme gücümüz.

Fazlamesai.net'e soralım: Bilgi güvenliği; nasıl? ( 6)

Internet'e hoşgeldiniz. Milyonlarca maymunun klavye başına geçtiği bu deneysel ortamda henüz Shakespeare'in eserlerini yeniden yaratabilmiş değiliz, ancak çalışmalarımız sürüyor. Bu arada oluşan bilgi çöplüğü nedeniyle çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.