- Şimdiye dek A, B, C dillerini kullandık ama X, Y, Z gibi de programlama dilleri varmış acaba bilmediğimiz başka ne vardır?
- Bu yeni dilleri ve platformları bir kurcalayalım, neleri bilmediğimizi öğrenelim, başkalarının bilgisini, ufkunu ve vizyonunu kapıp kullanalım, işimize nerede yarayabilir fikir sahibi olalım.
- Farklı yazılım geliştirme paradigmalarına, alternatif ortamlara da bakalım, hemen mevcut ortamımıza adapte edemesek dahi taklit edebileceğimiz güçlü ve güzel özellikler var mı inceleyelim, kendimizi geliştirelim.
Gelelim diğer gruba, açık kodlu ve özgür (!) yazılımla uğraşan insanların bir kısmı ise şuna benzer cümleler sarf ediyor:
- Bana sürekli yeni şeylerle gelmeyin.
- Neden yeni bir şey öğrenmekle uğraşayım ki? Bildiğim şey bana yeter.
- Zaten herkes (!) benim bildiğim şeyi kullanıyor. Yani çok popüler. Bu kadar insan yanılıyor olamaz. Evet, popüler demiştim değil mi? Evet, hayır, hayır ölçmedim ama popüler işte. O konu ile ilgili sitelere girdiğimde herkesin o konu ile ilgili olduğunu görebiliyorum.
- Şimdiye dek A, B, C dillerini kullandım. Bundan sonra da onları kullanacağım. Onları kullanarak her şeyi (!) yaptım, bundan sonra da her şeyi yaparım.
- Herkes A, B, C dillerini ve araçlarını kullansa aslında bir sorun kalmayacak. Böylece çok daha rahat, güvenli ve özgür bir ortam olacak. Keşke herkesi buna zorlayabilsek. Böylece gerçekten de özgürleştirmiş oluruz insanları.
- Kıyaslama yapmama gerek yok, zaten birkaç saatimi harcadım ve pek bir şey anlamadım. Gerçekten bir faydası olsaydı alternatiflerin, birkaç saat içinde anlaşılırdı. Dolayısı ile benim bildiğim bana yeter.
Soru: Acaba MS Windows ortamında çalışan yazılımcılar mı daha özgürlükçü yoksa GNU/Linux ortamında çalışanlar mı?
Soru: Yazılım geliştirme ortamları, araçları, süreçleri, paradigmaları düşünülürken programcıları "vasat" ve "korkak" mı var sayacağız? Bu şekilde var sayıp vasat zihinlerle belli bir minimumu mu tutturmaya çalışacağız? Araçlara ve süreçlere mi güveneceğiz? Yoksa aslolanın insan olduğunu ve vasat, yerine bir başkası takılıp çıkarılabilir yazılımcı anlayışının ötesine geçip daha iyi ve bilgili yazılımcı yani insan yetiştirmeye mi çalışacağız? İnsanı sıfırlamaya çalışan süreç ile bilgi denen şeyin ("information" değil "knowledge" anlamında) kolay kolay ele avuca gelmediğini ve bilgili, daha iyi insanlarla daha üst düzey, kaliteli ve hızlı geliştirme yapılabileceğini iddia eden yaklaşım arasındaki gerilimi ve yüzeysel çelişkileri aşıp geleceğe yönelik anlamlı yaklaşımlar geliştirebilecek miyiz?